JitkaH.

XXX.XXX.80.194
Dobrý den,
mám tento problém, prosím, poraďte. Před šesti týdny jsem si přivezla svoje první kuřice (4 hybridky). Po třech týdnech začaly snášet. To byla radost! Od minulého týdne mi ale jedna snáší otřepky. Jeden den jsem dokonce našla 4 vajíčka a 2 otřepky. Potom tato slepička nesla už jen otřepky a cosi, co vypadalo jako stará vyschlá brambora. Navíc byla smutná, skleslá, nechtěla ven z kurníku.Vyhublá rozhodně není, kloaka čistá, nepozoruju na ní žádné jiné znaky, že by byla nemocná. Krmit se snažím pestře - tráva, výběh, míchanici, nadrcené kosti, skořápky, namočenou pšenici a zbytky. Občas jim do vody přimíchám vitamíny. Vodu mají k dispozici stále. Děkuji za rady.
Tady máte diskuzi na téma otřepky
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2922140/vajicko-bez-skorapky#a2923420.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli jsou to mladé nosnice, které teprve začaly snášet, tam jsou různě vadná vajíčka vlastně normální. vejcovod se musí teprve zajet.
JitkaH.

XXX.XXX.80.194
Ne, po úrazu není. Začala snášet normálně, pak se přihodilo to, co jsem popsala. Obávám se o slepici i o to, aby se nenaučila (i ty ostatní) žrát syrová vejce. Zatím tedy čekám. Včera jsem byla u pana veterináře, dal mi nějaké vitamíny a snad se to srovná.
Pokud slepice snáší postřepek, může se stát, že se blána protrhne, obsah vajička vyteče, kožovitý obal pak nemůže vypudit, to ji pak moří. Mě se podařilo vytáhnout, jak by dopadla bez pomoci netuším. Zkontrolujte ji ještě jednou kloaku.
Začínající nosnice snáší vajíčka menší, že by snášely jinak tvarované, nebo postřepky se mi nestávalo. Naopak, to mi přijde typické pro slepice vynesené, unavené, produkcí vajec "poškozené".
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zánět vejcovodu jsem měl i kuřice v 7 mi měsících, takže i toto je možnost.
JitkaH.

XXX.XXX.80.194
ladd
napsal(a):
Pokud slepice snáší postřepek, může se stát, že se blána protrhne, obsah vajička vyteče, kožovitý obal pak nemůže vypudit, to ji pak moří. Mě se podařilo vytáhnout, jak by dopadla bez pomoci netuším. Zkontrolujte ji ještě jednou kloaku.
Začínající nosnice snáší vajíčka menší, že by snášely jinak tvarované, nebo postřepky se mi nestávalo. Naopak, to mi přijde typické pro slepice vynesené, unavené, produkcí vajec "poškozené".
Moc děkuju za zkušenost. Možná z ní "vypadlo" to vajíčko jen tak, a kožovitý obal zůstal vevnitř a trápil ji. Proto byla tak smutná a apatická. A ta "vyschlá brambora", kterou jsem našla potom, to byl zřejmě ten obal, kterého se nemohla zbavit a nakonec se to povedlo. Každopádně včera začala snášet i tato slepička, vše je v pořádku. Vajíčko normální, slepička je v pohodě, prohání se s ostatními a po smutnu ani památky. Ještě jednou děkuju všem za pomoc a přeju hodně chovatelské radosti.