Caute, na jar by som chcel zacat chovat sliepky. Precital som vela diskusii na tomto fore ale konkretne byvam na slovensku oblast horna orava. Celkom drsne podmienky, hornaty kraj, nieco malo cez 600 metrov nad morom. Budem ich mat na vajicka zatial no chcel by som ich po case aj liahnut. Budem ich mat mimo domu na zahradke hned vedla mesta pri rieke v celkom strmom brehu zarastenom listnatymi stromami - taky mini listnaty lesik medzi mestom a zahradkovou oblastou pridam aj foto. Chcem sa opytat na nazori viecerich chovatelov ake sliepocky by odporucali na tieto podmienky a este chcel som ich chovat na asi 2 aroch zpociatku 10-15 sliepok ohradit pletivom a mat ich na volno cely den a nieaky mensi psisko knim kedze 2 km od zahradky je les a bojim sa skodnej. Popripade ci by ste to skor neriesili volierou alebo tak. Jednoducho budem rad za vsetky nazori tipi a triki.
lentak

XXX.XXX.70.94
Pokial to chcete len na vajicka tak by som siel do hybridov moravia, dominant atd...ak chcete cistokrvne plemeno tak by som hladal nieco otuzilu s ruzicovym hrebenom (oravka, vlaska s ruzicovim, rynska atd..tych plemien je dost. Pri listovych hrebenoch je moznost omrznutia a s tym spojenymi komplikaciami ale tu si na fore taketo temy najdete. Druha vec je skodna. asi bude problem s liskami a dravcami. Treba ohradit urcite aj ked pre lisku ani plot nieje problem mozno potom riesit elektrickym oplotkom. ked budete chciet odchovavat mozete tomu prisposobit aj plemenu ci uz chcete odchovat umelo alebo pod kvocnou...mozno to chce viac konkretnych otazok.
Xteazy
napsal(a):
Caute, na jar by som chcel zacat chovat sliepky. Precital som vela diskusii na tomto fore ale konkretne byvam na slovensku oblast horna orava. Celkom drsne podmienky, hornaty kraj, nieco malo cez 600 metrov nad morom. Budem ich mat na vajicka zatial no chcel by som ich po case aj liahnut. Budem ich mat mimo domu na zahradke hned vedla mesta pri rieke v celkom strmom brehu zarastenom listnatymi stromami - taky mini listnaty lesik medzi mestom a zahradkovou oblastou pridam aj foto. Chcem sa opytat na nazori viecerich chovatelov ake sliepocky by odporucali na tieto podmienky a este chcel som ich chovat na asi 2 aroch zpociatku 10-15 sliepok ohradit pletivom a mat ich na volno cely den a nieaky mensi psisko knim kedze 2 km od zahradky je les a bojim sa skodnej. Popripade ci by ste to skor neriesili volierou alebo tak. Jednoducho budem rad za vsetky nazori tipi a triki.
Šel bych do slovenských oravek, jsou do drsných podmínek šlehtěné. Ne bílé, kvůli predátorům, nejspíš seženete žlutohnědou. Pěkné jsou rodobarvé, to je ale novošlechtění, takže budou těžko k dostání nebo drahé.
Rozmyslal som hlavne nad oravkami alebo vlaskami takze dakujem za reakcie. A nebolo by to celkom len na vajicka ide mi aj o to ze mam maleho syna, ktory bude zachvilku papat mäsko a nechcem ho krmin kuracinou nadopovanou antiobiotikami, pretoze mam mladsiu sestru alergicku na penicilin a ked zje kura z obchodu tak okamzite alergicka reakcia. No takze kurki by som chcel skor take univerzalne co by boli aj do polievky na pekac. A ako som uz spominal chcel by som ich liahnut najlepsie keby kuriatka vysedela kvocka ale keby nie tak casom by som si zaobstaral liahen mozno. A najde sa tu nieaky chovatel z oravy a okolia? Zilinsky kraj?
Prikladám ešte satelitný snímok miesta kde pravdepodobne budem chovať. Je to na okraji mesta z jednej strany rieka z druhej zahradky, myslim že to je v pohode miesto ale rad si vypočujem iné nazory keďže stale je možnosť postaviť to inde ale chcem to mať po ruke.
Xteazy
napsal(a):
Pripajam sa k reakcii na vranohlavky, myslim ze na oravu kde su podmienky drsnejsie a zimy dlhsie je tato sliepka idealna, su velmi temperamentne, zhancive a plache co je velmi dobra vlastnost do volneho vybehu, ci uz sa jedna o predatora ci zhananie potravy. Hreben ruzicovy v zime neomrza a a zimna znaska dobra. Mozno by som este odporucal vestfalsku nosnu sliepku.
Určite neoľutuješ ak skúsiš orlovky. pestré Nielenže sú otužilé a krásne sfarbené, ale aj prebytky kohútov na mäso sa oplatí dochovať. Znášajú aj v zime a nie sú agresívne.
Len nie sliepky s listovým hrebeňom. Na Orave, v tých drsný podmienkach by im hrebeň určite namŕzal. Ideálne sliepky pre túto oblasť sú Oravky, ktoré boli vyšľachtené práve pre túto časť Slovenska. Je to plemeno s kombinovanou úžitkovosťou, teda na mäso aj na vajcia.Nájdite si stránku "Klub chovateľov Oraviek". Podobné sú aj Vyandotky, tiež majú ružicový hrebeň a je tu veľa farebných rázov.
Dobré sliepky s kombinovanou úžitkovosťou sú aj Bielefeldka, Australorpka a Amrokska. Tu je ale problém s listovým hrebeňom, hlavne u kohútov, sliepočky ho majú menší.
Ak ale potrebujete na mäso, treba si zohnať mäsový hybrid, ktorý sa pri zmeske a v uzatvorenom priestore, da vychovať za krátku dobu.
zd.velsumka
napsal(a):
Pripajam sa k reakcii na vranohlavky, myslim ze na oravu kde su podmienky drsnejsie a zimy dlhsie je tato sliepka idealna, su velmi temperamentne, zhancive a plache co je velmi dobra vlastnost do volneho vybehu, ci uz sa jedna o predatora ci zhananie potravy. Hreben ruzicovy v zime neomrza a a zimna znaska dobra. Mozno by som este odporucal vestfalsku nosnu sliepku.
S tymi vranohlavkami suhlasim. super nosnicky aj v tychto mrazoch. kohuty su krasne masite takze zatial velka spokojnost. jedina nevyhoda problem u nas vobec nieco zohnat
a este nesuhlasim s tym ze su plache tie moje behaju za mnou ako psikovia a ked vidia vedro kde moze byt potencialne nieco dobre do zobaka tak su priam doterne
percheron
napsal(a):
S tymi vranohlavkami suhlasim. super nosnicky aj v tychto mrazoch. kohuty su krasne masite takze zatial velka spokojnost. jedina nevyhoda problem u nas vobec nieco zohnat
a este nesuhlasim s tym ze su plache tie moje behaju za mnou ako psikovia a ked vidia vedro kde moze byt potencialne nieco dobre do zobaka tak su priam doterne
Když vidím ty snímky, pro slepice jistě ráj, ale ta opuštěnost lokality, to je ráj také pro dravce typu krahujec jestřáb a samozřejmě lišku. Doporučuji bytelný kurník, s dost velkou voliérou a teprve potom výběhem. A pouštět jedině za vaší přítomnosti.. pletivo bohužel není překážka pro lišku, lepší je snad vysoký hustý plaňkový plot s podložením kameny. A nebo elektrika.
JK.
percheron
napsal(a):
Suhlasim. vranohlavky nie su plache aspon nie k chovatelovi
Ta plachost bola skor myslena na podmienky zadavatela diskusie kedze ma volny vybeh, myslim ze vranu chytit len tak v zahrade je skor nemozne. Inak suhlasim s kolegom ze behaju za mnou ako psikovia staci len zatlieskat a uz prihebnu a ked im struham repu to musim davat pozor az im nepostruham zobaky...
Aj ja sa najviac bojim tych predatorov preto som zalozil tuto temu aby som pred vypustenim kuriciek urobil vsetky opatrenia ktore ich udrzia v co najvacsom bezpeci a predisiel som stratam. Plot budem riesit s co najlepsieho pletiva a pod pletivo sa chystam naukladat kamene z nedalekej rieky aby sa mi poden nic nepodhrabalo. Tiez chcem mat pri kurach vypustenych aspon 2-3 psikov takych mensich zvyknutych na kury kedze sa snazim zachranovat psikov ktorych ich majitelia vyhodili a tak spojit prijemne s uzitocnym. Plany kurniku su zatial len na papiery ale postupne budem pridavat fotky ako to cele pokracuje a budem rad ked sa pridaju dalsi a daju sem fotky ich vybehov ktore su tiez na okraji mesta...kurnikov atd...ps ak je tu niekto zo Zilinskeho kraja a bude mat na jar na predaj z vyssie uvedenych plemien tak by som poprosil kontakt. Dakujem vsetkym za reakcie a podelenie sa s vasimi skusenostami.
Pokud si vyberete výše zmíněné oravky nebo orlovky, nemusíte pravděpodobně řešit přes den jestřáby. Na takhle velkou kořist podle mých zkušeností už jestřáb kašle, u vranohlávek bych si tím jistý nebyl působí ve výběhu přece jen daleko subtilnějším dojmem(je to sice s části kvůli opeření a stavbě těla ale dravec si vybírá zrakem). Lišce je to jedno když krmí mladé zvládne i krůtu takže noční dravce musíte vyřešit kvalitním kurníkem.
jenca
napsal(a):
Pokud si vyberete výše zmíněné oravky nebo orlovky, nemusíte pravděpodobně řešit přes den jestřáby. Na takhle velkou kořist podle mých zkušeností už jestřáb kašle, u vranohlávek bych si tím jistý nebyl působí ve výběhu přece jen daleko subtilnějším dojmem(je to sice s části kvůli opeření a stavbě těla ale dravec si vybírá zrakem). Lišce je to jedno když krmí mladé zvládne i krůtu takže noční dravce musíte vyřešit kvalitním kurníkem.
Ono je to na obě strany. Lehké plemeno má zase větší šanci uniknout při nebezpečí ze země. Vyletí na strom, přeletí na druhý břeh té vodní plochy, co je na fotce. Pokud si to ale někdo nebo něco vytipuje a bude tam chodit lovit pravidelně, slepice nezachrání nic. Z tohoto důvodu by asi bylo vhodnější začít levnějšími dostupnějšími hybridkami.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem vždy za těžší slepičky. Na ty si ze skušenosti mohu říct neútočí draví ptáci. Loni jsem měl Kalimero -AVI a jsem spokojenej. Jsou těžší, nelétají, kromě lišky jsem nepřišel ani o jednu. Vyrostli u mne z nasadových vejíček co mi poslali z Gyronu poštou, rostli pěkně, myslim že letos si pár vajíček koupím zase.
napsal(a):
Já jsem vždy za těžší slepičky. Na ty si ze skušenosti mohu říct neútočí draví ptáci. Loni jsem měl Kalimero -AVI a jsem spokojenej. Jsou těžší, nelétají, kromě lišky jsem nepřišel ani o jednu. Vyrostli u mne z nasadových vejíček co mi poslali z Gyronu poštou, rostli pěkně, myslim že letos si pár vajíček koupím zase.
Australky mě brala jestřábice jako by se nechumelilo.
Kury by boli cez noc v riadnom kurniku z dreva obitom OSB doskaki. A myslite ze by tie psi nieakeho mensieho vzrastu ale zato s kopou energie a ostrazitostou uchranili kury ci uz v noci ale hlavne cez den pred predatormi? Mate nieake skusenosti s nieakou takou rasou psa? A aky mate nazor na to, ze by boli kury vo vybehu s vietnamskym prasiatkom?
napsal(a):
Žádám admina o zablokování účelově založeného profilu Gyronem.
Pokud psi budou se slepicemi ve společném výběhu, tak je před predátory určitě ochrání. Ale co dvounohá škodná? Potom taky ne každý pes se k tomu hodí, musí si na slepice zvyknout, musíte je vycvičit. Abych ale řekl pravdu, nevím, jestli takový život, -být zavřený na dvorku s drůbeží, pán přijde jen jednou, dvakrát denně, je pro psa ideální. I vycvičený pes se pak může začít nudit a slepice pak lovit. Není to moc ideální chovat takto na samotě. Přeji ať to vyjde.

honzapm
napsal(a):
Žádám admina o zablokování účelově založeného profilu Gyronem.
Ty vole, ty ses ale v...l. No coment.
No ale psi by mali svoju volieru aj sliepky a prasiatko by malo chliev a pustal by som ich asi len vtedy ked by som tam bol alebo len za pekneho pocasia...kedze som to konstatoval aj z chovatelmi z okolia asi by to bolo tak lepsie. A ten dvorek bude zo zaciatku 2-3 are ale kedze je to urbarne je moznost si postupne prenajimat aj vacsiu cast kludne aj hektar. Dakujem zase za postrehi ale skor sa mi jednalo o to ci by prasa nezralo kurom potravy vajcia alebo nebodaj kury?
..."skor sa mi jednalo o to ci by prasa nezralo kurom potravy vajcia alebo nebodaj kury?"
Prasata jsou všežravci, takže ano, toto všechno prase žere. Vajíčka, slepičí krmení určitě, to se ale dá ošetřit tak, že místo krmení a snášková hníza budou vyřešena, tak aby k nim prase nemělo přístup. Zrovna tak musíte vyřešit vodu, protože prase nádobu s ní převrhne, pokud jí zapustíte do země, naryje tam hlínu. No a pokud se naučí na maso, může se z něj stát lovec. Určitě nedoporučuji, pokud by jste tam chtěl mít i kvočnu s kuřaty.
Dále píšete, že psi by byli ve voliéře. V tom případě jsou uplně zbyteční, protože by jste je pouštěl jen ve Vaší přitomnosti, kdy se tam žádný dravec neodváží.
Voliery ale nevyřeší dvounohou škodnou. Ale nevím, třeba je to taková samota, že tam ani nikdo nepřijde.