Dobrý den,
prosím o radu začínajícímu chovateli
chceme chovat slepice na vajíčka a králíky na maso, a chceme zvířatům dát to nejlepší během jejich života.
Mám na to prostor cca 5*8 m, bude se začínat "na zeleném", takže vše nové. Poradíte mi, v jakém počtu zvířat začít? O chovu slepic mám cca představu, uvítám vychytávky na jejich obydlí a výběh, ohledně králíků (určitě zde někdo chová obojí tak to píšu společně do jednoho tématu) je lepší mít králíky v klasické králíkárně a zvlášt jim udělat výběh nebo mít tzv. volný chov?
Není větší šance přenosu nemocí? Přenáší se nemoci mezi slepicemi a králíky?
Jak jsou na tom zvířata vzhledem ke světovým stranám? Část pozemku na to určený je na sever.
Uvítám jakékoliv cenné rady, děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
lizbeth
napsal(a):
Dobrý den,
chceme chovat slepice na vajíčka a králíky na maso, a chceme zvířatům dát to nejlepší během jejich života.
Mám na to prostor cca 5*8 m, bude se začínat "na zeleném", takže vše nové. Poradíte mi, v jakém počtu zvířat začít? O chovu slepic mám cca představu, uvítám vychytávky na jejich obydlí a výběh, ohledně králíků (určitě zde někdo chová obojí tak to píšu společně do jednoho tématu) je lepší mít králíky v klasické králíkárně a zvlášt jim udělat výběh nebo mít tzv. volný chov?
Jak jsou na tom zvířata vzhledem ke světovým stranám? Část pozemku na to určený je na sever.
Ideální by bylo, jestli máte ve svém okolí chovatele hrabavé drůbeže se s ním spojit, ať vše vidíte na vlastní oči a můžete se ptát na cokoliv, tady je taky dost diskusí o začátcích chovu a potom snad nějakou literaturu o chovu, záleží na hodně faktorech-velikost slepic, meteo. podmínky-nadmořská výška atd. je toho hodně, Míra.
napsal(a):
Ideální by bylo, jestli máte ve svém okolí chovatele hrabavé drůbeže se s ním spojit, ať vše vidíte na vlastní oči a můžete se ptát na cokoliv, tady je taky dost diskusí o začátcích chovu a potom snad nějakou literaturu o chovu, záleží na hodně faktorech-velikost slepic, meteo. podmínky-nadmořská výška atd. je toho hodně, Míra.
Ok chápu, každopádně můžou být králíci a slepice vedle sebe/spolu ve výběhu kvůli přenosu chorob? kolik slepic doporučujete na takový vymezený prostor?
Uvítám vychytávky, nápady na chov slepic, když začínáme od nuly, ať to máme vychytané a co nejlepší pro zvířata
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
lizbeth
napsal(a):
Dobrý den,
Já mám čtyři slepice, nosné hybridy ve výběhu o rozměru cca 14x2 m, kurník na nohách takže pod ním mají sucho i když prší a sypu jim tam popel z krbu a mají tam takové to hrabaniště atd když prší... soused má dohromady králíky se slepicemi ale na podzim musel mladý vybít protože prej něco měli ale co nevím a jestli to bylo od pipek taky netuším.
lizbeth
napsal(a):
Ok chápu, každopádně můžou být králíci a slepice vedle sebe/spolu ve výběhu kvůli přenosu chorob? kolik slepic doporučujete na takový vymezený prostor?
Uvítám vychytávky, nápady na chov slepic, když začínáme od nuly, ať to máme vychytané a co nejlepší pro zvířata
Slepice+králíci ne! můžou dostat různé choroby a přenést je mezi sebou, problém by byl i z krmením-každý potřebuje něci jiného,5x8 m výběh to je tak na 3 slepičky+kohout nanejvýš střední plemeno, jestli jenom na vajíčka tak záleží jestli chcete hybridy a nebo čistokrevné, -pozor na nadmořskou výšku a převládající větry, já bydlím pod Jeseníky a tak potřebuji otužilejší plemeno, kurník ze dřeva ne dřevotříska, zajistit větrání a světlo a pozor na oplocení výběhu-škodná je prevít, Míra.
lizbeth
napsal(a):
Http://www.chozadru.wbs.cz/VETRANI-A-STAVBA-KURNIKU.html - odkaz na stavbu kurníku, Míra.
lizbeth
napsal(a):
Dobrý den,
Co se králíků na maso týče, neřešte výběhy, či volný chov. Pouze se hodí menší ohrádky cca 1.5 x 1.5m na pastvu, které budete vždy posouvat. Dle mého názoru je ideální klasická králíkárna s dostatečným počtem prostorných kotců. Pro odchov mladých pak kotce dvojité. Já osobně mám mladé do cca 10 týdnů pohromadě, poté rozděluji dle pohlaví po 2-3 kusech do kotce. Budete-li mít střední plemeno, volte kotce alespoň 80 x 80. Pro jednotlivé chovné kusy se snese i 70 x 80, ale větší je lepší. Pro samice s mláďaty alespoň 100 x 80. Co se počtu chovných kusů týče, je třeba mít rezervu. Na jednu samici se počítá cca se 3-5 kotci.Tedy do 12 kotcové králíkárny samce a max.3 samice. Musíte brát v úvahu kotec pro odstavenou samici a prostor pro rozdělení mláďat. rozhodující je rovněž počet vrhů a jak blízko jsou po sobě. Pokud půjdete do malého počtu kotců, musíte velmi často kydat a při nahuštění králíků vzniká nebezpečí nemocí. Samci se také často perou a někdy nezbývá, než je rozdělit po jednom. Více si ale přečtete na vedlejší diskusi. Ať se daří.
lizbeth
napsal(a):
Http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_category&id=12 další odkaz na celkem dobrou stránku, kde se dost dozvíte, Míra.