Prosím o radu, minulý rok jsem dostala kuřátko-slepičku brala mě jako svojí kvočnu. Nedávno začala kvokat(chtít kuřata) jenomže se jí dnes na pravé části hrudi udělala boule, někdo si myslí ale neví to přesně že to je jenom vole. Já v to doufám také. Žádná jiná slepice to nemá. Mockrát prosím o radu. Předem děkuji.
petboh

XXX.XXX.12.102
Pokud ji necháte sedět a celý den nebude žrát tak to poznáte, že to je jen vole, protože splaskne
Několikkrát jsem tenhle problém u slepic měl. Nevím jestli je to nedostatkem vitamínů nebo jiných látek. Slepice se prostě zahltí trávou a ta ji částečně ucpe vole. Nějaká potrava se do žaludku dostane ale slepice o to musí žrát více a voje se tím roztahuje a víc a víc, pak má vole velké třeba jako polovina jejího těla. Zrovna dnes budu takový problém řešit u zakrslé slepičky. Jestli nezapomenu pokusím se nafotit.
Takže slepička je posmti a je to přesně jak jsem to popsal. Vole plné vlákniny a zkvašeného krmení. V žaludku měla normálně krmení. Vole vážilo 530 g a nevykuchaná slepička 550g.
petboh

XXX.XXX.12.102
No děkujeme za ukázu to je tedy síla, no stát se může leccos fujky chuděra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petája
napsal(a):
A muze se takove vole utvorit treba z travy, kterou rucne trham kuratum ( 7.tydnu), anebo pokud se jim sype trava ze sekacky? Tuto jim hazeme, at si pozobou a pohrabou, ale zatim jsme tento problem nemeli. A da se to nejak jinak resit, krome sekyrky?
Může se utvořit z jakékoliv trávy.
a řešit se to dá když si toho všimnete brzo. totiž chirurgickým otevřením volete a odstraněním zaseklého obsahu - radši to nechte na veterináři.
ale když se to nechá být a vole se takhle vytahá, tak už se s tím nic dělat nedá.
U tak malého zavaliého plemene se většinou na to řpíjde pozdě. Pokud toho neni moc dá se to vymačkat opatrně tak že slepici chytíte za nohy a obsah volete vymačkáte přes hltan. Já to nikdy nezkoušel, ale v literatůře se to uvádí. Myslím že stejně se tím nic nezachrání neboť příčina se tím nevyřeší a jenom se oddálí nevyhnutelné. Těm co se orázky zdají hnusné, jenom tolik, že můžete být rádi že fotna nepřenáší i smrad.

horal
napsal(a):
U tak malého zavaliého plemene se většinou na to řpíjde pozdě. Pokud toho neni moc dá se to vymačkat opatrně tak že slepici chytíte za nohy a obsah volete vymačkáte přes hltan. Já to nikdy nezkoušel, ale v literatůře se to uvádí. Myslím že stejně se tím nic nezachrání neboť příčina se tím nevyřeší a jenom se oddálí nevyhnutelné. Těm co se orázky zdají hnusné, jenom tolik, že můžete být rádi že fotna nepřenáší i smrad.
Jo, obsah těhle volat smrdí neuvěřitelně
vymačkat lze obsah kvasícího, měkkého volete. někdy stačí slípku jen otočit hlavou dolů a nemusí se ani moc něco mačkat. vyjede smradlavý obsah, pak se to dá vypláchnout třeba betadinou nebo heřmánkem, vrazí se tam černé uhlí a docela to funguje. příčinou kvasícího obsahu je zkažené krmivo, takže tomu se pak zabránit dá a slepice je zachráněna.
tvrdé vole, teda různou tu trávu a tak, to nevytlačíte. někdy je to fakt jak kámen a jediný co se dá je to fakt říznou (normálně zaživa), vyndat, vypláchnout a zašít. když se to chytne včas, tak je vole zase zachráněno.
jenže jakmile měkké nebo tvrdé vole trvá delší dobu, udělá se tohle, no. myslím si, že se tomu říká pendulující vole? prostě vytahané hadrovité. uvnitř se hromadí potrava, která tam zase kvasí, proto to smrdí, ale pokud to zvíře dokáže protlačit nějaké krmení do žaludku, může s tím žít dost dlouho. akorát při mazlení netlačit na předek, protože pak na vás vyšplíchne smradlavý humus.
Karm,a je zdarma

XXX.XXX.17.241
horal
napsal(a):
Takže slepička je posmti a je to přesně jak jsem to popsal. Vole plné vlákniny a zkvašeného krmení. V žaludku měla normálně krmení. Vole vážilo 530 g a nevykuchaná slepička 550g.
Dobrý den, měl jste vole perforovat, vyprázdnit a zašít, .. pro jistotu krýt antibiotika a byla by v pořádku.. (tedy vy ne, vet).. tak tu nepiště prosím bláboly že ji nebylo pomoci.. bylo a snadno.. ale to je o lidech
zabít ji bylo však pro Vás pohodlnější..
napsal(a):
Může se utvořit z jakékoliv trávy.
a řešit se to dá když si toho všimnete brzo. totiž chirurgickým otevřením volete a odstraněním zaseklého obsahu - radši to nechte na veterináři.
ale když se to nechá být a vole se takhle vytahá, tak už se s tím nic dělat nedá.
Zdravím.z trávy, a zvláště od sekačky se toto neutvoří, toto je evidentně podle toho snímku způsobeno pozřením bud trávou sekanou kosou, kde byla dlouhá stébla, nebo přímo pozřením sena, které pak ve voleti vytvořilo chuchvalec a znemožnilo pokračování natrávené potravy do žaludku.zvíře v podstatě pojde hlady.takový chuchvalec již vymačkat nejde, jen vyndat chirurgickou cestou.ale jsou na to potřeba dva, jeden musí zvíře držet, druhý provede zákrok.