Ráda bych se zkušených chovatelů optala. Doslechla jsem se, že by se neměly nosnice krmit směsí, kde je ječmen. Jelikož nemám šrotovník, tak jsem koupila směs pšenice, ječmen, kukuřice a jakmile jsem jim ji začala dávat tak asi tři dny na to klesla snáška na 1/3 a dvě slepice začaly kvokat. Tak jsem se o to začala zajímat a zatím jsem dostala informaci, že ječmen podporuje kvokavost a kukuřice zatučnění a tím snížení snášky. Jinak dostávají každý den zelené, příp. je jednou týdně vypustím do zahrady na červíky a slimáky. Můžete mi prosím napsat, jaké máte vy zkušenosti. Velice děkuji za jakoukoliv odpověď.
Taky jsem to slyšela, ale nepotvrdilo se mi to. Obilí si šrotuji sama a krmím směsí se základem pšenice a každý den střídám oves, ječmen, kukuřici a zalévám to kozím mlékem, nebo syrovátkou, nebo vodou, podle toho, co mám. Samozřejmě jim k tomu přidávám ještě další věci. Loni mi nekvokala ani jedna slepice (z pěti), letos hned od nového roku do května stále nějaká kvokala (asi se holky střídaly). Loni ječmen dostávaly, letos, když začala první kvokat, tak jsem ječmen vysadila. Stav se nezměnil, kvokání je nepřešlo, takže jsem jim ho po čtyřech měsících opět zařadila do jídelníčku. Holt - když si holky usmyslej, ...
Ja len dodám, že sliepky môžu byť zamorené všenkami ale kurník nie. Všenky žijú celý svoj život výhradne na sliepke. A mimo svojho hostitela hynú. Kurník je pravdepodobne zamorený čmelíkmi, ktorý sa cez deň ukrývajú v štrbinách kurníku a cez noc pijú sliepkam krv.
Všenka.