Zdravím zúfalých bojovníkov z čmelikmi, ja som vyskúšal snáď všetko ale dnes ma napadlo niečo čo by malo zabrať na tie potvory, z kurina som dnes urobil udiareň, do stredu kurina som položil hrniec z ohniskom pekne ho prikril aby dobre dymilo, pozatvaral dvere a okná a pekne to vyudim, dym sa dostane všade a to hlavne do špar medzi doskami na plafone kde sa väčšinou skrývajú tie potvory, logicky by ich to malo udusit, už pri nedávnom prikladani do ohniska na mňa nič neskočilo, a predtým sa tam nedalo ani vojsť lebo v okamihu som ich mal plnú hlavu, neskutočne rýchlo útočili... Zajtra sa prihlasim a dám vedieť či to pomohlo... Držte mi palce, idem priložiť na ohnik...
Hm to nevim a jsem zvědav jak to dopadne, dneska jsem je našel mrchy malé taky, přitom před 14 dny ani stopa.Vše jsem vyčistil a pak utěsnil kurník na 2 x 40 m3 1 x 20m3 jsem použil 130ks.Po dvou hodinách jsem tam vlezl pořád bylo nedýchatelno a hodinku jsem větral (průvan) vyletěl kouř, že jsem měl strach, aby nepřijeli hasiči Byl jsem to omrknout a zatim to vypadá nadějně.
Ross 308
napsal(a):
Zdravím zúfalých bojovníkov z čmelikmi, ja som vyskúšal snáď všetko ale dnes ma napadlo niečo čo by malo zabrať na tie potvory, z kurina som dnes urobil udiareň, do stredu kurina som položil hrniec z ohniskom pekne ho prikril aby dobre dymilo, pozatvaral dvere a okná a pekne to vyudim, dym sa dostane všade a to hlavne do špar medzi doskami na plafone kde sa väčšinou skrývajú tie potvory, logicky by ich to malo udusit, už pri nedávnom prikladani do ohniska na mňa nič neskočilo, a predtým sa tam nedalo ani vojsť lebo v okamihu som ich mal plnú hlavu, neskutočne rýchlo útočili... Zajtra sa prihlasim a dám vedieť či to pomohlo... Držte mi palce, idem priložiť na ohnik...
No som tu z výsledkom môjho údenia čmelíkov... prvý dojem, vošiel som do kurína z malou dušičkou, či z toho dačo bude... prešiel som celý kurín len v kraťasoch ako návnada a nič na mňa neskočilo, žiadny útok.. ale jak som vyšiel vonku a zavrel dvierka tak hneď som zacítil to známe šteklenie tých upírov, takže konštatujem že čo stihlo tak to utieklo vonku na obvodové steny a tam to bude problém zadymiť, keďže je to otvorený priestor, podkúril som im dneska ešte raz aby som ich dorazil, no ten vonkajšok musím vystriekať chémiou, už som objednal Milben Xpert, to mi poradila jedna chovateľka že jej to zabralo na tie potvory, ale keď to mám zhodnotiť tak v uzavretých priestoroch ten dym zaberá, zvonku to musím asi všetko vystriekať z wapkou a tak aplikovať ten drahý postrek... onedlho sa ozvem z výsledkom môjho trápenia
Tak se zdá, že to je na dobré cestě, našel sem dnes jen same mrtvolky , ale pro jistotu jsem stříknul lokalizovaná hnízda čmelíků a snášková hnízda slepic po vysátí vysavačem na popel přípravkem BIOTOLL údajně s dlohodobým účinkem + jsem skočil pro pytel vápenatého hydrátu a řadně prostor kurníku vypráškoval.Jinak jsem kurník práškoval po každém čištění trusných stolů jednou za 14 dní, ale pytel byl loňský a ve vápně pucky, tak již tak neprášilo, to byla ta příčina neůčinosti zřejmě. Jinak kuřátka i slípky zdá se prosperujou a mimo přepeřování na nich není nic vidět.
Jo tak boj ještě nekončí, ale lepší se to.Dnes jsem našel zas jen mrtvé a nebylo jich tolik co posledně, zatim stále nemám ten MILBEN EXPERT.Tak doufám, že co nevidět bude, ale pro jistotu budu muset MVDr trochu popostrčit.
Beginner
Autor
ovecka napsal(a):
Asi jsme si nerozuměly - nový jedinec se z vajíčka vylíhne za 1-2 dny, ale dospěje do pohlavní zralosti za 2-6 týdnů. To není můj výmysl, ale výsledek vědeckých pozorování.
http://www.desinsekta.cz/cs/atlas-kdc/atlas-kdc/36-cmelik-kuri
Dana.
Myslím, že se upsali, když píší vývoj čmelíka 2-6 týdnů (mělo tam být dnů). Jinde píší rychlý vývoj čmelíka od larvy po dospělce do 7 dnů.
Třeba zde: http://entnemdept.ufl.edu/creatures/livestock/poultry/chicken_mite.htm
nebo když se podíváte na Wikipedii Dermanyssus gallinae (čmelík kuří)
nebo třeba tady: http://www.agro.basf.cz/agroportal/cz/cs/inv_non_crop/m_zajimavosti/roztoci/Ptaci_roztoci.html.
Diskuze - obrázek
dnes v 01:09
1 hlas
Kvalitní příspěvek
Nahlásit Citovat Vložit příspěvek
sue007
Autor
Souhlas, na internetu se dá najít lecos.Moje osobní zkušenost take potvrzuje max týden, co už zase sajou jak divi.Zde také článek, strucny, jasny http://m.deraplus.cz/public/atlas/87-cmelik-kuri.
Jo dík za info, vet. mi to dnes taky řikal, že přes sklad by mě to vyšlo draho, dnes se za nim mám stavit, že mi něco dá free. Protože dnes po kontrole sem ještě pár úpírů našel a jeden se mi zdál stále naživu, ale těžko říci jsou hrozně maličký asi jako samičky kleštíku včelích, spíše ještě menší, zdaleka nedosahují 0,5 mm a byli jen červení tedy asi nenažraní.No uvidíme zítra po vystříkání.
No, máte solidně zavápněno. Já taky takhle vápním, udělám to co nejdříve (ideálně ráno)
a celý den, když jsou slepice venku, to nechám působit, a večer, když už remcají, že chtějí jít sedět, tak to smetu do kyblíku (to vápno) a třeba ještě jednou použiju později.
Páč nechci, aby v tom vápně chodily. Vono jim to na nohy nevadí, ale stačí, aby se pařátem podrbaly do oka a je to špatný.
Nejlepší je mít přímo v kurníku popeliště. To v jednom chlívku mám, z červeného písku
a na vyvápněných stěnách krásně vidím oranžové stopy, jak to fšude práší.
A ten jemňounký prach se čmelíkům vůbec, ale vůbec nelíbí.
Navíc větrám denně jak to jde, otevřu fšechna okna i dvéře a luftuju až do večera.
Kdo má takové ty sranda boudy z OSB desek, metr na metr, tak by si měl udělat
odklápěcí střechu a v těchto dnech ji nechat neustále odstraněnou, přes den,
aby to sluníčko pěkně ty mrchy zalezlý vypálilo. A zbytek povysávat.
Vzal jste to za správný konec, začátku.
A nejlepší na tom je, že když se čistí ten kurník pravidelně,
tak to nezabere tolik času, jako jednorázový hrůza-úklid,
do kterého se člověku vůbec nechce. Takhle je to za chvilku.
Já např. zavedl bezpodestýlkovou variantu.
Připadalo mi to se senem pořád mokré (stará kamenná maštal,
severní strana celá pod zemí, sousední pozemek je furt do svahu,
tak ke zdi všechno stéká a ještě se soused neobtěžoval s děláním okapů,
takže to všechno čije do zdi.
No, takže mám momentálně na podlaze mix vápna a písku a je to suché
a úžasnýma švédskýma plastovýma Fiskarskama (jsou to nejlepší hrábě na světě)
to jenom tak decentně shrábnu (oschlé kuřince) a mám čisté hnojivo,
se kterým se mi následně taky pracuje mnohem líp, než s kolečkem seno-hnoje.
Ten trus samotný prostě pohodím ke stromům nebo do maliniště nebo zarýpnu
v zahrádce a je čisto a klid a krása zase jednou střídá nádheru.
Jsou to tyhle hrábě a jsou opravdu nejlepší na světě a přilehlých galaxiích:
http://www.eleshop.cz/hrabe-na-listi-fiskars-siroke-1382609202
.
Hrábě, vysavač, vápno a písek a pravidelné čištění 1x týdně a je to.
DOBRý DEŇ.
Dnes som našim sliepočkám objavila tieto zaležitosti v perí. Je to ten Kliešťovec kurí alebo nie ?
Ďakujem krásne.
Včera jsem je objevila u nás v kurníku pod žebříčkem opřeným o vlez do kurníku. Tady je fotka víc zblízka.
Takto tie naše príšery nevyzerajú. Tieto sú podlhovasté, prisaté na perí a tie naše krpane sa relatívne rýchlo pohybujú a sú malinké, okrúhle....a sú v perí.
Teraz som ich našla pár aj v kurniku ako tam pobehujú...myslíte, že sú to oni ?
Alebo čo to môže byť ?
Idem s pištoľou z vnútra vypáliť celý kurnik...držte mi palce nech ho nepodpálim :)
...príde mi to ako najlepšia dezinfekcia :)
Keby som mala betónový kurnik, tak vezmem veľkú bombu, pištoľ pustím naplno a vypaľujem centimeter po centimeri :(.
Tak mám za sebou útok na tie príšery ohňom a vrele odporúčam. Demontovala som bidielka a tam ich bolo teda požehnane. Opálila som ich pištoľou, pukali jedna radosť. Boli ich milióny.
Opálila som z vnútra celý kurín. Pukalo to tam ako keď sa robia pukance.
Treba po prvom opálení ale chvíľu počkať.
Drevo sa opaľovaním /priamym ohňom/ zahreje a to teplo vyženie na povrch aj tie príšery ktoré boli zalezené. Začali húfne vyliezať a popcorn sa opakoval a padali na zem ako spálené špekáčiky.
Teraz by som najradšej nechala nejakú dobu prázdny kurín, nech zahynú od hladu príšery...ale neviem na ako dlho by som naše sliepočky mala odsťahovať.
Neviete náhodou ako dlho tie príšery vydržia bez prijímu potravy ?
Ďakujem.
cukinka
napsal(a):
DOBRý DEŇ.
Dnes som našim sliepočkám objavila tieto zaležitosti v perí. Je to ten Kliešťovec kurí alebo nie ?
Ďakujem krásne.
Na 100% klieštikovec. Prečítajte si niečo tu: https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/854422/jak-na-cmeliky#a3171756.
cukinka
napsal(a):
Tak mám za sebou útok na tie príšery ohňom a vrele odporúčam. Demontovala som bidielka a tam ich bolo teda požehnane. Opálila som ich pištoľou, pukali jedna radosť. Boli ich milióny.
Drevo sa opaľovaním /priamym ohňom/ zahreje a to teplo vyženie na povrch aj tie príšery ktoré boli zalezené. Začali húfne vyliezať a popcorn sa opakoval a padali na zem ako spálené špekáčiky.
Teraz by som najradšej nechala nejakú dobu prázdny kurín, nech zahynú od hladu príšery...ale neviem na ako dlho by som naše sliepočky mala odsťahovať.
Ďakujem.
Tie potvory vydržia aj rok bez jedla. Hynú pri 45°C a -25°C.
olja
napsal(a):
Mám asi výhodu v tom, že nemám dřevěný kurník, ale zděný.Když tu pořád čtu, jaké jsou problémy se čmelíkama, začínám se bát, aby mě to nepotkalo taky.Ale na druhou stranu, kde není nákaza, tam by se nic takového nemělo objevit si myslím.Ví někdo, odkud se to bere?
Prenášajú to vtáky ( hrdličky, vrabce,...).
cukinka
napsal(a):
Ďakujem.
Tak jsem vyzkoušela dnes večer a díky za tip. Kurník přežil, ty čmelíci co vylezli ne
Už druhý deň riešim ako najúčinnejšie, ale aj najmenej chemicky proti nim bojovať a natrafila som na Germicídne žiariče. Raz za čas keď sú sliepočky pri výmene stielky strčiť to do kurína a zapnúť. Malo by to vyhubiť všetko. Nebolo by to najlacnejšie riešenie, ale pokiaľ by fungovalo, tak by som do toho išla rada.
Nemáte s tým niekto skúsenosti ?
Ďakujem
Link : http://www.zdravotnickepomocky.sk/dezinfekcne-prostriedky/Germicidne-ziarice/Clanky/Germicidne-ziarice.
Když tu čtu jaké problémy s chovem lidi mají, tak jen kroutím hlavou.jak je to možné, že jsem o tom jako dítě níkdy neslyšela.Zrovna tak např, o plísních rajčat.Není to tím, že je všechno přešlechtěné a tím pádem i náchylné?Pocházím z rodiny, kde se chovalo vše ve velkém,14 ha polí a lesů, krávy.prasátka, slepice, psi a kočky.Nepamatuji, že by se řešil nějaký zdravotní problém.
Třeba to zabere i na čmelíky. Kopretina vratič viz odkaz, nejvyšší čas si teď nasbírat
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrati%C4%8D_obecn%C3%BD.
Jinak mi dnes byl doporučen CYTROL FORTE je to na 10l roztoku a cena 99Kč. Jinak u mne zatim dobrý, dnes čmelíci prozatím nenalezeni.
Tady v Příbrami to mají v krámku bývalého (ZZ) u vlakového nádraží prodávají tam mimo jiné i směsi pro zvířata.
Karásek

XXX.XXX.9.102
Http://www.uvc.cz/shop/gl-prenosne/5-gesp-15.html
Vypadá to zajímavé. Taky by me zajímaly zkušenosti, pokud to někdo používá.
vlašky

XXX.XXX.147.218
Minulý rok som mal dosť veľkú inváziu čmelíkov, tento rok sa situácia nezopakovala, ale nejaké jedince sa objavili. Zatiaľ najúčiinejší u mňa bol produkt od firmy Iframix, nechcel som žiadnu chémiu, aj keď prvý rok som skúšal všetko ( vápno, biokill, apralit, savo, cyper). Kurín som opaľoval horákom a tiež používal dymovnice a následne asi týždeň vetral, ale tie potvory všetko prežili. Ekosip bol účinný len minimálne. Teraz mám pre istotu stále doma balenie a ak vidím čo len malý výskyt už ich práškujem :D ono to tie potvory krásne vysuší. Minulý a aj tento rok som mal možnosť pozorovať výskyt v drevenom a oddelenom murovanom kuríne a nie je pravda, že viac sa držia v drevených kurínoch, pravda je taká, že najviac sa držia v kuríne kde je viac hydiny, na vodnú hydinu mi neútočili, jedine na hrabavú. Ako je uvádzané na internete, že drevené zariadenie treba spáliť, tak musím povedať, že aj na toto mi zabral prípravok, rozrobil som ho vo vode od oka a natrel nim drevo, čmelíci nemali šancu.
Po návšteve laborátória / http://vetwell.sk/ a http://www.vetservis.sk/...kde sa zaoberajú diagnostikou, liečením a aj pitvaním zvierat /aj hydiny/ sme s kompetentnými vyšpekolovali nasledovný postup akým budeme v ničení tej pliagy v našom prípade postupovať :
- V prvom rade demontovať bidlá a všetko, čo sa demontovať dá,
-následne vypáliť celý kurín aj špáry, všetky hniezda, ktoré sa po demontovaní objavia... / v našom prípade opatrne, keďže je náš kurín drevený / na fotke /...treba si počkať aj na jedincov, ktorí po chvíľke spod dreva po jeho zahriati výjdu a spraviť z nich popcorn :)
- Následne dôkladne kurín z vnútra aj z vonku vystriekať vapkou
- Po vyschnutí dreva kurín poriadne vydenzifikovať... ja som zvolila dezinfekciu používanú v lekárstve : https://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-od-a-po-z/incidin-m-spray-extra/
- Následne poriadne vystriekať Bio Killom : https://abc-zoo.sk/9743-bio-kill-pripravok-na-nicenie-hmyzu-450-ml.html?gclid=Cj0KEQjw3ZS-BRD1xu3qw8uS2s4BEiQA2bcfM1fJsAyT4ZEa_zJ66oujZJkGyr3D4joJtBNpgZM8_AaAvLy8P8HAQ
- Keď Bio kill vyschne, rozprášiť po celom kuríne, do špár, aj z vonku jednoducho všade, aj na sliepky EKOSIP : http://www.vetservis.sk/produkt/ekosip-nahradne-balenie-150g
- Ako podsieľku použiť listy z Vlašského orecha, a na háčiky zavesiť Vratič, prípadne aj Palinu... zavesiť radšej do takej výšky aby na to nedosiahli...aj keď jesť by to nemali...ale pre istotu.
Vypálený kurín už máme, teraz ho vapkujeme, dezinfikovať budeme predpokladám, zajtra alebo pozajtra, hneď nato striekame BIOKillom atď...tak nám držte palce.).
jaandy
napsal(a):
To je kraaaasny kurin, nemate o nom viac detailnejsich foto?
Ďakujeme.
Máme také rozprávkové 2.
Jeden na stračej nôžke /to je ten na fotke/ a druhý väčší až pre 40 sliepočiek ten je už na štyroch nôžkach :)
Fotky dám sem neskôr, lebo v tomto momentálne prebieha boj s tými malými potvorami...nechcem to zakríknuť, ale vyzerá to nádejne.)
Mám v ňom demontované bidlá, vyhodenú podstielku z hniezda, schodíky sú mimo...tak keď snáď úspešne dobojujeme, nafotím a pridám ich sem.
...a ďakujeme za pochvalu :)
Táto doba je zvláštna...ľudia radi kritizujú a málo kto pochváli.).
karji
napsal(a):
Krásný kurník a mě se líbí ještě víc slepička nebo kohout. Kde se dá koupit taková krasavice. Děkuji Jitka.
Áno, sú to naše strapaté krásavice Cream Legbar. Znášajú zelené alebo tyrkysovo zelené vajíčka takmer bezcholesterolové ako Araukany, ale vo väčšom množstve a vajíčka sú tiež väčšie ako od Araukán.
Rozdiel je v porovnaní s Araukanmi ešte v tom, že už pri kuriatkach vidíte, z ktorého Vám vyrastie kohútik a z ktorého sliepočka.
Mládky sliepočky Cream Legbar som na predaj ešte nevidela. Aj my sme si ich vypiplali z kuriatka. Hľadám nepríbuzného kohúta, ale na Slovensku je myslím len jedna pani ktorá ich predáva, tak ho mám problém zohnať. Mám pocit, že všetky sliepočky a kohútikovia, ktorí sú na Slovensku sú od nej :(.
karji
napsal(a):
Klidně si je vypiplám i z vajíček. Tak kdyby jste na jaře prodávala tak se hlásím jako vážný zájemce. Děkuji a s pozdravem a přáním pěkného dne Jitka.
O.K.
Uvidíme, čo bude a či zoženieme nepríbuzného kohútika...lebo naše sliepočky momentálne stráži len ich pokrvný veľký BRAT Koky :)
budem na to myslieť.).
Komunikujem kvoli tým Všoliam ako im u nás hovorí so skvelými odborníkmi.
Telefonujeme, radíme sa...
Pôvodne som uvažovala nad kúpou GERMICÍDNEJ LAMPY : http://www.uvc.cz/shop/gl-prenosne/5-gesp-15.html, ale jej žiarenie sa nedostane do špár. Je to dobré ako prevencia, ale nie ako vyriešenie už existujúceho problému :(
AAAle vraj by náš problém vyriešil Ozónový generátor, ktorý ozón vyrobí, vypustí a ten sa dostane úúúplne všade. Do malinkých dierok a špár. Link : http://www.uvc.cz/shop/ozonove-generatory/222-ozonovy-generator-profizon-7g.html
Nie je síce lacný, ale mala by som aspoň pokoj. :)
Nemáte s tým Ozónom náhodou niekto skúsenosti ?
ja

XXX.XXX.55.7
Nie je síce lacný? 555, -€ ? To asi len niekde do veľkochovu.
Najděte si na internetu firmi IFRAMIX - meil kdohnal@iframix.cz a stačí napsat, že žádáte info k tzv.balíčku RED MITE pro drobnochovatele
pak si ještě najděte přípravky na čmelíky od firmy AGROCHEMA-konkrétní přípravky
ALPHABAN 0,5l ředí se dle návodu za 564, -
BANDIT super 10 EW ředí se vodou 1litr za 621, -
CYTROL forte 250g ředí se za 494.-
dále v tom výše uvedeném balíčku je přípravek do napájecí vody a suchý přípravek k ošetření slepic.Dále je u toho video. Balíček stojí 749, - včetně poštovnéhoi.
ja
napsal(a):
Nie je síce lacný? 555, -€ ? To asi len niekde do veľkochovu.
Áno, nie je síce lacný.
Tie príšery máme v kurniku prvý krát a som už z nich na nervy. Posledné dni som za prípravky vysolila cca 100 Euro : 2xBiolit, Biokill /10 Euro/,2 litre dezinfekcie /26 Euro/, Ekosip /cez 15 Euro, Milben Expert /27 Euro a neviem čo ešte... k tomu moj čas, nervy a dve uhynuté sliepočky sa vyčísliť nedajú !
A pre odkrvené sliepočiek ktoré nám zostali som musela dokúpiť B complex nech sa mi pozviechajú.
Tak si to zrátajte a je to stále len chémia.
Problém sa môže opakovať a chémiou preventívne budete striekať ten kurín aj tak pravidelne...chúďatenká sliepočky a všetko sa to dostáva do vajec.
Pokiaľ by tento generátor zabral...čo vraj áno, lebo ho už na tie potvory vraj vyskúšali...tak by som bola spokojná. Preventívne ho tam raz za mesiac vložím, zapnem na dvadsať minút a malo by to byť o.k. a bez chémie.
V pondelok ho mám doma, tak uvidím, či sa moje rozprávkové predstavy naozaj naplnia :).
cukinka
napsal(a):
Áno, nie je síce lacný.
Tie príšery máme v kurniku prvý krát a som už z nich na nervy. Posledné dni som za prípravky vysolila cca 100 Euro : 2xBiolit, Biokill /10 Euro/,2 litre dezinfekcie /26 Euro/, Ekosip /cez 15 Euro, Milben Expert /27 Euro a neviem čo ešte... k tomu moj čas, nervy a dve uhynuté sliepočky sa vyčísliť nedajú !
A pre odkrvené sliepočiek ktoré nám zostali som musela dokúpiť B complex nech sa mi pozviechajú.
Tak si to zrátajte a je to stále len chémia.
Problém sa môže opakovať a chémiou preventívne budete striekať ten kurín aj tak pravidelne...chúďatenká sliepočky a všetko sa to dostáva do vajec.
Pokiaľ by tento generátor zabral...čo vraj áno, lebo ho už na tie potvory vraj vyskúšali...tak by som bola spokojná. Preventívne ho tam raz za mesiac vložím, zapnem na dvadsať minút a malo by to byť o.k. a bez chémie.
V pondelok ho mám doma, tak uvidím, či sa moje rozprávkové predstavy naozaj naplnia :).
Já Vás chápu, ale čmelík je opravdu velice odolný, ne, že bych Vás podceňovala, ale skutečně si něco více o tomto parazitu přečtěte na Wikipedii.Navíc jak generátor, tak ostatní přípravky jej nevyhubí a musí se skutečně opakovat a střídat.Je pravdou, že dřevěný kurník jim opravdu "vyhovuje", zděné kurníky jaksi "obcházejí.
Přípravky, které jsem Vám uvedla nejsou pro zvířata škodlivé a ani pro vajíčka.Tato info se divně šíří, naopak horší je nechat slepice a čmelíky a jistě je Vám dobře známo, že čmelík infikuje vajíčka, ale i samotné maso.Přenáší poměrně dost nákaz.
Klara*
napsal(a):
Čauky lidi. Probírate tu kurníky a co slípky? Ty asi vypalovat nebo vykuřovat nebudete že?
Tak co na ně použít? Popeliště mají ale parazity taky. SOS pomoste prosím i našim dvounohým přátelům.
Podle info-popeliště by mělo být suché a s dřevěným popelem.Jinak jsou skutečně dýmovnice na vykuřování kurníků a k tomu přesný náívod.Myslím, ale, že to až tak účinné není.Jinak pro slepičky jsou pudry.Jak jsem výše uvedla-podívejte se na to na internetu.
ja

XXX.XXX.55.7
Ja som tiež používala rôzne spreje, potom tu niekto spomenul natierať benzínom a vypáliť teplovzdušnou pištoľou. Mám murovaný kurín a bidlá mám na paletách, tak som to rozobrala hniezdo čmelíkov vypálila, potom natrela benzínom. Myslela som, že to stačí, ale po týždni tam boli zase. Pištoľ sa mi medzitým pokazila, tak som bidlá aj palety oparila vriacou vodou, opakovala som to po dvoch dňoch, asi dva týždne, teraz je zatiaľ pokoj, ale pre istotu, stále oparujem vriacou vodou po 3dňoch. Stále kontrolujem, do znáškových hniezd dávam bylinky, orechové lístie a do popoliska ekosip.
vlašky

XXX.XXX.147.218
Ja som mal najlepšiu skúsenosť práve s balíčkom od Iframixu, jednoducho som všetko vyčistil, poriadne povymetal, do postrekovača rozrobil ten ich prášok a na jemno rozprášil po celej ploche kurína, aj do špár a miest kde sa zdržiavali, sliepočky som pochytal a posypal s práškom na to určeným z balíčka a ešte pridal tie tekuté vitamíny do vody a musím povedať, že to bolo účinné tak na 98%, zvyšné 2 % sa držia jednoducho, a to tak, že keď som zaznamenal aktivitu čmelíkov, už priamo v noci som na nich naprášil ten prášok, oni do rána uschli, naviac vonia to pekne po citróne, a naozaj to funguje, prášok sypem aj do hniezd a nemám ani jedného čmelíka.
vg1955
napsal(a):
Prosim Vas ten CYTROL EXPERT kde kupujute?
Koupíte ve firmě AGROCHEMA tel.724037218 nebo pevná 568627924, jinak si zadejte uvedenou firmu na internetu a kontakty.Já jsem včera v noci objednala a zítra mě to přivezou.Jinak jak píše "neregistrovaný uživatel, tak ten balíček mám také objednaný od fy Iframix, a po rozhovoru s p.Dohnalem věřím, že i to bude zabírat.Přeci jen to chce prostředky střídat a hlavně likvidaci dělat v kratších časových intervalech.Ještě jsem měla Milben xpert a také to zabírá.Docela mě i zaujal nápad paní, která to likviduje horkou vodou.Když si chovatel přečte podrobnosti o čmelíku kuřím-tak je to skutečně parazit skoro až nezničitelný, ale nelze to nechávat bez povšimnutí protože slepičky tím strašně trpí a to jak je oslabuje nelze úspěšně dotovat vitamíny a jinými podpůrnými prostředky-čmelík je prostě rychlejší.Přeji všem úspěšný boj s touto parazitickou potvorou.J.M.
Skúste aj zahraničné stránky, napr.: http://www.sprcentre.com/Online-Shop-Categories/Poultry-Parasite-Control-Products/Poultry-Shield-500ml - nerobím im reklamu, len dávam do pozornosti...
Arisko
napsal(a):
Tie potvory vydržia aj rok bez jedla. Hynú pri 45°C a -25°C.
Takže pokiaľ na ďalší rok budú hlásiť štaridsiatky teploty a ja celý kurín obalím do čiernej fólie, za živa ich uškavrím :)...lebo docieliť 45 stupňové teploty v kuríne počas extrémne teplých letných dní nie ja až taký problém :).
začátek
napsal(a):
Jo tak boj ještě nekončí, ale lepší se to.Dnes jsem našel zas jen mrtvé a nebylo jich tolik co posledně, zatim stále nemám ten MILBEN EXPERT.Tak doufám, že co nevidět bude, ale pro jistotu budu muset MVDr trochu popostrčit.
Dobrý deň.
Dnes som sa konečne dostala k postreku Milben Xpert. Neviete mi náhodou povedať ako dlho po aplikácii nesmú ísť sliepočky do kurína ? Túto informáciu som nikde nenašla.
Ďakujem.
bumbac

XXX.XXX.4.22
A je to tu http://www.skudci.com/cmelik-kuri.
tevi

XXX.XXX.190.88
Tak máme čmelíkov i u nás. Mám malý drevenný kurník. h100xd200xv240. Prečítala som si Vaše príspevky a premýšľala nad kúpou prostriedkov proti čmelíkom. Zamýšľala som, že kurník vyčistím vapkou a potom postriekam. ALE, manžel spomenul, že pri práci dezinfikuje zariadenie pomocou vyvýjača pary o teplote 110-130 stupňov C. Tak dám vedieť, či sa mi podarí kurník naplniť parou a čmelíkov vypariť. Nevidela som ich tam moc (možno som ich len nespoznala). Pare zdar!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Parní čistič pomůže také. Je o rozhodně lepší než oheň ve dřevěném kurníku.
tevi
napsal(a):
Tak máme čmelíkov i u nás. Mám malý drevenný kurník. h100xd200xv240. Prečítala som si Vaše príspevky a premýšľala nad kúpou prostriedkov proti čmelíkom. Zamýšľala som, že kurník vyčistím vapkou a potom postriekam. ALE, manžel spomenul, že pri práci dezinfikuje zariadenie pomocou vyvýjača pary o teplote 110-130 stupňov C. Tak dám vedieť, či sa mi podarí kurník naplniť parou a čmelíkov vypariť. Nevidela som ich tam moc (možno som ich len nespoznala). Pare zdar!
Ich prítomnosť zistíte tak, že škáry a pod bidlami natriete benzínom a budú utekať o dušu. A to vyparovanie opakujte po 3 dňoch a potom stále kontrolovať.

Mám vynikající zkušenost s přípravkem neostomosan. Dá se koupit u veterináře a zabírá snad na všechno.
tevi

XXX.XXX.190.88
Tak som okrem mrakov čmelíkov v kurníku našla i štírka domáceho. V panike som ho tiež zlikvidovala. Je to prirodzený predátor čmelíkov?
tevi

XXX.XXX.190.88
tevi

XXX.XXX.190.88
Tak očista zanami. Neustále ma hlevalo, že mám malý kurník, ale pri ničení čmelíkov som si pochvaľovala obslužnosť priestoru. Ako prvé, som celý kurník omlátila vapkou, opakovane. Nechala som ho cez deň uschnúť a podvečer nainštalovala paru. Keď sa kurník naplnil parou, začali čmelíci vyliezať škárami von z kurníka (mala som si nachystať dáky insekticid, že by som ich rovno striekala), ale nič som nemala a tak som zobrala hadicu a tou horúcou parpu som ich likvidovala. Zas všetko opakovane a dôkladne. I tak tie beštie tam určite dáke preživšie zostali. Plánujem potrieť škáry benzínom, ale to neviem ako presne. Ale určite budem týždenne vymienať a páliť podstielkovú slamu, aby sa nepremnožili. Sú to mrchy!
tevi
napsal(a):
Tak očista zanami. Neustále ma hlevalo, že mám malý kurník, ale pri ničení čmelíkov som si pochvaľovala obslužnosť priestoru. Ako prvé, som celý kurník omlátila vapkou, opakovane. Nechala som ho cez deň uschnúť a podvečer nainštalovala paru. Keď sa kurník naplnil parou, začali čmelíci vyliezať škárami von z kurníka (mala som si nachystať dáky insekticid, že by som ich rovno striekala), ale nič som nemala a tak som zobrala hadicu a tou horúcou parpu som ich likvidovala. Zas všetko opakovane a dôkladne. I tak tie beštie tam určite dáke preživšie zostali. Plánujem potrieť škáry benzínom, ale to neviem ako presne. Ale určite budem týždenne vymienať a páliť podstielkovú slamu, aby sa nepremnožili. Sú to mrchy!
Zopakujte do 3 dní, ak tam nejaké ostali, aby sa nestačili vyliahnuť.
tevi

XXX.XXX.190.88
Dnes to zoberiem letlampou a ešte i zajtra a pozajtra, pak benzín. Sliepky vystriekam arpalitom, ten skvelo držal a vyzabíjal všetko. Uvidím vypadá to nekonečne, ale stačí mi, ak budú na únosnej miere, tzn. keď nebudem nacházdať hniezda pod bydlami a v škárach. Ako podstieľku majú slamu, dnes ju znova spálim, určite tam už zase naliezli.
Ešte by ma zaujímalo, či má niekto skúsenosti s nečistením a výskytom čmelíkov. Pretože dva roky dozadu som nemala taký čas a sliepky vegetovali v pohode. Kurník bol dosť znečistený (hrozne), ale sliepky znášali, nepšikali, boli úplne v pohode. O čmelíkoch som nevedela, možno tam boli, ale nikdy na mňa nenaliezli. Teraz, čo to prakticky týždenne čistím, kuracince kvasím na hnojivo, kurník vymetám atd., je všetko inak. Čmelíkov hromada snáď všade, lezú i na mňa, pár sliepok pšiká, znáška z 9 ks 2vajíčka. Ach jo..
kantor

XXX.XXX.55.3
Čmelík neznáša teploty nad 80°C a prašné prostredie. Veď ten prach je na bidlách a na zemi a nevíri vo vzduchu
tevi

XXX.XXX.190.88
Tak myslím, že letlampa je veĺmi účinná zbraň. Pukali ako pukance. Po dôkladnom vypálení som ešte zapálila v kurníku slamu z podstieľky, mala som obavu aby neblafol celý kurník (je drevenný), pozatvárala dvierka a v tichosti myslela na hasičov (samozrejme s hadicou v ruke). Bola to rychlovka, ale po vyletení dymu som zistila, že čmelíci útok letlampou v obmedzenom množstve prežili a v panike zdrhajú pred ohňom, tak som tých vzliezajúcich znovu osmažila letkou a bolo..
Zajtra postriekam všetko akaricídom, pak benzín a hurá na prázdniny.
Pekný večer všetkým a ďakujem za rady, typy a nápady.
tevi

XXX.XXX.190.88
Dakujem, určite asi k tomu pristúpim. Myslím, že jediným účinným postupom je striedanie prípravkov. Ničenie mechanické i chemické.
S klieštikovcom bojujem bohužiaľ aj ja. Zatiaľ bezvýsledne. Mám veľký drevený kurín, takže je to, ako sa zdá, márny boj. Neostomosan nezabral, aj keď som použila podstatne vyššiu koncentráciu ako je predpísaná. Včera som striekala Milben expert. Komplet všetko zvnútra aj zvonku namokro. Tiež som použila vyššiu koncentráciu. Dnes ráno tie potvory kľudne lezú po kurníku . Nechápem. Veď je to prípravok určený presne na ne... A nefunguje. Takže pristúpim k ďalšiemu kroku, ktorému som sa chcela vyhnúť. Budem musieť použiť oheň. Len dúfam že s klieštikmi nespálim aj kurín
Teraz som čítala o ručných parných čističoch. Sú určené aj na likvidáciu roztočov. Príde mi to logické, lebo sú vystavené vysokej teplote a pritom je to úplne bezpečné. Navyše žiadna chémia. Cenovo to tiež nie je až také hrozné. Keď to porovnám s tým, koľko som už vyhodila za postreky a dá sa to použiť aj v domácnosti a kedykoľvek opäť na klieštika. Stačí len voda. Neskúšal ste to niekto?
Dobrý deň, prípravok Byemite je priamo na čmelíky/klieštikovce u sliepok, používa sa vo veľkochovoch hydiny na ničenie tohoto parazita.
Postrek sa vykonáva v dvoch po týždni eozdelených dávkach a môže sa robiť maximálne 2x do roka, čiže 4ri postreky, inak by mohol parazit ostať rezistentný.
Nakoľko nieje voľne predajný, ale iba na lekársky predpis(veterinárny), tak je ťažšie sa k nemu dostať a ešte je aj nevýhoda jeho dosť vysoká cena a veľkosť balenia (až 1 liter), čo je pre drobného chovateľa zbytočne veľa.
Nakoľko sa mi Byemite naozaj osvedčil, keďže sa mi ho podarilo zohnať a ešte mi dosť ostalo, tak v prípade záujmu ma prosím kontaktujte na môj email rory243@gmail.com a kľudne pošlem poštou.
Viac info cez email, prajem veľa úspechov v boji s týmto nechuťákom
Rado.
Jedinehisex

XXX.XXX.18.108
Muj nazor a zkusenost - jestli maji slipky dostatecne velky prostor k ziti (ja mam 30 aru ruzneho terenu a porostu na 15 slipek) tak se tech ruznych parazitu vzdycky casem nejak zbavi. Je to jako na houpacce. Jednou je maji a pak zase vubec. Vejce nesou normalne. Vzdycky si najdou nejake popeliste (po obcasnem paleni krovin v sadu) nebo prasnou jamy kterych je na pozemku pozehnane.. Kurnik maji dreveny ale v nem travi pouze cas na spani a to i v zime. Porad behaji venku. Kdyz byly slipky predtim v male zahradce (cca 2-3 ar) tak cmeliky meli furt.

Jedinehisex
napsal(a):
Muj nazor a zkusenost - jestli maji slipky dostatecne velky prostor k ziti (ja mam 30 aru ruzneho terenu a porostu na 15 slipek) tak se tech ruznych parazitu vzdycky casem nejak zbavi. Je to jako na houpacce. Jednou je maji a pak zase vubec. Vejce nesou normalne. Vzdycky si najdou nejake popeliste (po obcasnem paleni krovin v sadu) nebo prasnou jamy kterych je na pozemku pozehnane.. Kurnik maji dreveny ale v nem travi pouze cas na spani a to i v zime. Porad behaji venku. Kdyz byly slipky predtim v male zahradce (cca 2-3 ar) tak cmeliky meli furt.
Nepleťte čmelíky a všenky. Jako jabka a hrušky.
Zvětšení výběhu a možnost popelení Vás zbaví všenek. Čmelík ale bez ohledu na velikost výběhu sídlí v kurníku. Takže jste patrně neměl čmelíky, ale všenky. Nebo to byli čmelíci, ale zmizeli z jiného důvodu.
Jedině pokud mají možnost spát na stromech, tak pak na čmelíky netrpí vůbec. Ti je totiž v noci nemohou obtěžovat.
EP1971

XXX.XXX.72.175
Slepice pouštím každý den na svoji zahradu 2000m2 a cmeliky mám v kurníku. Než jsem na ně přišla, zahubili mi slepičku a dvě kuřátka. Nejdřív jsem vyčistila dýmem. Vylezly potvory na vnější plášť kurníku a tam jsem je nastříkala savem. Uvnitř jsem nastříkala cmelikostopem. Dnes to jdu zopakovat. Do hnízd a na podlahu jsem dala kapradí a listy ořechu. Slepice mají ve výběhu vzrostly orecht, tak nemusím pro listí daleko. Čtu diskuzi a vyzkouším i jinou chemii. Díky všem

Také jsem bojovala se čmeliky. Byla jsem z nich nešťastná. Já vše dřevěné spálila, opatřila si plastové kukaně a z plastových plotovek hřady. Zkusila jsem dle rady vápno a písek. Koupila pytel vinařské křemeliny a poprašuji i slepičky. Nejlepší úklid, ráno zhrabnu a je pořád sucho a čisto.
Tak to sem vám dám ještě jednu inspiraci jak řešit čmelíky. Od křemeliny, ruliček s ovčí vlnou, chemie a horkovzdušné pistole jsem definitivně našla, co se dá používat opakovaně, není to chemie a až na prvotní investici to není taková finanční ztráta. A nepotřebujete jako na horkovzdušnou pistoli elektriku na zahradě. Akorát si musí člověk připravit "pro jistotu" kropáč s vodou. Pro mě jako blondýnu (dámy prominou) je to fakt jednoduché používání. Ale je třeba to držet směrem dolů nebo max vodorovně. Takže strop s tím neožehnete.
https://www.mevatrade.cz/Vypalovac-plevele-d398.htm
Já jsem měl také problém s čmelíkama ve starém dřevěném kurníku, kam jsem se podíval všude čmelíci. Tak jsem použil ATAK DELTACAPS 50CS v kombinaci s SPINTOR insekticid, vystříkal a cca po 14-dnech bylo po čmelíkách. Nyní preventivně používám jako prevenci křemelinu. Zatím od června do dneška po čmelíkách ani památky.
U nás letos v kurníku 0 čmelíků. Ale přivezla jsem si v září 3 malý Maransky a jak oni jsou černý, tak tam na nich byli ti upírský šmejdi a já je neviděla. Naštěstí jsou kuřičky stále ve svém budníku, je to relativně malý prostor, tak nebylo těžké to hned zlikvidovat křemelinou. Ten vypalovač plevelů je super, ale do dřevěnýho kurníku bych se s tím bála, Na dlažbu kolem baráku to bude báječný. Já si vařím "ekologickej Raundupp", z octa, soli a jaru, ale tohle mi přijde lepší. Hned si to objednám. Díky.
No já to právě na dřevěný zařízení používám :-) Ale radši mám tu konev po ruce.
Ono mě to vlastně napadlo, že jsem si vzpomněla na starý filmy, co se kopírovaly za totáče po chovatelích holubů o chovatelích tuším z Belgie. Tam měli holubníky velký jak barák. Holuby vypouštěli něco jako francouzskýma oknama. Pak po mechanickým čištění tam chodil pan chovatel v bílým plášti a rouškou a vypaloval podlahu.
No já mám kurník hodně vysoký, něco ke 3 metrum a je z laminovaný dřevotřísky. Já bych to stoprocentně podpálila. Kdyby to bylo z masivu, no tak budiž, ale takhle ani s tou konví to zkoušet nebudu. Oni ti čmelíci ani nemají kam moc zalézat, rohy jsou vytmelený, žádný spáry. A jak podestýlám na piliny, tak, stačí to zasypat tou křemelinou a je po nic, z toho už se nevyhrabou. Hlavně je důležitý to pořád hlídat a nenechat je rozrůst do velkých kolonií.

Zuzkaa
napsal(a):
U nás letos v kurníku 0 čmelíků. Ale přivezla jsem si v září 3 malý Maransky a jak oni jsou černý, tak tam na nich byli ti upírský šmejdi a já je neviděla. Naštěstí jsou kuřičky stále ve svém budníku, je to relativně malý prostor, tak nebylo těžké to hned zlikvidovat křemelinou. Ten vypalovač plevelů je super, ale do dřevěnýho kurníku bych se s tím bála, Na dlažbu kolem baráku to bude báječný. Já si vařím "ekologickej Raundupp", z octa, soli a jaru, ale tohle mi přijde lepší. Hned si to objednám. Díky.
No, ta sůl není moc vhodná, zbytečně si zasolujete zem. Na plevel v dlažbě je nejlepší a nejekologičtejší jen vřelá voda. Funguje to dobře, jen na velké plochy se holt člověk trochu naběhá s konví
ixo

XXX.XXX.176.246
dobrý den najucinnejsie podla skusenosti to prejst horakom a je po nich
Cmelik

XXX.XXX.139.16
bumbac
napsal(a):
A je to tu http://www.skudci.com/cmelik-kuri.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Štálan

XXX.XXX.244.136
Vždy keď sa to stane tieto švoli, kúpim ocot viac litrov, po vyčištení kurina vystiekam ovocinarskym postrekovačom komplet kurnik tak že ocot tečie po stenách od stropu i po podlahe. Zatvorim a pol dňa výdrž. Otvorím vyvetrat a na noc nechám pootvorene dvierka aby od octoveho smradu nevykapali aj sliepky. Ocot je lacná žiaravina účinná ihneď ani naša koža ho neznesie dlhšie. Švole spáli a nedá dýchať. POZOR na hniezdo kam nesú vajcia pipiny aby ste ho tiež spálili vystriekali vymenili novú podstielku. Čisté a nové potom sa to dá do poriadku. Postriekal som octom trávu neúmyselne A vyhorela za pol dňa. Lacný pomocník Ocot.
Štálan
napsal(a):
Vždy keď sa to stane tieto švoli, kúpim ocot viac litrov, po vyčištení kurina vystiekam ovocinarskym postrekovačom komplet kurnik tak že ocot tečie po stenách od stropu i po podlahe. Zatvorim a pol dňa výdrž. Otvorím vyvetrat a na noc nechám pootvorene dvierka aby od octoveho smradu nevykapali aj sliepky. Ocot je lacná žiaravina účinná ihneď ani naša koža ho neznesie dlhšie. Švole spáli a nedá dýchať. POZOR na hniezdo kam nesú vajcia pipiny aby ste ho tiež spálili vystriekali vymenili novú podstielku. Čisté a nové potom sa to dá do poriadku. Postriekal som octom trávu neúmyselne A vyhorela za pol dňa. Lacný pomocník Ocot.
😲Vy jste úžasný 😀!!!!...koho by to napadlo , použít něco,tak jednoduchého a levného a netoxického, jako je ocet!!😄... velké díky za výbornou radu 👍... už se mi také čmelici objevili, tak je hned začnu likvidovat... děkuji 😊

ooo, že ještě drůbežárny nepřišly na takové levné řešení:D
čmelíci přežijí plynování formaldehydem

napsal(a):
ooo, že ještě drůbežárny nepřišly na takové levné řešení:D
čmelíci přežijí plynování formaldehydem
Fakt? Tak to už zbývá jenom atomovka.

ančovička1
napsal(a):
Nebo mrazák 😀
A jak chcete narvat kurník do mrazáku? A mimochodem, jednou jsem vytáhla u nás na pitevně mrtvolku psa z mrazáku na cvičení z patologie. A skákaly z něj ŽIVÉ blechy!
A před léty mělo jedno dítě moc hezkou práci na téma parazité u ryb. A měla fotografie ryb, zmražených a určených pro lidskou konzumaci, ve kterých byly ŽIVÉ tasemnice.
Tož tak. A vzhledem k tomu, že třeba švábi přežijí i vysoké dávky radiace...
Vrků

XXX.XXX.12.176
napsal(a):
A jak chcete narvat kurník do mrazáku? A mimochodem, jednou jsem vytáhla u nás na pitevně mrtvolku psa z mrazáku na cvičení z patologie. A skákaly z něj ŽIVÉ blechy!
A před léty mělo jedno dítě moc hezkou práci na téma parazité u ryb. A měla fotografie ryb, zmražených a určených pro lidskou konzumaci, ve kterých byly ŽIVÉ tasemnice.
Jako spermie.
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=gHj0AvUUzX4

Vrků
napsal(a):
Jako spermie.
No nevím, ozařování se používalo jako sterilizace u samců mouchy tse-tse.
Vrků

XXX.XXX.12.176
napsal(a):
No nevím, ozařování se používalo jako sterilizace u samců mouchy tse-tse.
Měl jsem na mysli mražené.Co je dobrý, soudní rozhodnutí o tom, že trest doživotí platí i na sperma.Ono totiž mražené bylo pašováno z věznice manželkám doživotně odsouzeným.
Vrků

XXX.XXX.12.176
Odsouzených

Vrků
napsal(a):
Měl jsem na mysli mražené.Co je dobrý, soudní rozhodnutí o tom, že trest doživotí platí i na sperma.Ono totiž mražené bylo pašováno z věznice manželkám doživotně odsouzeným.
Mražené sperma je jiná věc. To samozřejmě jde. Akorát by mě zajímalo, jak to v těch věznicích dělali. Technicky. Vybavení tam na to asi nemají.
napsal(a):
Mražené sperma je jiná věc. To samozřejmě jde. Akorát by mě zajímalo, jak to v těch věznicích dělali. Technicky. Vybavení tam na to asi nemají.
V zimě u otevřeného okna...
PS: soudím, že je to výmysl. Praxe učí, že děvuchy odsouzených kriminálníků si zpravidla okamžitě hledají nové kriminálníky, aby mohly zplodit další a další kriminálníky a cyklus života mohl pokračovat...
Vrků

XXX.XXX.12.176
petr008
napsal(a):
V zimě u otevřeného okna...
PS: soudím, že je to výmysl. Praxe učí, že děvuchy odsouzených kriminálníků si zpravidla okamžitě hledají nové kriminálníky, aby mohly zplodit další a další kriminálníky a cyklus života mohl pokračovat...
Dle prof.Petra bohatým mafiánům do bandasky s dusíkem,dobře zaplaceno bachářům..Osud nevěrnic předlohou několika italských filmu.

Vrků
napsal(a):
Dle prof.Petra bohatým mafiánům do bandasky s dusíkem,dobře zaplaceno bachářům..Osud nevěrnic předlohou několika italských filmu.
Jo, to by šlo.

petr008
napsal(a):
Do bandasky s kapalným dusíkem? A co ten úd ?
PS: −196 °C
Se tam nestrká ten úd, alébrž sperma.