Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
Krásný novoroční den přeji tak nám začalo mrznout, nasněžilo a tak bych se chtěla zeptat jaké máte vychytávky na zimní časy. Já mám slepice první zimu a poprvé v životě mám čtyři hybridky, kurník mají cca 50-70 cm nad zemí velký asi 120x120x120cm k tomu samozřejmě zahradu asi 500m a svůj vlastní výběh 20x2m pod kurníkem mají udělané závětří kde jim nefouká, nasněží... dnes byly 4 vejce. Ale zajímalo mě můžu je v tomto čase pouštět na zahradu? nemůže jim něco umrznout? v kurníku asi až tak zimu nemaj, ale co venku? dnes teda běhali po zahradě a vypadaly spokojeně, nerada bych je násilím držela zavřené. díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jestli máte hybridky, tak jim nic nehrozí. Tolik sněhu není. Pouze když je ho víc, slepicím se neude chtít v něm chodit, je pak lepší jim ho odhrnout třeba na kusu zahrady, aby mohly hrabat. A když hodně mrzne, mohou namrzat hřebeny, ale to by u hybridek nemělo hrozit. Takže buďte v klidu a dopřejte jim pohyb.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jestli máte hybridky, tak jim nic nehrozí. Tolik sněhu není. Pouze když je ho víc, slepicím se neude chtít v něm chodit, je pak lepší jim ho odhrnout třeba na kusu zahrady, aby mohly hrabat. A když hodně mrzne, mohou namrzat hřebeny, ale to by u hybridek nemělo hrozit. Takže buďte v klidu a dopřejte jim pohyb.
Dobrá díky
Našim to bylo jedno.Trochu divně koukaly, ale šly do toho.Jen kohout se trochu zdráhal a měl vyčítavý pohled, že jakto že mu slepice frnkly z kurníku do "toho bílého".Jinak jim to nevadí.Mám tu i dvě veteránky, které přežily už dvě zimy.A snášejí obě jako o život.Jsou jim tři roky a snášejí ob den.Ta jedna dokonce teď začla pelichat.Tak má holého biskupa.Ale i tak snáší.A těm letošním je to jedno.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
Tak já včera měla 4 vejce od 4 slipek, mohlo by jim to vydržet jinak dnes máme - 10° takže jsem jim dala ranní baštu do kurníku a uvidím jak bude odpoledne, hrozně tady fouká a nechce se mi je pouštět na ten vítr, na hraní dostali jablko a pro sýkorky lojovou kouli tak ať si zablbnou doufám že se mi nezačnou škubat... kurníkn nemám extra velký.
Můžete také koupit pekingské (nesprávně čínské) zelí. Hlávku jim rozpůlit a obden jim tu půlku dát. Pro čtyři slepice možná i méně. Můžete ji i zavěsit, aby se při jejím uklovávání zabavily. Je dobré jim na podlahu dát seno, budou si v něm hrabat a část ho i sežerou, pokud je v kurníku dobře vidět, hoďte jim do sena hrstku černé slunečnice, zabaví se při jejím hledání a zobání. Stačí i pšenice. Strouhejte jim mrkev a tu jim můžete poprášit Nutrimixem, pokud ho nedostávají a nedáváte ani kuchyňské zbytky, tak tu mrkev můžete lehoulince osolit, minerály se jim hodí. Můžete jim dát větší kus máčeného chleba - zabaví se při jeho klování (ale aby to nezmrzlo). Vždy jen přiměřené dávky (i té mrkve). Pokud nehrozí zatučnění (s ohledem na ostatní krmivo), je skvělé mrkev smíchat s kukuřičným šrotem - je to velká dotace energie, atd.
Pokud krmím sypkou směs a slepice ji přeberou a to jemné nechají, tak to jemné právě smíchám se strouhanou mrkví nebo vařeným bramborem (hrubě strouhaným) a zužitkuje se směs jednak celá a hlavně slepice z ní dostanou vše, co mají.
Přidám pár snímků jak drůbež zabavit v těchto nepříznivých měsících. Jednak dávat kukuřici v celých palicích, kdy si musí drůbež sama vyklovávat zrna a tím se pohybuje. Dále kdo nasuší jeřabiny, má pro slepice zdroj barviv. No a k tomu čínskému zelí - stačí celou hlávku napíchnout na hák a pověsit tak vysoko, aby drůbež musela drobet povyskočit... sami vidíte, že si poradit dovedou.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
Tak jsem těm svojim trubkám pověsila lojovou kouli, jablko, sušené kopřivy a ani se toho netknou ani toho čínského zelí, ony jsou totiž roury, co není v misce nežerou i když jsem do všeho ďobala prstem jakože mňamka čuměli na mě a všechno obchází obloukem...