Salmoneloza u kuřete ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2016 21:12
marcizurek

XXX.XXX.14.226

Dobrý den, dvou měsíční kuře má zcela bílý průjem s černou tuhou stolicí, nejí, drží se bokem, sotva stojí n nohou, světlý hřeben a laloky. Kupovala jsem NV, paní je poslala poštou, líhnutí bylo průměrné, od začátku mělo některé kuře průjem, ale nevěděa jsem které. Nějaká kuřátka uhynula, ale zřejmě mou chybou kvůli nízké teplotě. Od doby kdy jsem teplotu rychle upravila kuřata prospívají dobře, jen toto jedno kuře je n a tom katastrofálně a ještě jedna slepička má také hodně světlý hřeben a na Bresse se mi zdá až moc malá, ale nemám moc s čím porovnat. Děkuju za názory.

26.4.2016 21:28
ovecka

XXX.XXX.203.146

Bílá součást trusu není průjem, ale ptačí forma moči (narozdíl od savců obsahuje kyselinu močovou, je tedy spíše tuhá, kašovitá). Černý trus by mohl signalizovat krvácení do trávicí soustavy někde v tenkém střevě, nebo je jen znakem nepříjímání potravy.
Salmonela se může přenést i vejcem a malá kuřátka pak onemocní tzv. bílou úplavicí kuřat nebo pullorovou nákazou https://cs.wikipedia.org/wiki/Pulorov%C3%A1_n%C3%A1kaza
Podívejte se do odkazu, zda by příznaky a průběh odpovídaly. Píšete, že líhnutí nic moc - i to je znakem nákazy, zárodky hynou během inkubace. Dana.

27.4.2016 21:24
marcizurek

XXX.XXX.0.99

Tak jen pro info: kohoutek do rána uhynul, nedalo mi to, nechala jsem ho pitvt a úhyn byl kvůli ucpanině, sypala jsem kuřatům v dobré víře trávu ze sekačky a kohoutek si zcela ucpal žaludek a tráva nešla ven. Střeva byly prázdné a v žaludku byl veliký chuchvalec.
Píšu pro všechny nás stále začínající chovatele. Ti zkušení to určitě vědí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík