Felina
XXX.XXX.25.77
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s perličkami. Před pár lety jsem si pořídila 3 perličky, počet se pak měnil dle toho, jak byla aktivní kuna, jak jsem dokupovala. Počet byl do 6 ks. První 2 roky celkem řvaly i přes den. Loni jsem měla 3 perličky a 1 perláka a byl klid. Křičely jen, když se cítily ohroženy. Tak jsem si nechala vylíhnout mladé. Zůstalo 11 perličat (asi 2 perláci a 9 perliček). Hlučné jsou přes den (naštěstí sousedce to nevadí), ale asi se to trošku lepší. V noci sedí na plotě a 2 řvou celou noc v kuse. Někde jsem četla, že když je větší hejno, více řvou, ale tohle je hrozné. V létě by to bylo nesnesitelné.Máte zkušenost s nočním řevem perliček? Pokud na ně nějak nevyzraju, tak budu muset odchytit ty 2 řvoucí a půjdou na pekáč. Snad řvou pořád ty samé. Ve starší diskuzi, kterou nemohu najít, jeden chovatel psal, že mu perličky řvou tak 2 x do měsíce, jen když jsou vyrušeny. Že by byla šance jejich zklidnění až budou starší?
Ještě jednu otázku: jak dlouho máte perličky na snášku? Nemyslím tím, že bych vejce použila na líhnutí, jen na jídlo. V té starší diskuzi psali, že jen 3 roky. Loňskou snůšku nemůžu posoudit, jelikož potvory zanášely většinu léta, ač máme pozemek hodně velký.
Vlastně ještě poslední otázka: za kolik se prodávají vejce perliček ke konzumaci? Hledala jsem v diskuzích, ale zde jsou jen ceny násadových vajec.
Předem děkuji těm, kteří mi poradí.
Nevím jestli vám poradím, spíše jen má zkušenost. Perličky jsme měli s perlakem i bez. Přes den řvaly stejně. Nejvíc, když některá někam vlezla nebo přeletěla a nemohla se dostat k ostatním (zpravidla vlastní tupostí, jsou schopné chodit metr od otevřené branky sem a tam a nikdy ji nenajít). V noci ale byl u nás naprosto klid. V létě nocovaly na stromech, v zimě se slepicemi.
Více jak tři roky jsme je nenechávali, snůška není nijak velká myslim, že to nemá moc cenu. Vejce jsme prodávali za cenu slepičích spíš jako raritu.
Felina
XXX.XXX.25.77
Děkuji za odpověď. Potvrzuji, že perličky jsou tupější než slepice. Přelétnou k sousedovi a chodí sem a tam podél plotu. Nenapadne je přelétnout nebo vyskočit na plot. Přitom hřadují na plotě.
Musím ještě vymyslet, jak naučit mladé, aby snášely na místo, kde vejce najdu. Loni jsem přišla skoro o všechna vejce..Hřadují venku na plotě, nenaučily se (nenaučila jsem je) přespávat v bývalém krůtníku. Do kurníku je nenaženu a stejně není moc velký. Nové zařízení pro drůbež do dubna nestihneme postavit. Máte nějaké tipy, jak je naučit na určité místo? Mám asi 3 boudy, které by se daly využít, Ale jak je naučit?
Já jsem si perličky pořídil na podzim, a tak jsem je na noc zavíral do kurníku (chodily bez problémů se slepicema), na jaře pak začaly spávat venku, ale jak byly zvyklé přes zimu na kurník tak snášet chodily tam. Občas ale snesly vyjíčko klidně někam na zem ve výběhu a v létě nanosily dokonce do jednoho společného hnízda, které měly ve vysoké trávě na konci zahrady. Našel jsem to cíleně, protože přestaly být vejce v kukaních tak jsem hledal a ony to hnízdo v trávě hlídaly a na večer se k němu stahovaly. Momentálně mám jednu perličku a ta prostě žije se slepicema.
Jinak k té jejich tuposti je zase na druhou stranu třeba říct, že narozdíl od slepic mají zachované ochranné pudy. Nocování vysoko na stromě, únikové reakce apod. Slepice, když zůstane v noci venku tak dřepí někde v rohu a čeká co příjde.
Felina
XXX.XXX.25.77
al_bert
napsal(a):
Já jsem si perličky pořídil na podzim, a tak jsem je na noc zavíral do kurníku (chodily bez problémů se slepicema), na jaře pak začaly spávat venku, ale jak byly zvyklé přes zimu na kurník tak snášet chodily tam. Občas ale snesly vyjíčko klidně někam na zem ve výběhu a v létě nanosily dokonce do jednoho společného hnízda, které měly ve vysoké trávě na konci zahrady. Našel jsem to cíleně, protože přestaly být vejce v kukaních tak jsem hledal a ony to hnízdo v trávě hlídaly a na večer se k němu stahovaly. Momentálně mám jednu perličku a ta prostě žije se slepicema.
Jinak k té jejich tuposti je zase na druhou stranu třeba říct, že narozdíl od slepic mají zachované ochranné pudy. Nocování vysoko na stromě, únikové reakce apod. Slepice, když zůstane v noci venku tak dřepí někde v rohu a čeká co příjde.
Moc děkuji. Abych perličky pochválila, protože je chovám nejen kvůli jejich vzhledu, nehrabou, krásně vysbírají semena plevelů. Inspiroval jste mě: kdybych využila toho, že perličky budou v bývalém krůtníku, tak bych je tam na 2 dny zavřela, byly by tam 2 kukaně. Mohlo by jim dojít, že tam je dobré místo pro snášení. Zkusím to takto.
Můj laický názor. V krůtníku udělejte hnízda - nějak krytá, aby se na nich cítily bezpečně a hřady umístěte co nejvýš. Týden je tam nechte zavřené a pak uvidíte. Když začnou chodit spát opět na plot, tak je za tmy sundávejte a přenášejte na hřady, pokud nebudou chtít v hnízdech snášet, pouštět ven až odpoledne, po snesení vajec. Při troše trpělivosti by se snad obojí měly naučit. Nebo jsou až tak odlišné od slepic? Důležité je poskytnout jim, co vyžadují, -klidné stíněné místo na snášení a vysoké hřady.
Al- berte, co máte za slepice? Lehké plemeno na zemi spát nezůstane, pokud si má kam vyletět.