Dobrý den, dneska mi došla násadová vejce od dvou prodejců. Tak bych se rád podělil o zkušenost.
Prvních 24ks jsem si pořizoval od http://www.zooenc.eu/cs/ v ceně 75kč s tím, že jsem očekával že to bude nějaká kvalita. Byl jsem nemile překvapen. Nejen že vejce nemají ideální velikost, ale oni ani nejsou čistá! Co čistá, jsou špinavá, docela dost. Za tu cenu, bych požadoval i nějakou kvalitu.. Sice poslal o 4 vejce více, ale to na faktu nic nemění.
Čistota viz foto.
Doma mám čerstvě dezinfekci Brinsea, ale nevím zda to použít, nemám s tím zkušenosti. Co poradíte? Můžou se dát taková vejce do líhně?
Druhý prodejce, verasjirkou mi posílal vejce maranska, za kus 12 kc a krasně čisté, pěkná vajíčka. Uplně nebe a dudy.
Co myslíte s těmi vajíčky na fotce? Mám je tedy nějak ošetřit nebo je dát takhle do líhně?
Asi jsem se nechal pěkně napálit.. :(
Díky všem za rady.
Http://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2730423/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/
Ta nabídka odkud jsem bral ty špinavá vejce.
Vejce by neměla být znečištěná. Pokud vejce znečištěná jsou, neomýváme vodou, ale nečistoty obrousíme smirkovým papírem nebo drátěnkou.
To je citace z knížky.
Máte někdo zkušenost s drátěnkou, není to problém?
Koukněte do téhle diskuse https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3093628/vejce#a3093947.
Ta vejce jsou silně znečištěna a prodejce je asi již něčím čistil. Mechanicky se dají očistit hrubé nečistoty-vrstvičky, ale ne barevné fleky po znečištění, pokud jsem dobře pochopil z fotky. Domnívám se, že za uvedenou cenu, by mohlo být 3 denní kuře. Cena není mnohdy to nejdůležitější, pokud se jedná o vysokou kvalitu matečného hejna a kohouta. U takovéhoto chovu bych předpokládal úplně jiný přístup a čistotu a vyrovnanost vajec...
jo012810
napsal(a):
Ta vejce jsou silně znečištěna a prodejce je asi již něčím čistil. Mechanicky se dají očistit hrubé nečistoty-vrstvičky, ale ne barevné fleky po znečištění, pokud jsem dobře pochopil z fotky. Domnívám se, že za uvedenou cenu, by mohlo být 3 denní kuře. Cena není mnohdy to nejdůležitější, pokud se jedná o vysokou kvalitu matečného hejna a kohouta. U takovéhoto chovu bych předpokládal úplně jiný přístup a čistotu a vyrovnanost vajec...
Já to právě také předpokládal, vůbec jsem nečekal, že by mohl poslat takový s prominutím zas*ané vejce.
Můžu ty vejce dát do líhně nebo to nemá smysl či zkusit tu Brinsea dezinfekci?
Doma máme také slepice, ale to jsou jen hybridi. Máme krásná čistá vejce, které občas i prodáváme. Proto je pro mě nepochopitelné, když mi člověk co vejce prodává za 75kč má tak špatnou hygienu v místě snesení vejce.
Za 75 kč sa predávajú vajcia Ayam cemani (cca 3 EURa) a nie bežného plemena a ešte také špinavé. Ak ich sliepky po znesení zašpinia, tak ich mal predajca nožíkom jemne oškrabať a očistiť (nie umyť) a tak poslať.
salgo94
napsal(a):
Dobrý den, dneska mi došla násadová vejce od dvou prodejců. Tak bych se rád podělil o zkušenost.
Prvních 24ks jsem si pořizoval od http://www.zooenc.eu/cs/ v ceně 75kč s tím, že jsem očekával že to bude nějaká kvalita. Byl jsem nemile překvapen. Nejen že vejce nemají ideální velikost, ale oni ani nejsou čistá! Co čistá, jsou špinavá, docela dost. Za tu cenu, bych požadoval i nějakou kvalitu.. Sice poslal o 4 vejce více, ale to na faktu nic nemění.
Čistota viz foto.
Doma mám čerstvě dezinfekci Brinsea, ale nevím zda to použít, nemám s tím zkušenosti. Co poradíte? Můžou se dát taková vejce do líhně?
Druhý prodejce, verasjirkou mi posílal vejce maranska, za kus 12 kc a krasně čisté, pěkná vajíčka. Uplně nebe a dudy.
Co myslíte s těmi vajíčky na fotce? Mám je tedy nějak ošetřit nebo je dát takhle do líhně?
Díky všem za rady.
Dobrý den, ze zkušenosti vím, že z tak špinavých vajec se toho moc nevylíhne... a ještě riskujete infekci v líhni. myslím že v tomto případě ani mechanické čištění nepomůže, ty žluté fleky určitě zacpaly pory skořápky a drátěnkou by jste tomu ještě dopomohl...
Sám násadovky posílám, ale když narazím na znečistěné vajíčka, vždy skončí u mě na talíři. ;-).
Reakce na můj dotaz.
Dobrý den, to běžně posíláte takto špinavá vejce?
Ano.
Můžou se dát takhle špinavé do líhně?
Zalezi na vas.
Na povrchu vajicok je ochranna voskova vrstvicka. Niektori chovatelia davaju vajicka do liahne tak ako su znesene a drobnu spinku na vajickach neriesia, aby nezmysli ochrannu vrstvicku (riziko prieniku infekcie do vajicka cez skrupinku). Ini chovatelia vajicka umyju ci dokonca dezinfikuju. Vajicka posielam tak ako boli znesene, aby ste si ich mohli pred nasadenim do liahne osetrit podla vlastneho uvazenia.
Martin
salgo94
napsal(a):
Reakce na můj dotaz.
Dobrý den, to běžně posíláte takto špinavá vejce?
Ano.
Můžou se dát takhle špinavé do líhně?
Zalezi na vas.
Na povrchu vajicok je ochranna voskova vrstvicka. Niektori chovatelia davaju vajicka do liahne tak ako su znesene a drobnu spinku na vajickach neriesia, aby nezmysli ochrannu vrstvicku (riziko prieniku infekcie do vajicka cez skrupinku). Ini chovatelia vajicka umyju ci dokonca dezinfikuju. Vajicka posielam tak ako boli znesene, aby ste si ich mohli pred nasadenim do liahne osetrit podla vlastneho uvazenia.
Martin
To je ocas
salgo94
napsal(a):
Ty špinavé tam radši nedám, kvůli infekci. Zbytek zkusím nějak ošetřit a uvidím co z toho bude. Velikost už je to poslední co řeším.. :D Zkusím místo těch špinavých, tak strčit na zkoušku vejce od našich hybridů, třeba to bude lepší jak ty koupené. Čistotou určitě..
Hybridy už dál nelíhněte...
Já být Váma, tak je umyju pod vodou a bud a nebo. Dost chovatelů tohle dělá a nějaké výsledky i mají. Za to už nic nedáte.
salgo94
napsal(a):
BTW. Ještě naposled, jaké je riziko když tam dám ty umyté, že chytnou všechny plíseň?
Mám líhen na 49 z toho polovina jsem pěkné vajíčka maranskek, tak bych si nerad rozsekal vsechny vejce...
Tudíž umýt pod vodou cca 35-37celsia? a možná dezinfekci..
Možnost je vždycky, ale není to pravděpodobné. nebojte se toho.
kastef
napsal(a):
Vy ste FAKT koupil vejce českých kropenek jeden kus za 75kč?
No asi opravdu se i takoví lidé stále najdou.
Nevygůglí si, že zooenc.eu je ten trapnej slovák, co akorát má z lidí srandu.
Kralicimorava - toť on. Je toho samozřejmě už za ta léta plná iFauna.
Jen hledat.
No a ten kohout na fotce u inzerátu? Hrůza.
Příliš těžký na českou zlatou kropenku, ocas otřesný, hřeben špatný,
má velmi blízko k dvouzubu. Celkově plemenný typ nula - výlukový.
A přesto má Martin koule na to, aby tu fotku k inzerátu vylepil.
A přesto si řekne 75, - Kč za takhle brutálně špinavá vejce (je špína a špína, že).
A přesto, že Kralicimorava je známá firma, se najdou lidi, co znovu koupí.
Mě třeba u jiné chovatelky vadí (zachovám dekorum a nebudu jmenovat),
že vejce vlašek, která inzeruje zde pravidelně, sama myje - a ještě zveřejní
fotku umytých (lesklých) vajec. Ach jo...
Je potřeba být opravdu nadstandardně bdělý, než něco objednám...
Za sebe - špinavé vejce není násadové vejce. A už vůbec ne "obchodně".
I kdyby o jeho čištění měly být napsány sáhodlouhé romány.
I kdyby byly vynalezeny sebelepší "vodičky" a jiné účinné preparáty.
Za sebe - vyhodit, ideálně Martinovi do úsměvu a pobavit se též.
(ale furt mi přijde "chovatelštější" poslat vejce ÚMĚRNĚ špinavá,
než vejce umytá).
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1417626/zkusenost-s-zoo-kpr-eu
Doporučuji přečíst a uložit do hlavinky...
.
Děkuju za reakce. Osobně bych nikdy neprodal vejce špinavé. Jak násadová, tak konzumní, tak jsem to nečekal.
Doma máme jen hybridy na konzumní vejce a já chtěl sehnat nějaké plemeno. České slepice se mi líbí, ale prostě nemám vše nastudované jak vypadá ideální kohout.
Vím, že ta cena je vysoká, tak jsem za to čekal servis no, bohužel jsem nevěděl.
Jsem hloupej, ale už poučenej, tak mě prosím nekamenujte.
Jo díky za odkaz, hlavinka si to bude dobře pamatovat :).
Já používám běžně dezinfekci od Brinsey a to tak, že si nachystám dvě misky s vlažnou vodou a houbičku. Do jedné udělám silnější roztok, tam vejce omývám od hrubých nečistot a ve druhé se slabším roztokem už jen namočím a vyndám. Kladu na ručník a nechám oschnout. Neotírám. Poté vložím do líhně.
Dělám to tak již pátý rok co mám líheň od p. Veselého a nemá to žádný negativní vliv na vejce. V životě bych nedala do líhně takto zmazaná vejce, pokud jsou ovšem jinak vpořádku a oplozena. mám te´d v líhni vejce od pána ze Slovenska a i když byla krásně čistá, lázní si prošla také a zárodky se vyvíjejí standartně
Jinak tito prodejci již byli v nějakých vláknech kritizováni a bylo na ně upozorńováno a to nejen na nehorázné ceny
salgo94
napsal(a):
Čistota viz foto.
Díky všem za rady.
Já používám běžně dezinfekci od Brinsey, tedy na tak drahá vajíčka.Jinak bych je umyl drátěnkou na nerez nadobí pod tekoucí teplou(vlažnou) vodou a pak ponořil do dezinfekce.Tu ale asi nemáte po ruce tak aspoň pod tou tekoucí vlažnou vodou a šup do líhné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
salgo94
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2730423/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/
Ta nabídka odkud jsem bral ty špinavá vejce.
Vejce by neměla být znečištěná. Pokud vejce znečištěná jsou, neomýváme vodou, ale nečistoty obrousíme smirkovým papírem nebo drátěnkou.
To je citace z knížky.
Máte někdo zkušenost s drátěnkou, není to problém?
Vypadá to, že vejce nebyla často sbíraná, bylo plné hnízdo a nějaké se rozbilo, protože to znečištění vypadá od žloutků. Vejce se mají sbírat často, aby nedocházelo k opakovanému ohřívaní vajec, jak postupně do hnízda na ně snáší další slepice. Osobně by mě hanba fackovala, poslat taková vejce. Pokud mám zvířata v suchu, je čisté hnízdo, vejce nenechávám v hnízdě, tak se nemůžou zašpinit. Jinak co se týká umytí, udělala jsem pokus, páč se říká, že vejce se mýt nemají. Dala jsem do líhně pár " omytých" vajec ( byla čistá, ale zajímalo mě, jak to je s mytím a následnou líhnivostí ) a líhnivost mytých byla stejná, jako nemytých - nyní u Araukan mám 90% líhnivost. Omyla jsem je způsobem, že jsem je otírala vlhkým hadříkem bez jakéhokoliv čistícího prostředku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

salgo94
napsal(a):
Čistota viz foto.
Díky všem za rady.
Od verasjirkou jsem koupila mladé slepičky před snáškou a jsem také moc spokojená.
matsik

XXX.XXX.249.6
Já jsem od verasjirkou koupila násadová vejce wyandotek a přišla v pořádku čistá krásná vajíčka a už se nám vylíhly i kuřátka.
Kralicimorava už zase inzerují svá špinavá vejce
českých zlatých kropenek za 75, - Kč za kus.
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2746095/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/
Tak šup šup, račte nakupovat.
Neberte to, když o kousek vedle nabízejí už vylíhnutá kuřátka za 40, - Kč.
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2745511/ceska-zlata-kropenka/
.
františka

XXX.XXX.136.230
Taky jsem si objednala násadová vajíčka a brutus. Vajíčka ušmudlaná, každé jinak veliké, skořápka průhledná a nakonec z vajíček ani jedno kuře.
Jde o jistou farmu z čech, nebudu jmenovat.Nějaká záruka kvality nebo vrácení peněz =0.
honzapm
napsal(a):
Kralicimorava už zase inzerují svá špinavá vejce
českých zlatých kropenek za 75, - Kč za kus.
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2746095/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/
Tak šup šup, račte nakupovat.
Neberte to, když o kousek vedle nabízejí už vylíhnutá kuřátka za 40, - Kč.
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2745511/ceska-zlata-kropenka/
.
Dobrý to už nehrozi, ale uz se lihnou aspon no :D.
františka
napsal(a):
Taky jsem si objednala násadová vajíčka a brutus. Vajíčka ušmudlaná, každé jinak veliké, skořápka průhledná a nakonec z vajíček ani jedno kuře.
Jde o jistou farmu z čech, nebudu jmenovat.Nějaká záruka kvality nebo vrácení peněz =0.
Mám zkušenost, že z vajec s "průhlednou" skořápkou se nikdy nic nevylíhlo.
Němci mi jich poslali letos až až (hlavně u modrých vlašek, ale také u jednoho
kmene oranžovokrkých - a ani jedno nebylo oplozené, natož aby se aspoň
začalo vyvíjet a odumřelo během inkubace atd.).
Prostě zbytečné tohle nabízet jako násadové vejce, je to od všech těch lidí
dost sprosté.
Osobně bych nikdy vejce s hrubou, sklovitou, od pohledu slabou skořápkou
nikomu nemohl poskytnout jako "násadové".
Člověk a jeho chování by měl/o mít nějakou důstojnost, úroveň.
Právě jsem zapnul líheň, dal jsem tam 21 vajec vlašek lososových.
Třetí, poslední várka. Jedno vejce je obří, nestandardní, zabere tři místa v líhni.
Je dost špinavé. Další dva jsou také obří, jiná dvě špinavá.
Jedno je naťuknuté, ale při takhle ojedinělém rázu zkusím vylíhnout všechno,
a dvě vajíčka mají jen 50 gramů. No, také žádná hitparáda. Uvidíme.
Jinak ze dvou předchozích líhnutí lososových vlašek mám ze 30 vajíček
17 kuřátek. Dvě vejce jsem zastudil vlastní vinou při větrání líhně a dvě se plně
vyvinula, ale nenaklubala. Takže by jich bylo teoreticky 21, což je u transportovaných
vajec a jistě při příbuzenské plemenitbě dost dobrý výsledek, řekl bych.
Oplozenost jako taková byla perfektní, asi jen tři čistá vajíčka, zbytek kruhy smrti.
No, ale proč to píšu - z těch 17 kuřátek mám, ehm, ...4 slepičky.
A 13 kohoutků. Juch, to se ale mám.
Drama pokračuje dál...
No a z těch 4 slepiček jsou lososové jen dvě.
Jedna je pšeničná a jedna je černopšeničná. Zatím.
Takže z tohohle právě zapnutého líhnutí si přeju aspoň tři standardní slepičky,
prosím, prosím, prosím.
Králíci Morava už opět nabízejí špinavá násadová vejce.
Tentokrát je zlevnili o neuvěřitelných 25, - korun na kus.
A to (už) se vyplatí.
Stále se stejnou fotkou, na které je kohout,
který by se nemusel stydět ani mezi brojlery.
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2752807/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/
.
františka

XXX.XXX.136.230
Tedˇse mi líhnou kuřátka.1 vajíčko za 15 kč.Mám jich 40- z toho je 15 neoplodněných, to už je vidět,4 kuřátka už mám a co bude sdalšími vajíčky nevím. Líhnou se od včerejška a zatím nic dál. Takže 15 x15 kč v hajzlu. Pani podnikatelka ale dává 100% záruku oplození.
Tedˇdělá, že se jí to netýká a nějaké vrácení peněz neexistuje.
františka
napsal(a):
Tedˇse mi líhnou kuřátka.1 vajíčko za 15 kč.Mám jich 40- z toho je 15 neoplodněných, to už je vidět,4 kuřátka už mám a co bude sdalšími vajíčky nevím. Líhnou se od včerejška a zatím nic dál. Takže 15 x15 kč v hajzlu. Pani podnikatelka ale dává 100% záruku oplození.
Tedˇdělá, že se jí to netýká a nějaké vrácení peněz neexistuje.
Nechci se nijak zastávat paní, co vám vejce prodala. Ale chovatel je schopen ovlivnit pouze oplozenost vajec a ta se zjistí po 5-7 dnech. Další již je v režii líhňaře. Takže, když nevylíhnete nějaká prokazatelně oplozená vejce, nemůžete je reklamovat. Pokud se vám líhnou dlouho a nic se neděje, je problém v nastavení líhně. Dana.

Těch 15, neoplozených, mohlo být i oplozených, ale při přepravě došla k úhoně.A také v líhni se mohla klidně 3-4 dny vyvíjet, pak odumřít.Také může být na vině přeprava ale i líheň.A 15 kč se vám zdá hodně.Já loni vyhodil do luftu za 40 vajíček od jednoho plemene 4000, - a vylíhla se mi 4 kuřata. Takže Vaše ztráta 225 kč je opravdu nad míru bolestná.
napsal(a):
Těch 15, neoplozených, mohlo být i oplozených, ale při přepravě došla k úhoně.A také v líhni se mohla klidně 3-4 dny vyvíjet, pak odumřít.Také může být na vině přeprava ale i líheň.A 15 kč se vám zdá hodně.Já loni vyhodil do luftu za 40 vajíček od jednoho plemene 4000, - a vylíhla se mi 4 kuřata. Takže Vaše ztráta 225 kč je opravdu nad míru bolestná.
NA rovinu ja sàm som iportoval vajcia maransiek zial iba 13 kusov vysledok je 1500km postou 11 zdravych kureniec.moja cena 1.5 eur za vajce +25 euro postovnè a teraz druhà strana mince objednanych 20 vajec ayam cemani dodanych asi 12 z toho nejakè opravovanè ostatnè pavlovskà kura, vysledok removovany chovatel zaco mu velmi pekne dakujem tri vylahnutè kuriatka z toho 1 z deformitami, a pani dana toto sluzi asi prevàs druhà koliska, brahmanky a sasexky z 30 vajec 28 kurciat.cenu ani meno neuvàdzam len som si urobil usudok a ten clovek nech je ràd ze ma nestretne.
františka

XXX.XXX.136.230
Takže ze 40 vajíček se vylíhlo 6 kuřátek.Ostatní jsou uhynulá.
Jinakm za vajíčka + dopravu jsem dala 800, -kč a mám 6 kuřátek.
To se vám zdá OK?
leiilla

XXX.XXX.109.21
Tak to asi oplozena byla, ze?
takze chyba byla zrejme ve vasem lihnuti...
františka
napsal(a):
Takže ze 40 vajíček se vylíhlo 6 kuřátek.Ostatní jsou uhynulá.
Jinakm za vajíčka + dopravu jsem dala 800, -kč a mám 6 kuřátek.
To se vám zdá OK?
OK to není. Ale chybu hledejte u sebe a v líhni. Zárodky tam byly a vám se je nepodařilo vylíhnout. Za to chovatel, ani přeprava na 99% nemůže. Dana.