džanka

XXX.XXX.37.130
Dobrý deň, chcela by som sa popýtať. Pred týždňom sme dokúpili 4 sliepočky k 8 sliepkam a ku kohútovi. Všetky kury sú tohtoročné, v jari narodené. Tri z nich sa veľmi rýchlo adaptovali, ale tá najmenšia je veľmi plachá a bojazlivá. Celý deň sa skrýva v kurniku v hniezde, ale hned ako príde dnu nejaká znášať, so strachom vybehne rýchlo von a ked sa dá, vráti sa rýchlo dnu. Môže to byť aj tým, že je veľmi maličká, tipujem pol kila max, pričom niektoré sliepky majú cez 2 kilá a sú viditeľne väčšie. Predpokladám, že kým sme ju kúpili, chovali ju v klietke. Momentálne je celý deň v krabici, kde má vodu a krmivo, a cíti sa tam bezpečne. Dúfam, že ked trocha priberie bude smelšia, len nezje toho nejak veľmi veľa, vedel by mi niekto poradiť prosím, ako mám postupovať aby sa ľahšie adaptovala, lebo nechať ju napospas, bojím sa, že by nejedla vôbec a časom by zdochla. Ostatné kurky sa tešia ked ich pustím von a môžu sa pásť, lozia, hrabú, a ona so strachom zalezená a skrytá. Samozrejme, vajíčka neznáša.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tiež som mala takúto sliepku, vyriešila som to tak, že som ju chovala sólo, na noc som ju dávala k ostatným sliepkam. Keď som ich vypúšťala na pastvu, ju som dávala do ich výbehu. Zmocnela a keď ostatné sliepky už boli vynesené, ona vtedy začala znášať. Aby nebola stále sama púšťala som k nej vždy nejakú menej dominantnú sliepku. Neskôr som ju už nechávala na pastve s ostatnými. Postupne prestala byť nadmerne bojazlivá, teror ustúpil a už ju nebolo potrebné oddeľovať Ešte ju mám v chove.
S největší pravděpodobností se jedná o kuřice chované ve velkém počtu na malém prostoru. Nejslabší jedinci z hejna bývají tak moc napadaní, že jsou neustále někde schovaní. Pokud jsou nuceni vylézt z úkrytu, jsou bojázliví, “stále na útěku”, někdy tomu i vydávají naříkavé zvuky. Toto chování provokuje ostatní drůbež ještě k intenzivnějšímu útočení.
Jak píše Yolanda. Oddělte ji od ostatních, až se trochu uklidní a zakrmí (malá bude proto, že se pořádně nenajedla), zkuste k ní po chvilkách přidávat jednu slepici, ale na dostatečně velkém prostoru, a by se ji mohla vyhnout a při tom se nemusela pod něco schovat. Asi ideální ji udělat na noc ubytování v nějaké bedně mimo výběh drůbeže, ale aby na sebe viděly. Až začne chodit po venku a ostatních sepic se přes plot nebude bát, začněte k ní jednu přidávat. Když to bude v klidu tak přidejte víc, pak pusťte celé hejno. Do výběhu k ostatním ji vraťe, až uvidíte, že s nimi v pohodě vegetuje.
džanka

XXX.XXX.37.130
Ďakujem za rady. Našťastie sa to pomaličky zlepšuje, síce občas na ňu nejaká vybehne a ona utečie, ale už sa neskrýva v kurniku, ani ju nemusím zvlášť kŕmiť, pomaly si zvyká. Ešte ju odnaučiť spať v hniezde a bude to ok.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, já jsem každý večer jak zalezly do kurníku tak každou slepičku vzal a postavil na začátek schůdků na hřadlo a pomalu je strkal aby věděly jak se tam dostanou, tři večery výuky a začaly chodit samy.
No já si nemyslím že by to neuměly, někdy na ty hřady jdou - ale jim se víc líbí ve hnízdech - můj dojem. Momentálně mi to dělají hlavně Žerzejští obři
No - každý večer po tmě se mi na zahradu fakt jezdit nechce, aktuálně jsem to dělat musela protože jsem je přestěhovala do nového kurníku a byl to docela mazec je naučit nechodit do starého. Ještě to na 100% pořád neklape. Ale fakt - strkat je na hřady nebudu. To radši denně vyčistím hnízda.
Finta je v tom, že na ty hřady je šoupnete 5x a slepice se to již samy naučí (jistě, vzdorující výjimky existují). Kdežto hnízda budete takto čistit neustále, denně, roky.
Nemůžete hnízda na noc přikrýt? Stačí malá košilka na vchod z králičího pletiva.
Ale vy tam asi moc nejste, že...
No jsem tam denně několik hodin, právě jsem se vrátila. Ale po tmě tam už normálně fakt nejezdím. Mám automatické zavírání kurníku a mají světelný režim - dosvěcuji nyní od 4:30 do 7 a večer od 16:30 do 19:30. V kurníku mají krmítko s granulemi a před kurníkem další 2 krmítka a velký barel na vodu. Nevím jestli se to za 5x odnaučí. To odnaučování od starého kurníku už praktikuji 2. týden a ještě to moc neklape. Jednu Bressu např. honím denně po celé - opravdu velké a strmé - zahradě. Ale až se začnu nudit tak se pokusím je odnaučit i tento zlozvyk. Ale vzhledem k tomu že se hejno vlastně nejpozději za 2-3 roky vymění bude asi jednodušší to učit menší kuřata než téměř 4-kilové kohouty ŽO.
Chce to kuřata, když už jsou schopna létat, učit spát ve výšce. Já měl ve výšce buď dřevěnou desku s na okrajích přibitou latí, aby z ní nepadala podestýlka, nebo hřad z prken, mezi prkny asi 5 cm mezery a na tom kuřata spala. Lehkým plemenům se to ani nemusí ukazovat, polotěžké a hybridky tam několikrát večer vysadíte a do týdne to umí. V dospělosti se pak podlážka vymění za hřad.
S dospělými slepicemi taky tak, Do týdne by to musely umět. Problém je možná ve večerním přisvěcování. Máte stmívač, nebo se zhasne na jednou? Případně je možná stmívání příliš rychlé. Nastavte přisvěcování jen na ráno, adekvátně dříve a večer před setměním slepice vysaďte na hřady. Za pár dní to budou umět.
Je také potřeba aby hnízda byly níže než hřady, případně je na noc zahradit.
Postupoval bych takto: při odpoledním krmení zakryji hnízda, večer vysadím slepice na hřady a odkryji hnízda (případně je odkryji při ranním krmení).
Při přisvěcování v zimních měsících pozor na kanibalismus z nudy, kdy jsou dlouho zavřené na omezeném prostoru. Některé v té době ještě mohou přepeřovat, nezrarlé peří láká. Případně se to může vyvinout i z šikany. Osobně bych nepřisvěcoval. Teď si odpočinou, přepeří, v lednu až se začne prodlužovat den, se roznesou.
Hmmmm... to zní dost komplikovaně. Proti kanibalizmu z nudy jsem jim do velkého kurníku zavěsila ozobávací kostku. Ještě se jí ani nedotkly. Zhasíná se náhle, bez stmívače.
Jsou to převážně těžká plemena - Žerzejský obr, Maransky a Bressy - co spávají v hnízdech. Ale jak už jsem psala - ne vždycky. Jako když by se jim někdy nechtělo vyskakovat na bidýlka.
Haluze jsem vyměnila za střešní latě. Na horní sedí asi tak 15 slepic, na dolní 7 a zbytek ve hnízdech
bgstettn
napsal(a):
Hmmmm... to zní dost komplikovaně. Proti kanibalizmu z nudy jsem jim do velkého kurníku zavěsila ozobávací kostku. Ještě se jí ani nedotkly. Zhasíná se náhle, bez stmívače.
Jsou to převážně těžká plemena - Žerzejský obr, Maransky a Bressy - co spávají v hnízdech. Ale jak už jsem psala - ne vždycky. Jako když by se jim někdy nechtělo vyskakovat na bidýlka.
Haluze jsem vyměnila za střešní latě. Na horní sedí asi tak 15 slepic, na dolní 7 a zbytek ve hnízdech
Co je komplikovaného na tomto?: při odpoledním krmení zakryji hnízda, večer vysadím slepice na hřady a odkryji hnízda (případně je odkryji při ranním krmení).
+ svítit jen ráno a nečer nechat přirozeně setmít. Pokud jim na ráz zhasnete, slepice zůstane tam, kde je. Po tmě na hřady nevyletí, ona totiž ve tmě nevidí. Párkrát zůstane spát na zemi a odnaučí se hřadovat. No ale když se Vám chce čistit podělaná hnízda...
Děkuji - Hitch - že čtete celý článek. Ano - mají tam latě místo těch haluzí které si vymyslel můj muž. Dnes to tam znovu nafotím.
K tomu světlu: máte i nemáte pravdu, z mojeho hlediska. Psala jsem že svítíme do 19:30 - a to mám lampu i nad dvířkami venku. Jsou tam 3 okna. Slepice jdou dovnitř už před pátou. Takže mají celkem dost času si najít dobré místo na hřadech. Mají vevnitř zásobník s granulátem a tu zobací kostku - na které je doslova napsáno: chicken occupation - tedy zaměstnání pro slepice - aby se bavily a vzájemně nezobaly. Tu ale ještě moc neberou. Hodně lidí zde píše že se musí přisvětlovat protože je krátký den. Tak jsme tam dali ty hodiny. Fakt je že i slepice už několik měsíců hrozně málo nesou. Pro to i to dosvětlování. Vloni jsem to také dělala a nesly celou zimu. Letos jsem snížila stav - 3 leté jsou už v polévce - 2-leté přepéřují - a mladé dubnové ještě nenesou. Tak se snažím jim dávat co nejlepší podmínky.
Děkuji Javorko. Ano, jezdím, je to sice jen tam a zpět 5km ale část po polní cestě a do kopce. Vzhledem k tomu že ještě nemám terénní auto a je vlhko a na tom napadeném listí se to dost klouže - tak si to po tmě netroufám. Krom toho se bojím že mi tam vletí srna - které jsou zde požehnaně a nyní v době honů jsou vyplašené. Tolik na moji obhajobu. Ale k celé této diskusi: moji zahradní sousedi mají také slepičky a jeden tam jezdí tak 2x - max.3x týdně a ten druhý tam za něma nebyl už skoro 14 dní. Nechá je venku volně běhat a mají tam zásobník na krmivo a na vodu. Tak těch je mi docela líto. Mají ubohé kurníky jen z prken a nemají to zajištěné proti kunám - kterých je tu taky požehnaně. Tak to mají moje přímo luxus. Odpoledne hodím novou fotku. Přeji pěkný den - jedu za slepičkami
Vaše slepička v hejnu už nemá šanci, udělali si z ní otloukánka a ta už se v henu z toho nevzpamatuje. Všechno co žije v hejnech nebo stádech si vtyváří svoji hierarchyi a pak se řadí podle postavení. Když tak trávíte tolik času u slepic, všímejte si jak se chová kohout ke které slepici a slepice navzájem. Brzy zjistíte kerá slepice má jaké postavení, nejlépe je to vidět u krmení anebo když hřadují. Všechny by chtěli sedět u kohouta a jedna vystrkuje druhou, přitom občas některá uštědří níže postavené nějaký klovanec a ta jenom uskočí. Kdyby to bylo obráceně tak ta výše postavená si to nenechá líbit.
Jak se tady zmiňujete o nejlepších pomínkách, tak můj názor je ten že nejlepší pomínky jsou ty přírodní. Všechno ostatní co děláme je jenom pro náš prospěch a nebo naše pohodlí. Třeba to zmiňované svícení, proč vlastně svítit v kurníku. V první řadě kvůli snášce, ale slepice jsou náchylné na stres a jestli nemáte stmívač a ráno se jim rozsvítí z ničeho nic světlo slepice se leknou. To samé večer, jestliže mají dostatek světla nechce je jim hřadovat a pak najednou z ničeho nic tma. Pokud neni na hřadu snaží se někam dostat a to co nejblíže ke kohoutovi nebo dominantní slepici. Zkuste si poslechnout co se děje když se najednou v kuníku zhasne. Další věc zateplený kurník, pokud pouštíme slepice ven i v zimě čemu to napomůže? Člověk jde li ven do zmy tak se oblékne, ale slepice má jenom to co má na sobě. Daleko vhodnější je kurník z prken kde nefouká a jen o malinko je teplota všší než venu. Slepice načepýří peří čímž si vytvoří vzduchový polštář který drží teplo. Nechci nikoho od ničeho zrazovat ani něco vyčítat, je to jenom taková úvaha že jestli tím jak se snažíme zvířatům nebo drůbeži přilepšovat, jestli jim spíš neubližujeme.
Bgstettn, je to zkrátka tak, že pokud bude slepice při zhasnutí na zemi, na hřad již nevyletí. A pokud se nesmráká, ne každá před dobou zhasnutí na hřad vyletí. Chováte chvíli, tak mi věřte. Teď je po čtvrt na 5 a už se smráká. Pokud jim nebudete odpoledne svítit, tak se samy nasměrují na hřady. Případně tam ty, které to již “zapoměly” dejte a domů pojedete ještě skoro za světla. A pokud myslíte, že je svítit nutné, přidejte jim o něco víc ráno. Do týdne budete mít problém se spaním v hnízdech vyřešen.
Ještě je důležité, hnízda musí být níž než hřady. Pokud ne, musíte je zakrývat, jinak tam budou nocovat stále.
Tááák - právě jsem se vrátila..
Horal - nevím co tím myslíte - která je ta otloukaná? Ta Bressa co mi denně zdrhala - i dnes - se právě dnes úplně sama vrátila k hejnu dírou v plachtě kterou jsem jí připravila. Kohout ji na druhé straně volal a ona - po krátkém zdráhání prolezla zpět a jako by nic se živila. No a stou hierarchií máte částečně pravdu - ta funguje u starých slepic a kohoutů.
Ta mládež co mám se ještě učí. Chovám sice teprve 2. rok ale hodně se učím, čtu literaturu a pozoruji...a ještě něco - přírodněji než já se snad už chovat nedá
ladd: s tím svícením večer to promyslím - dává to pro mě smysl.
Dodávám foto z dnešního dne. Vidíte tam ty hřady i hnízda.
Bgstettn, ten hřad je příliš strmý, trochu by chtěl podseknout, ty spodní slepice budou pokálené od těch výše. Laťě mi přijdou přidělané na výšku, takže příliš úzké pro nohu těch velkých plemen. Jinak ale pěkné. Kolik jich v tom v zimě bude? Nezapomenout na větrání. Určitě lepší pod nulou a sucho, než na nule a vlhko.
Okna jsou tam 3: na východ, na západ a na jih. viz foto ze stavby. Nyní hotové. A je jich tam celkem 27 - dokud se nezbavím kohoutů. Ale zůstane jich přes to min.22.
Nastudujte ještě větrání, řešilo se i zde na fauně.
Pro 22 slepic je to akorát tak na přespání, přes den za jakéhokoliv počasí pouštějte ven, jinak to bude jak ve velkochovu. Přidělejte z venku k jedné stěně ještě přístřešek, stačí s jednou stěnou kolmo ke stěně kurníku, tam se budou moct popelit, schovat před deštěm a hrabat v případě, že napadne sníh a nebudou se muset všechny tísnit v kurníku.
Ještě ke svícení. Když jim rozsvítíte ráno ve 4:30 a večer již svítit nebudete, stejně budou mít i v době nejkratšího dne minimálně 12 hodin světla. Navíc, jak se začne po Vánocích prodlužovat den, to prodlužování je bude stimulovat ke snášce.
Ty okna se dají otevřít, nebo sklopit, to na vyvětrání nestačí? A ten kurník stojí na nožkách, už nyní jsou přes den zalezlé pod tím. A jinak jsou celou dobu volně na opravdu velké zahradě kde mají celkem 4 popeliště a také je využívají. Jen nyní v době kdy si zvykají na nový kurník jsem jim vyhradila menší část zahrady aby nechodily každý večer ke starému. Byl to boj, ale zdá se že to budu moci brzo odstranit a zase budou běhat všude Na fotce vidíte že už ten prostor pod kurníkem využívaly i během stavby
Bgstettn - kurník máte přímo výstavní, výběh také velmi slušně velký, co by za to jiní chovatelé dali. To, že se slepice vrací do starého kurníku, je síla zvyku. časem to pomine, vzala jste to s tím přehrazením za správný konec.
Mám pro vás nápad na lepší hřady - udělejte ve výšce cca70-100 cm (podle možností) trusný stůl a hřady vodorovně 10 cm nad ním. Ke stolu přiveďte slepice po žebříčku. Zkusím nafotit, je to moc fajn na úklid a slepicím přibude pod žebříčkem životní prostor např. na krmení.
Větrání je opravdu lepší mít neustále cca 10 cm mezeru pod střechou, zahraženou pletivem. Dana.
Milá ovečko a všichni co mi zde neustále radí. Moc si vašich rad vážím. Ty hřady poprosím manžela aby mi je snížil. Žebřík jsem jim tam už dala - včera. Ale za foto bych byla vděčná. Ten trusný stůl je vlastně lavice která se dá pohodlně posunout do správné pozice nebo na čištění vysunout. Dala jsem na ni plastovou folii aby to tak nepromokalo do těch OSB desek a dalo se to lépe čistit. S tím kurníkem jsme si fakt dali hodně práce a snažím se to stále vylepšovat.
Přeji všem pěkný den. Blanka.