Chov drůbeže - prostory, sousedé, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Srogers

8.8.2016 12:50
Srogers

XXX.XXX.9.6

Dobrý den, rád bych se optal, jak velké máte prostory pro chov a jak to snáší Vaši sousedé? Rád bych choval kromě slepic, které již máme třeba i kachny a husy, perličky, ale nějak si nedovedu představit, co by tomu říkali sousedé. Máme sousedy ze dvou stran, jedny blíž, druhé dál. Slepice mi příjdou ještě v pohodě, ale jakmile by tady řvaly kachny a husy..Pozemek je asi 5000m2. Chtěli jsme tak 30 slepic,10 hus a 10 kachen. Jaké máte zkušenosti se susedy a jak velká plocha by měla stačit na takovýto počet drůbeže? Děkuji Josef.

zmm

8.8.2016 14:04
zmm

XXX.XXX.234.110

Srogers napsal(a):
Dobrý den, rád bych se optal, jak velké máte prostory pro chov a jak to snáší Vaši sousedé? Rád bych choval kromě slepic, které již máme třeba i kachny a husy, perličky, ale nějak si nedovedu představit, co by tomu říkali sousedé. Máme sousedy ze dvou stran, jedny blíž, druhé dál. Slepice mi příjdou ještě v pohodě, ale jakmile by tady řvaly kachny a husy..Pozemek je asi 5000m2. Chtěli jsme tak 30 slepic,10 hus a 10 kachen. Jaké máte zkušenosti se susedy a jak velká plocha by měla stačit na takovýto počet drůbeže? Děkuji Josef.

Pižmovky neřvou a masa je na nich víc jak na huse.

8.8.2016 14:17
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

Srogers napsal(a):

Dobrý den, pokud chcete chovat drůbež vodní, nebo hrabavou, tak buď za účelem chovu jen na maso, anebo mít chovné jedince a mít je v podstatě celoročně.
Můžete mít sousedy perfektní, kteří Vám to nebudu závidět(ať by jste choval cokoliv), nebo sousedy blbce, kterým bude vadit i pouhá slepice. Myslím, si že pozemek malý nijak nemáte, tak i váš počet zvířat by odpovídal. Perličky jsou trochu hlučnější, ale jak jsem zmiňoval výše, záleží na sousedech. V dnešní době je závist obrovská, tak spíše počítejte s negativním přístupem od sousedů.
My bydlíme na vesnici, kde odjakživa, byl chov přirozený, dnes to každému smrdí, vadí a hlavně ti co nic nechovají a pravidelně jezdí na dovolené, tak potom závidí moji práci v podobě dobrot...Snad si s toho něco vezmete, snad více poradí druzí...

8.8.2016 21:03
ronx

XXX.XXX.101.188

Hlavne treba začať milo neviem ako s nimi vychádzate ale ja zvyknem sem tam darovať susedom, ktorý nič nechovajú (bývam na dedine) 10 vajec, oni mi na oplátku nosia nejaké prebytky z kuchyne poprípade ˇčerstvú pokosenú trávu.

Srogers

9.8.2016 13:13
Srogers

XXX.XXX.23.79

zmm napsal(a):
Pižmovky neřvou a masa je na nich víc jak na huse.

Nevite o nejakych husach, co by byly tiche? smajlík

lentak

9.8.2016 13:19
lentak

XXX.XXX.70.94

Jedine tie mrazene

9.8.2016 17:05
Sádelník

XXX.XXX.30.115

Taky jsem chtěl české husy ale radši kvůli zvuku který vydávají jsem začal s pižmovkami.

9.8.2016 20:43
Pupča

XXX.XXX.54.33

Také bych Vám radila pořídit pižmovky...mám obojí husy i pižmovky a co se týče hluku se to nedá srovnávat, "kačeny" jen syčí, kdežto husy, to jsou hlídací psi, co na všechno dost hlasitě kejhají. Jako živá sekačka jsou na tom hodně podobně a maso mi přijde, že mají pižmovky chutnější...a taky se kačeny lépe zabíjí, než husy...

Srogers

10.8.2016 08:24
Srogers

XXX.XXX.9.6

Děkuji za rady. Pořídil bych si tedy ty pižmovky. Zeptám se jinak ještě jaké plemeno kachen by jste doporučili, co není moc hlučné, náročné, snese se se slepicemi a má dobré maso?
Pak by mě zajímalo jaká je asi minimální plocha na kus slepice, kachny a husy výběhu, aby zůstal pokud možno zelený a nebylo z toho oraništěsmajlík Děkuji.

10.8.2016 08:57
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím oraniště z toho bude dřív, nebo později.je to jen otázka času.v prvé řadě zmizí křehké rostliny potom ty tužší a nakonec zbydou jen takové jako třeba křen, konský štovík a podobné, které žádná drůbež již nežere.výběh pak připomíná miniaturní tankodrom.za mne je výhodnější menší výběh bez porostu, a zelené jim předkládat.je lepší do výběhu zasadit nějaký stromek nebo keř kvůli stínu.i na velkých plochách po drůbeži vznikají takováto nevzhledná místa, která pak kazí celkový pohled na pozemek.já mám takto drůbež již 35let.menší výběh, dlážděný starými cihlami, a vše potřebné drůbež dostane do výběhu a do kurníku.věřte že je to lepší než pár holých hybridek na zdevastované zahradě, kde se chovatel je nucen pohybovat výhradně v holinkách.já můžu po celé zahradě i po výběhu v pantoflích.to je můj názor

Srogers

10.8.2016 16:02
Srogers

XXX.XXX.9.6

2mazutak napsal(a):
Zdravím oraniště z toho bude dřív, nebo později.je to jen otázka času.v prvé řadě zmizí křehké rostliny potom ty tužší a nakonec zbydou jen takové jako třeba křen, konský štovík a podobné, které žádná drůbež již nežere.výběh pak připomíná miniaturní tankodrom.za mne je výhodnější menší výběh bez porostu, a zelené jim předkládat.je lepší do výběhu zasadit nějaký stromek nebo keř kvůli stínu.i na velkých plochách po drůbeži vznikají takováto nevzhledná místa, která pak kazí celkový pohled na pozemek.já mám takto drůbež již 35let.menší výběh, dlážděný starými cihlami, a vše potřebné drůbež dostane do výběhu a do kurníku.věřte že je to lepší než pár holých hybridek na zdevastované zahradě, kde se chovatel je nucen pohybovat výhradně v holinkách.já můžu po celé zahradě i po výběhu v pantoflích.to je můj názor

Dekuji. Neco na tom je co pisete. Je treba pro ty pizmovky jezirko, rybnicek?

10.8.2016 16:11
Pupča

XXX.XXX.54.33

Pro pižmovky mam jednu půlku dětského plastového pískoviště a stačí jim to, navíc se to i dobře a rychle čistí (mám to pro dvě husy, kačera pižmovky a dvě kačky + od jara do podzimu pro mladé). Také je máme na menším prostoru, ale pouštíme je do posuvné ohrady, aby nám sekali trávu.

Srogers

10.8.2016 17:47
Srogers

XXX.XXX.9.6

Pupča napsal(a):
Pro pižmovky mam jednu půlku dětského plastového pískoviště a stačí jim to, navíc se to i dobře a rychle čistí (mám to pro dvě husy, kačera pižmovky a dvě kačky + od jara do podzimu pro mladé). Také je máme na menším prostoru, ale pouštíme je do posuvné ohrady, aby nám sekali trávu.

Jak je to velké jako rozměrově? smajlík

10.8.2016 18:00
Sádelník

XXX.XXX.30.124

Koupil sem v obi pvc folii za 500 0,5 mm je to 30 cm hluboky a je to zhruba 3x1vodni plochy a to jim staci.

10.8.2016 18:57
Pupča

XXX.XXX.54.33

87 x 78 x 20 cm (je to taková ta modrá plastová mušle) cena 300 kč nové, na bazaru použité ještě levněji :) já to dostala zadarmo...

Srogers

11.8.2016 11:19
Srogers

XXX.XXX.28.168

Pupča napsal(a):
87 x 78 x 20 cm (je to taková ta modrá plastová mušle) cena 300 kč nové, na bazaru použité ještě levněji :) já to dostala zadarmo...

A jak mate velky vybeh pro tolik kusu? Vysedi Vam v pohode mlade? A jak daleko mate sousedy? smajlík

11.8.2016 13:56
Pupča

XXX.XXX.54.33

No moc velké to nemají...jsou dohromady ještě se slípkama (8slepic a kohout + sezóně kuřata). Výběh máme asi tak...deset na deset metrů...ale pouštíme je do posuvné ohrady...tak jsou aspoň na zeleným a když se pustit nedají, tak jim nasekáme. Pižmovky v pohodě vysedí mladé, akorát musím mít holky zvlášť, protože když jedna vyvede dřív, tak ta druhá z vajec sleze a v líhni se mi pižmovky ještě nepodařilo vylíhnout...Slípky taky vysedí v pohodě. Sousedy máme hned vedle z obou stran, ale máme výhodu, že jsme v malé dědině, kde skoro každý něco má. Navíc soused ob jedno je chovatel ve velkém, takže ti moji se v tom hluku od něj ztratí :) Jsem z paneláku, ale tohle si moc užívám a musím říct, že nějaké kokrhání nebo kejhání...to prostě na dědinu patří...přijde mi zvrácené mít jen sterilní trávník bez ničeho...

11.8.2016 14:07
Fortschritt

XXX.XXX.12.30

Chtěl bych se Vás optat, zda-li někdo máte zkušenosti s chovem kachen na malém prostoru, či jaké nápady máte na jejich kachník?

15.8.2016 15:25
al_bert

XXX.XXX.170.8

Máme cca 2000 m2 zahrady, letos tam bylo asi 20 slepic,12 hus,27 pižmovek a nějací králíci. Zahrada je spasená, ale rozhodně to není tankodrom. Dobré je vždy část zadrady ohradit, aby tam tráva mohla dorůst a tyto plochy střídat. Pokud jde o hlučnost, tak na prvním místě jsou u nás perličky, pak kohout, pak dlouho nic a husy. Pravda, že když spustí, tak je to hlasité, ale nekejhají nějak často a dlouho. Perlička dokáže křičet půl hodiny v kuse a to u by asi sousedům mohlo lézt na nervy. Pižmovky jsou naprosto tiché, ale ani hus bych se nebál. Při velikosti vašeho pozemku jsou uvedené počty bez problému. Jak pižmovkám tak husám stačí vanička cca 1*0,75m. Máme jich několik aby se mezi sebou drůbež neprala (husy by odehnaly všechny). Husám jsem kdysi pořídil větší nádrž na vodu, ale ony ji velmi rychle znečistí a měnit co 2-3 dny několik set litrů vody je nesmysl. postačí hloubka cca 10-15 cm.
Stejně tak míst kam dáváme krmivo je více. Chováme všechnu tuhle drůbež dohromady a konflikty nejsou. V rámci zahrady máme i výběh kam je lze zavřít, tam je to samozřejmě bez trávy celoplošně zapískované a písek cca 1x za 14 dnů doplňujeme. Pokud chcete vlastní odchovy tak velkou výhodou jsou plemena schopná sama vysedět a odvodit mladé je to pak téměř bez práce.

17.8.2016 22:49
themis

XXX.XXX.20.230

Na sousedy se vyprdněte.Nebudete žít podle nějákých představ někoho jiného.Však už tady nemáte Rusko, tedy aspoň to říkáte.A příště vám řeknou ať si koupíte jiné auto páč se jim ta vaše značka nelíbí.Hlavně to mějte v cajku po veterinární stránce, žádný zaneřáděný a nebezpečný.
Velikost pozemku je v poho, teda jestli tam roste tráva.Mý prarodiče to měli taky tak.Na 4800m2 měli 30slepic,15kachen a 15hus po několik desítek let (50let), Samo že přikrmovali ale většinu si drůběž posháněla sama, protože dělali v zemědělství, tak ráno po svítání hodili míchanici a večer namočenou pšenici.Vajec bylo tolik, že i po rozdání všem příbuznejm a známejm sme je museli nakládat do vodního skla.Jo a ještě měli 10krůt a králíky a ten pozemek utáh i trávu kerá se usušila na seno pro králíky na zimu.A tankodrom z toho teda nebyl, a trus spláchl déšť a pěkně se to hnojilo.
Tak ať se zadaří.

20.8.2016 23:13
jezeddák

XXX.XXX.228.254

Zdravím, plně s Vámi souhlasím. Mám též několik zvířat (perličky, slepice, kachny, bažanty a do budoucna i i jinou drůbež). Bydlím na vesnici proto, abych mohl chovat zvířátka, a ne aby mi sousedé diktovali co mám a nemám mít. Mám zásadu za kterou si stojím. Na vesnici zvířata patří, a komu se to nelíbí, ať si trhne nohou a nestěhuje se tam, s tím musí počítat a když ne, má hold smůlu. Nebudeme skákat jak přistěhovalec píská, to bychom byli hloupí, že?

edy

25.10.2016 23:15
edy

XXX.XXX.208.237

Mám teď kontrolu ze stavebního úřadu mám 40 slepic,12 hus a 5krocanu na cca 3500m2, soused neustále vykřikuje a ted mi zařídil tuto kontrolu, už tu byli z veterinární správy to dopadlo dobře, ted jsem zvědav co vymyslí stavební úřad. Vůbec netuším co budou řešit, prý kontrola vedlejších staveb.,.

25.10.2016 23:49
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hlavu vzhůru.

důchodci

22.6.2019 08:57
důchodci

XXX.XXX.168.157

Dobrý den,
co s tím - soused chová 4 slepice,4 kohouty a 3 kachny ve výběhu asi 10x3 m podél domu. (Přitom má pozemek za domem nejméně 2000 m2). Výběh je jenom bláto, zdroj vody v pekáči. Sem tam jim hodí nasekanou čerstvou trávu. Ten zápach je někdy nesnesitelný. Domek jsme koupili v loňském roce, před tím byl 8 let neobyvatelný - to pravděpodobně vedlo sousedy k tomu, že zmíněný chov umístili přímo na hranici pozemku, vedle vchodu a pod naše okna. Reakce sousedky na dotaz, co s tím budou dělat nedala naději na nějaké zlepšení. Vím, jsme na vsi (na vsi jsem i vyrostla) a chov drůbeže k tomu patří - ale co je moc, to je moc. Rozhodně se nechceme se sousedy dohadovat. Poradí někdo? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.6.2019 09:11

důchodci napsal(a):
Dobrý den,
co s tím - soused chová 4 slepice,4 kohouty a 3 kachny ve výběhu asi 10x3 m podél domu. (Přitom má pozemek za domem nejméně 2000 m2). Výběh je jenom bláto, zdroj vody v pekáči. Sem tam jim hodí nasekanou čerstvou trávu. Ten zápach je někdy nesnesitelný. Domek jsme koupili v loňském roce, před tím byl 8 let neobyvatelný - to pravděpodobně vedlo sousedy k tomu, že zmíněný chov umístili přímo na hranici pozemku, vedle vchodu a pod naše okna. Reakce sousedky na dotaz, co s tím budou dělat nedala naději na nějaké zlepšení. Vím, jsme na vsi (na vsi jsem i vyrostla) a chov drůbeže k tomu patří - ale co je moc, to je moc. Rozhodně se nechceme se sousedy dohadovat. Poradí někdo? Děkuji.

Řekněte jim, ať výběh vydláždí (nebo minimálně pečlivě vysypou pískem, koupí si napájecí kbelík a žrádlo nedává na hlínu. Ono nejvíc smrdí zadupané krmení nebo zkažená voda. Musí si to držet v čistotě.
Ale i tak bych nechtěl být drůbeží Vašich sousedů. 4 kohouti a 4 slípky (pokud to není nějaké mega klidné plemeno)-to musí být pěkný masakr-pro slípky.
Když nebudou schopni to nějak napravit, tak jim pohrozte stížností na úřadě nebo SVS.
Myslím si o nich, že to jsou totálně bezcitní tupci. Tak když už tu zahradu mají, tak proč tam drůbež prostě nepustí. Toto množství zvířat jim to ani náhodou nezválcuje.

A.k

22.6.2019 13:17
A.k

XXX.XXX.99.215

Neví prosím někdo co je to za plemeno? Předem děkuji za odpovědi

22.6.2019 13:38
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

To může být cokoliv. Pokud vás nezajímalo co kupujete když jste je kupoval, tak musíte počkat až co vám z toho vyroste. U takhle malého kuřátka se to ještě nepozná. Počkejte tak 8 týdnů a pak uvidíte jestli to vůbec nějaké plemeno bude.

22.6.2019 13:55
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

důchodci napsal(a):
Dobrý den,

Musíte sousedy důrazně požádat, aby slepice přemístili jinam. Tohle co popisujete je čirá hrůza. Pokud by nereagovali, tak je to samozřejmě na stížnost Městskému úřadu na ŽP. To jste měli ale řešit hned po nastěhování, nebo ještě dříve, když jste domek kupovali.

H.d

22.6.2019 17:10
H.d

XXX.XXX.99.215

Neví někdo co je to za plemeno?

22.6.2019 19:35

H.d napsal(a):
Neví někdo co je to za plemeno?

pokud to prodejce neřekl, žádné plemeno to nebude. nějaká dvorková směs.

Jan.h

26.6.2019 13:54
Jan.h

XXX.XXX.99.215

Zdravím mám v líhni 45 vajec Maransek chci se zeptat mají kuřátka chmýří na nohou a mají pak dospělí peří na nohou?

26.6.2019 16:29
maxichov

XXX.XXX.146.1

Jan.h napsal(a):
Zdravím mám v líhni 45 vajec Maransek chci se zeptat mají kuřátka chmýří na nohou a mají pak dospělí peří na nohou?

mají

10.11.2022 09:43
Lennon

XXX.XXX.217.103

Dobrý den,my ne moc dobré.Máme po celý rok celkem troje sousedy,z toho dvoje chovají slepice.Ty jedny jsou v pohodě,ale zato ty Loukotovi na vyhrožují,že nás o naše zvířata připraví.A vypadá to,že to už udělal.Dneska jede dcera na Státní veterinární správu,kde dělají testy.Podle příznaků a říkal to včera nás veterinář,že to vypadá na otravu jedem na krysy.
Takto nás připravil podle všeho o 40 slepic(byli tam i kohouti na maso),20 kachen na vykrmení,
16 hus ,1 Perličku a 1 Holanďanku(kozám naházeli ke konci července nezraléhrušky a jednu jsme museli nechat utratit,protože měla křeče a byla nafouklá a nic jí nepomáhalo).Ptačí chřipka to není,pan doktor to potvrdil.Jestli to bude ta otrava tak podáváme trestní oznámení za ohrožení života a zdraví nás lidí.A rovněž pro týrání s následkem smrti všech uhynulých zvířat.

10.11.2022 10:07
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Co na to říct?..je to hrůza!!..když se otrava potvrdi, jedině trestní oznámení..

Přidejte reakci

Přidat smajlík