Potrebovala bych desinfikovat vejce pred nasazenim do lihne, objednat desinfekci jiz nestihnu ( vejce jsem sehnala dnes a nasazuji zitra). Slysela jsem neco o zredenem octu. Vejce bych nejdrive omyla ve vlazne vode, a pak, lehce namocila " do octu s vodou a nechala volne uschnout na ciste uterce.
Nevite prosim pomer, v jakem ten ocet zredit vodou?
Anebo napada vas jiny zpusob desinfekce v domacich podminkach? Vejce jsou docela spinava...dekuji.
K desinfekci vajec a mytí jsou různé názory. Ivasan Pets:
Tímto přípravkem je myju 1-1,5% roztokem, ale nijak zbytečňě je nenamáčím pouze otřu vlažnou vodou a smočím do roztoku a vytáhnu neotírám nechám oschnout.Poud jsou čisté jen posprejuju rozprašovačem na kytky.Líheň -lednici vymeju a na závěr vytřu houbičkou namočenou v 4% roztoku, nechám vyschnout.Jde to na použití pro domácnost, wc, koupelny i kuchyně.Nesmrdí a je to koncentrát udělá se z z toho hodně.
kastef
napsal(a):
Já osobně špinavá vejce omyju vlažnou vodou/ samozřejmě v den vložení do líhně/, nechám pořádně oschnout a je to.Nikdy sem nic nedesinfikovala, a na špatnou líhnivost si nemohu stěžovat.
Nejde o líhnivost, ale o bakteriální onemocnění která se může projevit až po delší době! V dospělosti těsně před snáškou může dojít k mnoha nemocem, bacilonosičstvím!
Líhnutí je nejdůležitější součást dalšího života drůbeže!
Že je dobrá líhnivost, není zásluhou vaší lenosti a neznalostí následků!
klop.p
napsal(a):
Nejde o líhnivost, ale o bakteriální onemocnění která se může projevit až po delší době! V dospělosti těsně před snáškou může dojít k mnoha nemocem, bacilonosičstvím!
Líhnutí je nejdůležitější součást dalšího života drůbeže!
Že je dobrá líhnivost, není zásluhou vaší lenosti a neznalostí následků!
Hoďte se do klidu...kde jste to vlákno vyštrachal, je rok staré.
Ano, vejce nikdy nedesinfikuju, obyčejně líhnu z našich vajec, pokud tím myslím špinavé vejce, tak je v mezích normy, to jest mázlé-vejce jak jetel nelíhnu ani já, ani je nikomu k líhnutí nedávám.
Líhnu už roky stejným způsobem, a výsledky jsou výborné.Letos už mám první várku kuřecích dorostenců vylíhlých v lednu.
Nemoci tu nemám mám chov čistý a pokud se výjimečně objeví nějaký nabouraný jednotlivec-má to zpečetěné.Žádné žebráčky nepřechovávám, nic neléčím.
Jinak pod slepicí vejce taky nikdo nedesinfikuje.A to věřém, že to pod ní vypadá asi o něco hůř, než v líhni.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kastef
napsal(a):
Hoďte se do klidu...kde jste to vlákno vyštrachal, je rok staré.
Ano, vejce nikdy nedesinfikuju, obyčejně líhnu z našich vajec, pokud tím myslím špinavé vejce, tak je v mezích normy, to jest mázlé-vejce jak jetel nelíhnu ani já, ani je nikomu k líhnutí nedávám.
Líhnu už roky stejným způsobem, a výsledky jsou výborné.Letos už mám první várku kuřecích dorostenců vylíhlých v lednu.
Nemoci tu nemám mám chov čistý a pokud se výjimečně objeví nějaký nabouraný jednotlivec-má to zpečetěné.Žádné žebráčky nepřechovávám, nic neléčím.
Jinak pod slepicí vejce taky nikdo nedesinfikuje.A to věřém, že to pod ní vypadá asi o něco hůř, než v líhni.
Na jednu stranu máte samozřejmě pravdu, že v přírodě si slepice při snášení vejce zaneřádí kde čím, ale jde spíše o porušení ochranného obalu - kutikuly při mytí vajec.Já jsem zatím měl také velice dobré výsledky při líhnutí z lehce pošpiněných vajec po jejich omytí vlažnou vodu, ale jen z vlastních zdrojů.Pokud vejce pochází odjinud, raději desinfikuji. Zárodky chorob jsou všude a nerad bych něco zbytečně zavlékl ke mě. Jinak přeji mnoho úspěchu s letošními kuřátky, já to letos odložím až na konec března.
To kastef:
Jsem uplně klidný!
Vlákno může být staré třeba sto let, ale že líhnete ze svých špinavých vajec je vaše vizitka!
Přirozené líhnutí a umělé je nebe a dudy , tak že pardón!
Upozornil jsem jen na to, že špinavá vejce nemají vliv na líhnivost, ale má vliv na jednotlivce v dalším životě.
Je to zde o radách a líhnout ze špinavých vajec je u vás ok, mě nepřijde jako rada pro ostatní férové, toť vše!
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Na jednu stranu máte samozřejmě pravdu, že v přírodě si slepice při snášení vejce zaneřádí kde čím, ale jde spíše o porušení ochranného obalu - kutikuly při mytí vajec.Já jsem zatím měl také velice dobré výsledky při líhnutí z lehce pošpiněných vajec po jejich omytí vlažnou vodu, ale jen z vlastních zdrojů.Pokud vejce pochází odjinud, raději desinfikuji. Zárodky chorob jsou všude a nerad bych něco zbytečně zavlékl ke mě. Jinak přeji mnoho úspěchu s letošními kuřátky, já to letos odložím až na konec března.
Jo jo, líhnu obvykle ze svých vajec, až na výjimky.To beru zas od lidí, co se dobře známe a vím, že mají slepice v čistotě.
Já čistím kurníky každý týden, výběh mají zastřešený plus zahradu, takže ty vejce mám fakt skoro čistý, sem tam někde šmírnuté.Od nikoho, koho neznám, bych vejce jen tak nekoupila, výjimkou sou vejce hybridů z drůbežárny a ty jsou v bezvadném pořádku.
Nikomu neradím, jak to má dělat, jen píšu jak to mám já.
Moje kuřátka už sou venku v zatepleném domečku, mají 6 týdnů a už sou krásně opeřené, vypadají už jako malé slepičky.Sice je tam jen asi 4-5 kuřiček, ale to nevadí, letos slípky moc obměňovat nechci, mám dost lonských, nádherných a skvěle nesoucích Australek plus nějakou tu směs nosných plemen, kterou si udržuju už několik generací.Zámerně nechávám první kuřata vždy už v zimě, sou od těch nejlepších nosnic. Mívám dobrou zimní snášku a kohouti pojímají mrazy nemrazy.Na jaře už líhnu výjimečně.
I když, možná ještě něco málo vylíhnu...