Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2015 21:24
gufi

XXX.XXX.18.54

Mám na Vás dotaz jak nejlépe a nejšetrněji chytit slepici. Děkuji za odpovědi.

18.12.2015 22:48
honzapm

XXX.XXX.182.25

V noci na bidle.

19.12.2015 13:09
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Daji se naučit, aby samy přelezli z bidla na ruku.

19.12.2015 16:31
maximus.chov

XXX.XXX.232.4

hanka s. napsal(a):
Daji se naučit, aby samy přelezli z bidla na ruku.

Určitě

19.12.2015 20:36
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Ty moje se nechají, bez problémů chytit přes den. Dokonce mi jich pár skočí i na ruku hlavně, jak něco nesu :).

19.12.2015 22:14
horal

XXX.XXX.58.226

Svařovací drát o síle 5 mm, asi 10 cm na jednom konci ohnete o 180° a oblouček sklepnete aby byly dráty vedle sebe. Pak ten krátký odtáhnete as 4 cm a vytvoříte véčko neboli háček. Druhý konec upevníte třeba na násadu od koštěte nebo jiný klacek a máte 2 m dluhý lapač na slepice. Tim háčkem chytíte slepici za běhák nad kotníkrm a přitáhnete k sobě. Když se to naučíte rycle přitáhnout tak se slepice ani moc nepoplaší a můžete chytat další. Neni to můj nápad, kdysi se to normálne na drůbežárnách používalo.

20.12.2015 17:42
bubko

XXX.XXX.185.182

Nam sa osvedcil podberak na ryby.

20.12.2015 19:18
bronda

XXX.XXX.98.84

Na moje 4 australky nepotřebuji nic. Neustále se motají pod nohama a kdyř se ohnu tak přičapnou a nechají se chytit.2 kohouti orlováci jsou rovněž poměrně krotcí.4 plymutky si již drží mírný odstup a nejplašší jsou 1.1 Araukany, ty ale lehce chytím večer. Žádné háčkové či podběrákové plašany, naštěstí, nemám.

20.12.2015 19:31
mysak

XXX.XXX.54.2

horal napsal(a):
Svařovací drát o síle 5 mm, asi 10 cm na jednom konci ohnete o 180° a oblouček sklepnete aby byly dráty vedle sebe. Pak ten krátký odtáhnete as 4 cm a vytvoříte véčko neboli háček. Druhý konec upevníte třeba na násadu od koštěte nebo jiný klacek a máte 2 m dluhý lapač na slepice. Tim háčkem chytíte slepici za běhák nad kotníkrm a přitáhnete k sobě. Když se to naučíte rycle přitáhnout tak se slepice ani moc nepoplaší a můžete chytat další. Neni to můj nápad, kdysi se to normálne na drůbežárnách používalo.

Nad kotníkem?

20.12.2015 22:07
horal

XXX.XXX.58.226

mysak napsal(a):
Nad kotníkem?

Děkuju za opravu.

20.12.2015 22:29
honzapm

XXX.XXX.182.25

Správně mělo být - nad patou.

Olga 63

20.12.2015 22:53
Olga 63

XXX.XXX.210.196

Já osobně na ně mluvím a tak znají můj hlas.Stačí když zavolám a už se sbíhají a motají se mi pod nohama.Mám ale i mladé potvůrky, co večer neví, kdy je jejich čas.Ty zaháním dlouhým lískovým prutem a směruju je k jejich bejváku.Jakmile uvidí, že ostatní slípky už zobou v kurníku něco dobrého, samy běží o stošest za nimi.

Arau

20.12.2015 23:08
Arau

XXX.XXX.10.110

Za nohy, aby nepouštěly peří.

21.12.2015 07:01
horal

XXX.XXX.58.226

Ano správně je to nad patou za holeň. Tady ale nešlo o anatomii slepice, ale o způsob chytání slepic a myslím že to každý pochopil kde se má zaháknout.(i když mi semtam vypadne písmenko nebo klepnu vedle).

21.12.2015 09:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Horale, to byl samozřejmě fórek. Ale vtipy se tady moc (vůbec) nenosí.

Tady na videu, v 7:07, je vidět to chytání za nožku, ehm, tedy běhák, že...

https://www.youtube.com/watch?v=XhtUqJBLqSw

.

21.12.2015 12:33
horal

XXX.XXX.58.226

Honzo v pohodě. Vy jste si dal tu práci a vyhledal názorný příklad. Je to sice krátké, ale dobře viditelné. Než se slepice vzpamatuje už ji držíte v ruce a ani nenadělá kravál a ostatní jsou v klidu. V podběráku než ji vindáte tak se třepe a řve, přitom poplaší všechno ostatní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2018 20:35

Dobrý den.
Vím, že je to starší vlákno, ale ráda bych se zeptala: možná nás čeká odchyt 15 indických běžců - nevím, v jakých podmínkách, předpokládám nějaký uzavřený dvůr a na něm volně vypuštěné kachny... (je to "dědictví" a odchyt zvířat za odvoz, ale heslem "ulov si sám").

Nevím, jaká bude možnost stavby nějakých provizorních zařízení a vzhledem k tomu, že jsou to opravdu běžci, očekávám nějakou hodně vtipnou scénku pro "Neváhej a toč"...
Tak se radši dopředu zajímám, jak by se toto dalo řešit.
Odlov jehňat v menším prostoru, kdy člověk skáče šipku po skákajícím jehněti v luftě už máme zmáknutý, lov králíka vyskočivšího z kotce také, ale drůbež nás jaksi zatím míjela...

Předem moc děkuji za nápady!

8.3.2018 03:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nalákala bych je do nějaké velké klece na dobrou mňamku a rychle zavřít vrátka.

8.3.2018 06:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den.
Vím, že je to starší vlákno, ale ráda bych se zeptala: možná nás čeká odchyt 15 indických běžců - nevím, v jakých podmínkách, předpokládám nějaký uzavřený dvůr a na něm volně vypuštěné kachny... (je to "dědictví" a odchyt zvířat za odvoz, ale heslem "ulov si sám").

Nevím, jaká bude možnost stavby nějakých provizorních zařízení a vzhledem k tomu, že jsou to opravdu běžci, očekávám nějakou hodně vtipnou scénku pro "Neváhej a toč"...
Tak se radši dopředu zajímám, jak by se toto dalo řešit.
Odlov jehňat v menším prostoru, kdy člověk skáče šipku po skákajícím jehněti v luftě už máme zmáknutý, lov králíka vyskočivšího z kotce také, ale drůbež nás jaksi zatím míjela...

Předem moc děkuji za nápady!

Běžci nejsou neulovitelné kachny jako rozlítané pižmovky a divoké kačeny, či dokonce mandarinky a spol. Pokud na tom dvoře není velká vodní plocha, zaručuje Vám to úspěch lovu. Bez vody to dobře půjde i na otevřeném prostranství. Jako nástroje doporučuji podběrák na ryby (já mám třímetrový podběrák s teleskopickou tyčí a s tímto chytám úspěšně holuby, kteří lítají fakt rychle), dalším dobrým pomocníkem může být pes (i více psů, hlavně né vrahů drůbeže ), taky se hodí mít více lidí na výpomoc, možná háček (za krk zaháknout).
Běžce zažeňte do rohu, budou se snažit Vás přeletět, přičemž prostě rukou chytáte za krk. Jestli bohužel budou v neomezeném výběhu a nepůjdou zahnat, tak musíte za nimi rychle běhat, může i pes nebo víc lidí, běžci se při vysoké rychlosti vyčerpávají a zanedlouho začnou zakopávat a, běhat, po křídlech (plácají jimi o zem), někteří jedinci nakonec lehnou a vydýchávají se, dají se sebrat ze země (už neutíkají) a dát do přepravek. Živější kusy se tímto pleskáním dostanou do křoví nebo se jinak ukryjí, prostě je odtamtud vysbírejte a máte hotovo.
Jestli jsou to plašani, tak rada s papáním a klecí nejspíš neobstojí, a jestli ještě k tomu napůl březňačky (lítají na rozdíl od čistokrevných), tak ten podběrák asi nezbytně potřebujete. Jinak uhnávací metodu odchytu doporučuji pouze pro odchyt v nutnosti, kachny to totiž vyčerpává (může zastavit snášku třeba na dva týdny ze stresu ) a trošku se jim při tom můžou trošku poškrábnout křídla nebo zlomit nějaká ta letka, ale poprvé to udělat můžete, takto se Vám odchyt podaří. Po dovozu domů vytrhněte 5-7 ručních letek, kdyby chtěly přelítávat a taky kdyby utekly, tak při nahánění se přetočí na bok a časem se zklidní a zdrhání vzdají. Hlavně připravte vanu nebo jezírko, jinak by mohly zdrhat za vodou.
přeji hodně úspěchu při lovu i chovu.
Jakub Erlec.

9.3.2018 00:40

Vážený Jakube, velice děkuji za vyčerpávající a velmi hodnotnou odpověď. Dodal jste mi naději, že to není nemožné! Jsem zvědavá a těším se na akci. Snad již tento víkend. Akorát mě pán upozornil, že se jedná o velmi zablácený prostor (dokážu si v tomhle počasí představit, jak vypadá nezpevněný dvorek se zvířaty... ), tak to bude šmrnclé bahenními zápasy.
Přeji, ať se v chovu daří!

9.3.2018 07:38
agathon

XXX.XXX.30.33

Dohodnite sa s pánom na večer, vtedy ich pochytáte najľahšie. Niekde predsa tie zvieratá nocujú. Zoberte silnú baterku, zasvietite kačke do očí, zhasnete, chytíte. Jednoduché, rýchle, bezbolestné, bez stresu a bez šípok do blata .

9.3.2018 07:52

agathon napsal(a):
Dohodnite sa s pánom na večer, vtedy ich pochytáte najľahšie. Niekde predsa tie zvieratá nocujú. Zoberte silnú baterku, zasvietite kačke do očí, zhasnete, chytíte. Jednoduché, rýchle, bezbolestné, bez stresu a bez šípok do blata .

Že mě nenapadlo toto sem napsat, já tímto způsobem chytám večer holuby, kterým se nechtělo zalézt. Souhlasím s vámi, že tento způsob je lepší, zvláště, když je tam bahno.
J.Erlec.

11.3.2018 22:13

Všem co drželi palce a radili jak chytit kachny MOC DĚKUJI a posílám obrázek už u nás v dočasném výběhu, který jsme včera odpoledne narychlo budovali. Naštěstí když jsem stavěla školku, plánovala jsem i slepičky, takže jsem postavila i kurník - který jsme nikdy nevyužili (čas v něm spaly zakrslice kozy). Takže jsme mu podřízli nohy a rázem z něj je "kachník".

Nakonec jsme byli šťastní za ty zkušenosti, co už člověk za ta léta se zvířaty posbíral, že čím víc stresu a rychlosti, tím méně úspěšné lovení čehokoli. Takže jsme na ně šli prostě pomalu a natlačili je někam do rohu, zatarasili postupně všechny možné průchody a ony nakonec, byť nerady, nalezly do svých - domečků, odkud jsem je postupně po jedné tahala a dávala do přepravek. Takže úplná pohoda. Až na jednoho pošlapaného samce to všechny přežily bez úhony.

Nějaké se podaří rozdat a nějaké budou poraženy na maso.
Každopádně jsou to legrační a vlastně vznešená zvířata. Taková labuťokachna (ten ladný krk a krásné oči). Škoda, že si nemůžu dovolit je držet. Snad zvládnou menší výběh (cca 10 m2 - nechat jich chci cca 5 ks), než přijedou jejich noví majitelé (konec března). Počet omezím, žrát dostávají, vodu ve vaničce měníme, na noc zavíráme do domečku bez průvanu nastlaném slámou..

Přidejte reakci

Přidat smajlík