Krompasky
XXX.XXX.92.213
Dobrý deň, dnes som prišiel domov a zistil som, že kvoka odišla do iného bydla. Problém je že vajcia boli asi max.10 hodín samé. Vonkajšia teplota bola asi 20 stupnov.
OT: Budú tie vajcia už zle? mám podsadit kvoku s novými vajciami? alebo mam ich nechat pod kvokov?
POMOZTE prosím
Dakujem Lubomír.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Krompasky
napsal(a):
Dobrý deň, dnes som prišiel domov a zistil som, že kvoka odišla do iného bydla. Problém je že vajcia boli asi max.10 hodín samé. Vonkajšia teplota bola asi 20 stupnov.
OT: Budú tie vajcia už zle? mám podsadit kvoku s novými vajciami? alebo mam ich nechat pod kvokov?
POMOZTE prosím
Dakujem Lubomír.
Vykašlete se na líhnutí v polovině srpna
Krompasky
XXX.XXX.92.213
Nevykašlem, mam s tým lepšie skúsenosti. Sliepky mi kvokaju len v tomto období.
k.r
XXX.XXX.89.63
Ja by som dal už nove vajcia ale pod tuto kvocku by som uz nic nedaval lebo to moze zopakovat.
Krompasky
XXX.XXX.123.28
´Dakujem.
olja
XXX.XXX.210.254
Taky mi v červnu slezla z vajíček na pár hodin.Posadila jsem ji zpátky a bez problémů vyseděla kuřátka.
Ne-chovatel
XXX.XXX.223.38
To nic není. Mě odrostlá kuřata začala vyhrabovat slámu kde slepice snáší a kde je předtím kvočna vyseděla. Ta se potají rozhodla, že si vysedí ještě jedny kuřata a to někde venku, v příhodnějších podmínkách.
Asi si tam už nanesla dost vajec (i když kdo ví jak oplodněných, hřebínek červený, kohoutovi zdrhá kdykoli může). Začala zase kvokat a zdrhat na noc, ochladilo se a vajíčka zahřívala. Teď se dvakrát přišla nažrat a vždy zdrhla, nevím kudy. Přitom jsem netoužil po ničem jiném, než ji sám vypustit hned jak se nažere a stopovat.
Dnes ráno se už nevrátila ni nažrat, nikde nevidím ani necítím bobek od kvočny, takže jsem jí prostě ven dal misku s vodou a nasypal zrní.
Pokud alespoň to zrní nebude chodit žrát, tak nechci vidět v jakém stavu se vrátí (vrátí-li se). Někteří tu totiž říkáte, že kvočna vydrží na vejcích sedět až šest týdnů (a z těch jejích nemusí být opravdu nic).
Jinak souhlasím s tím, že kuřata která se nevylíhnou do půlky srpna budou stát za houby. Výrazně se už zkracuje den a doba kdy žerou, to se projeví v růstu. Za mne, kvočna by měla zasednout nejpozději začátkem posledního týden července.
Krompasky
XXX.XXX.234.164
Sliepka bola na vajciach 12 dni.
Krompasky
XXX.XXX.234.164
A ešte k tomu, že srpnove sliepky sú oničom. S tým nesúhlasím. Za poslednych 5 rokov som mal asi 7-krát kvoky v takomto období a neboli s nimi problémy.
Len tento rok som kupil gazdovske sliepky a z nich mi kvocky robia taketo problémy. Ďakujem za pomoc ostatným.
Ne-chovatel
XXX.XXX.234.203
Vám to nepomůže, ale jen tak pro zajímavost co u mne. Slepice, kvočna, se dnes přišla nažrat a bleskově vypopelit. Neopouští hnízdo, tak jako na území ostatních slepic, hned po ránu (to asi dělá aby se v klidu nažrala a aby jí jiná slepice nevlezla na hnízdo) ale až je teplo.
Věděl jsem, že bude hned někde za rohem, ale najít ji je prostě nadlidský úkol. Nakonec jsem ji vystopoval na vrcholek dvoumetrového keře, který jsem tu zmínil již v souvislosti s bresse, kteří si na něm udělali na jaře místo na snášku, když se jim nelíbilo to co jsem zřídil já.
Největší vtip je v tom, že jsem se tam už dvakrát díval i ho prohmatával. Ona je hned, těsně vedle míst která jsem kontroloval. Nebyla vidět, ani se nijak neprojevila. Kdybych ji tam teď neviděl, tak ji také přehlédnu jak je dobře maskovaná.
Nechávám ji tam zatím. Značně jsem si ulevil, další bezpečnou kvočnu nemám a zletošních mladých půjde polovina na jídlo a tak ji mohuklidně i minout.
P.S.
Také vám kvočna má neustále tendenci hrabat vodu? Malá kuřata to oceňují, první týden, to jo, ale jinak je to celkem k ničemu, kór kdyby všechnu vodu mohla vylít.
Proč to dělá? Když by to dělal jen hned jak vypadne z hnízda, tak bych řekl že se přehřívá. Ale udělá to i když už se nažrala, napila a odchází zpět na hnízdo.