Klanopraska čínská /schizandra/ a slepice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2016 23:17

Rada bych ji využila podel plotu výběhu. Ale nehrozí, ze se slepice předávkuji? Mate s tim někdo zkušenost?

3.5.2016 12:24
ovecka

XXX.XXX.171.70

Obsahové látky posilují nervovou soustavu, zvyšují duševní i fyzickou aktivitu, působí protidepresivně, zahánějí spánek a snižují únavu. Užívání klanoprašky nemá žádné vedlejší negativní účinky a schizandrin, který je obsažen ve všech částech rostliny, působí blahodárně na lidský organismus. Preparáty ze semen a plodů klanoprašky mají povzbudivý účinek na centrální nervovou soustavu, stimulují cévní činnost a dýchání, dále se používá jako prostředek zvyšující pracovní schopnost, posiluje organismus při silném fyzickém vypětí, fyzické a intelektuální únavě, ospalosti a depresivních stavech. Preparáty z klanoprašky jsou kontraindikovány při zvýšené nervové vzrušivosti, nespavosti, zvýšeném arteriálním tlaku a při poruchách srdeční činnosti. Vysoký obsah vitaminu C a ostatních látek (schizandrin, schizandrol) zařazují rostlinu mezi nejcennější druhy harmonizátorů lidského organismu.
Tolik internet.
Pokud by se slepice, předávkovaly", tak jim hrozí maximálně vysoká výkonnost, absence depresí, nespavost a neunavitelnost a vysoké pracovní tempo. Také by vás mohly překvapit bystrým úsudkem .
Já bych se jí nebála. Dana.

3.5.2016 12:31
ovecka

XXX.XXX.171.70

Vhledem tomu, že slepice plody sežerou všechny během velice krátké doby, nehrozí tedy dlouhodobá konzumace a tzv. opačný efekt. Pokud jste myslela toto předávkování. To by musely konzumovat velké dávky plodů po dlouhou dobu - několik měsíců. Dana.

3.5.2016 12:32
rybka

XXX.XXX.80.149

Mám ji na dvoře a slepice si jí vůbec nevšímají. Myslím, že kdyby náhodou ochutnaly, vůbec jí přes její zvláštní chuť nepojede tak jako např. černý rybíz. Toho se také vůbec nedotknou. Obírají občas bílý, nebo červený, ale také moc ne. Na to byli experti krocani Slepice mi rybíz spíš likvidují od kořene

4.5.2016 08:27

Dekuji za reakci, dámy

Rybko-poslala jsem vám SZ ohledne Faverolek (uz před týdnem a je stále neprectena smajlík ).

4.5.2016 09:48
rybka

XXX.XXX.80.149

To je mi líto, ale nic mi nepřišlo

4.5.2016 11:37
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ono jde o to, aby schizandra vůbec plodila.
Což je v chladných oblastech (Josefina) vlastně vzácné.
Pokud už nějaký ten květ přežije chladné jarní dny,
tak se dá na liáně najít "sem-tam plod", a z toho
se slepice jistě neotráví.
Navíc je to liána, tj. ve spodních partiích časem stárne, dřevnatí,
tudíž neplodí - to by se slepice musely k teoretickým plodům vznášet.
No a za poslední - výhony jsou dost náchylné na mráz.
Poslední zimy sice byly spíše nezimy, kdo ví, jaký bude trend
vývoje počasí, ale v zimách pro chladné oblasti běžných namrzá
mladá schizandra na hranici sněhu, případně až k zemi.
Tudíž o liáně a zakrytí plotu nemůže být řeč.
V nové sezoně sice pustí poměrně bujné mladé výhony a částečně
tak "dohoní" zimní ztráty, jenže na mladých výhonech nekvete a neplodí.
Jedlé jsou ale i její listy, takže při procházce zahradou lze tu a tam uzobávat
a jíst je za syrova, případně přidat do jarních zahradních salátů, společně
s pampeliškovými puky, fialkami, lichořeřišnicí, mladými lístky hrachu ap.

Joseflna2

4.5.2016 12:03
Joseflna2

XXX.XXX.109.21

S tim mrazem me to nenapadlo. Tak jako náhradní variantu mam kamcatskou borůvku-lonicera kamtschatica. At si děti a slepicky nazobaji smajlík

Joseflna2

4.5.2016 12:04
Joseflna2

XXX.XXX.109.21

rybka napsal(a):
To je mi líto, ale nic mi nepřišlo

A zkusila byste mi napsat na nick ? Jestli to mezi námi vůbec funguje. /na tento ne, píšu z jiného mob a nemám tady heslo/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík