Hezký den, hlásím se jako naprostý začátečník s drůbeží a hned prosím o radu odborníky a zkušené.
Mám dvě hedvábničky, obě zasedly čtrnáct dní po sobě. První v neděli vyseděla 1kuřátko a druhá je v kukani s ní a měla by vysedět příští úterý. Oni jsou holky nerozlučné kamarádky. Ta druhá se však snaží zahřívat stále to kuřátko. Když jsem tu první zkoušela s kuřetem oddělit, okamžitě mi "zdrhla" na vajíčka té druhé. Z těch druhých vajíček asi mnoho nebude. Ve vodě se pohybovaly jen dvě. Jedno šlo ke dnu, to nevím, co má znamenat a tři plavaly na hladině bez hnutí. Ostatní z prvního sezení jsem dnes vyhodila, ve všech byl jen rozplizlý žloutek.
Teď nevím, zda zkusit oddělit druhou (menší později zasedlou) kvočnu s kuřetem, ta dvě vajíčka s kuřátky nechat pod tou první, která odmítá slézt, ostatní vejce vyhodit a třeba jí přidat čerstvá vejce s tím, že bych po neděli, pokud se vše podaří vylíhlá kuřátka dala k té oddělené s jedním kuřetem a první nechat zase dosedět nová vajíčka a nebo nechat holky, ať dělají, co umí a smířit se s možná třema kuřátkama od obou.?
Možná až komplikovaný a hloupý dotaz, ale děkuji za erudované rady.
Nová vajíčka bych teď nepřidávala; zárodky různého stupně vyspělosti totiž potřebují různou teplotu a nemuselo by to dopadnou úplně dobře.
Kvočnu s kuřetem bych úplně oddělila, aby k vejcím té druhé neměla přístup. Druhou kvočnu bych každopádně nechala dosedět to, co tam má.
Další postup bude záviset na okolnostech - v zásadě není dobré spojovat kuřata, mezi kterými je větší rozdíl než 3 dni, hlavně proto, že je kvočna může i zabít. A také starší kuřátka mohou těm mladším ubližovat (a hedvábničky většinou nejsou moc mírumilovné). Pokud by ale byla kvočna mírná a kuřátka by přijala, můžete je spojit (ovšem až těm mladším budou tak 2 dni).
Čerstvě vylíhlá kuřátka ihned odeberte od matky; ty dva dni je nechte v krabičce pod žárovkou a pokud je druhá kvočna přijme, můžete pod jejich matku nasadit nová vejce. Tak bych to asi udělala já. :)
Vajíčko, které se potápí, má pravděpodobně malou vzduchovou bublinu. Mohou být potíže při líhnutí (je-li oplozeno), ale není to pravidlo.
Celkem ve všem má ildika pravdu. Vajíčka ALE nepřidávat hlavně z toho důvodu, že kvočna již to nemusí dosedět. Slepice kvoká tak 5 týdnů. Může i déle, to je pak ale sázka do loterie, jestli pak pár dní před líhnutím kvokat nepřestane. Z tohoto důvodu jí ani nepodkládejte další vejce po vylíhnutí kuřat. Navíc by jí takto dlouhé sezení na vejcích mohlo příliš vyčerpat a mohla by chcípnout.
Jestli necháte vodit dvě kvočny tři kuřata, měla by mít každá na noc svoji odchovnu. Pokud by se popraly v uzavřeném prostoru, mohly by kuřata ušlapat. V tomto počtu ale nehrozí, že by větší kuře menší nějak významě utiskovalo (problém může být kdyžnapříklad mezi 20 starších dáte 5 menších, pak se musí dbát, aby se dostala všechna ke krmení a aby nebyla v noci umačkána), navíc rozdíl devíti dnů bude v měsíci stáří skoro smazán. Moje zkušenost je, že kvočna toleruje cizí kuřata, pokud jsou menší než ta její, takže pří slučování kuřata pod tu první kvočnu. Musíte nechat tak den, dva zesílít pod žátrovkou, jak píše idilka.
Jinak ale celý ten Váš popis situace mi přišel jako groteska.
Milé dámy,
velmi Vám děkuji za rady. Každopádně uznávám, že je to až groteskní situace. A kdybyste viděly vše ostatní... Nasmály byste se jako já, např. včera na našeho desetiměsíčního ovčáka číhal sousedův kocour a kluci mě rozřehtaly až k slzám. S kurníkem je to podobné. Obě hedvábničky jsou strašně milé a kamarádské, ale v kvokání velmi zodpovědné. Přivezla jsem si je vloni v září a v zimě jim museli kvokání zatrhnout. Teď zasedly jako rodné sestry.
Žádné hokusy pokusy už dělat nebudu a počkám, co se příští týden vylíhne.
Ještě jednou děkuji za rady