PetrVnesnázi

XXX.XXX.117.43
Dobrý den,
mám dvou-měsíční kuřátka Lakendfeldky a většina z nich má svěšená křídla i ocas, a také pospávají. Přikládám i foto. Nevíte někdo co by to mohlo být, popř. jak to léčit? Děkuji za každou pomoc.
Dobrý večer,
nikdo z přispěvatelů, reagujících zde téměř na každé vlákno vám neodpovídá, tak se o to pokusím sám. Kuřata v tomto věku jsou nejvíce ohrožena běžnou kokcidiózou. Zvláště, pokud jsou odchovávána ve stejných odchovnách a výbězích jako v minulých letech a nebyla provedena perfektní dezinfekce těchto prostor.
Kokcidióza se nejprve projeví právě skleslostí a nechutenstvím, a posléze kašovitým trusem s příměsí krve. Potom už to jde bohužel velmi rychle a mnohá kuřata se zachránit nepodaří. Na trhu je naštěstí více prostředků na boj s touto "kuřecí" nemocí. Např. Sulfacox T, Baycox, Livacox (vakcína), ESB3 apod. Osobně mám nejlepší zkušenost s přípravkem SULFACOX T od slovenské firmy Pharmagal. Každý dobrý veterinář vám ho do druhého dne objedná, u nás je zaregistrovaný.250 ml stojí asi 120, - Kč, takže patří k těm levným.
Zkuste ho kuřatům podat podle návodu, tím nic nezkazíte (u kuřat je vhodné podávat Sulfacox i v preventivních kůrách) a uvidíte. Po dobu podávání krmte pouze suchou směsí, ať se zvýší příjem pitné vody s přípravkem. Ale neztrácejte čas.
Přeji vám brzké vyřešení problému bez zbytečných ztrát. S pozdravem Jirka Suda.
Kokcidie vždy byly a budou a jde jen o to aby se nepřemnožili. Léčit v drobnochovech drůbež je cesta do pekel. Vhodné podmínky pro chov spolu se suchým prostředím a malá koncentrace, umožňují chov bez léčení. Bohužel i v drobnochovech drůbeže se začíná s "preventivními" zákroky, jak to musejí dělat ve velkochovech drůbeže. Tím dojde ke snížení přirozené imunity a na diskusních fórech se budou čím dál tím častěji objevovat různé veterinární přípravky a jejich využití. Výsledek bude podobný, jako nyní v chovu holubů.
jo012810
napsal(a):
Kokcidie vždy byly a budou a jde jen o to aby se nepřemnožili. Léčit v drobnochovech drůbež je cesta do pekel. Vhodné podmínky pro chov spolu se suchým prostředím a malá koncentrace, umožňují chov bez léčení. Bohužel i v drobnochovech drůbeže se začíná s "preventivními" zákroky, jak to musejí dělat ve velkochovech drůbeže. Tím dojde ke snížení přirozené imunity a na diskusních fórech se budou čím dál tím častěji objevovat různé veterinární přípravky a jejich využití. Výsledek bude podobný, jako nyní v chovu holubů.
Livacox není léčivo, ale vakcína. Tedy podpora přirozené imunity. A právě její použití sníží potřebu léčit. Od té doby co očkuji Livacoxem Q (pro malochovy) tak nevím, co je kokcidioza. Slepice zdravé, bez průjmů, játra u jatečních kusů vždy OK a u starých vyřazených nosnic taktéž.
Dříve jsem musela léčit ESB3 a Sulfacox a další a stejně byl opakovaně problém a u starších nosnic byla játra většinou s bílými skvrnami.
Ve finále dám za vakcínu cca 1000Kč, ale ušetřím za léčiva daleko více. Nemám záty na kuřatech a mám větší radost z odchovů. A nemusím se bát, co mi zbude z léčiv ve vejcích a v mase.
To si ale musí každý srovnat v hlavě sám, co je jeho priorota a zájem
Takže za mne očkování fandím. Dana.