Křížení čistokrevných plemen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

simír24

12.3.2016 19:38
simír24

XXX.XXX.174.67

Dobrý den, chci si namnožit nosnice. Jelikož další množení hybridů se nedoporučuje, rád bych si namnožil čistokrevné slepice, jako třeba vlašku nebo leghorn. Zjistil jsem ale, že je velmi problematické sehnat nepříbuznou dvojici jednoho plemene. Proto mě zajímá, jestli máte někdo zkušenost nebo znalosti o křížení plemen. Konkrétně bych chtěl zkřížit právě vlašku a leghorn, popřípadě dám na radu i o jiných plemenech nosnic. Chov mám primárně kvůli vejcům. Bude výsledný kříženec nějak znevýhodněn? Třeba snůškou nebo něčím jiným? Děkuji.

12.3.2016 19:53
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

Pokud nemůžete sehnat nepříbuznou dvojici, tak bych doporučil koupit čistokrevná vajíčka(těch je na inzerci hodně) a vylíhnout si kuřata, nebo již čistokrevná kuřata koupit. Negenerujte chov křížením...

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2016 08:14

A co vás vede k tomu, že chcete křížit zrovna leghornku, která je ve výrobě vajec zřejmě z čistokrevných plemen nejvýkonnější co do poměru spotřeby krmiva na počet vajec? A zrovna s vlaškou, která ji následuje? Co bSte chtěl tímto křížením dosáhnout?

13.3.2016 09:16
kastef

XXX.XXX.138.131

Myslím, že zadavateli jde o to, že když nesežene požadované plemeno, tak nechce kazit snášku nevhodným málo snášejícím plemenem.Ze zkušenosti vím, že kříženci Leghorn a vlaška pořád dobře nesou, i když vzhled nic moc-kuřata jsou bílé s ojedinělými barevnými pírky-není to nic moc krásného, ale pokud jde o domácí chov na vejce pro potřeby majitele slepic-jde to, rozhodně bych s toho nedělala tragedii.

Simír24

13.3.2016 22:21
Simír24

XXX.XXX.12.120

kastef napsal(a):
Myslím, že zadavateli jde o to, že když nesežene požadované plemeno, tak nechce kazit snášku nevhodným málo snášejícím plemenem.Ze zkušenosti vím, že kříženci Leghorn a vlaška pořád dobře nesou, i když vzhled nic moc-kuřata jsou bílé s ojedinělými barevnými pírky-není to nic moc krásného, ale pokud jde o domácí chov na vejce pro potřeby majitele slepic-jde to, rozhodně bych s toho nedělala tragedii.

Přesně tak, jde o tu snůšku, kterou bych chtěl zachovat vysokou. Vlašky a leghorn jsou výkonné nosnice, tak očekávám od kříženců něco podobného. A nemusím řešit, jestli jsem sehnal příbuzný pár nebo ne. Křížence samozřejmě nebudu šířit dál, ani je dál množit, jde mi pouze o vejce. Někdo by sáhl po hybridech, ale mě prostě láká představa si slípky sám množit a to se u hybridů nevyplácí, tak mě zajímalo, jestli u čistokrevných plemen něco "nepodělám", když je takhle zkřížím. A abych reagoval na radu koupit násadová vejce, určitě to není špatný nápad, ale jsem začínající chovatel a zatím si netroufám mít kuřata od narození. Navíc ještě nemám kvočnu a líheň si zatím pořídit nemůžu, vstupní náklady se už takhle vyšplhaly vysoko kurníkem, výběhem a ještě samotnými slepicemi.

13.3.2016 23:14
ladd

XXX.XXX.209.8

Myslím, že zrovna u leghornek a vlašek, nepříbuzného kohouta seženete, takže křížit je muset nebudete.

14.3.2016 10:12

Simír24 napsal(a):
Přesně tak, jde o tu snůšku, kterou bych chtěl zachovat vysokou. Vlašky a leghorn jsou výkonné nosnice, tak očekávám od kříženců něco podobného. A nemusím řešit, jestli jsem sehnal příbuzný pár nebo ne. Křížence samozřejmě nebudu šířit dál, ani je dál množit, jde mi pouze o vejce. Někdo by sáhl po hybridech, ale mě prostě láká představa si slípky sám množit a to se u hybridů nevyplácí, tak mě zajímalo, jestli u čistokrevných plemen něco "nepodělám", když je takhle zkřížím. A abych reagoval na radu koupit násadová vejce, určitě to není špatný nápad, ale jsem začínající chovatel a zatím si netroufám mít kuřata od narození. Navíc ještě nemám kvočnu a líheň si zatím pořídit nemůžu, vstupní náklady se už takhle vyšplhaly vysoko kurníkem, výběhem a ještě samotnými slepicemi.

No ale pak mi trochu uniká smysl křížení, když nechcete odchovávat vlastní potomstvo. Tedy pokud to není myšlenka do budoucna. Takže pak je jednodušší si pořídit jenom slepice a až se trochu rozkoukáte a troufnete si na odchov pod kvočnou (což je jistě jednodušší, než umělý odchov), tak shánět kohouta. Minimálně u vlašek by to skutečně neměl být problém, v inzerci jich je dost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík