Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2016 14:19
slavicek14

XXX.XXX.225.2

Dobrý den, jsem chovatelka začátečník a chtěla bych se zeptat, jak je to s kohoutím pojímáním a oplozeností vajec. Musí pokaždé kohout pojímat aby bylo vejce oplozené tz. že na každé oplozené vejce jedno pojímání? Máme týden nového kohouta, začlenil se okamžitě a včera když jsem rozklepla vejce byly tam takové jako pecičky na ktrých jsem viděla žilky. Dle mého oplodněné. Moc děkuji za odpověď.

21.2.2016 16:38
mysak

XXX.XXX.54.2

Jedno spáření platí na více vajec. V praxi to chodí tak, že je-li v hejnu jeden kohout a pak se má vyměnit za druhého, tak napřed se vyřadí první kohout, a týden na to se ještě sbírají vejce oplozená jím. Po té se zařadí nový kohout a vejce se týden nepoužívají k líhnutí. Po dalším týdnu už by mělo semeno nového kohouta působit. Tedy měl by mít napojímáno celé hejno, nesou-li všechny slepice. Slepice nenesoucí se nenechají pojímat.
Co se týče různých krevních skvrn a kousků tkáně ve vejcích, je to věc čistě náhodná a individuální a nemá nic společného s oplozením. Oplozené vejce pouhým okem od neoplozeného nepoznáte. max. vidíte na žloutku o něco světlejší malé kolečko což je zárodečný terčík. Růst žilek a tedy i váčků zárodku tak jak přísluší pravidlům vývoje za doby inkubace nastává až po trvalém zahřívání.

22.2.2016 08:16
Olánek

XXX.XXX.9.109

Příteli je to dáno životností kohoutí spermie nebo něčím jiným?

22.2.2016 20:46
slavicek14

XXX.XXX.225.2

Moc děkuji za informaci. Prvního kohouta jsme museli dát pryč, napadal děti. To bylo v létě a nového kohouta jsme pořizovali tento měsíc. Moc jste mi pomohl

24.7.2017 19:14
chlopt

XXX.XXX.214.21

mysak napsal(a):
Jedno spáření platí na více vajec. V praxi to chodí tak, že je-li v hejnu jeden kohout a pak se má vyměnit za druhého, tak napřed se vyřadí první kohout, a týden na to se ještě sbírají vejce oplozená jím. Po té se zařadí nový kohout a vejce se týden nepoužívají k líhnutí. Po dalším týdnu už by mělo semeno nového kohouta působit. Tedy měl by mít napojímáno celé hejno, nesou-li všechny slepice. Slepice nenesoucí se nenechají pojímat.
Co se týče různých krevních skvrn a kousků tkáně ve vejcích, je to věc čistě náhodná a individuální a nemá nic společného s oplozením. Oplozené vejce pouhým okem od neoplozeného nepoznáte. max. vidíte na žloutku o něco světlejší malé kolečko což je zárodečný terčík. Růst žilek a tedy i váčků zárodku tak jak přísluší pravidlům vývoje za doby inkubace nastává až po trvalém zahřívání.

Dobrý den je to mimo tuto diskuzi ale chtěl bych se zeptat píšete že nenesoucí slepice se nenechají pojímat takže podle toho jde poznat které slepice nesou a které ne ?

26.7.2017 16:59
ildika

XXX.XXX.120.116

chlopt napsal(a):
Dobrý den je to mimo tuto diskuzi ale chtěl bych se zeptat píšete že nenesoucí slepice se nenechají pojímat takže podle toho jde poznat které slepice nesou a které ne ?

Neplatí to 100% - v tom smyslu, že pokud se slepice nechce pojímat, nenese. Občas se kohoutovi (z různých důvodů) mohou vyhýbat i slepice nesoucí, a to i když ho dobře znají.

26.7.2017 18:49
mysak

XXX.XXX.35.93

ildika napsal(a):
Neplatí to 100% - v tom smyslu, že pokud se slepice nechce pojímat, nenese. Občas se kohoutovi (z různých důvodů) mohou vyhýbat i slepice nesoucí, a to i když ho dobře znají.

Asi tak, etologie hejna kura je dosti složitá. Takže nic není stoprocentní. Většinou slepice, která nenese (přepeřuje, kvoká, je nemocná, má uvnitř problém) kohouta odmítá. Slepice spolehlivě nesoucí kohouta přijme. V početnějším hejnu, kde je více kohoutů, většinou slepice nemají problém s alfa kohoutem. Ale ti další kohouti mají většinou smůlu. Slepice hlasitě protestují, takže to alfa kohout slyší a zasáhne. Jindy má kohout určité slepice oblíbené a jiné ignoruje či dokonce napadá.

26.7.2017 22:08
ildika

XXX.XXX.120.116

Moje mladé slepičky (nesoucí od jara) se kohoutovi často vyhýbají. Nedávno jsem to prověřovala v líhni. Vajíčka od nich byla v podstatě všechna neoplozená, zatímco od starých slepic to bylo v pořádku. Kohout se o ty mladé zajímá taky, ale prostě před ním většinou prchají.

Přidejte reakci

Přidat smajlík