Jaké vybrat plemeno kachen ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2016 10:02
siesta68

XXX.XXX.110.115

Letos jsme měli špatné výsledky u líhnutí z koupených násadových vajec kachny pekingské. Ze dvaceti vajec v pořádku vyklubaná tři káčata, další dvě se ani nesnažila stavět na nohy a umřela, další umřelo napůl ve skořápce, dvě jsem vyřadila v prvním prosvícení - měla kruh. Ostatní byla prázdná. Chceme mít kachny na maso, tak uvažujeme o koupení páru kachen a líhnutí buď pod kachnou, nebo v líhni. Doporučíte mi nějaké plemeno, se kterým jste spokojeni, je na něm dost masa a není velký problém kvalitní kusy sehnat ? Čínku nechci, dostávám pár kousků od kamarádky výměnou za husy a na pekáči jsou to vrabečci...Děkuji za radu, Pavlína.

23.5.2016 10:35
ovecka

XXX.XXX.171.70

Kachna pižmová - čínka - je si jediná spolehlivá kachní kvočna, Masa je na ní relativně dost, hlavně na kačerech (mají až 6kg živé váhy), je potřeba si jen koupit správné kusy. Nejlepší je kačer z linie Barbarie a kachna pižmovka bílá nebo strakatá.
Kachna domácí a její plemena - méně sedí, hlavně zmasilejší plemena jako ruánka, pekingská, saská. Na líhnutí je potřeba kvočna nebo líheň. Spíše si sednou typy menší - čárkovaná..., ale na nich je masa ještě méně než na samici pižmovky. Navíc jsou oproti pižmovce více tučné a tak se i více spečou.
Sehnat kvalitní kusy můžete od chovatelů, kteří vystavují a chovají tedy plemeno v čisté linii a s hmotnostmi podle vzorníku.
Vhodné je na produkci masa pořídit dvě různá plemena a využít tzv. heterozní efekt - lepší růstové schopnosti a lepší zdraví (nepříbuznost) - např. ruánská x pekingská. S tímto křížením mám dobré zkušenosti, měla jsem takto kříženou kachnu, velmi dobře nesla a byla pěkná, zmasilá. Křížila jsem na ni kačera saského a tito trojplemenní kříženci krásně rostli a v 10 týdnech měli po vykuchání 2 - 2,6Kg. Dana.

23.5.2016 12:36
Sádelník

XXX.XXX.30.118

Pižmovky bych neměnil.

23.5.2016 14:18
siesta68

XXX.XXX.110.115

Je možné, že ta pižmovka je opravdu ze špatného chovu, ona sama je dost malá a kačer jen o trošku větší. Všude čtu, že jsou dobré i na maso a my jsme měli kousky jako nic, manžel i syn snědli každý jednu. Ve srovnání s pekinou byly snad o třetinu menší. Promyslíme to křížení a možná vezmu i jednu pižmovku. Když seženu pěknou, velkou kačenku, možná ještě ruánku a k nim kačera pekiny, tak by to mohlo být dobré, ne ? Děkuji za radu, Pavlína.

23.5.2016 19:00
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pavlíno, když jsme ještě chovali pižmovky, tak jsme dali k nedělnímu obědu péct
dva kačery, samozřejmě s nádivkou, k tomu bramborový knedlík a zelí.
Najedlo se deset lidí (žádné upejpání) a ještě zbylo pro babi a dědu na večeři,
či "na zejtra" a ještě si obě mladé rodiny vzaly do ešusu s sebou.

23.5.2016 19:36
siesta68

XXX.XXX.110.85

honzapm napsal(a):
Pavlíno, když jsme ještě chovali pižmovky, tak jsme dali k nedělnímu obědu péct
dva kačery, samozřejmě s nádivkou, k tomu bramborový knedlík a zelí.
Najedlo se deset lidí (žádné upejpání) a ještě zbylo pro babi a dědu na večeři,
či "na zejtra" a ještě si obě mladé rodiny vzaly do ešusu s sebou.

Začínám o pižmovkách vážně uvažovat, názory takových chovatelských kapacit, jako je "ovečka'' a "honzapm" mě přesvědčily ...Kamarádka má tedy od začátku špatný chovný pár, nebo odchov špatně krmí. Mám v mrazáku ještě jednu kačenku a ta, teď zabalená v několika vrstvách folie, váží necelých 1,6 kg. A to jsem nechala tu největší z darovaných, další dvě byly o dost menší. Zkouknu inzeráty, nebo zkusím najít chovatele poblíž...Děkuji, Pavlína.

24.5.2016 01:10
karji

XXX.XXX.211.242

Kachny mám také tak 2,5 kg ale kačera 6 kg.

26.5.2016 22:27
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pavlíno, u nás měly pižmovky pastvu, pšenici, tvrdou i naklíčenou a k tomu míchanici ze šrotu, kopřiv a vařených brambor, k tomu špetku soli. Plus máčené pečivo, zelenina ze zahrady, občas vykvetlý salát, strouhanou mrkev nebo burínu atd. Každému hejnu jsme dělali "žabky". Po těch bramborách dobře rostou. Zejména k podzimu pak energii z nich dobře využijí. Nejdřív jsme pozabíjeli kačery, kačenky jsme nechali třeba ještě měsíc, nebo i déle. Ony, jak se "uvolní" u koryta, ale i ve "chlívku" místo po těch kačerech, tak pak ještě dobře povyrostou, osvalí se. Nebo to tak aspoň babičky vždy říkávala. Prostě je nechávala dýl. Byly menší vždycky, ale 1,6 kg si myslím neměla žádná. Druhou možností je chovat obě pohlaví odděleně už od "útlejšího" věku, kdo má tu možnost. I slepičky bez kohoutů žerou a prosperují líp, to je stará známá věc. U pižmovek to platí taky tak. Někdo by možná vybil první kačenky a nechal pak kačery na výkrm. Však ať si každý vyzkouší "to svoje" dle vlastních podmínek a jeho hejna.

Ona ta nádivka taky hodně udělá, hned je pekáč po rozporcování kachny plnější...
Je fakt, že nemám (chuťové, kulinářské) srovnání s jinou "kachnou".
Jen pekingskou. Ty nám nechutnaly - moc tučné (při našem systému výkrmu?).
Ani kupované (pekingské?) mi nechutnají - a ani nemají tolik masa, co mívali
naši kačeři pižmovek.

Kačenky do chovu jsme si nechávali z vlastních řad, kačera jsme sháněli nového.
Tenkrát nebyl internet, ani jsme nikde nebyli členy, neměli kontakty, takže většinou
posloužila teta pošťačka, kterážto znala důvěrně téměř každý dvorek, případně
osobní čumenda "přes plot" atd. A taky se dalo hospodařit a mít úspěchy.
A dost možná lépe a lepší, než dnes, se všemi těmi vymoženostmi...
Taky jsme nikdy nenechávali nedochůdčata, nepomáhali káčatům ani ničemu jinému
z vajíček, vše mělo sice top a nadstandardní podmínky (ustájení a výběhy), ale zároveň
selekce na kvalitu chovu byla velmi přísná. A to dnes absolutně není.
Každý dnes prodává i toho nejmenšího chcípáka do chovu, a tak dále.
Všechny ty bio-prodeje ze dvora jsou dost srandovní, vlastně...

Zkuste třeba různou kombinaci s barbarií (fa J.H. Barbaria - projděte, pročtěte),
třeba vás tam něco ponatrkne, zaujme nebo taky ne, a přesměruje jinam...

Přidejte reakci

Přidat smajlík