Obrovská vlhkost v kurníku

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 10:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Lidičky pomoc! mám kurník z dřevotřísky a teď jsem byla posbírat vejce a stěny ve vnitř kurníku jsou úplně promočené, asi jsem měla počítat s tím že ta hloupá dřevotříska nasákne vodu jak houba samozřejmě už se tam dělá malá chlebová plíseň, otevřela jsem celou jednu půlku stěny ať to větrá ale má to smysl? u nás je velká mlha na meteo mám 87% vlhkost venku, co mám dělat poraďte, vysušit? jak? kurník mám na druhém konci zahrady bez elektřiny. pro příště vím že kurník leda ze dřeva z prken, ale nerozpadne se ten z dřevotřísky za chvíli? vydrží aspoň do jara? odvětrávání tam mám ale asi málo

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2016 10:44

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lidičky pomoc! mám kurník z dřevotřísky a teď jsem byla posbírat vejce a stěny ve vnitř kurníku jsou úplně promočené, asi jsem měla počítat s tím že ta hloupá dřevotříska nasákne vodu jak houba samozřejmě už se tam dělá malá chlebová plíseň, otevřela jsem celou jednu půlku stěny ať to větrá ale má to smysl? u nás je velká mlha na meteo mám 87% vlhkost venku, co mám dělat poraďte, vysušit? jak? kurník mám na druhém konci zahrady bez elektřiny. pro příště vím že kurník leda ze dřeva z prken, ale nerozpadne se ten z dřevotřísky za chvíli? vydrží aspoň do jara? odvětrávání tam mám ale asi málo

Jak máte vyřešené větrání? Jestli nijak, tak je to jasné. Drůbež produkuje velké množství vodních par. Pokud kurník nevětrá, tak bude úplně jedno, z čeho bude postavený.

10.1.2016 10:45

Mám podobný problém s vlhkostí, ale naštěstí mám kurník uvnitř opláštěný lakovaným umakartem a podlahu do výše 50 cm potaženou silnostěnou gumou takže do stěn to nejde.Mám to stěstí, že dělám ve stavebnictví a mohu na odvlhčení použít průmyslový odvlhčovač.Pokud mrzne je vše ok, ale jak to začne tát a jsou mlhy, tak to večer také plave.Jinak pokud nemáte možnost zavést elektřinu a vysušit pomocí techniky, nezbývá než vysušit co nejvíce mechanicky - hadrem a podobně a použit hlubokou podestýlku z hoblin nebo z pelet, ty pojmou velké množství vlhkosti.Samozřejmě často měnit.Já to ještě míchám s vápenným hydrátem.No a hlavně vydesinfikovat proti té plísni.Do jara se nerozpadne.A větrání je samozřejmost, já mám i v mrazech otevřené okno na ventilačku a zajištěné pletivem.A přes den dveře dokořán, vysouším jen v noci.

10.1.2016 12:13
Hitch

XXX.XXX.145.107

Minulý rok jsem řešil něco podobného, ikdyž mám kurník dřevěný, při více kusech slepic se mi v něm tvořila vysoká vlhkost. To mě donutilo odvrtat více průduchů u vrchu kurníku. Do nich jsem vložil novodurové trubky a funguje to jako komín, jen ve vodorovné poloze.
Stěny jsem sušil hadrem a pak je na drzo oházel vápenným hydrátem jen tak nasucho. To pohltilo zbytky vlhkosti a snad i vydezinfikovalo zbytky plísní. Ve finále to i byla dobrá prevence proti čmelíkům.

forestman

10.1.2016 14:41
forestman

XXX.XXX.43.210

Slepice vystěhovat, kurník zapálit, pokud to vůbec půjde. Důsledek difuzně uzavřených materiálů, naprosto nevhodně použitých (OSB, polystyren, sololit, sádrokarton). Jakákoliv hospodářská stavba musí být difuzně otevřená (provětrávaná) nejlépe se vzduchovou izolací.
Slepičky snesou chlad, ale ne mokro a průvan.
Stačí kubík coulových prken nebo i slušných oloupaných krajinek. Sloupky =sbít 2x střešní lať, obvodové stěny na polodrážku, nebo nařezat 1cm pera a přebít mezery. Podlaha pouze na těsný sraz, vyztužit ve středu latí, všechna prkna svrtat na tuto lať vratovými šrouby. Nohy kurníku opásat 20cm pásem igelitu a obtočit ochranným větracím pásem z plastu (hřebeny na přesah střechy proti hmyzu). Pultová střecha, prkna na těsný sraz, latě, kontralatě + betonová krytina s krajovkami, aby neuletěla, okap. Případné mezery pod střechou vymezit pery, proti průniku predátorů. Ve štítové stěně kurníku v úrovni podlahy =otevírací část na panty v=60cm, via celou šíři podlahy pro vymetení podestýlky. Vápenný hydrát zatřít koštětem do stěn a podlahy kurníku, na tu dát 10cm slámy. Jedenkrát za 14dnů vyklidit podestýlku, obnovit hydrát a slámu, odstranit mimo výběh! (to jsem dělal dnes ráno). Nevím co to je čmelík a jiná havěť, nic neléčím protože není co. Větrání podlaha-strop, pouze mezerami v prknch na těsný sraz.
Jsem na severním, mírně stinném svahu. Vymetu i pod kurníkem a naházím podestýlku špatného sena. Slepičky to vyberou, zadupou a já po týdnu-dvou týdnech měním, čímž zmenšuji vhhkost od země.
P.S. RD zateplený "oplácaný PP", +blower door test a +nečištěná vzduchotechnika s neměněnými filtry= plíseň, spory, cesta do pekel... Stačí se podívat na dvoj-trojskla a silikonové těsnění na spodním rámu oken. Jsou tam černé tečky? Tak to jsme zase u té plísně...

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 16:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Tak manžel je pracovně pryč takže mi nemá kdo víc nic doma s tím pomoci, ale dnes jsem vyházela podestýlku z hoblin a dala novou cca 5 cm vysokou, vzala vrtačku a největším vrtákem provrtala ve stropě několik děr, odvětrávání tam mám v prostřed stropu takovou tu mřížku to jsem vysadila takže je tam teď jen díra ať to jejich funění vyletí rovnou ven... teď už jsou zavřené a malá dvířka jsem zajistila tak aby tam byla škvíra cca 3-5 mm pod strop se nic nedostane a neměl by tam hrozit i při větru nějaký průvan nebo vír. zapalovat ho rozhodně nebudu si ty slipky mám pak strčit kam ... navíc nemáme okolo domu žádný chlív, ani dílnu nic, měli jsme pozemek a na něm jsme stavěli dům a bydlíme teprve rok, takže dílnu, stání na auta a další budovy se teprve budou stavět takže slepice nemám kam provizorně dát.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 16:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Hitch napsal(a):
Minulý rok jsem řešil něco podobného, ikdyž mám kurník dřevěný, při více kusech slepic se mi v něm tvořila vysoká vlhkost. To mě donutilo odvrtat více průduchů u vrchu kurníku. Do nich jsem vložil novodurové trubky a funguje to jako komín, jen ve vodorovné poloze.
Stěny jsem sušil hadrem a pak je na drzo oházel vápenným hydrátem jen tak nasucho. To pohltilo zbytky vlhkosti a snad i vydezinfikovalo zbytky plísní. Ve finále to i byla dobrá prevence proti čmelíkům.

Ten vápenný hydrát koupím asi ve stavebninách že... ještě mě napadlo tam koupit takové ty pohlcovače vlhkosti...

10.1.2016 19:37
Hitch

XXX.XXX.145.107

Ten vápenný hydrát koupím asi ve stavebninách že... ještě mě napadlo tam koupit takové ty pohlcovače vlhkosti...

Ano, v každých jej mají. Určitě Vám pomůže, jen se ho nebojte použít hodně. Pohltí vlhkost a vytvoří prašné prostředí. Mé slepice na něj reagují velmi dobře. Mám ho i mezi hoblinami v podestýlce.

https://www.google.cz/search?q=v%C3%A1penn%C3%BD+hydr%C3%A1t&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiSpoiv8Z_KAhVH-g4KHQHBApAQ_AUIBigB.

10.1.2016 21:11
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

forestman napsal(a):
Slepice vystěhovat, kurník zapálit, pokud to vůbec půjde. Důsledek difuzně uzavřených materiálů, naprosto nevhodně použitých (OSB, polystyren, sololit, sádrokarton). Jakákoliv hospodářská stavba musí být difuzně otevřená (provětrávaná) nejlépe se vzduchovou izolací.
Slepičky snesou chlad, ale ne mokro a průvan.
Stačí kubík coulových prken nebo i slušných oloupaných krajinek. Sloupky =sbít 2x střešní lať, obvodové stěny na polodrážku, nebo nařezat 1cm pera a přebít mezery. Podlaha pouze na těsný sraz, vyztužit ve středu latí, všechna prkna svrtat na tuto lať vratovými šrouby. Nohy kurníku opásat 20cm pásem igelitu a obtočit ochranným větracím pásem z plastu (hřebeny na přesah střechy proti hmyzu). Pultová střecha, prkna na těsný sraz, latě, kontralatě + betonová krytina s krajovkami, aby neuletěla, okap. Případné mezery pod střechou vymezit pery, proti průniku predátorů. Ve štítové stěně kurníku v úrovni podlahy =otevírací část na panty v=60cm, via celou šíři podlahy pro vymetení podestýlky. Vápenný hydrát zatřít koštětem do stěn a podlahy kurníku, na tu dát 10cm slámy. Jedenkrát za 14dnů vyklidit podestýlku, obnovit hydrát a slámu, odstranit mimo výběh! (to jsem dělal dnes ráno). Nevím co to je čmelík a jiná havěť, nic neléčím protože není co. Větrání podlaha-strop, pouze mezerami v prknch na těsný sraz.
Jsem na severním, mírně stinném svahu. Vymetu i pod kurníkem a naházím podestýlku špatného sena. Slepičky to vyberou, zadupou a já po týdnu-dvou týdnech měním, čímž zmenšuji vhhkost od země.
P.S. RD zateplený "oplácaný PP", +blower door test a +nečištěná vzduchotechnika s neměněnými filtry= plíseň, spory, cesta do pekel... Stačí se podívat na dvoj-trojskla a silikonové těsnění na spodním rámu oken. Jsou tam černé tečky? Tak to jsme zase u té plísně...

Nechci polemizovat s celým vaším názorech, tak jen to, že řadit sádrokarton do difuzně uzavřených je blbost. Má opačné vlastnosti. Vlhkost absorbuje a pak zase pouští. Ovšem pokud je jí moc, tak se rozpadne.

10.1.2016 21:34
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím. nejlepší větrání je komínový efekt. mám v kurníku v podlaze díru, v ní coulovou trubku nad ůroven podestýlky a okénkem pod stropem vlhkost odchází, ovšem za předpokladu výškového rozdílu.pohybuji se v kurníku vzpřímeně, v holubnících to samé, tam mám i ventilátor.celé chovatelské zařízení je na 30 centimetrových pilířích.pokud nikam nezatýká, nevím co to je vlhkost, krom vlhkosti v ovzduší.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Kurník mám cca 50 cm nad zemí, zkusím ten komínový efekt...

Neregistrovaný uživatel

12.1.2016 11:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Dnes je u nás celkem teplo cca 7°, fouká teplý vítr a svítí občas sluníčko, tak jsem celý kurník pořádně otevřela a jupiii vlhkost je pryč, možná tomu pomohly i průduchy ve stropě navíc ale už je to přijatelné tak mě napadlo až bude sucho a bude to řádně vyschlé, vychytat trochu víc tu ventilaci a co tak tu dřevotřísku natřít něčím vodoodpudivím, já jsem to totiž ničím nenatřela

12.1.2016 18:42
Hitch

XXX.XXX.16.246

Dnes je u nás celkem teplo cca 7°, fouká teplý vítr a svítí občas sluníčko, tak jsem celý kurník pořádně otevřela a jupiii vlhkost je pryč, možná tomu pomohly i průduchy ve stropě navíc ale už je to přijatelné tak mě napadlo až bude sucho a bude to řádně vyschlé, vychytat trochu víc tu ventilaci a co tak tu dřevotřísku natřít něčím vodoodpudivím, já jsem to totiž ničím nenatřela

Průduchy Vám pomohly určitě

forestman

13.1.2016 00:39
forestman

XXX.XXX.43.210

Klidně mi vyložte Vaše argumenty.
Nikde v alpských zemích, v celé Skandinávii, na Islandu, v Severní Americe se nedělají takové zvrhlosti s mnou vyjmenovanými materiály jako v tuzemsku. Nelíbí se mi sice škaredé polplastované fasádní plechy na obvodových pláštích RD / Island/, ale to je věc názoru, ne funkčnosti.
Je třeba si uvědomit, že když dáte např.na OSB desky v půdních vestavbách sádrokarton, tak vytlačíte rosný bod právě k tomu materiálu, který má difuzní koeficient např.40. Pominu dilataci různých materiálů. Prakticky po 2-3letech je sádrokarton roztrhán v rozích a u krovů jsou štěrbiny na šíři malíčku.
K věci- i OSB se vyrábí v kvalitě vodovzdorných překližek na bednění. Používají se jen v omezené míře v bytových dřevostavbách /koupelny/. Tato kvalita v obchodech není prodejná " není na pultě". Laciné voděodolné nejsou. Ve venkovním prostředí se rozvolní do 3-5 let, i když je "zachraňujete" jakýmkoliv nátěrem. Módní ekologické, vodou ředitelné? No to tomu ještě pomůžete!
Je třeba se zamyslet nad vzrůstajícími statistikami a původem vzniku onkologických novotvarů v CZ mezi léty 1995- 2015. Ten kdo rád čte, může jít třeba do titulu "Ilona Borská-Kdo zachránil jeden život, zachránil celý svět".
Já osobně bych vajíčka z plesnivého kurníku nejedl už proto, že si dělám echt italské těstoviny a určitě by mi nechutnaly. Nikomu nic nevnucuji, je to jen můj názor HHzV (hloupého Honzy z vesnice).

Neregistrovaný uživatel

13.1.2016 09:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Ráno jsem to zkoumala a natřela jsem to sice už nevím čím ale je to natřený, nejsu až tak hlupá a plesnivé vajca nemám ale řekla bych že v dnešní módě pánských uplých kalhot má tak leda někdo plesnivé gule

Přidejte reakci

Přidat smajlík