vesna

XXX.XXX.98.249
Chovám sliepky hybridky asi 20 rokov. Pred rokom som prvíkrát nechal kvočiacu sliepku
vysedieť 10 vajec výsledok 5 x kohút,4 x sliepka čo ma potešilo a celkom dobre nesú.
Pred dvoma týždňami sa jedna z mladých rozkvokala tak som ju posadil.Ráno ju púšťam na asi
5 minút nažrať napiť a trochu pobehať po trávniku.Včera som si všimol že za sebou niečo ťahá.
Zo zadku jej viselo niečo ako šnúrka.Pristúpil som to a vypadlo to z nej. Bolo to dlhé asi 25 cm pripomínalo to tenučké črievko, asi ako vlna a v nepravidelnýhc vzdialenostiach v ňom bolo
asi 8 maličkých útvarov veľkosti zrnka ryže.Stretol sa s tým niekto?Možno parazit?
Ďakujem za radu.
Pavol.
Myslím že by se mohlo jednat o škrkavku, která může narůst až 40 cm čiže bezmála půl metru. Mohla by se vyskytnout i ve vecích. Účinný lék je Helmerazin a z alternativní léčby by to mohl být medvědí česnek a dýňové semeno. U slepic jsem se s tím nesetkal, zato u ptasete ano a mělo je při porážce snad dvacet.
Takové věci to chce fotit, pak je to snažší dohledat.
Ne-chovatel

XXX.XXX.216.180
No třeba u Helmigalu (Fenbendazol) se uvádí, že se v době přepeřování nemá podávat.
To je informace z tabletové formy určené (českou veterinou) pro sportovní holuby. Takže tak nějak předpokládám, že to snad narušuje tvorbu peří, ale jak je to doopravdy nevím.
Pokud někdo ví ať informaci doplní. Za sebe děkuji.
matsik

XXX.XXX.175.4
Mě řekl veterinář, že Helmigal nemá ochranou lhůtu podávala jsem tři dny v prášku do krmiva. A taky mám pocit, že se má odčervovat častěji než jednou za rok ale to nevím jistě.