Ano ostruhy by sa mali skracovat. Tak ze kliestami uchopíte ostuhu a odkrútite ju, v ziadnom pripade neťahajte ani neodstrihávajte ani neobrusujte.
Posielam ukážku z knihy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čo je v tomto prípade pravidelne ? Čiže za aký čas vyrastú tak, že je ich potrebné opäť odstrániť ?
lentak

XXX.XXX.208.185
Tak to sa mi nechce verit. tak caste skracovanie? dvojrocne kohuty maju prijatelnu ostruhu. ste si ista ze tak casto?

Ty ostruhy ma každy kohout ? Koukám na ty moje kohoutky a nevim kde tu ostruhu mám hledat. Na noze ma faverolak 5 prstu. A druhy Kohoutek ma nozky opeřene.
Ahoj, někteří moji staří kohouti mají dlouhé a šavlovitě zahnuté ostruhy nahoru. Při dennodenním pozorování jsem zjistil, že jim nevadí ani v chůzi ani v pojímání. Slepice vůbec žádná chyba v opeření. Když kohout náhodou nakopne manželku tak má jen modřiny. Kdyby se někde svlékla tak mi ji sociálka odebere. (kohout je geneticky cenný). Proto ostruhy nechávám tak jak jsou. Při výběru nového plemeníka u chovatele orlovek mně mladý kohout tak nakopl, že jsem měl díru v noze a dokonce i látku z kalhot mi do té díry vtlačil. Měl rovné ostré ostruhy. Ty určitě není třeba zkracovat ale daleko více zraňují slepice a nejen ty. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Ahoj, někteří moji staří kohouti mají dlouhé a šavlovitě zahnuté ostruhy nahoru. Při dennodenním pozorování jsem zjistil, že jim nevadí ani v chůzi ani v pojímání. Slepice vůbec žádná chyba v opeření. Když kohout náhodou nakopne manželku tak má jen modřiny. Kdyby se někde svlékla tak mi ji sociálka odebere. (kohout je geneticky cenný). Proto ostruhy nechávám tak jak jsou. Při výběru nového plemeníka u chovatele orlovek mně mladý kohout tak nakopl, že jsem měl díru v noze a dokonce i látku z kalhot mi do té díry vtlačil. Měl rovné ostré ostruhy. Ty určitě není třeba zkracovat ale daleko více zraňují slepice a nejen ty. Pepa
Možno na tom niečo bude... ten môj ich má tiež zahnuté dohora, ako turecké šable a tiež som si nevšimol žiadne zranenie u sliepok a problémy pri chôdzi kohúta... aj keď ich má, ako som spomínal, cca 7 cm dlhé mňa skôr zaujala tá metóda skracovania na tom obrázku, a tak som sa pýtal, či už to niekto skúšal, že by som to, ak by bolo treba, využil... možno sa to raz niekedy zíde
nomad72
napsal(a):
Možno na tom niečo bude... ten môj ich má tiež zahnuté dohora, ako turecké šable a tiež som si nevšimol žiadne zranenie u sliepok a problémy pri chôdzi kohúta... aj keď ich má, ako som spomínal, cca 7 cm dlhé mňa skôr zaujala tá metóda skracovania na tom obrázku, a tak som sa pýtal, či už to niekto skúšal, že by som to, ak by bolo treba, využil... možno sa to raz niekedy zíde
Keď sa už ostruhy zatáčajú nahor to znamená že už prerastajú tak ich treba skrátiť.7cm je podla mňa už dosť dlhé.
Arisko
napsal(a):
Keď sa už ostruhy zatáčajú nahor to znamená že už prerastajú tak ich treba skrátiť.7cm je podla mňa už dosť dlhé.
Prosím proč je dobré zkracovat když oplozenost je téměř 100% a nevadí mu to ani v rychlém běhu či kličkování (když se dva honí). A slepice díky zahnutým ostruhám nejsou vůbec poškozené. Vícekrát jsem se setkal s tím, že takto přerostlé ostruhy samy odpadnou aniž bych zjistil nějakou újmu na kohoutově kondici. Daleko nebezpečnější se mi zdají rovné ostré ostruhy u mladých kohoutů. I když jsou krátké. Pepa
kachny

XXX.XXX.14.201
Já jsem taky nikdy ostruhy neskracoval, je to jeho chlouba a dá se podle toho poznat i stáří kohouta a má přirozeny respekt před mladými kohouty, pokud mu nebrání v chůzi a nebo nezranuje slepice tak bych to neřešil a s agresí na člověka nemám zkušenosti a to mám 3 vlašáky a dva zakrslé kohouty a nikdy jsem se s tímto problémem nesetkal.Roman.
Tak náš kohout už si zjednal díky těm ostruhám respekt co se týká psa.Minulý týden.Od té doby si pes slepic raději nevšímá.Tak přece je byly k něčemu dobré... .
Jinak náš kohout není agresivní ani v nejmenším.A to jsou mu tři roky.Zkoumala jsem, jestli mu nějak nevadí v pohybu-taky nic.Tak to asi má tak být.Slepice poraněné taky nejsou.
Ale stejně, kdybych zjistil, že mu ostruhy v něčem vadí a nebo rostly divně, raději bych ho v chovu nenechal, než je zkracoval. Tomuto ostruhy v níčem nevadí. Pepa
Zdravím,
asi před měsícem se náš skoro tříletý kohout hedvábničky rozhodl začít bránit svoje holky. (že by cítil jaro a přistál mi minulý týden zezadu na lýtku. Při tom si asi urazil jednu ostruhu - dl. cca 6 cm. Ráno jsem jí našla na trávě. Pahýl mu tak den krvácel, holky mu to klovaly, trochu kulhal. Ale teď už je vše v pořádku. Akorát od té doby je s holkama zavřenej ve výběhu a s hrabáním v záhonech mají útrum.. I kvůli rašícím kytičkám.
Díky za toto téma a radu jak na to. Přes víkend za pomoci manžela přijde i o druhou.
čapice
napsal(a):
Zdravím,
asi před měsícem se náš skoro tříletý kohout hedvábničky rozhodl začít bránit svoje holky. (že by cítil jaro a přistál mi minulý týden zezadu na lýtku. Při tom si asi urazil jednu ostruhu - dl. cca 6 cm. Ráno jsem jí našla na trávě. Pahýl mu tak den krvácel, holky mu to klovaly, trochu kulhal. Ale teď už je vše v pořádku. Akorát od té doby je s holkama zavřenej ve výběhu a s hrabáním v záhonech mají útrum.. I kvůli rašícím kytičkám.
Díky za toto téma a radu jak na to. Přes víkend za pomoci manžela přijde i o druhou.
Tak daj vedieť, ako sa to podarilo... a skús pridať foto.

Nechat, to už je živé, plné cév a nervů.
Já tedy kohoutům ostruhy zakracuji, ale nezouvám. Představte si, že vám někdo lupne s nehtem. Vezmu ostré kleště nebo nůžky a hroty v neživé části přestřihnu. Stěpy opiluji pilníkem. Takže je má zaoblené. Slepice pak nejsou zraňovány. Samozřejmě ostruhy ohnuté nahoru, taky nevadí, ale mnohdy je třeba jedna ostruha rovná jako třeba ta na té perokresbě, anebo se dokonce mírně stáčí dolů, taková je nejhorší. Tam potom mají slepice tržné rány na bocích. Jinak kohouti mě ostruhami prorazili dírky do osmičky polykarbonátu, když jsem měl jedno hejnko zavřené v zimě ve skleníku a jiný (zdrobnělý) kohout pobíhal kolem.
Nedávno som navštívil Zoopark Vyškov.Celkom ma potešilo, keď som zistil že tam majú aj expozíciu hydiny.Rada krytých voliér s viacerými plemenami sliepok.Ale dosť ma zarazil aj výzor niektorých jedincov.
Kohút zdrobnelej brahmanky mal extrémne prerastené ostrohy, taktiež kohút zdrobnelej českej zlatej kropenky a araucany mali ostrohy prerastene.A celkový stav nôh tiež nič moc.
Myslím, že by si zo strany dohliadajúceho veta zaslúžili viac pozornosti.
Ospravedlňujem kvalitu foto..fotené na mobil.