Dotaz na chovatele Šumavanek

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2016 09:33

Je to víc než rok, co jsem začal chovat šumavanky. Snažím se líhnout a líhnout a vybírat výstavní kusy, protože vystavování mě jako nováčka maximálně baví a taky kvůli osvěty tohoto plemene.

Mám ale dotaz, kdy oddělujete u tohoto plemene zrno od plev? Už krátce po vylíhnutí je poznat nežádnoucí hřebínek. Ale většinou je pravidlem, že jakmile poprvé opeří a jsou velikosti křepelek, tak už mají nějaké zbarvení a kresbu. Mám už soudit podle toho? Nebo počkat do opravdové dospělosti, řekněme půl roku, kde to bude jistější?

Mám totiž obavy, abych nedal pryč poměrně často "tmavé" jedince a ty by v dospělosti přepeřily a úplně se změnily. Nebo se opravdu můžu držet "prvního peří"?

Moc moc děkuji za radu :).

15.6.2016 14:01
ovecka

XXX.XXX.171.70

Chovám šumavanky druhým rokem a v současnosti jsem v kontaktu s posuzovateli, kteří dávají dohromady nový standard šumavanky. Z pozorování změn peří mohu říci, že tmavé peří s přepeřením ztmavne ještě více. Je potřeba vybírat jedince s čistě žlutou barvou hlavy, nazanačeným krčním závěsem - tečky a tmavším stříkáním v zadní polovině těla. Peří v letkách má být též stříkané a to zjistíte až u druhého přepeření. Z 20 slepiček tak vyberete 1-2 jakž takž standardních. Dana.

15.6.2016 14:47

Díky díky. mám to právě stejně. Z dvaceti jednu. Takže při prvním opeření vybíráte spíš světlejší kusy, které pak tmavnou? Ty co jsou hned moc prokreslené, až kropenaté na tom v dospělosti budou ještě hůře?

15.6.2016 14:56

Mám je teď kvůli bouřce zavřené ve stodole, tak sem udělal foto. Tam je podle mě vše už moc tmavé a podle Vašich slov to v dospělosti nebude lepší?

15.6.2016 16:34
ovecka

XXX.XXX.203.146

Bohužel ta kresba, co mají není zlatá stříkaná, ale bude tam normální koroptví kresba. Vidím tam tak 1-2 světlejší - ta jedna je uprostřed obrázku, druhá ještě světlejší vykukuje vzadu (skoro dost světlá). Dojdu ven a zkusím vyfotit svoje. Jsou 12 týdnů staré. Dana.

15.6.2016 16:40
ovecka

XXX.XXX.203.146

Mrkněte se sem, jsou tam ke stažení prezentace a popisy plemene. Pokud seženu novou úpravu, tak vám ji pošlu. Dana.

15.6.2016 16:51

Jj, tu prezentaci mám už od loňska. Vím dobře, jak to má ve finále vypadat. Jen nevím, jestli se mám řídit již kuřátky, nebo počkat až vyrostou a pak selektovat.

15.6.2016 18:03
ovecka

XXX.XXX.203.146

Posílám pár fotek 12 týdenních šumavanek. Já osobně vybírám až podle definitivního peří. Takže teď ještě nejsou přepeřené. Na fotkách jsou s hempšírkami - měly by být žluté ne červené.

15.6.2016 18:06
ovecka

XXX.XXX.203.146

Zde je tmavší slepička, i když kresba je redukovaná, ale začíná daleko před křídly. Hlava vypadá dobrá (mluvím o barvě).

15.6.2016 18:10
ovecka

XXX.XXX.203.146

Zde naopak jemnější kresba, až dost slabá, opravdu tečkovaná. Podle mého dobrá kresba v letkách.

15.6.2016 18:16
ovecka

XXX.XXX.203.146

A tady hodně tmavá slepice, velmi výrazná kresba v letkách. A bude ještě tmavší, až dopeří. Všechny slepice s tmavou kresbou na hlavě jsem už vyřadila. Slepice mají mít zlatou barvu hlavy a krku s náznakem závěsu.

15.6.2016 18:18
ovecka

XXX.XXX.203.146

Nakonec jsem vyřízla dvě kontrastní slepice. Ta vlevo v barvě více odpovídá standardu než ta vpravo. Ta je hodně tmavá v základní barvě i v kresbě. Alespoň se mi to tak jeví. Dana.

15.6.2016 18:23
ovecka

XXX.XXX.203.146

Omlouvám se za kvalitu, svítilo dost nízké slunce a tak jsou barvy trochu zkreslené. Ale snad jsem trochu pomohla. Já jsem v tom loni také tápala. Ne tedy, že bych letos byla o moc chytřejší. Na podzim jsem diskutovala s panem Štolbou v Nýřanech a mohu říci, že se zatím nemohou dohodnout ani v klubu. \letos jsem se na schůzi nedostala ze zdravotních důvodů, vím jen, že se standard upravuje. snad mi to vyjde na podzim na speciálku. Dana.

15.6.2016 18:27
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jinak jsem koukla ještě na ta vaše kuřata. Já osobně bych v tomto stáří vyselektovala ta, co mají evidentně černě prokreslenou hlavu a ta, jež jsou celkově nejtmavší - červená základní barva a tmavá kresba už od krku. Dana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík