Zdravím
Mám slepici - hybridka,1 rok stará, střední velikosti, v březnu začala kvokat, vyseděla jen jedno kuře (násadová vajíčka nebyla dobrá) podstčil jsem jí tedy 12 kuřat, přes noc je přijala, ráno už vodila. Po 6 týdnech je už nechtěla, oddělal jsem ji tedy, normálně začala snášet, hnízdo si však udělala jinde, nanesla asi 8 vajec, a teď už zase kvoká.
Je to možné, aby 2x do sezóny kvokala ?
Ještě se mi to nestalo. Chci tedy zase opět využít toho, že příjme cizí kuřata a nechat ji je odvodit. Osvědčila se mi, je klidná, ochranářská na kuřata.
Jak dlouho ji mám nechat sedět na "podkladcích" a poté přidat kuřata ?
Děkuji za rady.
Ono je to individuální, každá slepice má jinou povahu. Některá veme kuřata bez problémů i bez sezení na vejcích a jiná ani po třítýdením zahřívání vajec cizí kuře neveme. To jsem měl loni, dvě kvočny přijaly kuřata z líhně bez problémů a třetí je klovala a vyhazovala z hnízda. (všechno šumavanky) Pak mi kvočila jedna za druhou, ale to už bylo v červenci a srpnu kdy jsem už nelíhnul. Chce to prostě zkusit.
Ne není to nic falešného, jsou slepice, které taky kvokají pořád dokola. Většinou je-li kvočna raná, brzy kuřata opustí a jde znovu do snášky, a pak zase zasedne. Pokud vysedí kuřata, většinou je vodí až do té doby, že není pomalu rozdílu ve velikosti mezi ní a kuřaty. Hodně je to závislé také na délce dne a s tím související hormonální činnost. Jak se den zkracuje, silné pravidelné kvočny nasedají jako vzteklé a pokud vodí, tak vodí dlouho. Dokud se den prodlužuje, silná kvočna zasedne a vodí vylíhlá kuřata kratší dobu. Slabá kvočna to je slepice, která začne kvokat nahodile. Jednou do roka, obvykle pozdě v létě, první rok ano a druhý rok už ne a nebo naopak apod. I když i to falešné kvokání existuje - slepice kvoká, ale nesedne. Kvoká hlavně před kohoutem. Ale sednout ji to nedonutí.
mysak
napsal(a):
Ne není to nic falešného, jsou slepice, které taky kvokají pořád dokola. Většinou je-li kvočna raná, brzy kuřata opustí a jde znovu do snášky, a pak zase zasedne. Pokud vysedí kuřata, většinou je vodí až do té doby, že není pomalu rozdílu ve velikosti mezi ní a kuřaty. Hodně je to závislé také na délce dne a s tím související hormonální činnost. Jak se den zkracuje, silné pravidelné kvočny nasedají jako vzteklé a pokud vodí, tak vodí dlouho. Dokud se den prodlužuje, silná kvočna zasedne a vodí vylíhlá kuřata kratší dobu. Slabá kvočna to je slepice, která začne kvokat nahodile. Jednou do roka, obvykle pozdě v létě, první rok ano a druhý rok už ne a nebo naopak apod. I když i to falešné kvokání existuje - slepice kvoká, ale nesedne. Kvoká hlavně před kohoutem. Ale sednout ji to nedonutí.
Děkuji za odpověď, zajímá mne ale ještě: včera jsem jí podstrčil 5 vajec, přijala je, kvoká už 5 dní, je mimo hejno. Potřebuje tedy kvočna "cítit" že se jí pod sebou ve vajíčkách vyvíjí či líhnou mladé ? A pokud během tydne podstrčím kuřata, mám jí pak vejce do 24hodin odebrat ?
Říkám, s podstrčením mám zkušenosti, ale né v tak krátké době. Jaký je maximální počet kuřat, o které se zvládne postarat ?
Nezbyva, než to vyzkoušet, kuřata podstrčit večer a pozorovat, jak se kvočna chová. Vejce ji pak seberte, třeba ráno. Hybridka je velká, mel jsem i 25 jednodenních kuřat u jedné kvočny, vodila je v pohodě, ale jak trošku povyrostly, už se pod ni nevešly. Myslím ze 15 je akorát. Hodně štěstí
petboh

XXX.XXX.12.102
Moje čerstvá zkušenost, jednodenní kuřata pod ani ne týden kvokající kvočnu, kolem páté šesté odpoledne jsem si přivezla kuřata, nastrkala je pod ní a bez problémů je přijala, sebemenší problem nebyl. Ani na žádných vejcích neseděla, takže nebylo co řešit s vajíčky, ale pokud jí dáte kuřata vejce vemte pryč hned, není nutné aby měla kuřata i vejce najednou nějaký čas, navíc by se vám tam kuřata nevešla, když tam budou ještě vejce. I kuřata si musí na kvočnu zvyknout.15 kuřat je podle mě ideální počet.
Také jsem měla 21kuřat pod velkou orpingtonkou bez problémů, a když už se pod ní nevešla tak byla opeřená, ale to už problém zvlášt v létě nebyl.
Bohužel mám i špatnou zkušenost, kdy jsem si přivezla asi 4denní kuřata a doted to neni ono, od kvočny problem není, ale ta kuřata nejsou taková jako ta jednodenní v chování ke kvočně, Nechodí za ní tak intenzivně jako ta jednodenní, kvočna zaleze do boudičky a několik jich zůstane pod boudou a musím je chodit "uklízet" jinak by tam zůstala. Z třiceti kuřat mi už 11 uhynulo, vůbec nerostou, no prostě děs. Mám je pod dvěma kvočnami takže špatnou kvočnou to není. Nevim čím to je, možná je to i tím že to jsou hybridi, které jsem chtěla odchovat a slepičky na podzim prodat, protože já chci chovat pouze čistou drůbež a ti hybridi jsou asi tak citliví, že zpod lampy pod kvočnu byl pro ně takový šok, který nezvládla. No zkušenost, už hybrida nechci ani vidět.
Dále jsem přidávala pod další kvočnu o 4dny mladší kuřata a taky bez problémů.
Předloni jsem dokonce měla jedno mizerné líhnutí kdy mi dvě kvočny najednou seděly, jedné se vylíhlo 1 kuře a druhé 3 o den pozdějí, Nechala jsem sedět tu s jedním, které jí ovšem přes noc sebral ježek... druhý den jsem jí nesla ty tři a ona ani neseděla, dala jsem je před ní do slámy a ona šla sedla na ně a odvodila je. A to ani nebylo kvokavé plemeno.
takže asi tak Chovu zdar a už žádné uhynulé u kuře doufám
johanesgal
napsal(a):
Tahle je fakt super kvočna. Nechá si všechno líbit, nechat se sundat z hnízda, prohlídnout, chytit. Mám ale obavy, aby týden nebyl moc krátká doba na podstrčení kuřat.
Čím to je, že už podruhé kvoká ? Není to jen nějalé "falešné či poplašné kvokání" ?
Měl jsem brahmanku a ta to stíhala čtyřikrát ročně, momentálně mam AR a ta kvoká letos potřetí, ale o druhé kuřátka přišla těsně před vylíhnutím, nanesla 20 vajíček a již sedí. Jinak týden na podstrčení kuřat je dost dlouhá doba, pokud jí nechcete stěhovat.
mysak
napsal(a):
To mě nenapadlo, že doba, po kterou kvočna vodí kuřata závisí na tom, zda se den prodlužuje nebo zkracuje. Juraji, díky za informaci!
Máme bantamky, ty začínají kvokat už v lednu a jsou to spolehlivé kvočny a úžasné mámy. Jen škoda, že nejsou větší, aby pod ně šly nasadit rýnské