Líhnutí vajec Indických běžců

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

chovatel12345

26.4.2016 18:14
chovatel12345

XXX.XXX.115.97

Dobrý den mám 20 vajec od Indických běžců a chci je dát do líhně, ale nevím jak postupovat. S líhnutím kuřat mám zkušenosti, ale kachní vajíčka líhnu poprvé a chci se zeptat jestli se otáčí stejně jako slepičí vajíčka, která otáčím třikrát denně. A také potřebuji poradit s chlazením vajec. Dočetl jsem se tu že od desátého dne by se měla každý den 10 minut chladit. Je to pravda?

Předem děkuji za rady.

26.4.2016 18:24
Olánek

XXX.XXX.146.195

Příteli v jaké líhni?

chovatel12345

26.4.2016 18:33
chovatel12345

XXX.XXX.115.97

Cleo 5
a můžou se dát kachní vajíčka do poloautomatického roštu nebo se musí dát na rošt a poté se ručně otáčet?

26.4.2016 19:56
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Zdravím, já běžčí vejce otáčím ráno a večer ručně. Chladila jsem od 10tého dne. Ale ne na minuty, ale na teplotu očního víčka. Tzn. přiložíte vejce na oční víčko a když už nepálí, tak je hotovo a zase líheň zavřete a zapnete. Líhnu v rcom king suro 20 a tam teplota 37,7 vlhkost 55, poslední 3 dny před líhnutím neotáčím a teplota 37,4 a postupně zvedám vlhkost až na 70.

26.4.2016 19:56
rischanova

XXX.XXX.52.197

Mám líheń Cleo 5 už pár let a IB líhnu také už pár let je jedno jak dáte vejce do líhně, otáčím jen jednou denně a co je oplodněné se vylíhne.Jen 3dny před iíhnutím přidám vlhkost.

20.6.2016 19:46
Jamarov

XXX.XXX.88.241

Kde může být chyba?Mám plně aut.líhen, s kuřatama mám velkou ůspěšnost, ale už dvakrát jsem zkoušela běžce a nic.Nenašla jsem stránky, kde by bylo třeba nafocené prosvěcování a vývoj...takže-běžce jsem měla od různých chovatelů.skladování do deseti dnů v prvním případě určitě, v druhém snad tři dny-60vajec od dvou chovatelů.dost ale znečištěné...
dezinfikuju vlhkou utěrkou mikro-octovou vodou i kuřata.vlhkost mezi 65-75%, Teplota 37,5-38 OD desátého dne prav.větrání.Z prvního-30-všechna čistá žádný vývoj, dnes-18 den 60 vajec jedno černé zkažené, ostatní bez známky vývoje.
U kuřat se pozná podle červ.terčíku zda byli oplodněné je to tak i u běžců?žádné červené tečky ve vejcích nejsou.
Děkuju za nápady.už je asi nebudu líhnout...

21.6.2016 06:45
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Podle toho, co píšete, mělo by být všechno v pořádku, i když každý si musí podle líhně přizpůsobit teplotu i vlhkost, ty univerzální manuály k líhni jsou jen orientační..já líhnu kuřata s indiány dohromady a v pohodě, ale mám vyšší teplotu, než píšete vy, zpočátku, první týden,38,5-38,8, někdy mi ujede i výš!, ale všechno v pořádku, během líhnutí teplotu ubírám, ke konci až na 37,1-5 a přidám vlhkost.pro kontrolu teploty mám v lískách ještě dva rtutové lékařské teploměry!co je oplodněné, se (až na pár výjimek) vylíhne..myslím, že kachnata potřebují v začátku inkubace vyšší teplotu, než vy udáváte, tím se vám ani nenalíhnou a zárodky odumírají, kuřata nejsou tak náročná..vejce chladím každý den, pokud možno, ve stejný čas, a to vypnu a otevřu líhen´na půl hodiny, vejce zchladnou na pokojovou teplotu, asi 22 C a pohodě! letos jsem vylíhla nejmín´150kuřat, asi 30káčat, dalších 30pod kachnami! a oplodněné vejce u běžců vypadá úplně stejně, jako u kuřat, je i dobře vidět, prosvěcuji asi po 5-7dnech a to už poznám..není možné, abyste měla vejce běžců všechna neoplodněná! zkuste to znovu, nedejte se odradit, každý jsme nějak začínal, příště to vyjde! držím palce! A.

21.6.2016 08:10
Jamarov

XXX.XXX.88.241

Děkuju, taky si myslím, že musej být oplodněná, ale ten červenej terčík-jako vidim u svých oplod.vajíček v kuchyni., tam prostě není ani v jednom a zárodek?nenašla jsem žádné podrobné fotky vývoje jako u kuřat.aaale asi se to nezačne vůbec vyvíjet.Ijá prosvěcuji sedmý den, jenže mi to přišlo divný tak jsem je tam nechala.
teplotu jsem už zvýšila digit.určitě neměří přesně-rtut.tepl.mám přímo u vajec38.
Tak jestli to ještě dopadne zkusím přidat teplotu.děkuji
No promrhat 90 vajíček je podle mě prostě průšvih , k tomu navíc nestíhám líhnout kuřata když blokujou líhen.
nechápu jak to děláte když máte kuřata a kachny v jedné líhni?
teplotu máte prostě vyšší-ke kachnám a vlhkost taky?já kuř.líhnu taky ve vyšší vlhkosti.ale to velké chlazení-které se u kuřat nedělá a změna teploty před líhnutím?nebo dáte kachny první a poněkolika dnech teprve kuřata aby se líhli stejně?
Ještě jsem nevymyslela jak to zkloubit...
Děkuju.

23.6.2016 16:01
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Tak já nevím...podle všeho děláte všechno dobře, jen ta teplota zpočátku je nízká..vlhkost máte dobrou, já se musím přiznat, že ani nevím, jakou mám vlhkost v líhni já, loni jsem zašantročila vlhkoměr a nějak jsem nestačila koupit nový! takže pod lísky strčím dvě vaničky s vodou podle předpisu,1-2x denně pokropím vajíčka rozprašovačem, potom koncem inkubace kropím častěji a přidám vaničku třetí..letos jsem nasazovala prvně kuřata, plnou líhen´, tj.asi 100vajec, po týdnu jsem vytřídila nějaká čistá vejce a vložila kachní, ib a tak jsem to nastřídačku dělala dva měsíce, nakonec mi běžela líhen´asi jen s pár dosazenými vejci, bylo mi je líto vyhodit mám líhen´Covatutto l62, je automatická, vejce se obracejí na lískách pomalu celý den, já jen dolévám vodu a čistím a kontroluji !.nemohu vám doporučit postup a líhnutí kuřat a kačen najednou, nevím, jakou máte líhen´, každý si tu svou musí "osahat"a rozumět si s ní! to chce čas a trpělivost, potom přijdou zkušenosti a bude to OK! já už mám letos líhnutí zakázané, to bylo pořád: "zase se ti tam něco vylíhlo!" přeji, at´se vám daří!

23.6.2016 21:26
Jamarov

XXX.XXX.88.241

Tak jsem tu měla kamaradku, která tomu trochu rozumí a potvrdila mi, když jsme rozbili několik vajíček, že opravdu nejsou oplodněny.No darovanému koni na zuby nekoukej...
Tak snad můžu být klidná...sháním dospělé běžce a vylíhnu si své...
Mě to zatím nezakázali, mám odbyt, že nemám ani pořádně pro sebe, ale líhnout je lepší než televize a koho to chytí tak je to jak droga
Já zas prý chci líhnout vše co je trochu kulaté
I Vám at se daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík