Uživatel s deaktivovaným účtem

Zastrihávate krídla chovným kohútom ? Kúpila som si krásneho 7 mesačného maransáka a až doma som si všimla, že má letky na obidvoch krídlach zastrihnuté. Budú mu chýbať pri párení ? Vidí sa mi, že spadne zo sliepky skôr, ako je treba. A kedy mu vlastne dorastú ?

dhufnagel
napsal(a):
Tak bohužel tomu mému křídla dorostla a pořad létá :(.
Letky na křídlech dorostou jen po přepeření, jinak to možné není.A stříhá se jen jedno křídlo.
Pokud to má zastřižené krátce, tak je možné, že bude ze slepic předčasně padat, neb se ještě nenaučil novou techniku "s krátkými křídly". Nevím, jak u Marans, lehcí kohouti to po čase zvládnou. I když - jako vše - je to silně individuální.
Některý kohout je nešika, i když křídla má kompletní. Snad mu trpělivá děvčata napomohou.

S kompletnými krídlami to asi ešte nestihol, takže nemusí nič meniť len sa učiť. S maranskami mu to ide tak pol na pol, tie letky mu zatiaľ zjavne chýbajú. Sem tam vypustím zdrobnelé velsumky, s tými je to OK
Viem, že je to kvôli preletávaniu, sliepkam áno, ale kohútovi by sa to podľa mňa nemalo robiť.
Také mám vlašky koroptví,20 krasavic, mají asi 2000m výběhu, ale stejně dvě mi přelétávají do zahrady, kde mám v létě zeleninu a jahody, takže když jsou rychlejší, mám ráno sklizeno! tvrdě zakročím a ustřihnu jedno křídlo, tedy peří, ale ony ten 180vysoký plot přešplhají, zobák-nohy, ale časem je to přestane bavit..s jarem a novým peřím začíná další kolo, kdo s koho!
Nesmí ochutnat, jakmile ochutnají, je zle.
Proto, když jdu třeba do "obytné" zahrady pro vodu, nebo tam vezu kompost atd,
je okamžitě ženu pryč.
Ony nejsou blbé, ony moc dobře ví, kam se smí a kam nesmí.
Stačí pak 100 cm vysoké králičí pletivo a je to.
Když jsem měl ještě dandie dinmont teriéra, tak ten i leghornkám
velmi rychle vysvětlil, kam smí a kam nesmí.
Jakmile přeletěla ten metrový plůtek, zahnal ji do kouta, dal na ni tlapku
a čekal, dokud pro ni milostivě nedojdu. Takže přelétavaly jen omezeně, omylem.
Jinak je velmi hlídal a strážil. Jakmile už se stmívalo a nějaká se toulala
po venku a nechtěla domů, tak ji honem rychle zahnal, kam patří.
Když přišla liška, se zlou se potázala - byl to absolutní galán, gentleman a hlídač.
Čest jeho památce.
Přitom byl z útulku, po zesnulé majitelce, zvyklý na byt a gaučík, typický interiérový pes.
Nic jsem ho neučil, on ani ze začátku neposlouchal, neznal jsem jeho pravé jméno,
takže to byl nakonec Bobík. A milej bobík se sebral a šel si na špacír, vrátil se až on chtěl,
atd. Ale pak jsem si ho šunčičkou na gaučíku získal, a od té doby docela i poslouchal
a hlavně - to všechno se slepicema se naučil naprosto sám a odkoukáním.
Šikula.

Je pre mňa záhadou v čom to je. Pozerám do dvorov a niekde sliepky za 1 m vysokým plotikom, ani stebielko trávy a ani ich nenapadne preskakovať. Maransky som si vybrala ako plaché plemeno / tak ich prezentoval predavajúci/ a dúfala som, že s preskakovaním budem mať pokoj. Aj som mu uverila, pretože na ohradenom pozemku sa držali úplne vzadu a k plotu ani neprišli na rozdiel od amroksiek a leghorniek, ktoré tam ešte mal.
Mám ich od troch dňov, tak to bude asi zanedbaná výchova Nič na nich neplatí, nič im nie je sväté. Ak chcem niektorú odohnať, musím ju chytiť a preniesť, sama nepôjde
A pozerám, že kým som to vložila, tak tú záhadu si dosť logicky vysvetlil...
Dobrý den,
čtu si zde jak někomu slepice přelétají a někomu zase ne... Někde jsem slyšel, že slepice nepřeletí pokud není schopna přistát na horní straně oplocení. Osobně jsem udělal část oplocení u slepic ze střešních lat (nakrácené na cca.110cm) a skutečně mě slepice přeletovaly jen přes branku, která měla horní břevno (po správné úpravě již nikde).
Mám plemeno bresse, které také běžně chodí do výběhu k husím a nepřeletěly ani 80 cm vysoký plot z pletoného pletiva (tento byl fixován pouze roksorama, aby byl snadno demontovatelný). Celkový výběh cca.1500m2. Pokud máte někdo obdobné zkušenosti, zkuste se také podělit.
Chovu zdar
MZ.
Určitě ta zábrana musí být psychická. Pak je jedno, jak je vysoká.
Když budou chtít (a mít důvod), překonají i ty dva metry.
Když namulčuju maliniště a nechci, aby to rozhrabaly, dám kolem 80 cm plůtek.
A - světě div se - vlašky a leghornky to absolutně tolerují a dovnitř nevlezou.
Když si pořídím nové a ony mají takové ty průzkumné tendence,
tak je schválně sleduju. Jedna vyletí na plot, čučí na druhou stranu,
co je tam za nádheru, nakonec se neodváží dolů. Uvidí ji druhá (její sestra, nová),
letí za ní a doletí až na druhou stranu.
A né aby na té druhé straně teda laskavě využívala výhod přeletem získaných.
Ona okamžitě znejistí a začne chodit kolem plotu a hledat, jak by se asi tak dostala
zpátky. Takže ji schválně nechám hezky pěkně vyschízovat, jen ať si tam připadá
nejistá, jen ať si užije hledání neexistující díry, pak, když už se k ní začnou blížit ovce,
a ona je zralá na infarkt, se teda milostivě smiluju a jdu si zahnat domů.
A co myslíte, že udělá další den? Už nikdy nepřeletí. Ověřeno, vyzkoušeno.
Potřebuje mít negativní zážitky ze svých výletů.
Ovšem pokud ji na druhé straně čeká zeleninová zahrádka a jahůdky a dobré papání
a krásné hrabání, no tak to by byla blbá, že, aby nepřelétla a dobrovolně se vzdala
takovéto nabídky.
Zkušenost je nejlepší lék proti přelétávání.
Když jí za plotem trochu načechrá nějaký rozumný pejsek, tak jí to bohatě stačí.
Je teda fakt, že můj výběh mají velký, zelený, rozmanitý.
Na části nechávám listí, aby si hrabaly, část sekám, část pasou ovce, mají tam tři popeliště pod stříškou, dvoje maliniště, kam je jinak pouštím, no prostě ráj.
nitram306
napsal(a):
Dobrý den,
čtu si zde jak někomu slepice přelétají a někomu zase ne... Někde jsem slyšel, že slepice nepřeletí pokud není schopna přistát na horní straně oplocení. Osobně jsem udělal část oplocení u slepic ze střešních lat (nakrácené na cca.110cm) a skutečně mě slepice přeletovaly jen přes branku, která měla horní břevno (po správné úpravě již nikde).
Mám plemeno bresse, které také běžně chodí do výběhu k husím a nepřeletěly ani 80 cm vysoký plot z pletoného pletiva (tento byl fixován pouze roksorama, aby byl snadno demontovatelný). Celkový výběh cca.1500m2. Pokud máte někdo obdobné zkušenosti, zkuste se také podělit.
Chovu zdar
MZ.
Nemohu potvrdit, vlaška obratně přistane i na jediné plotovce 2x2 cm.
Kohouti přeletí hravě i tam, kde mezipřistání není.
Naopak - přestavte si kovový rám 200 x 80 cm, položený delší stranou na zem,
krásně by vyskočily na těch 80 cm - hranol - rám - a neudělají to.

Chovateľ chcel mať pravdepodobne 100 % - nú istotu, že obchod sa uskutoční a nenechal nič na náhodu

honzapm
napsal(a):
Nemohu potvrdit, vlaška obratně přistane i na jediné plotovce 2x2 cm.
Kohouti přeletí hravě i tam, kde mezipřistání není.
Naopak - přestavte si kovový rám 200 x 80 cm, položený delší stranou na zem,
krásně by vyskočily na těch 80 cm - hranol - rám - a neudělají to.
Musím oponovať, podobný typ plotika všetky moje sliepky s obľúbou preskakujú

napsal(a):
Musím oponovať, podobný typ plotika všetky moje sliepky s obľúbou preskakujú
:.

"Bahenné lázne" si viac menej užívajú len asi hodinku pred spaním, keď ich vypúšťam prebehnúť sa, inak sú v zastrešenom výbehu.
ad kohút Marans. Tiež nie som odborníčka na maransky, ale súrodenci mojich maransiek sa od tohto líšili len farbou, čo je tiež dosť logické

napsal(a):
Chovateľ chcel mať pravdepodobne 100 % - nú istotu, že obchod sa uskutoční a nenechal nič na náhodu
Toto bol len fór, skutočný dôvod zostrihu vidím v tomto plotiku. Priam núti tých kohútov, aby ho preskočili.

O čistote krvi nemám ani najmenšiu pochybnosť. Kohútik má korene vo švajčiarsku, chovateľ tam niekoľko rokov pôsobil, takže pochybujem, žeby si dal takú námahu ťahať bastardikov na Slovensko.