Dvě kvočny araukany a 3 kuřátka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Alex85

11.7.2016 18:35
Alex85

XXX.XXX.243.76

Mám dvě kvočny, jedné se vyklubalo 7.7. jedno kuřátko, na druhý den 8.7. druhé,3.den jsem je dala do chlívku v kurníku, kde k nim ostaní slepice nemůžou, ale vidí na sebe přes pletivo. Zbytek vajíček jsem pro jistotu šoupla druhé kvočně, která sedí na 12 vejcích.10.7. se druhé kvočně vyklubalo první kuře a od té doby nic (vajíčka jsou ale různě stará, než jsem zabránila ostatním slepicím v zanášení tak to chvíli trvalo). A má otázka zní, můžu vyzkoušet dát toho jedináčka kvočně s dvěmi kuřaty? Když jsou jen o 2-3 dny? A pokud se budou líhnout další, tak je přidávat postupně te první kvočně? A co s tou druhou co bude sedět až do konce, není "blbý" že nebude mít pak žádná kuřata? :-D Je mi ji líto :-D.

petboh

11.7.2016 19:06
petboh

XXX.XXX.12.102

Určitě přidejte 2-3dny to nic neni, záleží ovšem zda kvočna přijme nové kuře, ale měla by
já přidávala po pěti dnech bez problémů
kvočna která stále sedí na vajíčkách by mohla slézt a začít vodit už vylíhlé kuře čili je potřeba kuřata dávat pryč dokud na nějakých vejcích sedí, ale prosvítila bych, aby bylo jasno zda nesedí na čistých vejcích nebo s mrtvými zárodky.

petboh

11.7.2016 19:07
petboh

XXX.XXX.12.102

Přidávám tak, že kuře schovám do dlaně, aby ho neviděla strčím ho pod ní a ví prt který to je :D.

Alex85

11.7.2016 19:11
Alex85

XXX.XXX.243.76

Já je dnes prosvítila, a ve všech něco je, ale zda to je živé či mrtvé nepoznám. A kdyby první kvočna to jedno kuře nepřijala, neublíží mu moc? Abych ho mohla kdyžtak vrátit zpět. Ta kvočna je docela agresivní, když ji dávám misku s jídlem, tak mně skoro ani nepustí dovnitř...Ta co ještě sedí je hodnější. A ještě otázka, ta co sedí, sedí už 3 dny i když á vylíhly kuřítko, a vypadá že ji víc zajímají vejce...No a další věc, do společného výběhu je můžu pusit až budou mít minimálně 3 týdny asi že? Máme zahradu 2500m,10 slepic a 1 kohouta. A kocoura tedy.

petboh

11.7.2016 21:39
petboh

XXX.XXX.12.102

Musíte jí ho dát za tmy nebo za šera kdy už je v klidu a ráno pak jít zkontrolovat jak se chová, může mu ublížit i zabít, ale to se nestane, když už má kuřata, ale víte je to živý tvor ne stroj to se naprogramovat nedá každé zvíře reaguje jinak
rozhodně bych ho ale nenechávala u té s vejci prvních pár dní je kuře málo aktivní hodně pospává ale jak začne běhat kvočna může slezt z vajec a to by byla škoda
společně s ostatními slepici neni asi problem v ublížení kuřatům od normálních slepic, ale budou jim chodit na žrádlo smajlík
jak se snesou obě kvočny to je otázka to se musí také vyzkoušet, mě ted běhá po zahradě přes 40 kuřat se 4 kvočnami a k žádné bitce krom drobného zahánění nedochází ale už jim je přes měsíc, čím mladší kuřata tím je kvočna agresivnější a pokud ani jedna nebude chtít ustoupit tak je bitka nevyhnutelná, ale na tak velkém pozemku snad se dokáží vyhnout
opět musí se to vyzkoušet a reagovat na to jak se budou chovat.

Alex85

12.7.2016 18:04
Alex85

XXX.XXX.243.76

Tak nakonec jsem to jedno kuře kvočně nechala, měla jsem strach z te agresivní, ani večer mně k sobě nepustila a bála jsem se aby kuřátku neublížila...ta druhá sedí zároven na vejcích a zároven se stará o to jedno 4-denní kuřátko, tak uvidíme jestli z těch vajec ještě něco bude, další kvočnu už bohužel nemám. Příště to pořeším lépe, ted to byla šílená improvizace, po 4 letech co máme slepice 2 začaly kvokat tak jsem to nečekala...

petboh

12.7.2016 21:24
petboh

XXX.XXX.12.102

To že je kvočna agresivní na vás neznamená, že by ubližovala kuřátku, musí se to prostě zkusit když jí ho dáte a budete sledovat jak se bude chovat pokud ho nezačně klovat tak pak už mu nic neudělá
no každý nějak začíná, vždyt se svět nezboří nějak se to člověk naučit musí
ikdyž každé zvíře je jiné takže k učení je toho dost :D
příště zabránit postupnému líhnutí a bude to v pohodě :).

13.7.2016 00:21
ladd

XXX.XXX.10.10

Alex85 napsal(a):
Tak nakonec jsem to jedno kuře kvočně nechala, měla jsem strach z te agresivní, ani večer mně k sobě nepustila a bála jsem se aby kuřátku neublížila...ta druhá sedí zároven na vejcích a zároven se stará o to jedno 4-denní kuřátko, tak uvidíme jestli z těch vajec ještě něco bude, další kvočnu už bohužel nemám. Příště to pořeším lépe, ted to byla šílená improvizace, po 4 letech co máme slepice 2 začaly kvokat tak jsem to nečekala...

To kuře určitě podložte té kvočně co vodí. Za prvé škoda, aby sedící kvočna slezla z vajec před líhnutím dalších kuřat. Za druhé, kuře potřebuje již běhat a ne být u hnízda z kvočnou. Kuře skryjte do dlaně hřbetem ruky vzhůru, kdyby se po Vás kvočna ohnala, aby netrefila kuře a šoupněte ho pod ní. Jestli to přečtete ještě dnes, tak tam ještě teď dojděte, již zítra může být pozdě a kvočna se může z vajec zvednout. Jak se budou líhnout postupně další kuřata,.tak je nechte den zesílit a pak přidávejte té co vodí. Samozřejmě dle intervalů v líhnutí. Pokud by začal být mezi kuřaty velký věkový rozdíl a líhnutí se chýlilo ke konci, spíš je dávat pod žárovku a po dolíhnutí zbytku je vrátit té co je vyseděla.
Ven je můžete pustit dříve než ve 3 týdnech. Až přejdou tyto deště, tak šup s nimi ven.

Alex85

13.7.2016 09:22
Alex85

XXX.XXX.243.76

ladd napsal(a):
To kuře určitě podložte té kvočně co vodí. Za prvé škoda, aby sedící kvočna slezla z vajec před líhnutím dalších kuřat. Za druhé, kuře potřebuje již běhat a ne být u hnízda z kvočnou. Kuře skryjte do dlaně hřbetem ruky vzhůru, kdyby se po Vás kvočna ohnala, aby netrefila kuře a šoupněte ho pod ní. Jestli to přečtete ještě dnes, tak tam ještě teď dojděte, již zítra může být pozdě a kvočna se může z vajec zvednout. Jak se budou líhnout postupně další kuřata,.tak je nechte den zesílit a pak přidávejte té co vodí. Samozřejmě dle intervalů v líhnutí. Pokud by začal být mezi kuřaty velký věkový rozdíl a líhnutí se chýlilo ke konci, spíš je dávat pod žárovku a po dolíhnutí zbytku je vrátit té co je vyseděla.
Ven je můžete pustit dříve než ve 3 týdnech. Až přejdou tyto deště, tak šup s nimi ven.

A asi až večer tedy ji ho dát že? Ted přes den rači ne?

13.7.2016 09:33
Wyandotka zdrobnělá

XXX.XXX.177.15

Alex85 napsal(a):
A asi až večer tedy ji ho dát že? Ted přes den rači ne?

Jak píše ladd:
Kuře skryjte do dlaně hřbetem ruky vzhůru, kdyby se po Vás kvočna ohnala, aby netrefila kuře a šoupněte ho pod ní. Jestli to přečtete ještě dnes, tak tam ještě teď dojděte, již zítra může být pozdě a kvočna se může z vajec zvednout.

Nejlépe kuřátka podkládat když je tma a kvočna se tolik neorientuje. A stejně alespoň poslechem zkontrolovat jestli kuře nepiští.

13.7.2016 09:52
ladd

XXX.XXX.34.51

To fakt těžko říci, tady záleží na kvočně. Druhý faktor je, že kuře je již nafixované na svoji kvočnu. Nechte to tedy radši na večer (pokud je kvočna divoška, nebude se tolik plašit a kuře bude mít celou noc na fixaci na novou kvočnu), snad se během dne kvočna z vajec nezvedne. Kuře a původní kvočna by se neměly ani slyšet - až se začne kuře po kvočně hlasitě shánět, ta ho bude přivolávat, nebo půjde za hlasem kuřete. Doufám, že odchovnu tedy nemáte vedle hnízda, to by situaci mohlo zkomplikovat. To ale řešte až v případě nutnosti.
V případě, že máte možnost odchovnu zatemnit, tak můžete kuřata teď nakrmit, pak zatemnit, podložit kuře a do odpoledne nechat zatemněné. Později odpoledne odtemněte (to je slovo), aby se před nocí ještě nakrmila a napila. Pokud tam zůstane pro dnešek přítmí i po odtemnění, určitě lépe. Kvočna tolik kuřata nerozpozná a kuřata nebudou tolik aktivní. Samozřejmě hlídat reakci kvočny + zda se kuře ke spaní vrátilo pod kvočnu.

Alex85

13.7.2016 13:51
Alex85

XXX.XXX.243.76

Tak už pozdě. Měla jsem to udělat hned. Dneska se kvočna z vajec už zvedla a vodí kuře...Obě odchovny mám v jednom kurníku, s kuřátky jsme letos nepočítali. Tak příště už budu moudřejší. Vajíčka jsem vyhodila, možná že by z nich ani nic nebylo, jak těch vajec měla hodně, a byla tam i neoplodněna, tak se navzájem ochlazovaly...No ted nastává otázka co bude až kuřata s kvočnama pustím do hejna, jestli se nepoperou.

petboh

13.7.2016 15:27
petboh

XXX.XXX.12.102

Tak jste o něco chyttřejší, kvočna nebude sedět na vejcích, když má pod sebou několikadenní kuře, to vydrží den dva, kdy vylíhlá kuřata ještě hodně pospávají
taky pozor na to má-li jedno, tak se na ně může i vykašlat, ikdyž já měla kuřata dvě jednou, a kvočna to sníma vydržela smajlík
jestli je pozemek velký tak se snad na něj vejdou, ale zase záleží to čistě na nich jedna kvočna nesmí být moc dominantní a prostě z bitky ustoupit, ostatní slepice kuřatům ubližovat nebudou spíš je bude zajímat jejich krmítko smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík