Pupčin
XXX.XXX.54.33
Dobrý den, prosím o radu. V kachníku (předělaná psí bouda) mi seděly na vejcích dvě kačeny pižmovky. Před třemi dny se nám pod jednou vyklubalo 16 káčat. Druhá vejce opustila (šoupla jsem je do líhně) a přidala se k první kačeně s káčaty. Obě se o malochy vzorně starají. Ale jde o to, že nevím co s nimi na noc. Nechtějí do kachníku dobrovolně vejít, ani se tam nedají vmanévrovat. Musím je chytit do ruk a do kachníku dát. Je to pro všechny zúčastněné dosti stresující :( Tak nevím, jestli v tomto mám pokračovat a násilím je do kachníku cpát. Mám strach z tchoře, který mi již jedno hnízdo navštívil, když na něm kačka ještě neseděla a odnesl si deset vajec. Nevím jestli by byly tyto dvě kačky schopné uchránit 16 káčat před predátorem. Kačera mám daného zvlášť za plotkem...nevím, zda dát všechny dohromady...kačer by je ubránil, ale bojím se, aby neublížil káčatům (je strašně nadržený a kačeny by neustále otravoval...). Tak nevím, nevím, jak si v této situaci poradit. Máte někdo podobnou zkušenost? Co byste mi poradili? Děkuji...
Prostě je do boudy musíte dostat. Udělejte nějaké mantinely, použijte natlačení pomocí psa, dejte jim tam krmení...Sakra, vždyť jste Homo sapiens a nedokážete přesvědčit kachny, aby šly do boudy?!
Já si někdy připadám jako Na samotě u lesa:, A pane Lorenz, uvezu to?"
Nebo je nechte venku, predátoři si rádi smlsnou. Dana.
Pupčin
XXX.XXX.54.33
"Ne." "A teď?" "Teď jo." Paní Dano, myslím, že nebylo potřeba mě rovnou zesměšňovat...asi jsem to špatně napsala, že to bylo nesprávně pochopeno. Já samozřejmě nemám problém ty kačeny s káčaty do kachníku narvat. Jen nevím, jestli to je správné, protože u toho strašně jančí a stresují. Největším predátorem u nás je tchoř, který na dospělou kachnu nestačí, jen jsem chtěla vědět, jestli to dělám správně, že je schovávám, nebo k nim zkusit dát kačera, nebo je nechat venku, když dovnitř nechtějí? Prostě jestli někdo nemá s tímto zkušenost...někdo, kdo chová pižmovky a ví jestli jsou náchylné na stres nebo ne...toto jsou moje první kachny, tak nemám zkušenosti a nechci dělat fatální chyby... S pomocí psa nemohu počítat, kdyby se tam jen na deset vteřin dostal, tak už nemám co schovávat...
Myslím, ze problém bude v te psi boudě( malo místa, malý vstupní otvor...). Proč je nezavirate do nějakého chlivku? Pokud chlivek nemáte, budete muset vyrobit boudu pro kachny, ale velkou, s velkým vstupním otvorem. Premyslela jste, kam zavřete 16 kachen, az vyrostou? Myslím ze do psi boudy těžko
Pižmovky jsem chovala několik let a nebyl nikdy problém je, i s kachňaty zavřít. Kachny byly po celý rok zvyklé chodit do chlívku, s pomocí roztažených rukou jsem je dostala, kam bylo potřeba. Taky u nás nebyl žádný větší predátor a jednoho dne, za světla, v pět hodin odpoledne, bylo 9 kachen starých 12 týdnů potrhaných, vykousaná prsa, pokousané krky, dokonale vykrvené...Podle stop kuna s mladými, jen tak se bavili, učila je lovit.
A na to, aby jste přišla o kachňata stačí docela obyčejní potkani. Vytahají je v noci zpod kachny a ta si toho ani nevšimne. Přes den si na malých kachňatech zase ráda smlsne straka a stará kachna bude jen koukat. Ale to si musí každý vyzkoušet sám. Pak zbudou je
A za moji reakci se nezlobte, ale bohužel, styl dotazu si o ni říkal. Dana.
Ne-chovatel
XXX.XXX.221.158
A nepomohlo by strčit tam jen tu kachnu a ta by si mláďata už zavolala? Popřípadě chachně znemožnit odchod, ale přitom neznemožnit káčatům aby k ní mohla přijít.
Jinak, já mám také stále větší problém na noc pozavírat kuřata. Přenáším je totiž na vyhřátou verandu. V nejhorším, prostě počkám až je jim zima a chtějí přenést. Brzy už jim ale noční teplota bude vyhovovat a já je prostě nechám, kde jsou. To se zase budu těšit na to až nebudou probíhat každým plotem jak je napadne.