Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2015 22:23
petája

XXX.XXX.103.202

Postavili jsme slepicím nový kurník, sestěhovali jsme je v jeden den ( byly na sebe zvyklé ze společného výběhu), polovina bydlela původně v kurníku pro kuřičky, kde vyrostly, druhá se usídlila v tůjích, kde přebývala měsíc, protože jsem to vzdala a už jsem neměla sílu je neustále nahánět...vše se kupodivu obešlo beze ztrát.

Slepice jsme do nového kurníku zavřeli na 10 dní, bohužel se do kurníku ani po těch 10 dnech stále nevrací. Dneska jsem je už třetí večer lovila v tůjích, už tam hřadují všechny a docela vysoko...tůje jsou polámané, jak vypadám já, snad ani popisovat nebudu...děs, běs...

A já se ptám, kdy se ty potvory začnou vracet? Dnes jsem jim kurník krásně vyčistila, už nevím, co vymyslet...a ke všemu jsem dnes nenašla 2 bressy a 1 maransku, asi přelítly, zitra je ráno půjdu hledat...snad žijou...všechno jsou to letošní kuřice, některé už začaly snášet...

Ještě mě napadlo, pořídit si příští rok orpingtonky, vždycky se mi líbily, chci slepičky i na maso a doufám, že budou, jak bych to napsala - línější...
Je to řešení?
Děkuju.

15.12.2015 22:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

Víte, co je zvláštní? Přivezu si pět Vlašek z výstavy. Od tří chovatelů - neznaly se,
nebyly na sebe zvyklé, každý měl jistě jiný systém chovu. Navíc je to čilé plemeno.
Dva kohouti a tři slepičky, mix věku i rázů.
Pustím je tak ve 13 hodin na zahradu, kde jsou i ostatní slepice. Za pár hodin se už stmívá.
Chvíli koukají, nové slepice je klovou, jsou utahané a vysílené a prkenné po několika dnech v kleci.
Pohodím před ně pšenici a zobají jak zjednané. Pohodím jen trochu a hlavně v okolí maštale-kurníku. Obejdou si postupně opatrně celou zahradu, prozkoumají kde co, kohouti i leckam vyletí, ale na první noc už následují moje domácí slepice do maštale.
Tam mám úzký a nenápadný vchod do kurníku (tam jsou jen na noc).
První den tedy ještě většinou neví, že to v maštali vede dál, do kurníku.
Takže vyletí na krmnou bednu, odkud je pomaloučku a klidně naženu do kurníku.
Druhý den už sedí, kde mají. Letos jsem takhle koupil dvě várky. Ta první byla lepší,
hned druhý den byly jako domácí. Druhou várku jsem asi týden z bedny přehnal do kurníku (nocníku).

Zkuste se zamyslet, zda se v té vaší stavbě cítí bezpečně, zda tam je zázemí, krmení, napájení, čisté hřady v dobré a bezpečné výšce, vyhovující konstrukce i materiálu.
Ujistěte se, že je ona stavba čmelíků a potkanů prostá.
Ve vašem případě vidím cestu jen přes krmení, bezpečí, pohodlí a komfort.
Holt jim je lépe na stromech, než uvnitř. To musíte změnit. Nahánění má smysl týden.
Po týdnu už každá slepice ví, co se od ní očekává.
Buďto změňte stavbu nebo sebe a svůj přístup k chovu a systém chovu.
Někde prostě zádrhel být musí. Je stavba dostatečně prostorná? Neklovou domácí slepice ty nové?
Máte u té první části hejna (co bylo odchováno tam, kde je chcete mít, kohouta?).
Kohout nesmírně pomáhá novým slepicím zapojit se do stávajícího hejna.
A některý také tlumí šarvátky mezi dominantními slepicemi.

15.12.2015 23:31
tereza.128

XXX.XXX.55.108

Problém vidím v tom, že slepice měly šanci žít si podle svého a nikdo jim to nezakazoval. Jednoduše si zvykly spát venku. Určitě by pomohlo na čas udělat kolem kurníku výběh, který by slepicím neumožnil jít do těch tůjí. A ostříhat nebo zasponkovat křídla, aby nemohly létat.

Mám několik kurníků s výběhy, kde odchovávám kuřice odděleně od dospělých. Při jejich přestěhování k dospělým jsou problémy vždy, i když jim dospělé neubližují, mladé prostě trvají na svém původním domově, kde vyrostly. Časem se sice naučí chodit do "velkého" kurníku, ale malé musí být zavřené. Jak zapomenu zavřít, najdu tam slepice hezky rozdělené tak, jak byly jako kuřata.
Zvyk je železná košile.

Neregistrovaný uživatel

16.12.2015 01:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Jde o to, jak dlouho jste nechala kuřičky v odchovně a pak brzy se stmívá, zkuste jim rozsvítit a ráno také, aby se lépe orientovaly.Přeci jen jste v odchovně svítiula jako malým.Máte okolo nového kurníku ohražený prostor, tak aby tam bylo i denní světlo-vše je to totiž o orientaci na nový prostor.V novém kurníku je nezavírejte, jestliže tam nemají světlo, je to k ničemu.A hlavně krmení dejte jen do prostoru k novému kurníku, včetně vody.Nejlépe se přemisťují slepice těsně před pelicháním, mladé mají tzv.krční pelichání.Také se jim podívejte do peří, protože kdyby měly čmelíky, tak chtějí hřadovat venku v chladu, kde je tolik neobtěžují.Čmelík je citlivý na teplotu.A ještě-má nový kurník okna? Je to opravdu vše o orientaci a slepice jsou na to dost citlivé a zvláště letos v tom "bláznivém počasí". Mějte s nimi trpělivost a hlavně z Vaší strany k nim přistupujte v naprostém klidu a hodně na ně mluvte a pomalu je zahánějte už od 3 hod.odpoledne a zkuste to bez klacku, ale ať Vám také někdo pomůže.Chce to opravdu trpělivost a klid, přeci jen i slepice je zvíře s kterým je třeba zacházet v klidu.Kenya.

16.12.2015 09:38
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den - už jsem to zde psala. U mě to byl také cirkus. Trvalo to 3 týdny a ve finále jsem musela omezit výběh. Po třech týdnech - kdy mi přesto neustále nějaké utekly - i k sousedům na zahrady a zanášely všude - se to skoro všechny naučily. Říkám skoro - ano, starý 3-letý kohout nyní žije sám ve starém kurníku, bez zabezpečení proti kunám. Prostě jsem to vzdala. A dvě jeho družky tam snáří vejce a obávám se i s ním nocují.
ALE - ostatní od té doby nenesou. A to je od října Ještě jednou zasílám foto jak jsem provizorně tu zahradu přepažila. Přímo za vchodem do kurníku vidíte tu modrou plachtu. Zůstalo jim tak asi 200m2 na výběh. Jo - a ještě něco: dopřála jsem jim všeho - krmení které mají rády, denně čistý kurník, světlo jak ráno tak večer - nic nepomáhalo.

16.12.2015 13:02
mysak

XXX.XXX.54.2

tereza.128 napsal(a):
Problém vidím v tom, že slepice měly šanci žít si podle svého a nikdo jim to nezakazoval. Jednoduše si zvykly spát venku. Určitě by pomohlo na čas udělat kolem kurníku výběh, který by slepicím neumožnil jít do těch tůjí. A ostříhat nebo zasponkovat křídla, aby nemohly létat.

Mám několik kurníků s výběhy, kde odchovávám kuřice odděleně od dospělých. Při jejich přestěhování k dospělým jsou problémy vždy, i když jim dospělé neubližují, mladé prostě trvají na svém původním domově, kde vyrostly. Časem se sice naučí chodit do "velkého" kurníku, ale malé musí být zavřené. Jak zapomenu zavřít, najdu tam slepice hezky rozdělené tak, jak byly jako kuřata.
Zvyk je železná košile.

Toto je pravý důvod. Totiž nové nově přinesené slepice jak píše honzapm, jsou uplně v novém prostředí a tak jim nezbývá než jít tam kam ostatní slepice, a pochopí to kupodivu velice rychle a za pár dní. Nesmí se ovšem první dny nechat vyletět na strom. A tady jak píšete Vy, o tom zvyku. Tak slepice není tak hloupá jak se zdá ale zvyk je zvyk. Nám předělávali koupelnu a změn bylo o proti původnímu několik, například otočení dveří, že klika je vlevo místo původně vpravo a já přesto zpočátku šmatal na pravo. Stejně jako vypínač světla nad umyvadlem byl leta v pravo a ted je vlevo. Taky jsem sahal nějakej den napravo. A co teprv zvířata, která mají jen instinkty a návyky. Takže domácí kuřice - mám s tím uplně ty samé honičky několik týdnů, než pochopí co po nich chci a než si zvyknou a zapomenou na starý zvyk. Zastřižení křídel vůbec nepomáhá, to by to musely být vysokokmeny alejáky. Prostě se tam stejně vyškrábou nějak, ale pak jak se zastřiženými křídly dolů? To je držkopád a o to taky nestojím. Takže dělám to tak že jednotlivé kusy z "ďětské" ubykace vezmu a po jednom je odnáším a strkám do díry do kurníku. Pochopí tak, že ta černá díra není vesmírná a je odtud návratu. Je tudíž bezpečná. Po asi třech takových to večerech se již dá drůbež přehnat, protože ví co se po ní chce. A nekompromisně. Jak se nějaký zapomnětlivec vrácí ihned nadejít a nenechat přijít do původního. S těma vyandotama jsem měl asi největší problém. Těm to trvalo. Jeden večer mi vyskakovaly zpět z kurníku asi 8krát. Vždycky jsem jednu odnesl a druhá mezitím vyšla ven. To byla sranda. :-D Teď už tam jdou všechny a samy automaticky. Bezpečně. Řikám chce to tak týden 14 dní intenzivního odpouštění si navečer televizních pořadů než se srovnají. Tak nesmíte dovolit jim se dostat na ty thuje. Prostě tam musíte postát chvíli s koštětem v ruce. Jak začnou samy zacházet do kurníku, máte vyhráno, možná by pomohlo mít krmítko uvnitř. A jak se tam seběhnou na pšenici k večeru, tak je jenom zavřít a rozsvítit.

16.12.2015 14:12
tereza.128

XXX.XXX.52.126

mysak napsal(a):
Toto je pravý důvod. Totiž nové nově přinesené slepice jak píše honzapm, jsou uplně v novém prostředí a tak jim nezbývá než jít tam kam ostatní slepice, a pochopí to kupodivu velice rychle a za pár dní. Nesmí se ovšem první dny nechat vyletět na strom. A tady jak píšete Vy, o tom zvyku. Tak slepice není tak hloupá jak se zdá ale zvyk je zvyk. Nám předělávali koupelnu a změn bylo o proti původnímu několik, například otočení dveří, že klika je vlevo místo původně vpravo a já přesto zpočátku šmatal na pravo. Stejně jako vypínač světla nad umyvadlem byl leta v pravo a ted je vlevo. Taky jsem sahal nějakej den napravo. A co teprv zvířata, která mají jen instinkty a návyky. Takže domácí kuřice - mám s tím uplně ty samé honičky několik týdnů, než pochopí co po nich chci a než si zvyknou a zapomenou na starý zvyk. Zastřižení křídel vůbec nepomáhá, to by to musely být vysokokmeny alejáky. Prostě se tam stejně vyškrábou nějak, ale pak jak se zastřiženými křídly dolů? To je držkopád a o to taky nestojím. Takže dělám to tak že jednotlivé kusy z "ďětské" ubykace vezmu a po jednom je odnáším a strkám do díry do kurníku. Pochopí tak, že ta černá díra není vesmírná a je odtud návratu. Je tudíž bezpečná. Po asi třech takových to večerech se již dá drůbež přehnat, protože ví co se po ní chce. A nekompromisně. Jak se nějaký zapomnětlivec vrácí ihned nadejít a nenechat přijít do původního. S těma vyandotama jsem měl asi největší problém. Těm to trvalo. Jeden večer mi vyskakovaly zpět z kurníku asi 8krát. Vždycky jsem jednu odnesl a druhá mezitím vyšla ven. To byla sranda. :-D Teď už tam jdou všechny a samy automaticky. Bezpečně. Řikám chce to tak týden 14 dní intenzivního odpouštění si navečer televizních pořadů než se srovnají. Tak nesmíte dovolit jim se dostat na ty thuje. Prostě tam musíte postát chvíli s koštětem v ruce. Jak začnou samy zacházet do kurníku, máte vyhráno, možná by pomohlo mít krmítko uvnitř. A jak se tam seběhnou na pšenici k večeru, tak je jenom zavřít a rozsvítit.

O zastřižení křídel jsem psala z důvodu, aby pipky nepřelétly z vyhrazeného prostoru, kde si mají zvyknout.

16.12.2015 17:57
honzapm

XXX.XXX.182.25

Záleží, jak tam Pája k nim chodí. Jestli jen po tmě, pozdě po práci, nebo je tam i přes den.
Jak o víkendu atd.
Já bych je ještě za světla pomalu a klidně zaháněl do kurníku, všechny najednou. Klidně.
Vhodná je k tomu třeba bambosová tyč, dobře se s ní manipuluje.
Když Pája sundavá ty slepice z tůjí, tak ji berou jako nepřítele. Tudíž ji asi moc poslouchat
nebudou (při tom zahánění). Ony nejsou zase až tak hloupé.
Pokud nemůžete okolo kurníku udělat výběh (a z něj je za světla dovnitř klidně nahnat),
tak alespoň udělejte jakési směrování - kam mají jít, až je budete zahánět.
Tj. jen návodné stěny z nějakého materiálu, který jste schopna si opatřit (paleta,
drátěné síto, králičí pletivo, kátrovačka, kus plechu, kari-síť, síť, staré dveře - cokoliv).

Pokud je budete sundavat z těch stromů, tak za světla, vždy je potom zahnat do kurníku.
A nesundavejte je vy osobně, ale zkuste to křoví prošťouchnout právě tou bambusovou tyčí
nebo koštětem, nebo něčím.
Myslím, že ty slepice budou mít respekt z té tyče nebo koštěte a nebudou brát jako nepřítele vás.

Já mám starý dům, má stěny o tloušťce metr i více (hrůza).
Dělníci mi tu v létě udělali nový průchod pro slepice (tou metrovou zdí).
Ale udělali to dost malé (ale to je jedno, horší je to, jak je to dlouhé, to slepicím vadí).
Ještě tam nemám namontovaná dvířka, protože tam krátké hmoždinky nedrží
a dlouhé jsem si ještě "nestihl" koupit.
Když je hezky, tak odendávám stávající žbrdlení z plexiskla, které nahrazuje budoucí
posuvná dvířka, skvěle to tou dírou větrá - je tam luft, no a snažím se pomalounku
polehounku slepice učit na to, že tudy jednou budou chodit, jen a pouze tudy.
No zatím mi tam moc ochotně nelezou, tak se snažím je motivovat pomocí slunečnice.
Tu nasypu (trošku) kolem díry z obou stran a taky do díry, některá už to pochopila,
že je to průchozí, některá ani náhodou. Kohouti jsou moc šikovní a lezou tudy běžně,
přitom jsou mnohem větší a mají obří hřebeny, které si v tom tunelu asi i brousí.
Už se těším, až tam budou chodit normálně - maštal se zavře, bude tam tepleji
- a hlavně - nebudou tam (snad) dělat neustálé nálety vrabčáci (a za nimi se stahující krahujci).

16.12.2015 22:48
petája

XXX.XXX.103.202

Tak dnes mam radost, vecer v kurniku sedely 4 bressy a kohoutek,4 maransky byly opet v tujich, ale kdyz jsem je sundavala, tak ani nepiply, obeslo se to bez cirkusu, tak jsem rada (akorat jsem jednu spatne chytla, tak mi nafackovala kridly smajlík.
Maransky dnes dopoledne do kurniku normalne snesly vajicko, tak kdyz tam trefi snest vejce, tak by se tam mohly trefit i na noc vyspat...
Co jsem si vsimla, tak v kurniku hraduje pouze konoutek a bressy byly na sobe namackany v rohu...
To zahaneni klackem nemam moc moznost, chlap je do pozdnich hodin v praci a ja musim nejprve uspat prcka a pak se vydat, na odlov slepic ", s ditetem nemam sanci slepicim branit lezt do tuji, anebo je sundavat dolu - prcek je ve veku, kdy porad pada a uz nevydrzi v kocaru... Ale dneska mi ty bressy nalily oproti vcerejsku optimismu do zil

16.12.2015 23:42
honzapm

XXX.XXX.182.25

Požádal jsem admina o sloučení obou témat.
Hřady jsou nevhodné, píši vám ve vedlejší diskusi.
Proto na nich Bresse nesedí a jsou raději v rohu.
Zkuste alespoň o víkendu (hlídání malého, přítel doma atd.)
obstarat klidné zahnání drůbeže domů (nebo zkuste ty otevřené dveře po obědě,
nebo i celý den).
Většinu slepic stačí tak 3-4x zahnat a pak už chodí, jak má.
Nejsem zastáncem chytání, to už víte.