Před nedávnem jsem chtěl rozšířit svůj chov drůbeže o chov japonských křepelek. Nastudoval jsem ideální způsob chovu, který při dodržení základních požadavků není nijak složitý a již jsem se těšil na budování chovného zařízení a na nové nájemníky. Protože mě ale něco stále hlodalo, navštívil jsem několik drobnochovatelů, ale i jeden automatizovaný velkochov. Netuším, jak někoho v dnešní době, kdy i velkochovy nosnic díky nátlakům veřejnosti upouští od klecových chovů a nebo se jimi nechlubí, těší chov japonské křepelky "ideálním" způsobem. I Ti nejmenší chovatelé měli křepelky v drátěné kleci například rozměru 95x41cm, kde pletivem propadával pouze trus a strop byl do 30-ti cm vysoko, aby křepelka nemohla popoletět, což by se prý podepsalo na snůšce a chov by byl byl nerentabilní. Tím odpadla i moje myšlenka voliérového chovu. Tam kde nebyla rekuperace tepla odpadního vzduchu se raději v zimě nevětralo, aby nemuseli odchovnu draze vytápět na potřebných 18-20 stupňů a tudíž se nedalo v takové odchovně vůbec dýchat. Informace, že japonská křepelka nepotřebuje čerstvý vzduch a sluneční svit, aby snesla jedno vejce denně a že jí stačí jenom teplota 18-20 stupňů, čistá voda a granule byli to poslední, co jsem chtěl slyšet. Potom jenom pohled na oddělení dožívajících jednoletých důchodkyň bez peří a s něčím jako velký strup na hřebetě, které čekaly na to až je za 35Kč vymění nová kuřátka a bylo rozhodnuto. Nejen, že jsem se rozloučil s chovem, ale již doma nechci vidět ani vajíčko od japonské křepelky.
ojgwalt

XXX.XXX.134.107
Hans13
napsal(a):
Před nedávnem jsem chtěl rozšířit svůj chov drůbeže o chov japonských křepelek. Nastudoval jsem ideální způsob chovu, který při dodržení základních požadavků není nijak složitý a již jsem se těšil na budování chovného zařízení a na nové nájemníky. Protože mě ale něco stále hlodalo, navštívil jsem několik drobnochovatelů, ale i jeden automatizovaný velkochov. Netuším, jak někoho v dnešní době, kdy i velkochovy nosnic díky nátlakům veřejnosti upouští od klecových chovů a nebo se jimi nechlubí, těší chov japonské křepelky "ideálním" způsobem. I Ti nejmenší chovatelé měli křepelky v drátěné kleci například rozměru 95x41cm, kde pletivem propadával pouze trus a strop byl do 30-ti cm vysoko, aby křepelka nemohla popoletět, což by se prý podepsalo na snůšce a chov by byl byl nerentabilní. Tím odpadla i moje myšlenka voliérového chovu. Tam kde nebyla rekuperace tepla odpadního vzduchu se raději v zimě nevětralo, aby nemuseli odchovnu draze vytápět na potřebných 18-20 stupňů a tudíž se nedalo v takové odchovně vůbec dýchat. Informace, že japonská křepelka nepotřebuje čerstvý vzduch a sluneční svit, aby snesla jedno vejce denně a že jí stačí jenom teplota 18-20 stupňů, čistá voda a granule byli to poslední, co jsem chtěl slyšet. Potom jenom pohled na oddělení dožívajících jednoletých důchodkyň bez peří a s něčím jako velký strup na hřebetě, které čekaly na to až je za 35Kč vymění nová kuřátka a bylo rozhodnuto. Nejen, že jsem se rozloučil s chovem, ale již doma nechci vidět ani vajíčko od japonské křepelky.
No dobře a jak by jste to udělal vy lepe ? Křepelka nemá tu povahu slepice, že by snášela vejce do hnízd. Nebo možná kdysi měla ale teď? Takže Vám vejce položí všude možně do podestýlky. A vy pak se hrabete v podestýlce s trusem a hledáte vejce. To jde v případě drobno-chovu a pokud vejce máte jen pro sebe a neřešíte rentabilitu chovu. Ale jak to chcete dělat ve chovech co jsou zaměřené na produkci vajec a má se to ještě rentovat ? Ono je jednoduché něco odsoudit ale mnohem těžší je vymyslet něco aby to šlo lépe pro všechny zúčastněné strany. Já křepelky choval taky, klece se mi nelíbily. Tak jsem udělal z OSB desek něco jako odchovnu na kuřata. Měli tam zdroj tepla a světla.Tam jsem podestýlal a hledal ta vejce v podestýlce. V letě byly v boudičce s výběhem, který jsem posouval po trávě. No když bylo sucho bylo to ok. Ale pokud pršelo byly vejce tak špinavé, že nemělo cenu je ani sbírat. tak jsem se na to po asi 3 letech taky vyprdnul a jím radši vejce od slepic, která možná nejsou až tak zdravá ale jejich získání je méně náročné a pracné..
Děkuji ojgwalt za reakci. Dlouho jsem přemýšlel přesně o tom, jak bych to udělal já a lépe a aby se na to dalo dívat. Dnes jsem přišel na to, že byla možná chyba už na počátku šlechtění. Možná měli trochu ubrat na produkci vajec, přidat na otužilosti a nenáročnosti na krmné dávce, třeba by se tím trochu snížila spotřeba krmiva a tím by ekonomický propad nebyl tak markantní a obě strany by byly šťastnější.
ojgwalt

XXX.XXX.134.107
Hans13
napsal(a):
Děkuji ojgwalt za reakci. Dlouho jsem přemýšlel přesně o tom, jak bych to udělal já a lépe a aby se na to dalo dívat. Dnes jsem přišel na to, že byla možná chyba už na počátku šlechtění. Možná měli trochu ubrat na produkci vajec, přidat na otužilosti a nenáročnosti na krmné dávce, třeba by se tím trochu snížila spotřeba krmiva a tím by ekonomický propad nebyl tak markantní a obě strany by byly šťastnější.
I to je možné. Já teda neměl ty křepelky na ekonomiku a taky nikdy mi nedala žádná křepelka 300 vajec ročně. Ale zase musím potknout, že zase tak choulostivé nebyly. Ano pokud je nižší teplota omezí nebo zastaví snášku ale to mě bylo fuk. Jenže chápu, že jsou lidé kterým to tak fuk není. Je to začarovaný kruh který jen tak nevyřešíme. Ale pokud si je chcete pořídit na okrasu a pro radost a občasné vejce budete brát jako příjemné plus, klidně si je do té voliéry dejte. Je na ně pěkný pohled a to jejich cvrlikání je docela příjemné. Člověk holt občas musí vidět sklenici napůl plnou než napůl prázdnou, jinak by tenhle svět už za nic nestál. Ne vše co doma vychováte a vypěstujete přináší ekonomický zisk. Ale zase víte co jíte a představa, že jste nějakému tvorečkovi dopřál šanci na pěkný život je také hezké nemyslíte ?
Zdravím.já naopak zkusím chovat křepelky ve venkovní volieře v zimě i v létě, neponesou asi denně, ale něco snad snesou.vím, že mrazy snesou, měl jsem kohoutky v holubníku volně, aby svým pobytem na zemi zamezili hnízdění holubů.žraly s holubama pšenici a pili z kloboukové napáječky.kdybych si ho nedopatřením nezašlápl, byl by tam možná dodnes.
ojgwalt

XXX.XXX.134.107
2mazutak
napsal(a):
Zdravím.já naopak zkusím chovat křepelky ve venkovní volieře v zimě i v létě, neponesou asi denně, ale něco snad snesou.vím, že mrazy snesou, měl jsem kohoutky v holubníku volně, aby svým pobytem na zemi zamezili hnízdění holubů.žraly s holubama pšenici a pili z kloboukové napáječky.kdybych si ho nedopatřením nezašlápl, byl by tam možná dodnes.
Auuuuu
Pokud nechcete mít oškubané slépky nedávejte k nim kohouty.
Dále pak nedýchatelno ve volíérovém či klecovém chovu není kvůli teplu, ale kvůli vysoké koncentraci čpavku a prachu.
Jinak někdo má klece jiný kotce a další třeba chlévek.
VŠE je o znásilnění zvířete a využívají toho zas jenom lidi pro potěchu, obživu či zisk.
Někdo poklúzá denně někdo ob den a další to nechává na přírodě, až je jednomu aj zle zteho.
VŠE je jen na jednotlivých chovatelích a jejich přesvědčení, že zrovna on to dělá nejlíp.
PeckaY
napsal(a):
Pokud nechcete mít oškubané slépky nedávejte k nim kohouty.
Dále pak nedýchatelno ve volíérovém či klecovém chovu není kvůli teplu, ale kvůli vysoké koncentraci čpavku a prachu.
Jinak někdo má klece jiný kotce a další třeba chlévek.
VŠE je o znásilnění zvířete a využívají toho zas jenom lidi pro potěchu, obživu či zisk.
Někdo poklúzá denně někdo ob den a další to nechává na přírodě, až je jednomu aj zle zteho.
VŠE je jen na jednotlivých chovatelích a jejich přesvědčení, že zrovna on to dělá nejlíp.
Bez peří a se vzhledem prašivé kočky byly i v tom profi chovu, kde měli vše potřebné, čpavek téměř odvětraný a žádného kohoutka. Problém prý byl pouze jejich věk...dvanáct měsíců. Kupovali pouze slepičky.
Mám cca 20 křepelčích slepiček, teď v zimě ve sklepě, ve dřevěné odchovně 1.80 m na 0.6 m, výška 0.7 m, na hoblinách, ve vytápěné místosti jako světelný zdroj mám 3w žárovku se spínačkama na den a noc. V létě jsou venku, v odchovně u slepiček, pod přístřeškem. Krmím směsí pro křepelky a přidávám skořápky a písek na popelení. Jelikož tam tudy vedou trubky topení, takže tam mám 24 stupňů stále. Sbírám vajíčka 2x denně a je mi jedno, kolik jich seberu, nehlídám kolik snesou. Slepičky mají po nějaké době také na zádech holá místa, oni se totiž po sobě vozí. Po roce je měním za mladé.
Mám klecový chov a pokud jsem nedal kohouty tak jsem neměl oškubané slépky. Nejstarší mám vylíhnuté v červnu 2014. Chovám Faraony všech barevných rázů a počítám na 10 slépek 7 vajíček denně.V období přepeřování bývají 2-3vajíčka po dobu 3-5týdnů.
Kámoš je má ve voliéře aj s kohouty a oškubané je nemá, ale krmí jen 6 dní a 7 musíja posbírat všechno ze země. Dává jim BR1 a ředí to zeleným, prosem, naklíčeným ječmenem, jablkem a má tak 3-5vajíček denně, ale jak má mladé zebřičky nebo korely a sletí si na zem tak je čeká hejno křepelčích piraní, které si přilepší masem.
Znovu říkám ze své vlastní zkušenosti pokud v kleci nemám Kohouta a klec není přeplněná nejsou křepelky orvané. Krmím svou vlastní krmnou směsí, kterou si sám míchám + nemám ani problém s kanibalizmem.
Hans13 osobně mám křepelky na hoblinách v ubikacích typu kotec pro králíky. A je nás tu hodně, nebo je mají ve voliérách. Podle mě chcete příspěvkem provokovat. Protože kdybyste pohledal na internetu, tak najdete spoustu diskusí a fotek, kde se tohle řeší, kdo jak je má, že klec není jediná volba.
Nikdo vás nenutí mít křepelky v klecích. To je na vás. Pokud vám nevadí, že hobliny jsou finanční investice navíc a třeba třetinu vajec budete mít od trusu.
Cca 10 minut hledání na internetu:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2930386/voliery-klece-na-krepelky
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/642814/klece-pro-krepelky
http://www.krepelkajaponska.cz/chovatelske-zarizeni/
http://lucka345.blog.cz/1108/japonske-krepelky
http://lucka345.blog.cz/1204/krepelky-v-sedmi-bodech
http://www.chovzvirat.cz/clanek/365-zkusenosti-s-chovem-krepelek-japonskych/komentare/10/
http://ptacci.net/fotogalerie.php?sekce=nadrz&c=155&s=16&sl=0&vse=0.
veraboskova
napsal(a):
Hans13 osobně mám křepelky na hoblinách v ubikacích typu kotec pro králíky. A je nás tu hodně, nebo je mají ve voliérách. Podle mě chcete příspěvkem provokovat. Protože kdybyste pohledal na internetu, tak najdete spoustu diskusí a fotek, kde se tohle řeší, kdo jak je má, že klec není jediná volba.
Nikdo vás nenutí mít křepelky v klecích. To je na vás. Pokud vám nevadí, že hobliny jsou finanční investice navíc a třeba třetinu vajec budete mít od trusu.
Dobrý den paní Hubáčová, vážím si Vašeho komentáře i Vašeho názoru, že svým příspěvkem chci provokovat. Protože máte vlastně pravdu. Nedokázal jsem to rozdýchat. Proč mě napadly křepelky, bylo původně vlastně proto, protože jsem nevěděl co se ctyřmi prázdými kotci mé zateplené venkovní králíkárny, což by nebylo, jak jsem později zjistil, nejvhodnější řešení chovu. Mám slepičky několika plemen a nejvíc mě na nich baví, že je nemusím zabíjet, abych z jejich chovu měl i nějaký hmotný užitek a to v podobě vajec. Hrozně mě mrzelo v jakých podmínkách se většinou japonské křepelky chovají a zatím jsem ještě nepochopil, jak to ty chovatele může bavit, přestože minimálně dva z nich, které jsem navštívil i osobně delší dobu znám a jsou to skvělí lidé. Z pěti chovatelů, které jsem navštívil, jich pět mělo klecový chov. Vážně mi u některých připadalo, že je zajímá spíše to zařízení, než ty drobečci uvnitř. Obdivuji ty, kteří chovají křepelky jako vy, andreakiss a další, kteří oželí maximální snůšku. Důvod, proč jsem s humáním chovem křepelek nezačal, byl ten, že jak se znám, tak bych určitě své přebytky nabídl dalším chovatelům a některé z nich by se zaručeně kleci nevyhly.