Dobrý den příští týden se mi mají líhnou kačata od dvou kachen v jeden den. Sedí vedle sebe, jsou to sestry, vyrostly spolu. A ted otázka Když se vylíhnou kačata od obou kachen najednou můžu nechat všechny kačata spolu i s oběmy kachnami. Nechci dávat vše pod jednu kvůli tomu aby mi druhá nezačala snášet. děkuji za radu a za zkušenosti.
jih

XXX.XXX.139.24
Dobrý den, pokud pižmovky sedí vedle sebe, může to být docela problém, protože málokdy se kachňata líhnou v přesně stejnou dobu. Stávalo se mi, že kachna která měla vejce i těsně před vylíhnutím, slyšela vylíhlá káčata od druhé kachny a svá vejce opustila (a třeba i sebrala káčata druhé kachně). Já bych se asi pokusil vylíhlá kachňata odebírat a dát pod nějakou lampu. Po vylíhnutí všech můžete kachňata rozdělit kachnám dle potřeby. Pozor ale na max. počet kachňat pod jednu kachnu (což zřejmě ve Vašem případě nehrozí) - příliš velký počet kachňat už kachna nemusí "uhlídat". Ale moje kachny vodily 15-16 kachňat a beze ztrát.
Rozhodně si líhnutí nějak ohlídejte, protože nepředpokládám, že by to v tomto případě proběhlo bez problémů a každá kachna odešla se svými kachňaty. Jinak jsou pižmovky skvělé matky a líhnutí a odchov probíhá velice snadno. Přeji hodně úspěchů s tímto krásným plemenem.