Zvyknou si na sebe dvě čtyřleté slepice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JitkaK.

1.6.2016 07:41
JitkaK.

XXX.XXX.197.70

Dobrý den.
Ze šesti slepic mi postupem času zůstala jen jedna. Sama už je skoro dva měsíce a vypadá to, že si celkem zvykla, tedy alespoň v to doufám.
Sousedka měla slepice tři, ale dvě jí zlikvidovala pravděpodobně liška a nebo kuna. Takže i jí zůstala jen jedna slepice. Tak mne tak napadlo...co je dát dohromady?
Ta moje má k dispozici velkou zahradu, prostorný kurník zabezpečený proti všemu možnému nebezpečí, pokud prší, má možnost být ve skleníku.
Obě už nesnáší.
Poradil by mi prosím někdo, zda by snesly být pohromadě? smajlík
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.6.2016 11:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

No zcela upřímně 4-leté slepice patří již do mrazáku a ne na dvůr. Ale pokud jste se z nějakého důvodu rozhodla je nechat dožit či podobně tak je zkuste dát k sobě. Ono ze začátku se budou asi určitě rvát ale to potrvá jen do doby než si vyjasní postavení.Pro lepší soužití bych tu slepici přidal k té druhé až večer až už bude tma a budou na bydle. Když se se pak ráno "probudí" nebude ten souboj takový jako kdyby jste ji zčista jasna přidala během dne. Hodně zdaru.

JitkaK.

2.6.2016 05:59
JitkaK.

XXX.XXX.197.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No zcela upřímně 4-leté slepice patří již do mrazáku a ne na dvůr. Ale pokud jste se z nějakého důvodu rozhodla je nechat dožit či podobně tak je zkuste dát k sobě. Ono ze začátku se budou asi určitě rvát ale to potrvá jen do doby než si vyjasní postavení.Pro lepší soužití bych tu slepici přidal k té druhé až večer až už bude tma a budou na bydle. Když se se pak ráno "probudí" nebude ten souboj takový jako kdyby jste ji zčista jasna přidala během dne. Hodně zdaru.

Děkuji za odpověď smajlík

2.6.2016 18:35
začátek

XXX.XXX.4.22

JitkaK. napsal(a):
Dobrý den.
Ze šesti slepic mi postupem času zůstala jen jedna. Sama už je skoro dva měsíce a vypadá to, že si celkem zvykla, tedy alespoň v to doufám.
Sousedka měla slepice tři, ale dvě jí zlikvidovala pravděpodobně liška a nebo kuna. Takže i jí zůstala jen jedna slepice. Tak mne tak napadlo...co je dát dohromady?
Ta moje má k dispozici velkou zahradu, prostorný kurník zabezpečený proti všemu možnému nebezpečí, pokud prší, má možnost být ve skleníku.
Obě už nesnáší.
Poradil by mi prosím někdo, zda by snesly být pohromadě? smajlík
Děkuji.

Ano v popelnici.

2.6.2016 20:32
ladd

XXX.XXX.228.21

začátek napsal(a):
Ano v popelnici.

A proč? Že už třeba málo snáší? Někdo každou korunu nepočítá. Že jsou nemocné? Každá stará slepice nemocná není. Když někdo chová bažanty nebo pávy na okrasu, taky je nejspíš po dvou letech preventivně nezabíjí.
Klidně je zadavatelko dejte k sobě. Nějak se srovnají a ve finále budou rády, že jsou dvě.

2.6.2016 22:46
honzapm

XXX.XXX.182.25

Třeba proto, že slepice je zvíře hejnové, a že chov jednoho kusu je týrání.
A chov dvou letitých kusů, kde jeden může kdykoliv uhynout, to opravdu nevyřeší.

Tuto větu navrhuji vytesat do kamene:
Sama už je skoro dva měsíce a vypadá to, že si celkem zvykla,
tedy alespoň v to doufám.

Aneb chytíme hejnovou kosatku, dáme ji do umělé nádrže,
a budeme DOUFAT, že si zvykne...

2.6.2016 23:40
iveta š.

XXX.XXX.248.224

Môžte to skúsiť, tak ako bolo písané večer, keď sa budú znášať, tak máte vyhraté, ale ja mám skúsenosti skôr opačné.Mám spolu 6 sliepok a dvoch kohútov, keď ich pozorujem ako sa "tlčú" navzájom, majú pre seba veľkú záhradu, tak to ide, neviem si predstaviť ako by boli spolu v nejakom výbehu.Majú dva kuríny, v jednom sú tri sebritky a v druhom ostatné, ale večer musím jednu sebritku nahnať do kurína, lebo dobrovoľne nepôjde.Nechcú ju ani v jednom smajlík Nevedia si spolu zvyknúť, prenasledujú ju a tie zvuky z kurína, kým sa usadia na bidle...Robím si srandu, že jej musím asi urobiť tretí kurín smajlík Kohúti sú v pohode, urobili si hierarchiu a iba občas ten "šéf" druhého uzemní, ale behajú spolu po záhrade, prekrikujú sa v kikiríkaní...Je to zábava pozorovať tú hydinu smajlík Teraz mám dve kuriatka ešte pri kvočke, ale aj tie budem
postupne neskôr začleňovať do krdľa...Ale možno by ste naozaj mohli ešte nejaké sliepky prikúpiť, aby neboli len dve, bude to pre ne lepšie...Držím palce

6.6.2016 21:52
ladd

XXX.XXX.89.3

honzapm napsal(a):
Třeba proto, že slepice je zvíře hejnové, a že chov jednoho kusu je týrání.
A chov dvou letitých kusů, kde jeden může kdykoliv uhynout, to opravdu nevyřeší.

Tuto větu navrhuji vytesat do kamene:
Sama už je skoro dva měsíce a vypadá to, že si celkem zvykla,
tedy alespoň v to doufám.

Aneb chytíme hejnovou kosatku, dáme ji do umělé nádrže,
a budeme DOUFAT, že si zvykne...

To když si někdo pořídí např. dvě kozy, dříve nebo později jedna z nich taky uhyne.
Šlo mi o to, že zadavatelka se snaží udělat zvířatům spokojenou část života a někdo si na něm brousí svůj ostrovtip. Ty doby, kdy se zvířata chovala jen pro užitek a pokud ho již nedávala, skončila na talíři nebo u rasa, jsou pryč. Tím netvrdím, že je špatně, když vynesené slepice skončí v polívce. Sám to mám někde na půl, že někdo chová slepice důchodkyně chápu, léčení (a množení!) každého nedochůdčete ne.

6.6.2016 22:01
ladd

XXX.XXX.89.3

iveta š. napsal(a):
Môžte to skúsiť, tak ako bolo písané večer, keď sa budú znášať, tak máte vyhraté, ale ja mám skúsenosti skôr opačné.Mám spolu 6 sliepok a dvoch kohútov, keď ich pozorujem ako sa "tlčú" navzájom, majú pre seba veľkú záhradu, tak to ide, neviem si predstaviť ako by boli spolu v nejakom výbehu.Majú dva kuríny, v jednom sú tri sebritky a v druhom ostatné, ale večer musím jednu sebritku nahnať do kurína, lebo dobrovoľne nepôjde.Nechcú ju ani v jednom smajlík Nevedia si spolu zvyknúť, prenasledujú ju a tie zvuky z kurína, kým sa usadia na bidle...Robím si srandu, že jej musím asi urobiť tretí kurín smajlík Kohúti sú v pohode, urobili si hierarchiu a iba občas ten "šéf" druhého uzemní, ale behajú spolu po záhrade, prekrikujú sa v kikiríkaní...Je to zábava pozorovať tú hydinu smajlík Teraz mám dve kuriatka ešte pri kvočke, ale aj tie budem
postupne neskôr začleňovať do krdľa...Ale možno by ste naozaj mohli ešte nejaké sliepky prikúpiť, aby neboli len dve, bude to pre ne lepšie...Držím palce

Takovéto chování, kdy jedinci hromadně napadají nejslabší členy, se vyskytuje ve velkochovech. Takto šikanované kusy se při spatření jiných jedinců chovají vyplašeně, často vydávají naříkavé zvuky a tím provokují zbytek hejna k dalším útokům.
V přírodě pak existuje něco jako vyřazovací chování. Nemá to nic společného se zápasem o hierarchii v hejnu. Je to mnohem agresivnější, na jedince útočí celé hejno cílem je takového jedince vyhnat z hejna nebo zabít. Většinou se tak zvířata chovají k jedinci nějak odlišnému (barva, chování, nemoc). Důvod je takovéhoto jedince dostat ze skupiny, aby nepřilákal predátory, případně nenakazil ostatní. Co nastartovalo takovéto chování k slepičce těžko říct, každopádně nyní je to začarovaný kruh, kdy ona svým strachem ostatní provokuje k útoku.
Tím, že slepičku dáváte na noc do kurníku k ostatním, jenom problém prohlubujete. Osobně bych jí na noc nechával oddělenou, třeba jen v krabici. Pak je naděje, že se časem přestane bát a tím chovat tak, že bude ostatní provokovat k útoku. Velký prostor, kdy se může ostatním slepicím zdaleka vyhnout by měl napomoci, že se postupně začne chovat normálně. Bude to ale asi na dlouho -na noc oddělená v měsících.
Zatím má ale v kurníku nejspíš peklo na zemi = "a tie zvuky z kurína", to už bych ji radši nechal hřadovat na stromě.

7.6.2016 10:38
iveta š.

XXX.XXX.182.14

Je to všeobecne, od mala som mala dve sliepočky milflérky spolu s kohútom a tá dominantnejšia bola agresívna na tú menej, odháňala ju od krmiva, klovala.Boli to spolu kúpené kuriatka a dodnes sa tá prenasledovaná radšej pri krmení stiahne.Milflérky v hejne sú zase dominantnejšie oproti sebritkám, lebo sú menšie.Vidím to, keď im niečo hádžem(majú veľmi radi piškoty), to prídu na terasu a čakajú, sebritky len opatrne z boku uchmatnú piškotu a utekajú.Tak isto pri krmitkách, dominantnejšie sliepky odháňajú ostatné, pritom majú krmiva kopec vo viacerých miskách v každom kuríne.Dávam im kvalitné krmivo Versele Laga-zmesku kde sú celé zrná a mám aj šrot, ktorý dosávajú ráno s kadečím to miešam, prilepšujem, kopu zeleného, behajú celý deň navoľno po záhrade, dostaváju vitamíny, takže čo sa týka krmenia, nič im nemôže chýbať.Tá prenasledovaná sliepočka je sebritka, bola jediné kuriatko moje vlastné pod kvočkou -hodvábničkou(mala pod sebou kačacie vajcia-tie boli prázdne a v dvoch kuracích uhynuli zárodky), takže "jedináčik".Je zdravá, znáša vajíčka a cez deň je v krdli, ale v jednom kuríne ju nechcú milflérky a druhom je dominantná jedna sebritka a tá klove ostatné dve sebritky.Kurín je poschodový, takže kľudne môžu hradovať aj dole na bidle, ale oni majú radi výšky, tak sa trepú na poschodie a kým sa usadia na bidle, tak je rachot, potom už celú noc hradujú spolu.Neviem, či to je tak všeobecne u sliepok, že silnejšie prenasledujú slabšie.Keď som začala chovať hydinu bola som z toho dosť prekvapená.Na strome ju nechcem nechať, je tu dosť mačiek a sebritka je ako hrdlička, ktoré moje mačky tiež lovia Musím niečo vymyslieť, ďakujem za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík