chovatel12345

XXX.XXX.115.97
Dobrý den mám 20 vajec od Indických běžců a chci je dát do líhně, ale nevím jak postupovat. S líhnutím kuřat mám zkušenosti, ale kachní vajíčka líhnu poprvé a chci se zeptat jestli se otáčí stejně jako slepičí vajíčka, která otáčím třikrát denně. A také potřebuji poradit s chlazením vajec. Dočetl jsem se tu že od desátého dne by se měla každý den 10 minut chladit. Je to pravda?
Předem děkuji za rady.
chovatel12345

XXX.XXX.115.97
Cleo 5
a můžou se dát kachní vajíčka do poloautomatického roštu nebo se musí dát na rošt a poté se ručně otáčet?
Zdravím, já běžčí vejce otáčím ráno a večer ručně. Chladila jsem od 10tého dne. Ale ne na minuty, ale na teplotu očního víčka. Tzn. přiložíte vejce na oční víčko a když už nepálí, tak je hotovo a zase líheň zavřete a zapnete. Líhnu v rcom king suro 20 a tam teplota 37,7 vlhkost 55, poslední 3 dny před líhnutím neotáčím a teplota 37,4 a postupně zvedám vlhkost až na 70.
Kde může být chyba?Mám plně aut.líhen, s kuřatama mám velkou ůspěšnost, ale už dvakrát jsem zkoušela běžce a nic.Nenašla jsem stránky, kde by bylo třeba nafocené prosvěcování a vývoj...takže-běžce jsem měla od různých chovatelů.skladování do deseti dnů v prvním případě určitě, v druhém snad tři dny-60vajec od dvou chovatelů.dost ale znečištěné...
dezinfikuju vlhkou utěrkou mikro-octovou vodou i kuřata.vlhkost mezi 65-75%, Teplota 37,5-38 OD desátého dne prav.větrání.Z prvního-30-všechna čistá žádný vývoj, dnes-18 den 60 vajec jedno černé zkažené, ostatní bez známky vývoje.
U kuřat se pozná podle červ.terčíku zda byli oplodněné je to tak i u běžců?žádné červené tečky ve vejcích nejsou.
Děkuju za nápady.už je asi nebudu líhnout...
Podle toho, co píšete, mělo by být všechno v pořádku, i když každý si musí podle líhně přizpůsobit teplotu i vlhkost, ty univerzální manuály k líhni jsou jen orientační..já líhnu kuřata s indiány dohromady a v pohodě, ale mám vyšší teplotu, než píšete vy, zpočátku, první týden,38,5-38,8, někdy mi ujede i výš!, ale všechno v pořádku, během líhnutí teplotu ubírám, ke konci až na 37,1-5 a přidám vlhkost.pro kontrolu teploty mám v lískách ještě dva rtutové lékařské teploměry!co je oplodněné, se (až na pár výjimek) vylíhne..myslím, že kachnata potřebují v začátku inkubace vyšší teplotu, než vy udáváte, tím se vám ani nenalíhnou a zárodky odumírají, kuřata nejsou tak náročná..vejce chladím každý den, pokud možno, ve stejný čas, a to vypnu a otevřu líhen´na půl hodiny, vejce zchladnou na pokojovou teplotu, asi 22 C a pohodě! letos jsem vylíhla nejmín´150kuřat, asi 30káčat, dalších 30pod kachnami! a oplodněné vejce u běžců vypadá úplně stejně, jako u kuřat, je i dobře vidět, prosvěcuji asi po 5-7dnech a to už poznám..není možné, abyste měla vejce běžců všechna neoplodněná! zkuste to znovu, nedejte se odradit, každý jsme nějak začínal, příště to vyjde! držím palce! A.
Děkuju, taky si myslím, že musej být oplodněná, ale ten červenej terčík-jako vidim u svých oplod.vajíček v kuchyni., tam prostě není ani v jednom a zárodek?nenašla jsem žádné podrobné fotky vývoje jako u kuřat.aaale asi se to nezačne vůbec vyvíjet.Ijá prosvěcuji sedmý den, jenže mi to přišlo divný tak jsem je tam nechala.
teplotu jsem už zvýšila digit.určitě neměří přesně-rtut.tepl.mám přímo u vajec38.
Tak jestli to ještě dopadne zkusím přidat teplotu.děkuji
No promrhat 90 vajíček je podle mě prostě průšvih , k tomu navíc nestíhám líhnout kuřata když blokujou líhen.
nechápu jak to děláte když máte kuřata a kachny v jedné líhni?
teplotu máte prostě vyšší-ke kachnám a vlhkost taky?já kuř.líhnu taky ve vyšší vlhkosti.ale to velké chlazení-které se u kuřat nedělá a změna teploty před líhnutím?nebo dáte kachny první a poněkolika dnech teprve kuřata aby se líhli stejně?
Ještě jsem nevymyslela jak to zkloubit...
Děkuju.
Tak já nevím...podle všeho děláte všechno dobře, jen ta teplota zpočátku je nízká..vlhkost máte dobrou, já se musím přiznat, že ani nevím, jakou mám vlhkost v líhni já, loni jsem zašantročila vlhkoměr a nějak jsem nestačila koupit nový! takže pod lísky strčím dvě vaničky s vodou podle předpisu,1-2x denně pokropím vajíčka rozprašovačem, potom koncem inkubace kropím častěji a přidám vaničku třetí..letos jsem nasazovala prvně kuřata, plnou líhen´, tj.asi 100vajec, po týdnu jsem vytřídila nějaká čistá vejce a vložila kachní, ib a tak jsem to nastřídačku dělala dva měsíce, nakonec mi běžela líhen´asi jen s pár dosazenými vejci, bylo mi je líto vyhodit mám líhen´Covatutto l62, je automatická, vejce se obracejí na lískách pomalu celý den, já jen dolévám vodu a čistím a kontroluji !.nemohu vám doporučit postup a líhnutí kuřat a kačen najednou, nevím, jakou máte líhen´, každý si tu svou musí "osahat"a rozumět si s ní! to chce čas a trpělivost, potom přijdou zkušenosti a bude to OK! já už mám letos líhnutí zakázané, to bylo pořád: "zase se ti tam něco vylíhlo!" přeji, at´se vám daří!
Tak jsem tu měla kamaradku, která tomu trochu rozumí a potvrdila mi, když jsme rozbili několik vajíček, že opravdu nejsou oplodněny.No darovanému koni na zuby nekoukej...
Tak snad můžu být klidná...sháním dospělé běžce a vylíhnu si své...
Mě to zatím nezakázali, mám odbyt, že nemám ani pořádně pro sebe, ale líhnout je lepší než televize a koho to chytí tak je to jak droga
Já zas prý chci líhnout vše co je trochu kulaté
I Vám at se daří.