dedoza
napsal(a):
Dobry vecer,
popisalo sa o tomto jave uz kde co. Od genetiky, cez chyby pri liahnuti. Malo sa hovori ale o tom, ze moze tento jav sposobovat nadmerne mnozstvo bielkovin v krmnej davke. Svalovina prstov rastie rychlejsie ako slachy na prstoch a tym sa zakrivia.
Svaly i šlachy jsou tvořeny právě bílkovinami, tedy porostou stejně rychle. Problémy způsobuje nepoměr mezi fosforem (bílkoviny) a vápníkem (minerální doplňky, mléko, kosti) v krmné dávce. Tento nepoměr ale způsobuje zkřivení dlouhých kostí, které nejsou schopny udržet velkou svalovou hmotu. Toto je většinou problém brojlerů a jejich intenzivního výkrmu. U většiny chovatelů je spíše problém opačný - nedostatek fosforu (málo bílkovin v krmné dávce). Pochybuji, že by zadavatel krmil směsí a ještě přidával maso, mléko, tvaroh, vejce. Dana.
Zadavatelka nam toho moc neprezradila. Mozno chova prave brojlery. Ale mate pravdu, ze svaly a slachy su tvorene bielkovinou. Ale nerastu rovnako rychlo. Svaly obsahuju viac vody a teda aj ich objem narasta rychlejsie ako napr. kolagen v slachach. Este by boli dobre vediet ci to postihuje obe pohlavia. Casto sa to totiz vyskytuje iba u kohutikov, kde je rast svaloviny intenzivnejsi. Ano aj pomer fosfor - vapnik, rovnako ako vitaminy A, D podielajuce sa na ich metabolizme a ich vzajomny pomer na to urcite vplyvaju. Hlavne ten pomer vacsina ludi ignoruje. Ale toto su veci s ktorymi som sa uz na ifaune stretol a predpokladal som, ze aj zadavatelka. Z toho som usudil, ze v tomto problem nebude. Tak som poukazal na nie casto zmienovany fakt. Ale asi som predpokladal zle .
Pravdepobne pojde o problem o ktorom pise ovecka.
Ale neda mi nespytat sa aku krmnu zmes pouzivate? Kompletku pre odchov kurciat? Ak ano, asi by som osobne vyhodil psenicu. Aspon na cas. Problem moze byt aj vo vitamine K1 a jeho vyuziti. Mikroskopicke huby - plesne - sa najviac vyskytuju na plevach obilnin. Zvlast ak nie su dobre vytriedene a obsahuju viacej pliev. Niektore ich toxiny mozu negativne ovplyvnovat ucinok vitaminu K1 (okrem inych veci samozrejme), ktory sa podiela na tvorbe osteokalcinu. Je to bielkovina, ktora sa prave podiela na mineralizacii kosti. Ak tato chyba moze dojst k pomalsiemu rastu kosti. Netvrdim, ze mate psenicu celu nakazenu plesnami ale kuriatka su daleko citlivejsie ako dospela hydina a ak u Vasich dospelych jedincov nepozorujete ziadne problemi, neznamena to, ze kuriatka budu tiez v poriadku. Prave prhlava je dobry zdroj vitaminu K ale ak sa naozaj v tej psenici vyskytnu inhibujuce plesne, tak to sama nezachrani.
V kazdom pripade toto vobec nemusi byt Vas pripad a dovodov preco sa vyskytuju zakrivene prsty je mnoho. Od genetiky, cez chyby v liahni, grit, vyziva, priliz dlhe svietenie - vplyva na vysoky prijem krmiva a tym spominane bielkoviny, resp. aminokyseliny. Bez pridavku vapnika a fosforu rastie osvalenie rychlejsie ako kostra a upony. Malokedy je to iba jeden dovod. Vacsinou sa jedna o viacero dovodov, prevazne spojenych s chybou vo vyzive.
Děkuji za vyčerpávající odpověd, pšenici vynechám
Krmím touto směsí /viz foto/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.70
smockova
napsal(a):
Dobrý den,
zkřivené prsty, začli se objevovat u kuřat stáří 1 měsíc, čím by to mohlo být ? Děkuji.
Dobrý deň, môže to byť aj trichomonáda/malý parzit/, zaberá na to Metrozol.