Jak zajistit aby slepice vydržely do jara?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2016 15:50
TeryMary

XXX.XXX.117.14

Haló, Haló,
hlásím že nám umřela další slepice. Naše slepice pocházejí z "mydlářky" (velkovýrobny vajec).
Vzali jsme si od tamtud 7 slepic, když měli jeden rok po snůšce.
Máme je 1 zimu a od jara nám už umřeli 2 .
Nebylo to k vůli špatnému chovu. Obě byly nemocné.
Zkrátka a dobře, chci se zeptat co mám udělat, aby nám do jara alespoň 3 vydržely (protože máme novou líheň a na velikonoce plánujeme kuřata)
Předem dík za radu, Máňa (11 let).

lentak

3.1.2016 16:01
lentak

XXX.XXX.196.34

Treba zalozit este 30 vlakien s rovnakych obsahom a urcite niekto odpovie.

3.1.2016 16:04
TeryMary

XXX.XXX.117.14

lentak napsal(a):
Treba zalozit este 30 vlakien s rovnakych obsahom a urcite niekto odpovie.

Díky moc

lentak

3.1.2016 16:11
lentak

XXX.XXX.196.34

Super vediete uz mate tri hlupe prispevky

3.1.2016 16:12
TeryMary

XXX.XXX.117.14

lentak napsal(a):
Super vediete uz mate tri hlupe prispevky

Ach jo,
co dělám špatně?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2016 16:18

Slípky zlikvidujte, jsou to jen hybridky a od těch kuřata nejsou nic moc.A hlavně asi stejně nemáte kohouta, že?Pokud chcete kuřata, kupte si na jaře násadová vejce.A slepice raději nové.Mám spatné zkušenosti s vynešenými slepicemi, mívají špatná játra.

lentak

3.1.2016 16:19
lentak

XXX.XXX.196.34

Ked chcete pridat komentar do toho isteho prispevku tak dajte odpovedat(pridat reakciu) a nie vlozit vzdy novy prispevok.

3.1.2016 16:22
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Dobrý den, se slepičkami z velkochovu nevytvoříte chovnou kvalitní skupinu na další chov. To opravdu ne. Jestli máte připravenou líheň, sežeňte si na jaře kvalitní násadová vajíčka ve vašem okolí, inzerátů tady bude na jaře spousta. Můžete si sehnat i kuřátka, na jaře budou, jen je potřeba občas mrknout na net, domluvit se s chovatelem a jet pro ně osobně. Uvidíte, jaké mají mít podmínky - teplo, zobání, prostor. To by jsem doporučila nastudovat předem, zde na ifauně je dostatek informací. Pak zvolte plemeno, nebo třeba pro začátek i hybridky, záleží na vás, co zkusíte. Ale nejdřív doporučuji vše nastudovat, pak kupovat. Pěkný den. Andrea.

3.1.2016 16:45
TeryMary

XXX.XXX.117.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Slípky zlikvidujte, jsou to jen hybridky a od těch kuřata nejsou nic moc.A hlavně asi stejně nemáte kohouta, že?Pokud chcete kuřata, kupte si na jaře násadová vejce.A slepice raději nové.Mám spatné zkušenosti s vynešenými slepicemi, mívají špatná játra.

Díky moc,
kohouta máme je to hedvábnička a my jsme chtěli zkusit co z toho bude.

3.1.2016 17:55

TeryMary napsal(a):
Díky moc,
kohouta máme je to hedvábnička a my jsme chtěli zkusit co z toho bude.

Byl by z toho akorát pěkný mix. Potomci hybridek s opeřenými nohami a užitkovostí nic moc, hedvábky nejsou samy o sobě nic moc pilné nosnice. Takže ani do začátku nic moc kombinace Ale jinak z podaných informaci Ti stejně nikdo neporadí co dělat, aby slepice neumíraly. Je potřeba napsat jak jsou ustájené, jakou mají stravu, jaký mají trus, jak se chovají, jak vypadaly třeba jejich vnitřnosti (pokud jste je kuchaly) atd. atd. Ale jak již bylo řečeno, slepice z drůbežárny se nemusí vždy úplně dobře srovnat s přechodem na nové prostředí a stravu a okolí s bakteriemi a viry, které v drůbežárně (s největší pravděpodobností) neznaly.

3.1.2016 18:46
TeryMary

XXX.XXX.117.14

Byl by z toho akorát pěkný mix. Potomci hybridek s opeřenými nohami a užitkovostí nic moc, hedvábky nejsou samy o sobě nic moc pilné nosnice. Takže ani do začátku nic moc kombinace Ale jinak z podaných informaci Ti stejně nikdo neporadí co dělat, aby slepice neumíraly. Je potřeba napsat jak jsou ustájené, jakou mají stravu, jaký mají trus, jak se chovají, jak vypadaly třeba jejich vnitřnosti (pokud jste je kuchaly) atd. atd. Ale jak již bylo řečeno, slepice z drůbežárny se nemusí vždy úplně dobře srovnat s přechodem na nové prostředí a stravu a okolí s bakteriemi a viry, které v drůbežárně (s největší pravděpodobností) neznaly.

No, krmíme je různě např: teplou vodu+ šrot, zbytky masa, skořápky, zrní...
Výběh mají cca 10 krát 10 m.
Kurník...netuším, asi tak na rozpětí dospělého člověka.
Trus hnědobýlošedý, nebo tak nějak.

3.1.2016 18:47
TeryMary

XXX.XXX.117.14

lentak napsal(a):
Ked chcete pridat komentar do toho isteho prispevku tak dajte odpovedat(pridat reakciu) a nie vlozit vzdy novy prispevok.

3.1.2016 19:24
Hitch

XXX.XXX.16.246

Máňo, Andrea (andreakiss) ti radí opravdu dobře.Nad tím bych se být Tebou zamyslel. Já osobně bych současné slepice co nejrychleji povařil s mrví a petrželí, vydezinfikoval kurník a čekal do jara na nové kuřátka ze kterých se budeš mnohem víc těšit. Do té doby se můžeš zabývat nelehkou otázkou jaké plemeno si zvolíš. Ber to jako radost a příjemný cíl. Jako chovatel moc dobře vím jaká je to frustrace najít ráno mrtvý kus. Takže tomu předejdi a holkám z drůbežárny dej "adijos".

3.1.2016 21:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

V drůbežárně slepice mají stálou teplotu (vysokou, na padnutí) a jiné podmínky.
Může jim být zima, může to být triliarda důvodů.
Nicméně to, že vám pošly jenom dvě, mi přijde - vzhledem k okolnostem, původu,
věku (jejich i vašemu), podmínkám - ještě celkem dobré.

Pojímá je ten kohoutek? Skáče na ně?

4.1.2016 13:06
TeryMary

XXX.XXX.76.7

Hitch napsal(a):
Máňo, Andrea (andreakiss) ti radí opravdu dobře.Nad tím bych se být Tebou zamyslel. Já osobně bych současné slepice co nejrychleji povařil s mrví a petrželí, vydezinfikoval kurník a čekal do jara na nové kuřátka ze kterých se budeš mnohem víc těšit. Do té doby se můžeš zabývat nelehkou otázkou jaké plemeno si zvolíš. Ber to jako radost a příjemný cíl. Jako chovatel moc dobře vím jaká je to frustrace najít ráno mrtvý kus. Takže tomu předejdi a holkám z drůbežárny dej "adijos".

NO... kohouta máme hedvábničku, tak jsme si mysleli že bychom mu soudružky koupili od stejného druhu aby se cítil pohodlně.

4.1.2016 13:08
TeryMary

XXX.XXX.76.7

honzapm napsal(a):
V drůbežárně slepice mají stálou teplotu (vysokou, na padnutí) a jiné podmínky.
Může jim být zima, může to být triliarda důvodů.
Nicméně to, že vám pošly jenom dvě, mi přijde - vzhledem k okolnostem, původu,
věku (jejich i vašemu), podmínkám - ještě celkem dobré.

Pojímá je ten kohoutek? Skáče na ně?

Napřed se jich strašně bál, protože ho šikanovaly. Už se ale osmělil a skáče na ně.
Jí tak normálně.

4.1.2016 13:12
Hitch

XXX.XXX.145.107

TeryMary napsal(a):
NO... kohouta máme hedvábničku, tak jsme si mysleli že bychom mu soudružky koupili od stejného druhu aby se cítil pohodlně.

Ale to se moc z vajíček těšit nebudeš smajlík A o péči ani nemluvím... bahýnko, déšť... to by ti ale asi víc fundovaně poradil kolega Frufru.

4.1.2016 16:15
TeryMary

XXX.XXX.117.14

Děkuji,
mohl(a) by jste mi poradit plemeno které je dobré jak na vejce tak na chov?
dík

4.1.2016 16:19
TeryMary

XXX.XXX.117.14

Hitch napsal(a):
Ale to se moc z vajíček těšit nebudeš smajlík A o péči ani nemluvím... bahýnko, déšť... to by ti ale asi víc fundovaně poradil kolega Frufru.

Náš "Bohouš" se z bahýnkem dost kamarádí i když...při dešti vypadá doslova jak zmoklá , a možná ještě hůř!

4.1.2016 20:24

TeryMary napsal(a):
Náš "Bohouš" se z bahýnkem dost kamarádí i když...při dešti vypadá doslova jak zmoklá , a možná ještě hůř!

Každý napíše své zkušenosti, vybrat si budete muset sama. Takže doporučuji projít zde na ifauně v sekci články jednotlivé charakteristiky plemen a pak si vybrat. Ale na 10x10 metrů to je tak na 3 slepice a kohouta, pokud nebude výběh pískovaný nebo dlážděný, tak bahno s trusem je jen semeniště chorob a pro odchov stejně bude potřeba separé kurníček a výběh. Nebo nějaké menší, zdrobnělé či zakrslé plemeno. Když to bude rousné, tak tolik neponičí trávník, pokud si ho ve výběhu vypěstujete, než tam slepice dáte. Na snášku a odchov kuřat třeba vranohlávky, sumatránky, velsumky. Obyvkle totiž plemena na snášku moc nekvokají, protože kvokáním a vodění kuřat se snižuje užitkovost, takže leghornka třeba super na vejce, ale kvokat by neměla, to samé třeba vlaška, ale ty jsou do velkých výběhů.
Takže si pořiďte třeba 3 hedvábky jako kvočny a pak nějaké plemeno na vejce (tedy i s kohoutem), ale zase vám může větší kohout poškodit menší hedvábky.

4.1.2016 20:38
TeryMary

XXX.XXX.117.14

Děkuji moc všem,
co mi poradili.
Už mi nemusíte psát, těch rad bylo tak akorát na to abychom se doma domluvili jak to tedy uděláme .
Manča

6.1.2016 00:35
laik560

XXX.XXX.72.180

Chovám 2 ks slepic, co mi donesl kamarád v září 2014. Jednalo se o vynešené jedince z farmy. Tehdy to byly naprosté chudery - oškubané dohola, ucvakané zobáky, bílé stojáky a hřebínky a přerostlé drápy, v prvních dnech sotva chodily. Trvalo asi měsíc, než začaly nést. Od 1. ledna do 31. prosince 2015 snesly 525 ks kvalitních vajec a ještě k tomu měly, především v letních měsících, asi do 20 ks vyplynutých ks bez skořápky. To jsem vždy sanoval přidáním vit. D a skořápek. Krmím - především ječ., trochu pšen. a zbytky z kuchyně. Dopoledne a až do večera je pouštím asi na 250 m2 pozemek, jež je jinak zkracován v létě každotýdenním sekáním na asi max. do 3 - 5 cm. Do konce loňského roku se spravily k nepoznání - opeřené, žluté stojáky, rudé hřebínky, přirozený zobák a drápy. Zajímavé bylo, že celý rok vůbec nepelichaly, až jedna začala s pelicháním 3 dny před koncem roku. Jsem zvědav, jak ponesou letos. Jedná se o červené farmové plemeno. Kdo chce slepice leda na vejce, jsou ty vynešené z farem nejlepší varianta. Jo, a potřebují uštipovat velké množství rostlé trávy. Vědu v tom opravdu nehledám.

6.1.2016 04:32
rapotacka11

XXX.XXX.32.194

TeryMary napsal(a):

Tohle píše jedenáctiletá ?

6.1.2016 08:22
TeryMary

XXX.XXX.76.7

rapotacka11 napsal(a):
Tohle píše jedenáctiletá ?

Jo!
Já jsem ta samá co psala diskusy o kočkách

,,,

6.1.2016 08:26
,,,

XXX.XXX.137.126

TeryMary napsal(a):
Jo!
Já jsem ta samá co psala diskusy o kočkách

A nemáš být ve škole?

6.1.2016 08:34
TeryMary

XXX.XXX.76.7

Jo,
jsem ale jsme u počítačů

7.1.2016 15:17
TeryMary

XXX.XXX.153.26

laik560 napsal(a):
Chovám 2 ks slepic, co mi donesl kamarád v září 2014. Jednalo se o vynešené jedince z farmy. Tehdy to byly naprosté chudery - oškubané dohola, ucvakané zobáky, bílé stojáky a hřebínky a přerostlé drápy, v prvních dnech sotva chodily. Trvalo asi měsíc, než začaly nést. Od 1. ledna do 31. prosince 2015 snesly 525 ks kvalitních vajec a ještě k tomu měly, především v letních měsících, asi do 20 ks vyplynutých ks bez skořápky. To jsem vždy sanoval přidáním vit. D a skořápek. Krmím - především ječ., trochu pšen. a zbytky z kuchyně. Dopoledne a až do večera je pouštím asi na 250 m2 pozemek, jež je jinak zkracován v létě každotýdenním sekáním na asi max. do 3 - 5 cm. Do konce loňského roku se spravily k nepoznání - opeřené, žluté stojáky, rudé hřebínky, přirozený zobák a drápy. Zajímavé bylo, že celý rok vůbec nepelichaly, až jedna začala s pelicháním 3 dny před koncem roku. Jsem zvědav, jak ponesou letos. Jedná se o červené farmové plemeno. Kdo chce slepice leda na vejce, jsou ty vynešené z farem nejlepší varianta. Jo, a potřebují uštipovat velké množství rostlé trávy. Vědu v tom opravdu nehledám.

Teda Kolego,
klobouk DOLU!
Tohle bych nikdy nedokázala.

I když, naše slepice taky na začátku moc dobře nevypadaly, a teď jsou vypasené hřebínky červenné... a vůbec vypadají moc hezky!
Jaké máte vy ?
Máňa

11.1.2016 21:40
laik560

XXX.XXX.72.180

Tak od 1.1. do dneška máme od nich 7 ks vajec. Je velmi zajímavé, že se ta jedna rozhodla pelichat až ke konci roku a ta druhá už taky ztratila jakési to pírko, normálně jsem to očekával přes prázdniny do září. Nevím, co je to za plemeno, možná nám je tu někdo pojmenuje. Jsme však s nimi zatím spokojení. Na těch farmách je mívají asi jeden snáškový cyklus = asi rok, takže letos by měly udělat 3. snáškový cyklus. Pak se to prý už snižuje. To nám tu třeba taky někdo blíže a odborněji rozebere. Uvidíme, kolik nasnášejí letos, ale kamarád už mi avizoval, že bude letos brát vynešené slepice znovu, takže bychom je možná pak i vyměnili za mladší. Každopádně zkonzumují mnoho zbytků z kuchyně a skoro celý den se pasou na zahradě - když teda neleží sníh. Žádné směsky a šroty nedostávají. Srovnávat vejce kupovaná z Kaufu a od nich snad ani nemá smysl. Na fotkách vidíte dobře barvu hřebínků i délku drápků.

11.1.2016 21:54

laik560 napsal(a):
Tak od 1.1. do dneška máme od nich 7 ks vajec. Je velmi zajímavé, že se ta jedna rozhodla pelichat až ke konci roku a ta druhá už taky ztratila jakési to pírko, normálně jsem to očekával přes prázdniny do září. Nevím, co je to za plemeno, možná nám je tu někdo pojmenuje. Jsme však s nimi zatím spokojení. Na těch farmách je mívají asi jeden snáškový cyklus = asi rok, takže letos by měly udělat 3. snáškový cyklus. Pak se to prý už snižuje. To nám tu třeba taky někdo blíže a odborněji rozebere. Uvidíme, kolik nasnášejí letos, ale kamarád už mi avizoval, že bude letos brát vynešené slepice znovu, takže bychom je možná pak i vyměnili za mladší. Každopádně zkonzumují mnoho zbytků z kuchyně a skoro celý den se pasou na zahradě - když teda neleží sníh. Žádné směsky a šroty nedostávají. Srovnávat vejce kupovaná z Kaufu a od nich snad ani nemá smysl. Na fotkách vidíte dobře barvu hřebínků i délku drápků.

Plemeno žádné, jde o o tzv. snáškový hybrid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík