Uživatel s deaktivovaným účtem

Potřebuju postavit tři krásné kurníky. Po zimním bloumání jsem chtěl vymyslet něco konstrukčně jednoduchého. Napadlo mě postavit kurník ve tvaru "A". Pod kurníkem bude půl metru na schování před deštěm a stínem. Z jedné strany prostor přehradím a vytvořím tak snáškové hnízda, kde bude přístup z venku otevřením dvířek ve střeše. Zadní část bude také otvírací po celé šířce, kvůli čištění.
Přikládám nákresy. třeba se budou někomu hodit jako inspirace. Ale hlavně prosím o komentáře a kritiku, jestli mám něco špatně.
PS: na hloubku můžu kurník postavit po 60cm (šířka OSB desek), minimálně však 180cm.
PS2: nemám jasno jestli zateplit či nikoli. Chovám šumavanky, bresse, faverolky.

Jo a ty míry si představte zaokrouhleně. Dělal sem to ve vektorovém programu CorelDraw a něj mi to nešlo zadávat přesně :(.
karpet

XXX.XXX.188.32
Zajímavý nápad, určitě to bude vypadat líp než klasický kurník. Akorát by to chtělo postavit v cm, jinak vám to slepice sezobnou.
Enthusiastic Farmer

XXX.XXX.245.162
Zajímavý nápad.
Vypadá to dobře a na materiálu určitě ušetříte :) Rád bych viděl fotku výsledku - pro inspiraci. Osobně jsem dal přednost jinému kurníku - stálo mě to více práce a materiálu. Ale jsem také spokojen. Některé věci bych sice napodruhé udělal jinak, ale člověk se pořád učí.
Zde přikládám odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=WRbWlJe6Hjk&t=3s
Hodně zdaru všem kutilům a všem zkušeným i nezkušeným stavitelům :).
jo012810
napsal(a):
Tak nevím, asi tam bude nějaká chyba v rozměrech...Délka jedné strany "A" je cca 30 cm(300mm)? Jinak to může být dobré uspořádání, ale ty rozměry nejsou pro drůbež...
Zadavatel o těch mírách psal... Já si myslím, že je jasné, že to nebude 30 cm, ale předpokládám, že 3 m...

Jj kreslil sem to v corelu. míry je nutno přepočítat na správné metry :) používal sem kotování a nedělal to 1:1 :)
přiložím pár fotek. mám hotovy dvě verze. tenhle a jeden zmenšený.

A tady je druhý. Ten jsem dělal jinak.
1. Pořídil jsem si pokosovou pilu a úhly na palubkách řezal dopředu a přidělával na konstrukci už uřezané. Je to lepší, než to pak obřezávat maflem.
2. hned jak jsem měl předek a zadek ve stodole skompletovaný, tak jsem jej natřel barvou. Podlahu a střechu jsem dělal až na místě, když už byly palubky natřené a zaschnuté
3. rozmyslel jsem se a vůbec nedával okno. jen řadu průduchů.
4. u obou variant jsem vymyslel falešný strop, který je zhruba v polovině výšky kurníku. Na zimu je zavřený a slepice mají nižší prostor k vyhřátí. Nad strop mám přístup zepředu dvířkama a ukládám tam na noc krmítka se žrádlem. Mám tam i kýbl se směskou a misku, kdyby mrzlo a zamrzly mi napáječky. Na léto ho otevřu nahoru a teplý vzduch se bude tlačit do špice.
Velký má podlahu 125x250 a podle papírů to je tak na 10 slepic. Moje faverolky si sednou k sobě a zaberou tak jednu pětinu.
Enthusiastic Farmer

XXX.XXX.185.0
Díky za fotky. Vypadá to moc pěkně - dobrá práce. Oba typy kurníku jsou dobré;) Osobně bych spíš preferoval okno. Dobrý tah se sníženým stropem na zimu. Chápu správně, že jste nakonec nezateploval? Osobně jsem ten svůj kurník zateplil a nemůžu si stěžovat. Mám v kurníku mezi 5 - 10 °C i když venku už u nás mrzlo k -10°C. Každopádně palec nahoru.

Nezateploval... mám srach, že se mi do té izolace něco pustí. Když né myší, tak nějací červíci a podobně. Proto jsem radji zvolil jako stavební materiál 2,5cm desky, než tenkou OSB desku, kterou jsem měl v plánu původně.
napsal(a):
A tady je druhý. Ten jsem dělal jinak.
1. Pořídil jsem si pokosovou pilu a úhly na palubkách řezal dopředu a přidělával na konstrukci už uřezané. Je to lepší, než to pak obřezávat maflem.
2. hned jak jsem měl předek a zadek ve stodole skompletovaný, tak jsem jej natřel barvou. Podlahu a střechu jsem dělal až na místě, když už byly palubky natřené a zaschnuté
3. rozmyslel jsem se a vůbec nedával okno. jen řadu průduchů.
4. u obou variant jsem vymyslel falešný strop, který je zhruba v polovině výšky kurníku. Na zimu je zavřený a slepice mají nižší prostor k vyhřátí. Nad strop mám přístup zepředu dvířkama a ukládám tam na noc krmítka se žrádlem. Mám tam i kýbl se směskou a misku, kdyby mrzlo a zamrzly mi napáječky. Na léto ho otevřu nahoru a teplý vzduch se bude tlačit do špice.
Velký má podlahu 125x250 a podle papírů to je tak na 10 slepic. Moje faverolky si sednou k sobě a zaberou tak jednu pětinu.
Dobrý večer vedel by ste odfotit ten väčší kurin aj spolu zo sliepky keď sú vo vnútri a bez sliepok ? To len tak pre predstavu. Ďakujem.
Enthusiastic Farmer

XXX.XXX.245.162
Obavy z myší a červíků chápu. Také jsem dlouho zvažoval, ale nakonec jsem zateplil :) Slepicím uklízím pravidelně, takže zatím s červíky problém nemám - ani čmelíci ani blechy, tak uvidíme, snad problém nebude. Myši se mi do kurníku tlačily už na podzim před zateplováním, takže tam člověk musí vytrvale nastavovat pastičky. Jed jsem z ohledem na sousedova kocoura neaplikoval.
Tady je pro představu ilustrační video k zateplenému kurníku:
https://www.youtube.com/watch?v=1zJVba4VkRM.
Farmer Enthusiastic

XXX.XXX.182.25
Čmelík je roztoč, né červík.
Enthusiastic Farmer

XXX.XXX.245.162
Omluva, jedná se o roztoče. Použil jsem nedopatřením nevhodné označení. Díky za opravu ;).