Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tajarina

14.1.2016 20:42
Tajarina

XXX.XXX.38.152

Prosím o radu

Máme doma menší chov slepic všech druhů, protože většina jich byla z chovatelské tomboly u nás na vesnici, kdy už pořadatelé neměli nikoho kdo by jsi je odnesl, tak je dali nám. Všichni lidé co tam ty slepice dali jsou již zbělí chovatelé s vlastními drůbežárnami, takže možnost, že by je měli schválně ''šlechtěné pro nic'' téměř neexistuje.
V tu dobu to byla kuřata (5 kusů), když začali hynout, neměli ani dva roky, některé slepičky už i snášely. Jako první nám uhynuly hned dvě slepičky ve snášce, téměř na ráz, s odstupem zhruba jednoho týdne. Nejprv byly jen načepýřené, ledabyle postávali ve výběhu, přivíraly očka a pak jsem je nalezla mrtvé. Když zemřela první, vyčistila jsem výběh i kurník, týden na ní zemřela druhá. Teď, asi po měsíci a půl zemřela další slepička, jiný druh, stejné příznaky, taktéž ve snášce. Z těch tehdy ještě kuřat nám tedy zbyla už jen jedna slepička, která je ve výběhu s dvěma staršími + kohoutek, který přišel tehdá s ní. Oba mi připadají zatím čile k světu. Co se ale stalo těm třem?
Ptala jsem se učených chovatelů a ti mi všichni řekli, že to vypadá na otravu, ale že by stálo za to provést pitvu. Osobně si myslím, že to otrava být může a sic krysím jedem. Asi dva týdny před úhynem první slepičky za námi přišla sousedka a stěžovala si, že náš kohout budí jejich krasotinku ze spánku a naše sousedka je ten typ, co by šel a prostě nám slepice otrávil, když jsme se kohouta nezbavili.

Prosím o vaši radu, teď čekám jen kdy zemře další slepička, kterou vezmu okamžitě na pitvu, protože pokud opravdu jde o jed, tak jsou od ní nebezpečná i vajíčka, která v době otravy snesla.

k.r

15.1.2016 22:23
k.r

XXX.XXX.139.152

A nemali tie sliepky hnačku ze by doslova voda nemusi to byt rovno otrava.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2016 20:15

Nevím jak je to u ptactva, ale u savců by otrava jedem na hlodavce byla zřejmě patrná na první pohled, nafouklé břicho, potácení se, krev ve výkalech, nebo i krev z nozder čili pak ze zobáku a krvavé podlitiny.Otázka jestli vám pitva k něčemu pomůže, i když to odhalí, těžko budete stejně něco od sousedů vymáhat V první řadě bych asi slepice prohlédla, jestli nejsou třeba vyhublé, to by pak na otravu nenasvědčovalo.

17.1.2016 20:46

K hubení potkanů, myší, krys a podobně se v dnešní době poživají tzv. antikoagulanty – vysoce účinné organické preparáty, jejichž společným mechanismem účinnosti na teplokrevné obratlovce (savce a ptáky) je inaktivace důležitých srážecích faktorů krve. Při perorální intoxikaci dochází v těle živočicha k narušení syntézy vitaminu K (zodpovědného za správný proces srážení krve), živočich je apatický a k úhynu dochází po pomalém vnitřním krvácení přibližně 4. – 10. den po pozření jedovaté návnady. Otrava antikoagulanty tedy nastupuje pomalu, až za několik dnů po přijetí jedu. Živočich v této době již potravu nekonzumuje, tudíž se v žaludcích otrávených a později vyšetřovaných živočichů nenachází potrava. Jed je následně laboratorně detekován v játrech.Pokud by tedy byly slepice otráveny těmito jedy, bylo by to na nich patrné - podlitiny, krev v zobáku, nozdrách a po otevření dutina břišní zaplněná krví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík