Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den.
letos jsem začal chovat pižmovky. mám černě sedlaté puberťáky a chystám se pomalu vybírat kusy do chovu a na výstavy. Neumím ale najít nikde nějaký vzorník, jak by měl správně vypadat kačer a jak kačena. Nemáte někdo, prosím, nějaký materiál, který by mi pomohl? Fotku, popis, webovku... beru cokoli :).
Vzorník č.1: Ivan Pavel, František Tuláček: Vzorník plemen drůbeže 2006.
Vzorník č.3: František Tuláček a kolektiv, Vzorník plemen drůbeže 1986.
Díky moc, jdu študovat :).
Arisko
napsal(a):
Vzorník č.1: Ivan Pavel, František Tuláček: Vzorník plemen drůbeže 2006.
Ty váhy ve vzorníku berte trochu s rezervou, v reálu jsou zvláště u některých barevných rázu daleko vyšší a není to nijak na závadu. Třeba 6-ti kilový kačeři u bílých nejsou žádnou výjimkou.
Loni jsme měli modře divokého kačera 6 kg v 8 měsících.
A nemáte někdo pěknou fotku sedlatých pižmovek, jak mají správně vypadat? pořád sleduju ty moje a nevím, na co si mám dát bacha. řeším to taky na výstavy.
uirbu
XXX.XXX.234.110
napsal(a):
A nemáte někdo pěknou fotku sedlatých pižmovek, jak mají správně vypadat? pořád sleduju ty moje a nevím, na co si mám dát bacha. řeším to taky na výstavy.
Ono na těch fotkách vzorníku chybí to pro Vás důkežité, tedy popis barevných rázů, tam by jste nastudoval jak přesně má sedlatá kresba vypadat.
Osobně Vám doporučuji, pokud se chcete věnovat chovu drůbeže na výstavy, pořiďte si vzorník vlastní, není to zrovna laciná záležitost, ale věřte, že se Vám bude hodit. Na svazu jich mají dost.
Pro začátek sem si už sehnal ten ofocený nahoře. Ale asi to bude chtít ten nový.
problém je, že máme za 14 dní výstavu a já bych chtěl 1+2 už vzít. Sice ještě nebudou dospělé, ale už si je nechám obodovat a hlavně hodím řeč s posuzovatelem a vytáhnu z něj vše co bude o pižmovkách vědět :) Fotek je sice na internetu mraky, ale nemám jistotu, že jsou všechny správné.... víte jak to myslím.... to že to někdo vyfotí doma na dvorku ještě neznamená, že je to přesně dle vzorníku.
dhbcgfr
XXX.XXX.234.110
napsal(a):
Pro začátek sem si už sehnal ten ofocený nahoře. Ale asi to bude chtít ten nový.
problém je, že máme za 14 dní výstavu a já bych chtěl 1+2 už vzít. Sice ještě nebudou dospělé, ale už si je nechám obodovat a hlavně hodím řeč s posuzovatelem a vytáhnu z něj vše co bude o pižmovkách vědět :) Fotek je sice na internetu mraky, ale nemám jistotu, že jsou všechny správné.... víte jak to myslím.... to že to někdo vyfotí doma na dvorku ještě neznamená, že je to přesně dle vzorníku.
Pokud máte ten vzorník, který je ofocený na těch prvních fotkách, máte vzorník aktuální, nic novějšího není. V tomto vzorníku máte popis barevných rázů.
A myslím, že tento popis je i v tom vzorníku starším, který je na těch dalších fotkách.
Teď koukám, že je i na té fotce co je tady, myslím, že se podle něj můžete řídit.
dhbcgfr
napsal(a):
Pokud máte ten vzorník, který je ofocený na těch prvních fotkách, máte vzorník aktuální, nic novějšího není. V tomto vzorníku máte popis barevných rázů.
A myslím, že tento popis je i v tom vzorníku starším, který je na těch dalších fotkách.
Teď koukám, že je i na té fotce co je tady, myslím, že se podle něj můžete řídit.
Sehnal jsem - František Tuláček a kolektiv, Vzorník plemen drůbeže 1986.
napsal(a):
Nechci Vám brát výstavní elán, ale vystavování nedospělých pižmovek bych Vám moc nedoporučoval. Nevím jak moc je máte nedospělé, ale minimálně by měli být zcela vylysalé v obličeji, to znamená, že v tuhle dobu by jste musel mít tak káčata někdy z února.
Mladší opravdu nemá valný smysl vystavovat. Posuzovatel z toho taky nebude nadšen, ty nejdůležitější plemenné znaky, tzn. obličej ( bradavičnatost a nánosek) a trup posoudit nelze, takže není moc co posuzovat, snad jen tu kresbu u sedlatých. Posoudí to predikátem, a když nenajde žádný průšvih dá Vám 92 bodů.
Pokud Vám jde jen o konzultaci té kresby, tak možná.
Další úskalí těchto výstav je umísťování po párech, nebo jak píšete 1,2 - kačeři pižmovek mají dost často velmi silný rozmnožovací pud, takže jsou schopni využít uzavřeného prostoru s kačenou k téměř permanentnímu páření, kachna se pak s takové výstavy vrací zcela zdevastovaná.
Pokud to jde a je prostor, domluvte si z pořadatelem umístění po jednotlivcích.
Ještě jsem Vám doskenoval ten popis barevného rázu.
Děkuji.
dneska jsem sedl odpoledne na zahradě a prohlížel si je. podle všeho mám 10 kačerů a 2 kačeny. z toho je jedna hnědá. A ta černá mi přijde na zádech málo černá. Jako by měla bílé i celé křídla. Až mi teď zaleou a půjdu je zavřít, zkusím ji pořádně prohlédnout.