Maxx74
XXX.XXX.198.43
Dobrý den, mám roční kachnu saskou a z ničeho nic leží a nemůže stoupnout. Před dvěma dny jsem jim dal nádrž s vodou. Je možné, že by se ji podchladily nohy a nemohla na ně stoupnout? Venku bylo v průměru kolem 4 stupňů přes den a možná na to nebyla zvyklá u původního majitele.Kachnu mám cca 14 dní doma a přes den ve venkovním výběhu.Děkuji za rady.
Může to být. Sice pocházím ze zemědělského rodu, ale jak se postupně chov omezoval, pamatuji kachny (pekiny) jen z dětství. Když jsme pustili odrostlá kačata poprvé na vodu, také několika kachnám ochrnuly nohy. Děda říkal, že to je ze studené vody a že je o přejde. Tak do hodiny začaly chodit. Asi to mohlo být chladem, nezvylým způsobem pohybu - namožením. U Vás se jedná o staršíhp jedince - již méně přízpůsobivého, jiné roční období než léto, větší prochladnutí. Dejte ji do kotce na slámu, vodu, krmení pod zobák, uvidíte.
Maxx74
XXX.XXX.198.43
Tak to vypadá, že ji zmohl kačer, kterého jsem k ní dokoupil. Kačer začal pojímat a kačka na něj byla sama. Dnes jsem dokoupil ještě jednu kačku a on se začal věnovat té nové a moje nemocná chudinka se začala opět stavět na nohy.Sice to není uplně ideální ale aspoň nějaký posun. Tak snad to bude brzy v pořádku.