Liheň - výměna vzduchu, teplota?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2016 23:39
petája

XXX.XXX.103.202

Líhnu v líhni Makro již třetím rokem, za tu dobu jsem si všimla, že kuřata větších plemen se líhnou daleko lépe, než menších...Naposledy se mi to stalo zdrobnělé wyandotky x brojleři. Brojleři vylezli všichni ( z 15 ks, měly 3 kuřata skřížené zobáky a jedno kuře je s vadou oka) a z 11 wyandotek nevylezla ani jedna. Ty uhynuly 1 - 2 dny před vylíhnutím.
A co si pamatuji minulý rok, líhla jsem maransky s araukanama a maransky vylezly skoro všechny a s araukanama byl problem.
Může to být špatnou výměnou vzduchu v líhni, anebo teplotou?
Nemáte s tím někdo zkušenost? Děkuji.

4.6.2016 05:40
jo012810

XXX.XXX.32.78

Spíše jde o biologickou kvalitu násadových vajec...

4.6.2016 11:46
ovecka

XXX.XXX.203.146

Vzhledem k tomu, že se jedná o vejce z mého chovu, mohu vstoupit do diskuze.
Biologicky byla vejce naprostou v pořádku. U mne v líhni proběhlo líhnutí normálně, včechna oplozená vejce se vylíhla v termínu během cca 8-10 hodin. Mateřské hejno je naprosto zdravé, očkované proti pseudomoru a kokcidioze, krmeno směsí obilovin a směsí pro nosnice (cca 1/3). Vejce byla poslána poštou, kvalitně zabalena.
Viděla jsem obrázek nevylíhnutých vajec, kde byla naprosto vyvinutá kuřata, ale ještě v poloze, kdy nezačalo klubání. U mne se toto stávalo, když jsem měla špatně nastavenou teplotu v líhni - nižší. Kuřata se vyvinula, ale už neměla sílu se vyklubat (spotřebovala energii na vlastní zahřívání - tak si to vysvětluji).
Jinak mne opravdu nic nenapadá.
Letos jsem líhla i araukany a také bez problému. Neviděla jsem rozdílu mezi hempšírkou a araukanou. Stejný nástup prvních prasklinek a stejná doba líhnutí. Nijak jsem nepozorovala, že by araukany měly nějaký problém např. s tvrdou skořápkou.
Zastávám názor, že pokud si je chovatel naprosto jistý nastavením líhně a má jen trochu slušnou násadu vajec, vylíhne se minimálně 95% oplozených vajec. Já jsem svoji Brinseu nastavovala kalibračním teploměrem celé dva dny. Jeden den bez vajec, druhý den doladila s plně obsazenou. Teď každou novou sezonu jen zkontroluji, zda teploty na jednotlivých patrech odpovídají. Líhnuté probíhá pokaždé stejně,18. den večer se naklove první 1-3 nedočkavci,19. den večer jsou venku a většina ostaních vajec je naklovaná.20. den ráno je cca 1/4 kuřat venku a do večera se vylíhne 90% oplozených vajec. Ta vejce, která nejsou vylíhnutá 21.den ráno dále nelíhnu. Nikdy z nich nebylo žádné kvalitní kuře. Letos bylo takových vajec 3-4 na 100 kuřat.
Nechci, aby můj příspěvek vyzněl jako nějaké chvástání nebo dogma, ale jsou to moje zkušenosti a dlouhodobě pozorování líhnutí. Nejsem úplný nováček a už jsem zkusila a ověřila leccos.
Vyzkoušela jsem líhnutí v Pivarči, Biosce - 90 a Midi, Brinsee 190 a Real. Z mého pohledu jsou levnější plastové líhně velmi náchylné k výkyvům vnějších podmínek a neskýtají záruku úspěšného líhnutí. Za mne se osvědčila Bioska, Brinsea a ve stabilních podmínkách je velmi dobrá i Pivarči(líhnu v ní vodní drůbež a dost dobře). Real musí mít velmi stálou okolní teplotu, s výkyvy se špatně vyrovnává a pak se špatně líhnou kuřata i ostatní drůbež. Kolega jí měl v mistnosti, kde se topilo jen k večeru a do rána vychladlo a dokud nezačal podle toho upravovat dvakrát denně teploru v líhni, tak nic moc nevylíhnul. Teď líhne až koncem května a má daleko lepší výsledky (stálejší teplota okolí).
Doufám, že se nebudete zlobit, trochu jsem se rozepsala.
Dana.

4.6.2016 13:28
jako001

XXX.XXX.109.93

petája napsal(a):
Líhnu v líhni Makro již třetím rokem, za tu dobu jsem si všimla, že kuřata větších plemen se líhnou daleko lépe, než menších...Naposledy se mi to stalo zdrobnělé wyandotky x brojleři. Brojleři vylezli všichni ( z 15 ks, měly 3 kuřata skřížené zobáky a jedno kuře je s vadou oka) a z 11 wyandotek nevylezla ani jedna. Ty uhynuly 1 - 2 dny před vylíhnutím.
A co si pamatuji minulý rok, líhla jsem maransky s araukanama a maransky vylezly skoro všechny a s araukanama byl problem.
Může to být špatnou výměnou vzduchu v líhni, anebo teplotou?
Nemáte s tím někdo zkušenost? Děkuji.

Musim sa pani dany zastat iked viem ze to nepotrebuje.Jeto lacnou liahnou nic ine nic viac.ked som si isiel kupovat liahen a precital som tu diskusiu som prisiel nato ze miesto toho aby som neskor riesil v zufalstve teplotu a lietal okolo tak som si kupil Rcom.20 max to co vnej zatial bolo a bolo oplodnenè vyliezlo vsetko, a maranski mali zasebou cestu postou 1500km.

Přidejte reakci

Přidat smajlík