Dobrý den,
potřebovala bych poradit.
Loni jsem začala se slepicema a letos mám první kuřata. Jenže si je nejspíš nemohu nechat, protože mám jen jednoho kohouta. Jak to dělají chovatelé, kteří jezdí po výstavách? To každý rok mění kohouty?
A ještě se vystavují roční ptáci, kohout a pár slepiček. Ale ten kohout s těma slepičkama nemůže zůstat do chovu, kdyyž je to vlastně jejich bratr ne?
Díky za odpovědi, mám v tom fakt zmatek.
Petr__

XXX.XXX.26.74
Já ho měním jednou za dva roky. Slepice nevystavuji, tudíž nepotřebuji mít kdovíjak rychlé posuny ve vývoji chovu, aby odpovídal standardu.
Vycházím z předpokladu, že se nosnice nechává dva (nejvýš 3) roky. Proto u plemene, kde mám plný stav 10 slepic, si líhnu první rok s novým kohoutem jen 5 slepic a ty druhý rok při sběru násadových vajec oddělím a vejce sbírám jen od těch zbylých pěti, které jsou ještě nepříbuzné. Tím mám od tohoto kohouta na podzim 10 slepic dvou ročníků. Kohouta pak vyměním a celé to jde dokolečka.
Pokud by vám ho po dvou letech bylo líto, můžete se domluvit dva chovatelé (kteří to takto dělají) a po dvou letech si ještě kohouty vyměnit. Tím se dožije 4 let. Víc to opravdu nemá smysl, pak už dost často ztrácí plodnost. Ono i s těmi dvouletými je někdy víc práce - zkracování ostruh apod.