Krmení slepic máčeným chlebem

Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

iranok

13.12.2015 11:34
iranok

XXX.XXX.9.6

Dobrý den, chci se zeptat, je normální a dobré krmit slepicím máčený chleba, případně další pečivo? Děkuji.

13.12.2015 12:12
maximus.chov

XXX.XXX.232.4

iranok napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, je normální a dobré krmit slepicím máčený chleba, případně další pečivo? Děkuji.

Jako doplňek ano.

13.12.2015 20:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Dobré to není, normální to je. Je to prostě využití zbytků. Slepici to ale tzv. prázdně zasytí.
Tzn. že má plné vole, ale nutričně strádá. Při vydatném krmení máčeného pečiva pokulhává až ustává snáška. Mnohá plemene a některé hybridky jsou náchylná na zatučnění, které je při zkrmování máčeného pečiva velmi častých nešvarem. Zatučněná drůbež málo nese a není v dobré (zdravotní) kondici a odolnosti.

14.12.2015 18:30
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Občas ano, ale chleba musíte pořádně vymačkat a poté smíchat třeba s kukuřičným či jiným šrotem.
Radši dávat slepicím v dopoledních hodinách (do 12h.)
odpoledne bych ho už nedával, a na noc zrno!

14.12.2015 18:45
horal

XXX.XXX.58.226

Jako doplněk dobrý, jak píše ondřej pořádně vymačkat a pak zamíchat se šrotem a kopřivou. Já dávám v létě čerstvou a v zimě sušenou.

14.12.2015 22:23
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já jim to máčím do kys. mlíka. Aspoň mají nějakou bílkovinu.
Sušené kopřivy letos bohužel nemám. Rohlíky milují, housky sežerou, ale chleba leží ladem.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2015 13:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Jak píšou nahoře-jen dát pozor, aby to nebyla "čvachtačka" a pak aby to nezamrzalo.Jinak do pečiva je dobré přidat brambory a míchanici udělat drobtovitou.Já přidávám také vařený ječmen a do šrotu zamíchám plastin a do vody 2x týdně avimit.

15.12.2015 19:54
Olánek

XXX.XXX.144.235

Krmím máčeným chlebem a po kvasnicích v něm obsažených budu muset omezovat snášku, všude jenom vajíčka a zase vajíčka.Máčím ve větším množství vody a zbavuji se tak sole.

16.12.2015 19:25
Hitch

XXX.XXX.145.107

Opravdu má pečivo z obilovin, kvasnic a někdy i z vajec tak malou nutriční hodnotu jak to tady někteří chovatele uvádí? Objemové brambory chápu... ale chleba a rohlíky? Vždyt někteří lidé zakládají stravu svých slepic právě na zbytcích pečiva, které mají ze zaměstnání.
(krmení celým zrnem navečer je samozřejmostí, to jen at se vyhnu dementování :- ).

16.12.2015 19:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.239

A pak sem píší, že nenesou a nenesou a nenesou........

16.12.2015 19:59
Hitch

XXX.XXX.145.107

rapotacka11 napsal(a):
A pak sem píší, že nenesou a nenesou a nenesou........

A proč by nenesly?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2015 21:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chleba je ok, jen pozor na jeho kvašení po namáčení.Nutiční hodnoty pšenice vs. chleba a běžné pečivo.Vše střední hodnoty:

Pšenice setá: cena 4,50 kč/kg
Bílkoviny 11 %
Sacharidy 71 %
Tuky 2 %
Vláknina 12 %

Pšeničné klíčky: cena 11 kč/kg
Bílkoviny 26 %
Sacharidy 46 %
Tuky 10 %
Vláknina 14 %

Chléb konzumní: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 8 %
Sacharidy 45 %
Tuky 1,1 %
Vláknina 4 %

Rohlík bílý:
Bílkoviny 9,8 % cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Sacharidy 57,5 %
Tuky 3,7 %
Vláknina 4,5 %

Rohlík celozrný: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 9 %
Sacharidy 54,7 %
Tuky 2,9 %
Vláknina 9,7 %


Takže suché a neplesnivé pečivo jako doplňkové krmivo ano, ale určitě na něm nestavět krmnou dávku.

16.12.2015 23:31
Hitch

XXX.XXX.16.246

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chleba je ok, jen pozor na jeho kvašení po namáčení.Nutiční hodnoty pšenice vs. chleba a běžné pečivo.Vše střední hodnoty:

Pšenice setá: cena 4,50 kč/kg
Bílkoviny 11 %
Sacharidy 71 %
Tuky 2 %
Vláknina 12 %

Pšeničné klíčky: cena 11 kč/kg
Bílkoviny 26 %
Sacharidy 46 %
Tuky 10 %
Vláknina 14 %

Chléb konzumní: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 8 %
Sacharidy 45 %
Tuky 1,1 %
Vláknina 4 %

Rohlík bílý:
Bílkoviny 9,8 % cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Sacharidy 57,5 %
Tuky 3,7 %
Vláknina 4,5 %

Rohlík celozrný: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 9 %
Sacharidy 54,7 %
Tuky 2,9 %
Vláknina 9,7 %


Takže suché a neplesnivé pečivo jako doplňkové krmivo ano, ale určitě na něm nestavět krmnou dávku.

Dobrá odpověď, díky

17.12.2015 01:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Juro, odkud jste čerpal?

U pečiva se bojím hlavně cukrů a soli, to není pro ptáky přirozená strava.
Babičky sice míchanici z vařených brambor lehounce solily, jenže kdo krmí
pečivo, zbytky a ještě by přisoloval, tak to už je zlé.

25.2.2016 10:31
marvays

XXX.XXX.147.210

Nechci zakládat zbytečně podobné téma, ale co kačeny a husy? Ty by to máčené mohly mít? i šlichtu?

Ptám se proto, že jsem zjistil, že v pekárně prodávají pytle s pečivem. Stojí to 70, - a váží průměrně 17,5 kilo. Čili za cenu obilí. Občasné přilepšení bych tu neřešil, ale zajímá mě, jestli to není pro vodní drůbež lepší varianta, než směs šrotů?

25.2.2016 10:48
honzapm

XXX.XXX.182.25

marvays napsal(a):
Nechci zakládat zbytečně podobné téma, ale co kačeny a husy? Ty by to máčené mohly mít? i šlichtu?

Ptám se proto, že jsem zjistil, že v pekárně prodávají pytle s pečivem. Stojí to 70, - a váží průměrně 17,5 kilo. Čili za cenu obilí. Občasné přilepšení bych tu neřešil, ale zajímá mě, jestli to není pro vodní drůbež lepší varianta, než směs šrotů?

Máte pravdu - není.

Zkuste si říci, co je pro vaši plnohodnotnou výživu lepší
- libové maso nebo sekaná - obojí za shodnou cenu?

Je to tak jednoduché.

25.2.2016 10:59
irena 42

XXX.XXX.110.1

Já ráno krmím všechnu drůbež míchanicí z bramborových uvařených šlupek, pečiva, kyšky a ořezy ze zeleniny a ovoce z kuchyně. Do toho podle sezóny - v zimě kysané zelí, sušené kopřivy a naklíčené zrní, v létě - čerstvé kopřivy, zbytky ovoce, natě ze zeleniny atd. K včeru zrní. A nikdo si nestěžuje, snáška slepic, ale i hus a kachen je super. Brojlerové husy a kachny Mulardy jsem na tom vykrmila do dobré váhy. No a husy české chocholaté i husy labutí teď pěkně nesou, už se teším na mladé. Samozřejmostí je ale i velký výběh, kde si spoustu živin doplní sami.

25.2.2016 11:36
ferda841

XXX.XXX.218.220

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chleba je ok, jen pozor na jeho kvašení po namáčení.Nutiční hodnoty pšenice vs. chleba a běžné pečivo.Vše střední hodnoty:

Pšenice setá: cena 4,50 kč/kg
Bílkoviny 11 %
Sacharidy 71 %
Tuky 2 %
Vláknina 12 %

Pšeničné klíčky: cena 11 kč/kg
Bílkoviny 26 %
Sacharidy 46 %
Tuky 10 %
Vláknina 14 %

Chléb konzumní: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 8 %
Sacharidy 45 %
Tuky 1,1 %
Vláknina 4 %

Rohlík bílý:
Bílkoviny 9,8 % cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Sacharidy 57,5 %
Tuky 3,7 %
Vláknina 4,5 %

Rohlík celozrný: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 9 %
Sacharidy 54,7 %
Tuky 2,9 %
Vláknina 9,7 %


Takže suché a neplesnivé pečivo jako doplňkové krmivo ano, ale určitě na něm nestavět krmnou dávku.

Pšenice má cca 2,5% vlákniny a bílkovin cca 12,5%... tyto průměry se většinou uvádějí ve všech knížkách. Kdyby měla 12% tak by právě slepice nenesly. Proto není dobré slepicím zkrmovat oves a ve velké míře ani ječmen.Bavím se o suchém celém zrnu. Ony samy granule obsahují vlákninu kolem 4%.

25.2.2016 12:43
marvays

XXX.XXX.147.210

honzapm napsal(a):
Máte pravdu - není.

Zkuste si říci, co je pro vaši plnohodnotnou výživu lepší
- libové maso nebo sekaná - obojí za shodnou cenu?

Je to tak jednoduché.

Omlouvám se, ale na mě mluvíte moc v tajenkách. Libové maso = zrní a sekaná=namočené pečivo?

Já právě myslel, že v tom pečivu mám to zrní. Plus nějaký kvásek. Ale někdy je v tom sladké pečivo s tvarohem, povidly a podobně. Jsou to mixy všeho (chleba, rohlíky, vánočky, koláče, koblihy). Ale jestli to dobře chápu, tak je vtom víc škodlivých složek, než těch pozitivních.

25.2.2016 15:29
ovecka

XXX.XXX.171.70

Pečivo je z mouky, kde je vymletá jen část zrna a to nejcennější (enzymy, vitamíny...) tam většinou chybí. Navíc bílkoviny v pečivou jsou, znehodnocené" tepelnou úpravou - denaturované. To další, co v pečivu je - marmeláda, povidla, jsou cukry a tuky a ty vedou ke ztučnění drůbeže, nebo k průjmu. Daleko lépe pro ně uděláte, budete -li krmivo např. drožďovat nebo zrno nakličovat - dostanou živou přírodní bílkovinu, enzymy a vitamíny. Dana.

25.2.2016 16:07
marvays

XXX.XXX.147.210

Takže, abych to shrnul... nekupovat. Použít maximálně, když přijede na návštěvu kamarád a přiveze mi igelitku pečiva, co nasbíral a na radiátoru nasušil. Dám mu za to vajíčko a namočím to pro kačeny, nebo to dám prasátku.

To jsem potřeboval vědět :).

25.2.2016 17:50
JakubM

XXX.XXX.104.17

ovecka napsal(a):
Pečivo je z mouky, kde je vymletá jen část zrna a to nejcennější (enzymy, vitamíny...) tam většinou chybí. Navíc bílkoviny v pečivou jsou, znehodnocené" tepelnou úpravou - denaturované. To další, co v pečivu je - marmeláda, povidla, jsou cukry a tuky a ty vedou ke ztučnění drůbeže, nebo k průjmu. Daleko lépe pro ně uděláte, budete -li krmivo např. drožďovat nebo zrno nakličovat - dostanou živou přírodní bílkovinu, enzymy a vitamíny. Dana.

Ak sa môžem spýtať čo znamená slovo, drožďovat, ?

25.2.2016 19:26
jako001

XXX.XXX.109.93

JakubM napsal(a):
Ak sa môžem spýtať čo znamená slovo, drožďovat, ?

Do krmnej dàvky pridàte, kvasnice pekàrenskè drozdie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2016 19:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

ferda841 napsal(a):
Pšenice má cca 2,5% vlákniny a bílkovin cca 12,5%... tyto průměry se většinou uvádějí ve všech knížkách. Kdyby měla 12% tak by právě slepice nenesly. Proto není dobré slepicím zkrmovat oves a ve velké míře ani ječmen.Bavím se o suchém celém zrnu. Ony samy granule obsahují vlákninu kolem 4%.

Čerpal jsem odtud, je to špatně, ale důvěřoval jsem:

http://www.kaloricketabulky.cz/psenice/.


Pravda je, že vlákniny je opradu méně a to do 2,5 %

Za uvedení v omyl se omlouvám.

25.2.2016 21:55
JakubM

XXX.XXX.104.17

jako001 napsal(a):
Do krmnej dàvky pridàte, kvasnice pekàrenskè drozdie.

Dakujem

Přidejte reakci

Přidat smajlík