Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2016 19:53
Pavlína27

XXX.XXX.80.199

Ahoj, chtěla jsem se zeptat zkušeným chovatelům ohledně drůbeže. Chceme začít s chovem slepic na vajíčka a hus na maso a nikde jsem se nedočetla po jaké době můžu (musím) obnovit chov kachen a dát jí na porážku a kdy slepice. Předem děkuji za odpověď.

ojgwalt

9.3.2016 07:21
ojgwalt

XXX.XXX.209.131

Tak nějak moc nerozumím dotazu. Slepice na snášku se chovají ideálně ty 2 roky. A pak se vymění za nové. Kachny pokud mluvíme o chovných tak se taky uvádí ty 2 snáškové sezony. Ale zase na druhou stranu pokud máte kachnu pižmovku která je dobrá kvočna tak jí nechte klidně i déle, dokud jí výrazně neklesne užitkovost nebo nepodlomí zdravý. Pokud ale budete kupovat jen malá káčata a housata na výkrm tak tam je výkrm u kachen tak do 3 měsíců a hus pokud budete postupovat polointenzivně tak těch 6 měsíců. Většina lidi kupuje housata v květnu a nechává je do Martina nebo do vánoc..

ojgwalt

9.3.2016 07:24
ojgwalt

XXX.XXX.209.131

Jo a co se týče chovných hus v malochovech ty jsou dosti dlouhověké. Pan Tuláček popisoval ve svých vyprávěních i případy kdy husy byly zdravé a plodné i 30 let. Takže dokud husa nese, dobře vysedí a odchová a je zdravá není důvod jí předčasně vyměňovat. To ovšem neplatí ve velkochovech kde se chovají speciální linie a kde každé vejce je jen ukazatel ekonomičnosti.

10.3.2016 23:48
Pavlína27

XXX.XXX.80.199

Děkuji moc za odpověď. Omlouvám se jak je slepice na vejce a hned za nim husy, tak jsem mela na mysli kachny :-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík