přezdívka8596
XXX.XXX.191.83
Zdravím. Včera jsem našel u slepic vejce bez skořápky. Bylo úplně gumové a už několikrát jsem si všiml, že se po zemi občas válí i takovéhle prasklé (jenom obal). Nejspíš jim chybí vápník, nebo máte jiný nápad co by to mohlo být?
lentak
XXX.XXX.70.94
No niekedy je to porucha geneticka..zapal alebo nieco podobne a niekedy je to nedostatok vapnika vsetko zalezi aj od toho ci sa jedna o mlade sliepocky alebo stare sliepky?
přezdívka8596
XXX.XXX.191.83
To konkrétně nevím. Mám momentálně u sebe 15 mladých a 6 starších kusů. Tak nevím která to nese. Každopádně do nedávna nic, tak si myslím, že to dělají ty mladé. Co jim přidat na posílení vápníku kromě skořápek?
přezdívka8596
XXX.XXX.191.83
Asi nejsem chovatel... zajedu dneska koupit a dám jim to. Díky.
přezdívka8596
napsal(a):
To konkrétně nevím. Mám momentálně u sebe 15 mladých a 6 starších kusů. Tak nevím která to nese. Každopádně do nedávna nic, tak si myslím, že to dělají ty mladé. Co jim přidat na posílení vápníku kromě skořápek?
Zdravim, mám drcené lastury zvlášť v krmítku (gritníku), ale i tak se mi někdy zdá nějaké vajíčko se slabší skořápkou, tak pak přidám hrst ráno do míchanice a je po problému. Mladé slepice by to dělat neměli, spíš staré a vynesené + mužou mít zdravotní problém, ale nějaký ten potřepek se někdy ukáže i při začátku snášky a to tehdy pokud se slepice moc snaží a snese 2 vajíčka za den.Prubněte to zjistit ještě podle velikosti, čím starší slepice, tím větší vajíčko nebo potřepek.
Možností je několik.
Fotku chovu, výběhu, kusů, zázemí jste nepřidal, plemeno či název hybrida nezmiňujete.
Leghorn (čistokrevné i hybridní D229 či Dekalb White) toto dělají běžně při přebytku bílkovin ve stravě. Jsou na to dosti náchylné.
Vyprodukují denně jedno klasické vejce ve skořápce, pak během dne či noci vypustí druhé vejce, necelé, jen v bláně. Je to blána, ne gumové vejce.
Další příčina - pokud je to pod hřady, ale i venku, může to býtnásledkem sání čmelíků.
Čmelíci otravují slepice celý den a masivněji v noci, slepice je stresována, vypudí nedodělané vejce, které měla snést až ráno kompletní.
Pozor na nedostatečně větrané "kurníky", na přílišný obsah amoniaku v éteru.
Zdravotní porucha, genetický problém.
Druhým a dalším rokem na to dost trpí Dominant Sussex, například.
Slepice mají všeho dostatek a přesto nesou vejce jen v bláně.
Může být dáno více faktory, často porucha vstřebávání vápníku.
Nedostatek vápníku, nevhodná krmná dávka, omezený výběh.
Sušené drcené skořápky či mušle musí mít neustále k dispozici
(to až se z vás stane ten chovatel).
Případně mletý dolomitický vápenec, Nutrimix, Roboran do míchanice
či na máčené (klíčené) zrno. Směs pro nosnice.
Na konci snáškového cyklu (přes pausou či přepeřením),
ale i na jeho začátku (po přepeření) může toto být na OMEZENOU dobu běžné.
Blána prasklá prázdná na zemi - slepice obsah vyžraly.
Pozor na to, zkvalitnit výběh a krmení.
Pokud ani po nápravě většiny výše uvedeného nedojde k eliminaci,
vytipovat vadný kus a z chovu jej odstranit.
přezdívka8596
napsal(a):
Asi nejsem chovatel... zajedu dneska koupit a dám jim to. Díky.
Ale, nač ta ironie
Prostě jen mi to přišlo divný, je to samozřejmost. Vápenec - vápník - se doplňuje savcům při kojení i při růstu kvůli dobré stavbě kostí, opeřencům kvůli dobrým skořápkám a bylo to tak odjakživa, vždycky byl na dvoře nějaký koutek, kde si slepice mohly nazobat vápno...
přezdívka8596
XXX.XXX.191.83
ovcezkopce
napsal(a):
Ale, nač ta ironie
Prostě jen mi to přišlo divný, je to samozřejmost. Vápenec - vápník - se doplňuje savcům při kojení i při růstu kvůli dobré stavbě kostí, opeřencům kvůli dobrým skořápkám a bylo to tak odjakživa, vždycky byl na dvoře nějaký koutek, kde si slepice mohly nazobat vápno...
Dá se to koupit normálně ve zverimexu nebo podobném obchodě, nebo budu muset objednávat z internetu. Nejbližší prodej u nás kde by to měli sto pro je 35km.
přezdívka8596
XXX.XXX.191.83
Tak jsem to hned předevčírem aplikoval a zdá se že výsledky jsou už dnes. Normálně snesli 9 vajec a zbytek se asi rozbil a dnes už teď 12 vajec a do večera určitě ještě bude.
Díky za radu.