MMMoni
XXX.XXX.153.8
Dobrý den, mám pár dotazů, předem děkuji velmi pěkně za odpovědi:
Mám u Prahy oplocenou zahradní pozemek o rozloze cca 300 m2. Není tam voda, elektřina. Vodu nosíme v barelech z blízkého potoka. Rozhodla jsem se pro chov pár slepiček na vajíčka a pro radost. Výběh je o rozměrech 2,5 metrů x 10 metrů. Ten je plně zatravněn.
1. Budu stavět svépomocí kurník. Jelikož není elektřina a zahradu máme 17 km od domova, jak vyřešit vypouštění a zavírání slepic? Je možné nechat stále otevřený vyvýšený malý vstup do kurníku? Zahrada je v Horních Počernicích, netuším, zda tam jsou nějací predátoři. Automatické otvírání kurníku na baterie je drahé. Se mi nevyplatí.
2. Jezdíme na zahradu 3x-4x týdně, stačí to?
3. Chci chovat slepice, perličky a indické běžce - 2 ks. Je možné je mít v jednom kurníku? Slepice ve výšce a kachny v přízemí...
4. Dají se perličky chovat kvůli vajíčkům volně stejně jako slepice? Někde jsem četla, že nesou jen v klecových chovech?
5. Indické běžce chci chovat kvůli žraní slimáků a jiných potvor z našich záhonů. Dají se jejich vajíčka jíst?
6. Je nutné výběh ze shora přikrýt nějakou sítí proti dravcům?
7. Chci kurník stavět z porobetonu. Zevnitř vybílím vápnem a zvenku bych to časem olepila palubkama, pouze pro okrasu. Na podlahu plánuju betonové dlaždice a vysokou podestýlku ze slámy. Pod hřadla trusný stůl a snůšky je lepší dát do úrovně hřadel, pod nebo nad? U střechy budou větrací průduchy, malé otevíratelné okno a vstupní dveře (klasické panelákové). Je dobré udělat větrací průduchy i u podlahy? Stačí nechat malou mezeru pod dveřmi? Plánuju ho udělat tak 2x2 metry...
8. je lepší u kurníku rovná střechy nebo šikmá?
9. no a poslední... výběr plemene.. četla jsem tu toho mraky... a prostě nevím.. ráda bych vajíčka prodávala mezi známými a kamarády, takže mi jde o vydatnou snůšku... o maso mi nejde vůbec, zabíjet je nehodlám. No a pár kusů může být kvokavějších... tedy, chtěla bych tak 2 až 3 druhy plemen. Na začátek mi stačí 10 slepiček ![]()
Poradíte mi prosím? četla jsem toho opravdu hodně, ale odpovědi na moje otázky jsem nenašla. Děkuji za ochotu!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mno...podle mne je ten vymezený prostor tak na 3-4 slepice a do půl roku máte místo trávy hliniště.
1. Stále otevřený kurník je trvalé riziko kvůli škodné, ať už je jakákoliv (pes, kuna, liška - jsou i ve městě atd.)
2. Pokud bude velké horko, může to být malá intenzita, pokud si nepořídíte velkou napáječku na vodu a to samé na krmení. Ale když je horko, voda dost rychle ve velkých napáječkách zezelená. Speciálně kachny dokážou z jakékoliv napáječky velice rychle udělat blátivou louži a pokud nebude nic jiného k pití, si to nebude úplně OK.
3. Teoreticky pohromadě ano, jen nevím, jak vám perličky vydrží na tom prostoru 2,5x10. A sousedi nebudou nadšeni, pokud je to v zástavbě.
4. Dají, ale nechtějí moc snášet v kukaních, ale raději někde venku v křoví, alespoň podle některých informací tady na iFauně v diskuzích.
5. Kachní vejce se jíst dají, ale doporučuj se tepelná úprava - vařením nebo do těsta, kvůli větší prostupnosti skořápky (větší póry=větší možnost vstupu infekce do vejce).
6. Nutné to není, al pokud tam budete jen občas, je to vhodnější.
8. Lepší šikmá, již jen kvůli možnosti zachytávat dešťovou vodu.
9. S ohledem na prostorové možnosti budete ráda, že máte vejce jen pro sebe a rodinu (na 10 slepic je plocha 2,5x10 metrů vážně málo, pokud vám není jedno, v čem budou slepce žít. Po pár měsících a několika deštích se budou pohybovat v jemném smradlavém blátíčku). A pokud jste 100% začátečník, nejlépe začít s jakoukoliv hybridní slepicí. Můj názor.
Chováme jen perličky, přesto malý příspěvek do diskuse: máme šest slípek a perláka, tedy sedm kousků a kurník 2 x 2 metry. Týdně kydáme a to je na hraně, kurník je zes..aný jako... schody do kurníku Takže takhle malý domek na tolik kousků určitě ne.
Perličky nám snášejí do udělané kukaně uvnitř, ale taky trousí po pastvině a kde se jim zlíbí. Vejce jsou výborná, "hustá".
Mají svůj zatravněný pozemek zhruba 150 m2 s možností do výběhu vedlejšího o stejné velikosti a je to taktak, pokud nechcete, aby se vám zvířata brodila ve výkalech. A to jsou poloviční než slepice.
Jsou chytré až vyčůrané, i přes zastřižení jednoho křídla jsou schopné přeletět normální plot, najdou kdejakou skulinu, protáhnou se za plot, tam snesou a zas se vrátí. A jste bez vajíček.
Krmíme 2 x denně, vodu jednou denně čistou, jinak to nejde.
MMMoni
XXX.XXX.153.8
Super, to jsem přesně potřebovala vědět. Moc děkuji za reakce. Alespoň vím co s tím... a zařídit to "lépe"
určitě mi není jedno v čem zvířata budou žít a chci, aby se měla dobře a žila kvalitní život. Ještě jednou moc dík.