Dobrý den,
dnešního dne mě odpoledne čekalo překvapení, které nepřeji žádnému chovateli. Po dvouletém bezproblémovém soužití sousedového psa s mými slepicemi, kdy jejich teritorium rozdělovalo drátěné oplocení toto přestalo platit. Sousedův pes roztrhal plot a se slepicemi udělal krátký proces. Měl jsem dva kmeny slepic (Plymutky bílé a Bresse). Ve výběhu to vypadalo jako by začalo sněžil. Psa jsem nalezl vlezeného v kurníku ve snášecí kukani, tak jsem ho tam zavřel a volal souseda. Dále jsem se snažil zachránit, co ještě šlo. Slepice byly zalezeny kde se dalo. Bohužel podařilo se mi dohledat 4 "nezraněné" slepice. Dalších 7 včetně Bresse kohouta, který mi vyhasl v rukou bylo roztrháno a část již různě zahrabána... Bohužel 9 slepic jsem nikde nenalezl, ani v okolí za plotem. Má někdo zkušenost, jak vyčíslit škodu? Jedna věc je hodnota drůbeže, další věc je že další sezóny jsou v háji a další nezanedbatelnou částkou jsou náklady na dopravu při pořizování. Nechci dělat peklo mezi sousedy, ale už mě nebaví někoho "sponzorovat a ospravedlňovat". Za případné reakce předem děkuji.
MZ.
Pane kolego úplně s vámi cítím. Tohoto bych se sám nechtěl nikdy dočkat... Každopádně já bych započítal výkrm po dobu než začnou snášet, cenu nosnice, kohoutů(kroužkovaných?) a náklady spojené s cestou jsou úplně jasné. Takže žádný ceník z letáku pro souseda! Maximálně mu odpusťte odškodnění za psychickou újmu, kterou jste prodělal při pohledu na své mrtvé mazlíky...
Druhá věc je, že soused může mít zřízenu standardní odpovědnostní pojistku (400 Kč/rok) a přenést celé vyčíslení na pojišťovnu. A ta Vám zcela jistě neproplatí škodu v takové výši, jak byste si sám představoval. Pak skutečně záleží na sousedovi, jestli bude ochoten se s Vámi vyrovnat nad úroveň tabulkové výplaty od pojišťovny. Roli může hrát spousta faktorů. Např. i to, čí je plot a v jakém byl stavu. Zda byl dostatečnou ochranou před psem, jehož snaha dostat se ke slepicím se dala předpokládat. Měl soused nejdříve psa a slepice se objevily později, nebo obráceně. Tím nechci nijak zlehčovat smůlu, která Vás postihla. Sám mám podobný problém. U souseda dva psi, u mne také. Kterýkoliv, pokud by se dostal ke slepicím, nenechá nic naživu. Ti moji se už předvedli na kuřatech. Ale plot je můj a pokud chci chovat slepice, je mou povinností si zajistit, aby byl proti psům dost pevný a nešel podhrabat.
Předem všem děkuji za věcné reakce.
Plot jsme dělali se sousedem společně, ve spodní straně je kari síť. Bohužel pes se u souseda protlačil zřejmě brankou a ke mě vnikl z druhé strany (soused obec), kde je pouze pletivo a podrabová deska. Pes již v minulosti opakovaně ke mě utekl. Vždy si udělal díru v plotě, proto jsem na souseda tlačil na tu kari síť. Z prvu jsem to s ním opakovaně řešil (ze strachu před napadením drůbeže), ale skutečně vždy vyšel vstříc (nainstaloval zmíněnou kari síť) a vzhledem k tomu, že kolem slepic pes vždy jen proběhl způsobilo, že už mě neustálé napomínání přišlo trapné...
Včera večer mě kontaktoval, kdy uvedl, že chce škodu řešit cestou pojišťovny. Otázka je jak píše bronda, co ta vytáhne... Mám výběh v zahradě (cca.1500m2) a nemůže někdo chtět, abych to obehnal betonovou zdí a zabezpečil jako PENTAGON. Slepice mi nikdy neutekly, ani nepřeletěly. Můj názor je takový, že pokud by byly vypuštěné na nějakém volném prostranství, je to má blbost, ale z mé strany došlo k dostatečnému zajištění. Mimo jiné pes se proplazil otvorem 20x20cm až do kurníku, kde se jich pár schovalo...
Jak budu chytřejší napíšu co a jak.
Jinak kolik uvést škodu? Kuřičky plymutek = cca.300, - Kč, mé byly rok staré ( bodované 93 - 94,5b). Bresse jsem vypiplal z vajíček. Kohouty jsem pořídil po cca.350, - Kč a cca 700km cesty / pro každého
Chovu zdar
MZ.
Pojišťovna v těchto případech většinou hradí tabulkové ceny a nebo ceny. které určí např. ZO. U nás jednomu chovateli takto zničil slepice sousedův pes a z pojistky klidně uhradili (a šlo "jen" o dominantky),300, - Kč/kus. Věřím, že při rozumném přístupu a solidním likvidátorovi dostanete odpovídající finanční náhradu za kusy, ale nikdo vám pravděpodobně neuhradí škodu chovatelskou. Ta se prostě nedá penězi zaplatit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nezapomeňte, že platí nový občanský zákoník. Podle toho starého, když vám někdo zabil vořecha zadarmo, škoda byla nula. Podle toho nového je to už jinak.
napsal(a):
A nezapomeňte, že platí nový občanský zákoník. Podle toho starého, když vám někdo zabil vořecha zadarmo, škoda byla nula. Podle toho nového je to už jinak.
Zkoušel jsem se tím prokousat a nalezl jsem:
§ 1014
(1) Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně tak může vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.
(2) Způsobí-li věc, zvíře, roj včel nebo výkon práva podle odstavce 1 na pozemku škodu, má vlastník pozemku právo na její náhradu.
§ 1015
Způsobila-li movitá věc na cizím pozemku škodu, může ji vlastník pozemku zadržet, dokud neobdrží jinou jistotu nebo náhradu škody.
Takže poškozený má právo na náhradu, jen tuto vyčíslit.
Zkusím do toho zahrnout vše, co mohu nějak doložit a uvidím... Včera jsem volal na svaz a mám přislíbené i nějaké vyčíslení chovných zvířat, tak uvidím.
Jinak pro odlehčení:
O víkendu mi myslivci volali dobrou zprávu, že mě v okolí při honě střelili dvě lišky Bum a došlo to z druhé strany. Člověk musí být stále ve střehu.

§ 2969
Náhrada při poškození věci
(1) Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.
Http://cschdz.eu/odbornosti/drubez/ceny-chovna-drubez.aspx
Tady jsou ty tabulky doporučených cen drůbeže, o kterých mluvil dr. Břoušek. Jinak pokud se nepletu, ty tabulky byly vytvořeny právě pro řešení s pojištovnami (tuším okolo ptačí chřipky). Dejte pak vědět, jak to dopadlo, jestli se nějak zohlednily i náklady na pořízení/ dopravu nových zvířat...
chovatelpodluzi
napsal(a):
Http://cschdz.eu/odbornosti/drubez/ceny-chovna-drubez.aspx
Tady jsou ty tabulky doporučených cen drůbeže, o kterých mluvil dr. Břoušek. Jinak pokud se nepletu, ty tabulky byly vytvořeny právě pro řešení s pojištovnami (tuším okolo ptačí chřipky). Dejte pak vědět, jak to dopadlo, jestli se nějak zohlednily i náklady na pořízení/ dopravu nových zvířat...
Jj, tabulku jsem už studoval. Podle ní budu postupovat u plymutek. Ale k jaké ceně se přiklonit u bresse, které nejsou u nás při posuzování uznané? V podstatě se jedná o stejnou kategorii, jen od nich nemám oceňováky
V chovu je mám už třetí sezónu, kdy jsem samozřejmě každý rok doplňoval a obněňoval co nej. Schválně jsem ponechával pouze 10 slepiček v kmenu, abych nebyl nucen nechával s vadama a vždy jsem si ponechal pouze TOP (v podstatě dle zdravého selského rozumu). Vždy jsem zakoupil jen nového kohouta...
Jak to dopadne určitě sdělím, ale asi to nebude jen tak v brzké době.