petája
napsal(a):
Mohu je dát slepicím, když bych vytáhla tu velkou páteř, ale zůstanou tam ty menší kostičky?
Naše slepice dostaly po tři dny ovařené kapří hlavy, vykostěné páteře a ocasy, jenjsmejom to rozhodil na hromadu a posekal sekáčkem, tak aby se ty křehké rozvařené hlavy otevřely, a na tom hodovaly slepice až do dnes od štědrého dne
a vyprovokoval jsem snášku (bílkovina). Nepíchla si žádná nic, všechno to obraly kompletně.
Já zase vyprovokoval vejce v bláně - bez skořápky. Měl jsem podezření u Leghorn D229, jedné krásné přepeřené, že jí bezvadná strava spíše nesvědčí - nesla obrovská vejce, ale tak 60-70% z nich bylo jen v bláně, bez skořápky.
Pak se mi do rukou dostaly vepřové nožky (za 9, - Kč z místního fajn řeznictví).
Ovařil jsem je a kůži dobrýma nůžkama nastříhal na kousíčky, slepice se mohly utlouci.
Hned den na to od další D229 vejce jenom v bláně, bez skořápky. Do té doby to tato vytrvalkyně (odraná, napůl nahá) neudělala nikdy. A začala taková vejce snášet běžně.
No a poslední moje hybridky, třetí, Dominant Modrý, po včerejší střihonádě vepřových kůží
dnes obří vejce - a jenom v bláně.
Sice tedy pokusničím jen na třech soudružkách (jsou ročník 2013 - na letošní slepice to vliv nemá a mají vejce v pořádku), ale prostě už jsem si sám vysledoval, že všeho (asi?) moc škodí.
Případně je ten spouštěč jiný, ale to jsem zatím neodhalil a není to moc pravděpodobné.
honzapm
napsal(a):
Já zase vyprovokoval vejce v bláně - bez skořápky. Měl jsem podezření u Leghorn D229, jedné krásné přepeřené, že jí bezvadná strava spíše nesvědčí - nesla obrovská vejce, ale tak 60-70% z nich bylo jen v bláně, bez skořápky.
Pak se mi do rukou dostaly vepřové nožky (za 9, - Kč z místního fajn řeznictví).
Ovařil jsem je a kůži dobrýma nůžkama nastříhal na kousíčky, slepice se mohly utlouci.
Hned den na to od další D229 vejce jenom v bláně, bez skořápky. Do té doby to tato vytrvalkyně (odraná, napůl nahá) neudělala nikdy. A začala taková vejce snášet běžně.
No a poslední moje hybridky, třetí, Dominant Modrý, po včerejší střihonádě vepřových kůží
Sice tedy pokusničím jen na třech soudružkách (jsou ročník 2013 - na letošní slepice to vliv nemá a mají vejce v pořádku), ale prostě už jsem si sám vysledoval, že všeho (asi?) moc škodí.
Případně je ten spouštěč jiný, ale to jsem zatím neodhalil a není to moc pravděpodobné.
Tak současně zvýšit minerálie at už do pití nebo do krmení.
honzapm
napsal(a):
Taky si myslím, jako pan Kafka, že bude stačit úměrně bílkovinám dodat minerály. Kromě skořápek sypu ještě do zrnin holubí grit, a taky občas(tak jednou měsíčně nebo když se objeví vejce v bláně - letos jednou) namočím ječmen přes noc místo do vody do slabého roztoku vápenného hydrátu(lžičku na kýbl vody ráno sleju).
Díky za rady. Skořápky mají neomezeně, velký výběh k tomu (i s pískovištěm).
Směs pro nosnice sypkou i granulovanou, strouhanou mrkev jim denně popráším Nutrimixem.
Trochu kukuřičného šrotu, slunečnice celá, pšenice suchá i máčená, v mléce máčený chleba.
Zajímavé je, že Vlaška stříbrně zbarvená, r.2013, blány nedělá, ani čistokrevné mladé slepice, ani starší. Možná jsem příliš odvážný, ale nemohou na to být (vysílené? přešlechtěné?) hybridky náchylnější? Nemohou "mít něco", co tu blanitost při dotaci bílkovin způsobuje?
Nemohou být náchylnější k "nedovíravosti svěrače"?
(kurník-nocník - jsou tam jenom na noc - mají o velikosti cca 3x4 metry. Je jich tam 2,9 (dva kohouti, devět slepic).
Na jednom dlouhém hřadu, zbytek mají čisté suché seno.
Mohou v případě potřeby kdykoliv seskočit a snést (i blánu) kdekoliv v rohu, mimo hřad. Případně mohou jít volně do chléva, kde pro ně mám cca 5x5 m. Ale je tam v noci tma.
A stejně mi hází blány přímo pod hřad - tj. usuzuji, že to z nich vypadává zcela svévolně...
Někdy s blánou dojdou až do kukaně, ale to je v menším množství případů.
Beru tu debatu spíš teoreticky - ty staré slepice už brzo vyřadím.
Ale třeba objevíme něco nového.