martina 269
XXX.XXX.35.139
Máme loňské slepičky Kalimero, teď v posledních 14 dnech začaly hynout. Už 4 kusy. Slepička začne posedávat, začne jí fialovět hřebínek, pak i celá hlava, nakonec uhyne. Celý tento stav trvá jen několik hodin. Včera jsem jednu takovou stihla ještě zařezat. Když jsem ji otevřela byla plná spousty nějaké čiré, malinko nažloutlé tekutiny. Tyto slepičky prý mají problémy se snesením vajec, občas se stane, že vajíčko nemohou vytlačit, tato slepička ale v sobě žádné vajíčka neměla.
Uživatel s deaktivovaným účtem
martina 269
napsal(a):
Nevíte náhodou čím by to mohlo být?
Pitva! vemte čerstvou mrtvolku a šup s ní na nejbližší svú. jinak křišťálovou kouli tady nikdo nemá, ale podle příznaků se možná díváte na nějakou septickou infekci. je jich vícero, virové i bakteriální, ale některé jsou nákazou povinnou hlášením, takže pozor na to a plňte svou povinnost podle veterinárního zákona. Tekutina a fialová hlava je příznak selhání oběhu.
Prosím o radu, respektive zda se s tím někdo již setkal.
Dnes jsem byl nucen zabít cca 7 měsíční slepičku.Byla malátná a polehávala.Tedy jsem ji raději zabil.Měla ucpaný žaludek jakoby koudelí a tím pádem i plné vole, jelikož potrava nemohla pokračovat dále.Střeva byla úplně prázdná, z kloaky šla jen moč.Žádné změny na vnitřních orgánech, vše naprosto zdravé a v pořádku, plná vajec i jedno nesnesené.
Mohl by tento problém vzniknout nedávným zkrmováním košťálovin(vlákna z listů)?
Stejně jsou na tom další dvě slepičky.Mám obavu, že je budu muset také zabít.
napsal(a):
Prosím o radu, respektive zda se s tím někdo již setkal.
Dnes jsem byl nucen zabít cca 7 měsíční slepičku.Byla malátná a polehávala.Tedy jsem ji raději zabil.Měla ucpaný žaludek jakoby koudelí a tím pádem i plné vole, jelikož potrava nemohla pokračovat dále.Střeva byla úplně prázdná, z kloaky šla jen moč.Žádné změny na vnitřních orgánech, vše naprosto zdravé a v pořádku, plná vajec i jedno nesnesené.
Mohl by tento problém vzniknout nedávným zkrmováním košťálovin(vlákna z listů)?
Stejně jsou na tom další dvě slepičky.Mám obavu, že je budu muset také zabít.
Rozpitvejte (a to doslova) pořádně ten obsah žaludku. že by vlákna z listů byla natolik nestravitelná se mi nezdá. to spíš jestli se vám nedostali k provázkům, slepice jsou schopné to sezobat. až je překvapivé, jak dlouhý provázek jsou schopné do sebe dobrovolně nasoukat.
Byla to opravdu hnědá pevná vlákna podobná koudeli.I pevnost v tahu to připomínala.Sice jsem nefotil, ale opravdu to vypadalo jako konopná koudel, stejně jako na obrázku.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Hennepvezel_Cannabis_sativa_fibre.jpg/1280px-Hennepvezel_Cannabis_sativa_fibre.jpg?1461767287958.
Nic jdu do smetáku a vyfotím.
napsal(a):
Tak takhle to vypadá:.
Tak to vlákna z košťálovin fakt nejsou... jestli to vypadá a chová se to jako koudel, bude to koudel, provázek, něco takového. slepice jsou na tohle dostatečně hloupé, aby to dobrovolně sezobaly.
Absolutně nechápu, kde k tomu přišly.Ve výběhu nic takového není a nikdy nebylo, snad jen že bych to dotáhl v trávě při sečení.Nicméně z 50 slepic to asi sežraly 3, další už vypadají ok.Ani peří ani srst, vážně asi konopný provaz nebo koudel.
Nicméně asi to z nich nijak nevyjde, takže budou muset i zbylé dvě do polévky.