Chovatelia prosim poraďte som bezradná

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

františka

6.9.2016 11:27
františka

XXX.XXX.147.218

Dobrý deň, chovám sliepočky už dlhú dobu, takže skúsenosti s chovom mám už viac ako 15 rokov. Doteraz som sa nestretla s tým, aby mi v priebehu roka a sezóny len tak kohút ochorel. Mal 1,5 roka a opuchlo mu jedno oko, začal frkať a malo to rýchly pribeh tak som ho hned nasledujúci deň utratila. Jednalo sa o vlašku čiernobielu. Asi po týždni som si všimla odprskávanie a opuch u jednej z tohtoročných žltých hodvábničiek a tak som všetky zobrala a umiestnila do karantény, odčervila helmigalom a utekala k veterinárovi, ktorý mi dal atb Tetracyklín a Tetrakol. Podávala som podľa odporúčania 5 dní 2 dni pauzu a probiotká a 5 dní. Hodvábničky vyzerajú, že im to pomohlo a nič im nie je. Včera po celodennom daždi som sliepočky pustila na veľký trávnatý výbeh až poobede. Dnes pri obednom krmení som si všimla, že jedna z holokrčiek má rovnako výtok z oka a spolu s ňou aj araukana pšeničná, jedná sa o sliepočky liahnuté tento rok v máji. Už si ozaj neviem rady, mám všetky tohtoročné sliepočky uzavrieť do karantény a podávať im atb? Počas zberu násadových vajec mám sliepky oddelené podľa plemena. V lete ich mám spoločne vo veľkom drevenom kuríne spolu s párikom pižmoviek, kurín je 3x6m veľký a vysoký. NIkdy som sa s tým nestrtla, sliepočky z dňa na deň prestane byť čiperná a ma výtok z jedného oka. Podotýkam, že nemám na dvore sliepočky staršie ako 2 roky, s výnimkou jednej hodvábničky, ktorá má 3,5 roka a tá je zdravá. HOlokrčku a aruakanu som oddelila, a dala do karantény,. Kurín som dnes poriadne nechala vetrať a chystám sa ho poriadne vyčistiť a vystriekať Savom. Neviete mi poradiť ako predchádzaž tejto chorobe a o čo sa jedná? Veterinár ma odbil s tým, že buď nech chov vybijem alebo im dám tieto atb ( po oznámení, že nechovám obyčajné hybridky sa na mňa díval ako na blázna). Chovné kmeňe mám len z hodvábničky, holokrčky a vlašky, araukanu si kúpila vajíčka moja dcéra a bohužiaľ vyšli len 2 kuriatka, z ktorých jednu nám vzal pravdepodobne jastrab. Táto je jediná a počúva dokonca na meno, neviem si predstaviť čo by dcérka robila, keby o ňu prišla, preto som jej hneď nasadila atb. vzhľadom na rovnaké príznaky ako u hodvábničiek. Ďakujem za pomoc :(

františka

6.9.2016 11:28
františka

XXX.XXX.147.218

františka napsal(a):
Dobrý deň, chovám sliepočky už dlhú dobu, takže skúsenosti s chovom mám už viac ako 15 rokov. Doteraz som sa nestretla s tým, aby mi v priebehu roka a sezóny len tak kohút ochorel. Mal 1,5 roka a opuchlo mu jedno oko, začal frkať a malo to rýchly pribeh tak som ho hned nasledujúci deň utratila. Jednalo sa o vlašku čiernobielu. Asi po týždni som si všimla odprskávanie a opuch u jednej z tohtoročných žltých hodvábničiek a tak som všetky zobrala a umiestnila do karantény, odčervila helmigalom a utekala k veterinárovi, ktorý mi dal atb Tetracyklín a Tetrakol. Podávala som podľa odporúčania 5 dní 2 dni pauzu a probiotká a 5 dní. Hodvábničky vyzerajú, že im to pomohlo a nič im nie je. Včera po celodennom daždi som sliepočky pustila na veľký trávnatý výbeh až poobede. Dnes pri obednom krmení som si všimla, že jedna z holokrčiek má rovnako výtok z oka a spolu s ňou aj araukana pšeničná, jedná sa o sliepočky liahnuté tento rok v máji. Už si ozaj neviem rady, mám všetky tohtoročné sliepočky uzavrieť do karantény a podávať im atb? Počas zberu násadových vajec mám sliepky oddelené podľa plemena. V lete ich mám spoločne vo veľkom drevenom kuríne spolu s párikom pižmoviek, kurín je 3x6m veľký a vysoký. NIkdy som sa s tým nestrtla, sliepočky z dňa na deň prestane byť čiperná a ma výtok z jedného oka. Podotýkam, že nemám na dvore sliepočky staršie ako 2 roky, s výnimkou jednej hodvábničky, ktorá má 3,5 roka a tá je zdravá. HOlokrčku a aruakanu som oddelila, a dala do karantény,. Kurín som dnes poriadne nechala vetrať a chystám sa ho poriadne vyčistiť a vystriekať Savom. Neviete mi poradiť ako predchádzaž tejto chorobe a o čo sa jedná? Veterinár ma odbil s tým, že buď nech chov vybijem alebo im dám tieto atb ( po oznámení, že nechovám obyčajné hybridky sa na mňa díval ako na blázna). Chovné kmeňe mám len z hodvábničky, holokrčky a vlašky, araukanu si kúpila vajíčka moja dcéra a bohužiaľ vyšli len 2 kuriatka, z ktorých jednu nám vzal pravdepodobne jastrab. Táto je jediná a počúva dokonca na meno, neviem si predstaviť čo by dcérka robila, keby o ňu prišla, preto som jej hneď nasadila atb. vzhľadom na rovnaké príznaky ako u hodvábničiek. Ďakujem za pomoc :(

Ešte mám strach, že keď príde jeseň a sychravé počasie len sa to zhorší, ale to by som mala mať už len chovné kusy bez odchovov podelené v osobitných kurínoch.

6.9.2016 12:15
ovecka

XXX.XXX.171.70

Pokud slepičky mají výtok z nozder, frkají a mají opuchlý obličej, jedná se s velkou pravděpodobností o hemofilovou rýmu drůbeže.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hemofilov%C3%A1_r%C3%BDma_dr%C5%AFbe%C5%BEe
Já jsem ji jednou takto brzy na podzim v hejnu měla, přinesla jsem si ji z výstavy a dost těžko jsem z ní slepičky dostávala. Dávala jsem ATB a musela jsem léčbu opakovat s jiným typem, byla dost urputná. Obešlo se to ale bez ztrát na životech.
Určitě se řiďte radami veta a navíc můžete podávat Hydrovit ADE na podporu léčby a Echinaceové kapky a vitamín C na podoru imunity. Dana.

františka

6.9.2016 13:10
františka

XXX.XXX.147.218

ovecka napsal(a):
Pokud slepičky mají výtok z nozder, frkají a mají opuchlý obličej, jedná se s velkou pravděpodobností o hemofilovou rýmu drůbeže.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hemofilov%C3%A1_r%C3%BDma_dr%C5%AFbe%C5%BEe
Já jsem ji jednou takto brzy na podzim v hejnu měla, přinesla jsem si ji z výstavy a dost těžko jsem z ní slepičky dostávala. Dávala jsem ATB a musela jsem léčbu opakovat s jiným typem, byla dost urputná. Obešlo se to ale bez ztrát na životech.
Určitě se řiďte radami veta a navíc můžete podávat Hydrovit ADE na podporu léčby a Echinaceové kapky a vitamín C na podoru imunity. Dana.

Ďakujem, to je ten problém, minulý rok na výstave som sa až bála chodiť medzi sliepkami, frkalo to tam jedna radosť, a jednalo sa o dosť veľkú výstavu. Doma som si všimla výtok len na oku u jednej hodvábničky, jednej holokrčky a teraz araukany, samozrejme toho chovného kohúta som liečila sekerou, ale u takto mladých sliepočiek je to veľmi drastické. Kurín som práve poriadne vymietla a vystriekala Savom, vetrá sa a sliepočky sú na záhrade.Zvyšné kuričky nemajú žiadny výtok, menšie slzenie som spozorovala u dvoch dospelých nosníc, ale tam mi vet neodporúčal podávať atb z dôvodu znášky. Skúšala som im do oka kvapnúť kvapky, a popravde to celkom zabralo, prestali slziť, Vet mi povedal len ako liečiť už napadnuté. Myslíte, že je lepšie oddeliť všetky mladé kuričky a preventívne im podávať atb alebo iba v prípade prepuknutia? NErada by som ich zbytočne zaťažovala. Ďakujem Františka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.9.2016 13:14

františka napsal(a):
Ďakujem, to je ten problém, minulý rok na výstave som sa až bála chodiť medzi sliepkami, frkalo to tam jedna radosť, a jednalo sa o dosť veľkú výstavu. Doma som si všimla výtok len na oku u jednej hodvábničky, jednej holokrčky a teraz araukany, samozrejme toho chovného kohúta som liečila sekerou, ale u takto mladých sliepočiek je to veľmi drastické. Kurín som práve poriadne vymietla a vystriekala Savom, vetrá sa a sliepočky sú na záhrade.Zvyšné kuričky nemajú žiadny výtok, menšie slzenie som spozorovala u dvoch dospelých nosníc, ale tam mi vet neodporúčal podávať atb z dôvodu znášky. Skúšala som im do oka kvapnúť kvapky, a popravde to celkom zabralo, prestali slziť, Vet mi povedal len ako liečiť už napadnuté. Myslíte, že je lepšie oddeliť všetky mladé kuričky a preventívne im podávať atb alebo iba v prípade prepuknutia? NErada by som ich zbytočne zaťažovala. Ďakujem Františka.

Hele jestli je to hemofilová rýma, mají to všechny, ale akorát některé víc vydrží. hemofilová rýma se v chovu šíří velmi rychle.

taky to může být mykoplasmóza. ta se šíří pomaleji.

akorát obě nemoci umí dlouhodobé bezpřiznakové nosičství a to i po léčbě antibiotik.

takže prostě v chovu to máte a pokud se toho chcete spolehlivě zbavit, nic jinýho než depopulace vám nezbývá. antibiotiky lze jen hasit vzplanutí infekce.

františka

6.9.2016 13:40
františka

XXX.XXX.147.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele jestli je to hemofilová rýma, mají to všechny, ale akorát některé víc vydrží. hemofilová rýma se v chovu šíří velmi rychle.

taky to může být mykoplasmóza. ta se šíří pomaleji.

akorát obě nemoci umí dlouhodobé bezpřiznakové nosičství a to i po léčbě antibiotik.

takže prostě v chovu to máte a pokud se toho chcete spolehlivě zbavit, nic jinýho než depopulace vám nezbývá. antibiotiky lze jen hasit vzplanutí infekce.

Nie je nejaká šanca liečiť aspoň nosnice nie atb? Mám tu ešte kohútiky na výkrm a dve morky, tým, že by som im podala atb by som si veľmi nepomohla, majú obrovský výbeh takže sa celkovo ani veľmi nestretávajú. Dospelé jedince mi prídu trochu odolnejšie, určite im preventívne podám vitamíny a probiotiká.

6.9.2016 14:22
ovecka

XXX.XXX.171.70

Můžete to vyzkoušet, že dáte jen podpůrné prostředky, ale pokud jsou jedinci oslabení, tak to postupně dostanou všechny.
Já jsem je léčila všechny šmahem,3 týdny jsem nepoužívala vejce a ani je nadávala slepicím do krmení(znovu by dostávaly malé množství ATB a vytvářela by se rezistence!).
Je to na vás, jaký postup zvolíte. Ale jak píše bodlinka, v chovu zůstávají přenašeči, kteří mohou způsobit opakování infekce kdykoli později. Jediná jistota je totální likvidace.
Dana.

františka

6.9.2016 15:32
františka

XXX.XXX.147.218

Ďakujem, práve som sa radila s veterinárom a dal mi Tiagal 450mg a povedal, že to mám dať len mladým kusom, že tie budú odolné voči tomu a staré kusy sa po znáške vybijú. Vravel, že ak by to bolo veľmi infekčné, tak by už kýchali všetky, zatiaľ som za 2 tždne našla len 4 kusy, tak tento prípravok by mal byt aj na mykoplazmozy. Takže mladé sliepočky idú do karantény a starým skúsim podať probiotiká a vitamíny. ďakujem, budem informovať. Hlavne ma veterinár odporúčil aby som sa opýtala chovateľov a vystavovateĽov, čo na to používajú, lebo on sa s tým nestretol

františka

6.9.2016 18:55
františka

XXX.XXX.147.218

Ešte by som sa Vás chcela opýtať, vet mi dal Tiagal s tým, že to mám podávať len mladým kuričkám 10 dní, v príbalovej informácii ale je napísané, že sa to podáva liečebne 3-5 dní. tak teraz ako som zmatená, vet sa na prípravok ani nepozrel, len mi to podal a povedal dákovanie.

6.9.2016 20:46
ovecka

XXX.XXX.203.146

Já bych nechala tu doporučenou dobu podávání. Vet si chce být jistý, že to zabere. Já jsem podobnou informaci dostala ohledně Enrogalu u kulhající kachny a také má napsanou kratší dobu. Poslechla jsem a vše bylo v pořádku.
Navíc je v příbalové informaci uvedeno, že ani pětinásobně vyšší dávka není pro drůbež škodlivá. Dana.

františka

6.9.2016 21:23
františka

XXX.XXX.147.218

Sliepočky som skontrolovala, z 8 chovných dospelých kusov som nezaznamenala žiadny výtok ani kýchanie, maximálne mali 2 sliepočky akoby trocha "oslzené oko" tým som kvapla kvapky do očí na podráždené oko. Mladé kuričky sú oddelené, chutí im jesť a tiež som u troch spozorovala len nadmerné slzenie oka, žiadny opuch len vytekajúce slzy, všimla som si to hlavne na bradatej araukane. Dnes som im už podala liečivo. Pýtala som sa na podávanie aj veterinára a sám povedal, že je optimum tak 7 dní :) Chovné kusy zajtra dostanú vitamínovu bombu a probiotiká. Držte palce.

františka

8.9.2016 11:12
františka

XXX.XXX.147.218

Prikladám fotku oka po 2 dňoch od podávania Tiagalu, zhoršilo sa to a očko sa zalepilo, dcérka ju po príchode zo školy stále opatruje. Je to naša jediná aruakana, ostatné kuričky sú v karanténe spolu s ňou a ďalšími 2 holokrčkami, ktoré majú jedno očko oslzené. Pri hodvábničkách som podávala Tetracyklín a ten zabral do dvoch dní a slzenie prestalo, teraz nevyzerá, že by sa niečo dialo, dnes je už 3 deň podávania liečiva. Oko nie je inak opuchnuté, len sa teraz zlepilo. Vet mi dal tiagal len kvôli tomu, že som spomenula, že sa môže jednať o mykoplazmy. Na internete a v príbalovej informácii som sa ale dočítala, že to je atb aj na respiračné ochorenia. dávam zvýšenú dávku ako mi vravel namiesto 555mg lieku ( obsahuje 250mg THF) podávam 1g lieku a teda obsah vyšíí o polovicu. SLiepočky sú inak čulé, až mi je ľúto mať ich zatvorené v karanténe

františka

10.9.2016 11:10
františka

XXX.XXX.147.218

Dnes už oko bolo rozlepené a prestalo aj slzenie, u väčšiny, no čo som si všimla, keď som ich dávala do karantény bol čulý stav všetkých a dnes pri podávani Tiagalu som zaznamenala jednu mladú sliepočku ako je apatická, chrčí a naťahuje otvorený zobák smerom nahor, doteraz naozaj žiadne chrapštanie ani prskanie nebolo, môže to mať za následok podávanie Tiagalu? Je vhodné ak ju nechám uzavretú s ostatnými ak im podávam atb alebo je potrebné ju oddeliť? Nerozumiem ako po skoro 5 dňoch podávania atb môže začat takto dýchať. ďakujem za rady, Františka

10.9.2016 13:16

františka napsal(a):
Dnes už oko bolo rozlepené a prestalo aj slzenie, u väčšiny, no čo som si všimla, keď som ich dávala do karantény bol čulý stav všetkých a dnes pri podávani Tiagalu som zaznamenala jednu mladú sliepočku ako je apatická, chrčí a naťahuje otvorený zobák smerom nahor, doteraz naozaj žiadne chrapštanie ani prskanie nebolo, môže to mať za následok podávanie Tiagalu? Je vhodné ak ju nechám uzavretú s ostatnými ak im podávam atb alebo je potrebné ju oddeliť? Nerozumiem ako po skoro 5 dňoch podávania atb môže začat takto dýchať. ďakujem za rady, Františka

Víte, ono ne všechny respirační nemoci nejsou bakteriální, a tiagal zabírá jen a pouze na bakterie.

ta slepice může mít klidně syngamózu.

františka

10.9.2016 16:59
františka

XXX.XXX.147.218

A prejavilo by sa to až tearz? Po pár dňoch od uzavretia? Kuričky sú 3 mesačné a tak 3 týždne dozadu som ich odčervovala Helmigalom, po 1tbl. prišli mi veľmi ľahké na odporúčané 2tbl.

františka

10.9.2016 19:05
františka

XXX.XXX.147.218

Takže sliepočku som oddelila spolu s ďalšou vlaškou, obe dvíhali hlavu a tažko dýchali, tá prvá mi prišla veľmi ľahká a mala akoby hlien prilepený na zobáku a jazyku, umyla a vyčistila som jej to a dala jej 2tbl Helmigalu podľa návodu a oddelila som ich do karantény mimo karanténu kde sú zvyšné kuričky. U dospelých jedincov slzenie prestalo, nepočujem ani frkanie, u kuričiek v karanténe, kde podávam Tiagal si každý deň všimnem, že očko slzí vždy inej, ďalší deň sa jej zalepí a o deň na to sa rozlepí a už ďalej neslzí, podávam Tiagal podľa návodu v zvýšenej dávke, ale prečo začali tie dve chrapčať nechápem, sú v karanténnom kurníku, kde im podstielku čistím každý deň, kvôli malej ploche, majú dostatok čistej vody s liečivom a podávam krmnú zmes. Mám doma ešte tetracyklínové atb, ktoré mi na takúto dýchavičnosť zaberali, mám vysadiť aspoň tým 2 tiagal a podať iné atb? Plánujem po liečbe tiagalom odčerviť helmigalom v počte 2tbl na kus, je to vhodné? Môj vet mi to nevedel povedať, ďakujem.

františka

10.9.2016 19:37
františka

XXX.XXX.147.218

františka napsal(a):
Takže sliepočku som oddelila spolu s ďalšou vlaškou, obe dvíhali hlavu a tažko dýchali, tá prvá mi prišla veľmi ľahká a mala akoby hlien prilepený na zobáku a jazyku, umyla a vyčistila som jej to a dala jej 2tbl Helmigalu podľa návodu a oddelila som ich do karantény mimo karanténu kde sú zvyšné kuričky. U dospelých jedincov slzenie prestalo, nepočujem ani frkanie, u kuričiek v karanténe, kde podávam Tiagal si každý deň všimnem, že očko slzí vždy inej, ďalší deň sa jej zalepí a o deň na to sa rozlepí a už ďalej neslzí, podávam Tiagal podľa návodu v zvýšenej dávke, ale prečo začali tie dve chrapčať nechápem, sú v karanténnom kurníku, kde im podstielku čistím každý deň, kvôli malej ploche, majú dostatok čistej vody s liečivom a podávam krmnú zmes. Mám doma ešte tetracyklínové atb, ktoré mi na takúto dýchavičnosť zaberali, mám vysadiť aspoň tým 2 tiagal a podať iné atb? Plánujem po liečbe tiagalom odčerviť helmigalom v počte 2tbl na kus, je to vhodné? Môj vet mi to nevedel povedať, ďakujem.

Teda ešte by som chcela upresniť, medzi dospelou hydinou som nič nezaznamenala okrem slzenia jedného oka, ale to po podaní probiotík a vitamínov prestalo, ďalší de%n som podala kurkumu. U kohútov čo mám na výkrm a ich výbeh susedí spolu s karanténnym kurínom a výbehom pre dospelé som tiež nič nezaznamenal, čistím karanténu pravidelne, nakoľko som sa bála, že na malej ploche a ve%lkom počte zvierat by mohla prepuknúť aj kokcidióza, ale tá by sa neprejavila takýmto chrapľavým dýchanim, sliepočka naozaj dvíha hlavu hore, otvára zobák a robia sa jej tam hlienové krusty, pri dýchani má akoby sliny, to som vymila, vyčistila, a odčervila, naozaj som sa s ničím podobným nestretla, je to pre mňa novinka, čím to môže byť spôsobené? Výbeh má hydina trávnaty, má popolisko, nachádzajú sa tam ovocné kríky a stromy, hrozno, nie je tam prístup k slimákom ani k hnojisku či kompostovisku práve kvôli dážďovkám a syngamoze, kurín je drevený, dobre vetratelný, suchý bez prievanu, pravidelne čistený, trus sa drží len na trusných stoloch ktoré čistím každý týždeň, starám sa o to s takou láskou a teraz toto, som vážne utrápená, včera som bola dlhšie v práci a hydinu zatváral manžel. Po príchode domov som to skontrolovala a všimla si chrapot, pri mojom odchode na obed ale žiadne zvuky počuť nebolo. Nechcem riskovať nakazenie ostatných karanténnych kusov, preto sú už tieto 2 na ďalšej samotke. SOm už ozaj zúfala.

11.9.2016 06:57
jo012810

XXX.XXX.96.211

Budu se jen opakovat. V drobnochovech drůbeže je třeba se co nejvíce vyhýbat jakékoliv léčbě s použitím farmak a to zejména ATB. Pokud chcete mít zdravou ¨drůbež, je bezpodmínečně nutné dobré ustájení, výběh a naprosto nekompromisní ruku při vyřazování jedinců, kteří vykazují menší životaschopnost, již od kuřete. Používání farmak, je cestou do pekel a při záchraně "vzácných" jedinců si oslabujete imunitu v celém chovu...

11.9.2016 09:20
ovecka

XXX.XXX.203.146

Helmigal se dávkuje 1 tableta na 0,5kg. Pokud dáte nižší dávku, vystavujete se riziku vzniku rezistentních parazitů a potom už vám Helmigal nebude zabírat.2 tablety na slepici je opravdu nedostatečná dávka. Slepice zvažte a dávkujte podle hmotnosti, raději o maličko více než méně (např. pro slepičku 1,1-1.2kg - 2,5tablety, hmotnost 1,3-1,4kg - 3 tablety...)
Nedávno jsem někde na internetu četla ověřenou babskou radu na slzení z očí u slepic - pocukrovat moučkovým cukrem. Údajně to zabírá a slzení přejde. Dana.

františka

11.9.2016 10:44
františka

XXX.XXX.147.218

ovecka napsal(a):
Helmigal se dávkuje 1 tableta na 0,5kg. Pokud dáte nižší dávku, vystavujete se riziku vzniku rezistentních parazitů a potom už vám Helmigal nebude zabírat.2 tablety na slepici je opravdu nedostatečná dávka. Slepice zvažte a dávkujte podle hmotnosti, raději o maličko více než méně (např. pro slepičku 1,1-1.2kg - 2,5tablety, hmotnost 1,3-1,4kg - 3 tablety...)
Nedávno jsem někde na internetu četla ověřenou babskou radu na slzení z očí u slepic - pocukrovat moučkovým cukrem. Údajně to zabírá a slzení přejde. Dana.

Kuričky majú 450-550g tak preto som dávala len1 TBL. Ďakujem za radu, všimla som si, že to má ozaj priebeh zaslzenie, zalepenie, rozlepenie a sú v pohode.

františka

11.9.2016 10:50
františka

XXX.XXX.147.218

Väčší smútok som mala ale dnes, kurička, ktorej som včera odstraňovala hlien dnes uhynula, tá druhá je malátna a dýcha opäť ťažko. Nerozumiem, som hrozne nahnevaná na veterinára, že určoval diagnózu podľa symptómov a namiesto vyliečenia sa prejavila úplne iná choroba. Nerozumiem ako môže po 5 dňoch od podávania atb sa objaviť dýchavičnosť a následný úhyn. Mám strach o zvyšné sliepočky a som naozaj prekvapená, ako môže mladá hydina fungovať 3 mesaice bez problémov a naraz proste z ničoho nič uhynúť. Nikdy som sa s takou dýchavičnosťou nestretla, hydinu chovám dlho, ale takto niečo som ešte nezažila. Pánovi jo012810 no neviem či by som všetko dokázala vybiť, prešla som si tým už keď som vybíjala hybridky pred 15 rokmi, a odvtedy mám sliepočky na vysokej úrovni, vystavujem, pravidelne dovážam cudziu krv, mám nádherné zvieratá.
Naozaj ale nerozumiem čo sposobilo to, že sliepočky len slzili, a až po daní do karantény a podaní atb došlo u dvoch k dýchavičnosti a chrapšteniu, a následnemu úhynu. Dospelé jedince aj hodvábničky sú v poriadku, rovnako kohúty. naoazj ale naozaj som sa ešte nestretla aby počas liečby niečo ochorelo

františka

11.9.2016 10:54
františka

XXX.XXX.147.218

jo012810 napsal(a):
Budu se jen opakovat. V drobnochovech drůbeže je třeba se co nejvíce vyhýbat jakékoliv léčbě s použitím farmak a to zejména ATB. Pokud chcete mít zdravou ¨drůbež, je bezpodmínečně nutné dobré ustájení, výběh a naprosto nekompromisní ruku při vyřazování jedinců, kteří vykazují menší životaschopnost, již od kuřete. Používání farmak, je cestou do pekel a při záchraně "vzácných" jedinců si oslabujete imunitu v celém chovu...

Milý pane, mám nádherný trávnatý výbeh o veľkosti 700m2, majú tam ovocné stromy, ríbezle okolo plota kvôli tieňu a úkrytu, nemaú prístup k hnojisku, nie sme záplavová oblasť, vo výbehu je dokonale založená pastvinová tráva. Kurník majú 3x8 m drevený, zateplený, suchý, vždy čistý a bez prievanu. Nové jedince vždy umiestnim do karantény, odchov mám vždy oddelený od dospelých jedincov, ale aby mi v 3 mesiacoch mladé kuričky z týždňa na týždeň uhynuli, stým som sa nestretla

11.9.2016 12:32
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím píšete o chovu na vysoké ůrovni a přesto máte problémy se zdravím vašich slepic. pochopte, že máte u slepic slabou imunitu, jak se vám tady chovatelé snaží vysvětlit.a jestli to použijete do chovu, bude to čím dále horší.přestante vystavovat, přinesla jste si to z některé výstavy.takto to budete stále jen léčit.jednou na toto, podruhé na něco jiného.poslechněte tyto rady jinak se toho nezbavíte.já mám výběh holý, kurník jsem nečistil dva roky, a problémy nemám.jak je to možné.těmi léčivy si zničíte i ten zbytek imunity, co ještě mají.sluníčko a kudla to jsou nejlepší léky.říkám to nerad, ale je to tak.ono totiž rozmnožováním se dědí jak dobré vlastnosti tak i ty špatné.a imunita je jednou z těch špatných, zvíře je potom náchylné na kde co, zvláště po léčbě antibiotiky mají bakterie a viry volné pole působnosti.

11.9.2016 12:36
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Poslechněte rady jo 012810 vážně.

11.9.2016 13:23

Bohatě stačí aby se jeden jedinec setkal s nakaženým ptákem ve vašem byť udržovaném výběhu a pokud je nemoc infekční, do týdne to mají všechna zvířata chovaná spolu. Pak záleží na té které nemoci jak moc ohrožuje na životě. Jsou dokonce nemoci, které mají inkubační dobu i takto dlouhou jak popisujete.Pokud jsou to paraziti jako srostlice, tak těmi se nakazí od žížal či slimáků. A to nemluvím o vnějších parazitech.Měl jsem několik let chov naprosto bez čmelíků a všenek, vše jsem si líhnul z vajec a nekoupil jediné živé zvíře.Jenže volný chov má několik úskalí a jedním z nich je možnost kontaktu s nakaženým divokým ptákem jako je holub, hrdlička či drozd.Ke mě dokonce létají za potravou divocí bažanti a březnačky a to je nejbližší vodní plocha 2 km.A tak jsem loni likvidoval všenky - dodnes úspěšně a letos čmelíky a to je boj na dlouhou trať. Infekční choroby se mi naštěstí zatím vyhýbají.Pouze jsem měl tu čest se syngamózou a neinfekčním nachlazením, chcete - li rýmou u hedvábniček.Vyléčeno teplem, izolací a heřmánkem s medem a propolisem.

11.9.2016 14:16
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Ještě jednou. podívejte se na to z jiného úhlu.veterináře vůbec nezajímají vaše slepice, ale vaše peněženka.čím více budou vaše slepice nemocné, tím lépe pro něj.on vám napíše cokoliv, jemu na vašich slepicích vůbec nezáleží, on klidně využije vaší důvěry, on za vaše peníze pojede na dovolenou do karibiku, a vy budete doma koukat s pláčem na umírající a klempírující slepičky a zamoříte si prostory tak, že tam pojde i kůn.už jen to, že toho veterináře musíte navštívit, je špatně.až k němu nebudete muset, pak můžete hovořit o chovu na vysoké úrovni.popřemýšlejte o tom, zda to léčení stálo za to.tipnu si že ne.bez urážky.a vooooo tom to je.

františka

11.9.2016 14:54
františka

XXX.XXX.234.184

2mazutak napsal(a):
Ještě jednou. podívejte se na to z jiného úhlu.veterináře vůbec nezajímají vaše slepice, ale vaše peněženka.čím více budou vaše slepice nemocné, tím lépe pro něj.on vám napíše cokoliv, jemu na vašich slepicích vůbec nezáleží, on klidně využije vaší důvěry, on za vaše peníze pojede na dovolenou do karibiku, a vy budete doma koukat s pláčem na umírající a klempírující slepičky a zamoříte si prostory tak, že tam pojde i kůn.už jen to, že toho veterináře musíte navštívit, je špatně.až k němu nebudete muset, pak můžete hovořit o chovu na vysoké úrovni.popřemýšlejte o tom, zda to léčení stálo za to.tipnu si že ne.bez urážky.a vooooo tom to je.

Viete je to dost psychicky zle ked sa o nich starate mesiace a idete k vetovi s tym ze im len slzia oci...naozaj lutujem ze som ten tiagal podavala...nejde mi do hlavy ako je mozne ze po 5 dnovom podavani atb sa zacnu prejavovat priznaky ako dychavicnost chraptenie a uhyn...ze hydina ktoru som chytala do karanteny bola v poriadku a prave az v karantene sa stalo to, ze z nicoho nic mi uhynie...mam ixh zavrete...a neviem ci som ich nemala radsej nechat vonku a riesit len to slzenie oka...teraz mam strach, ze z ostatnych zacne dychat a chraptiet dalsia...tu uhynutu som spalila a dalsiu co chraplavo dychala som oddelila takze uvidim do rana...je mozne ze to spustili tieto atb? Lebo u hodvabniciek pri podani twtracyklinu sa vsetko dalo do poriadku...vybit chov nie je take jednoduche podla vasich rad by som musela vyvozit zeminu z celeho vybehu aby som.mala istotu nekontaminacie alebo ich chovat v kliekte...vazne uvazujem naco mi je cistokrvne plemeno ked toto sa pei hybridoch nestavalo...bojujem s divym vtactvom lebo vrabce sa pravidelne po zatve nastahuju k nam...plasenie...odpudzovace a spol uz nezabera, rada by som zachranila aspon co sa zachranit da...

11.9.2016 15:43
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Pokud t chytily na výstavě nebo ve vašem výběhu od divokého ptactva, chytly by to i hybridky je to taky drůbež.dávejte jim pít třeba ten heřmánek nebo dubovou či vrbovou kůru, taky je dobrá modrá skalice či zelená koupíte v drogerii za pár korun.jsou to přirozené prvky.z výběhu nic nevyvážejte, tyto mikroorganizmy na vzduchu a slunci hynou téměř okamžitě.tyto látky v organismu brání jejich množení.o ty již nemocné s největší pravděpodobností přijdete.ty vyléčené farmaky se mohou stát bacilonosiči já tyto věci čas od času používám, aniž bych musel jako jistotu aby to náhodou nedostaly.bohužel hodně těchto svinstev v přírodě roznášejí divocí ptáci, tomu se nedá zabránit, proto tato má prevence.já tady vrabce nemám, hlavním přenašečem jsou spíše divoké kachny, jsou k drůbeži bližší než vrabci, tedy bližší kmeny virů.když potom po použití antibiotik zmutují, pak už nezabírá nic.zbývá vám jen bud a nebo.

11.9.2016 16:14

františka napsal(a):
Viete je to dost psychicky zle ked sa o nich starate mesiace a idete k vetovi s tym ze im len slzia oci...naozaj lutujem ze som ten tiagal podavala...nejde mi do hlavy ako je mozne ze po 5 dnovom podavani atb sa zacnu prejavovat priznaky ako dychavicnost chraptenie a uhyn...ze hydina ktoru som chytala do karanteny bola v poriadku a prave az v karantene sa stalo to, ze z nicoho nic mi uhynie...mam ixh zavrete...a neviem ci som ich nemala radsej nechat vonku a riesit len to slzenie oka...teraz mam strach, ze z ostatnych zacne dychat a chraptiet dalsia...tu uhynutu som spalila a dalsiu co chraplavo dychala som oddelila takze uvidim do rana...je mozne ze to spustili tieto atb? Lebo u hodvabniciek pri podani twtracyklinu sa vsetko dalo do poriadku...vybit chov nie je take jednoduche podla vasich rad by som musela vyvozit zeminu z celeho vybehu aby som.mala istotu nekontaminacie alebo ich chovat v kliekte...vazne uvazujem naco mi je cistokrvne plemeno ked toto sa pei hybridoch nestavalo...bojujem s divym vtactvom lebo vrabce sa pravidelne po zatve nastahuju k nam...plasenie...odpudzovace a spol uz nezabera, rada by som zachranila aspon co sa zachranit da...

Je to docela jednoduchý a fígl je zakopaný právě v té diagnóze podle klinických příznaků.

ta se totiž u drůbeže s jistotou stanovit NEDÁ.

Diagnózu je nutné potvrdit kultivací. Úplně nejlepší je diagnóza určená pitvou nemocného či čerstvě uhynulého zvířete s potřebnými kultivacemi či prc stanovením z orgánů.

11.9.2016 16:26
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Naposled.tyto látky co jsem popsal fungují v organismu na principu změny prostředí pro tyto viry a bakterie nevhodné a přestanou se množit, kdežto antibiotika zabijí vše, i ty organismu prospěšné, proto po jejich použití nemoc propuká akutně a tělo se nemá čím bránit, nebo dokonce ty zmutované ponechá organismus zničit.na změnu prostředí se tyto povětšinou jednobuněčné organismy nejsou schopny přizpůsobit, až jejich přemnožení vyvolá změnu, kterou my vnímáme jako nemoc již s viditelnými změnami, se kterými jiné bakterie a viry tvořící imunitu bojovali.

františka

12.9.2016 13:24
františka

XXX.XXX.147.218

Dnes uhynula ďalšia sliepočka, ktorá trpela dýchavinosťou, takže po chorých kusoch liahnut nebudem, chystám sa v nedeľu pre nové kohúty na osviezenie krvi z kvalitneho chovu...ani v tomto pripade nie je vhodne neskor liahnut? Podotykam stara hydina je v poriadku, choroba sa ukazala len u mladych kuriciek.

františka

12.9.2016 13:28
františka

XXX.XXX.147.218

Ako som spominala starym (1-rocnym) aby sa tu nikto nehadal ze chovam stare kusy som podala probiotika a vitaminy a slzenie oka prestalo...naozaj som prekvapena, z priebehu choroby u mladej hydiny, mam ju v karantene a vyskytlo sa to len u sliepociek, nerada by som vybila cely chov...perlicky a kacice su bez peiznakov...rovnako tak morky

13.9.2016 00:00
ovecka

XXX.XXX.203.146

františka napsal(a):
Dnes uhynula ďalšia sliepočka, ktorá trpela dýchavinosťou, takže po chorých kusoch liahnut nebudem, chystám sa v nedeľu pre nové kohúty na osviezenie krvi z kvalitneho chovu...ani v tomto pripade nie je vhodne neskor liahnut? Podotykam stara hydina je v poriadku, choroba sa ukazala len u mladych kuriciek.

Jak psala výše bodlinka, pokud si nenecháte určit, co bylo příčinou úhynu mladých kusů, je těžko odhadovat, zda se ze starší drůbeže získají zdravá násadová vejce. Navíc je zde možnost, že nově přivezení kohouti se mohou taktéž nakazit. Nemají protilátky, kompatibilní" s vaším prostředím. Starší kusy také mohou být klidně bacilonosiči. Takhle na dálku se opravdu nedá určovat, co se vám v chovu vyskytlo. Dana.

13.9.2016 10:49
agathon

XXX.XXX.30.33

Nedá mi nezareagovať
ako už napísali kolegovia predo mnou najdôležitejšia je správna diagnóza.
Menší problém je v tom, že Vy ako chovateľka musíte choroby poznať a dať zviera vyšetriť podľa podozrenia na konkrétnu chorobu. Ak pošlete mŕtve kura(kadáver) alebo vzorky iba s tým že kura uhynulo v horšom prípade nenájdu nič, v tom "lepšom" Vám tam napíšu nejaké baktérie ktoré sú bežnou súčasťou črevnej mikroflóry.
Váš prípad:
podľa popisu na 85% pseudomor hydiny menej virulentným kmeňom, tzn.vírus. Nájsť veterinárny ústav čo robí virológiu, zavolať tam-zistiť či robí aj pseudomor, koľko to stojí´...Odobrať krv (najlešie z pod krídlovej ž.) zo zdravého kusu, z chorého a ideálne aj toho čo chorobu prekonalo (osobne by som dal urobiť aj infekčnú burzitídu) a čakať na výsledky (kultivácia cca.3dni). Dovtedy môžete podporiť imunitný systém prírodnými prostriedkami.
V žiadno prípade neliečiť ATB. Zabijete aj prospešné baktérie a oslabíte ešte viac imunit.systém čo sa práve snaží vysporiadať s chorobu.
Ak by sa pseudomor potvrdil, moc na výber aj tak nemáte.
1.nechať to na prírodu (podporiť kvalitnou stravou)
2.rýchlo naočkovať klinicky zdravé jedince
Riziko úhynu pri oboch alternatívach +- rovnaký (10-80%)
Držím palce

františka

13.9.2016 13:20
františka

XXX.XXX.147.218

agathon napsal(a):
Nedá mi nezareagovať
ako už napísali kolegovia predo mnou najdôležitejšia je správna diagnóza.
Menší problém je v tom, že Vy ako chovateľka musíte choroby poznať a dať zviera vyšetriť podľa podozrenia na konkrétnu chorobu. Ak pošlete mŕtve kura(kadáver) alebo vzorky iba s tým že kura uhynulo v horšom prípade nenájdu nič, v tom "lepšom" Vám tam napíšu nejaké baktérie ktoré sú bežnou súčasťou črevnej mikroflóry.
Váš prípad:
podľa popisu na 85% pseudomor hydiny menej virulentným kmeňom, tzn.vírus. Nájsť veterinárny ústav čo robí virológiu, zavolať tam-zistiť či robí aj pseudomor, koľko to stojí´...Odobrať krv (najlešie z pod krídlovej ž.) zo zdravého kusu, z chorého a ideálne aj toho čo chorobu prekonalo (osobne by som dal urobiť aj infekčnú burzitídu) a čakať na výsledky (kultivácia cca.3dni). Dovtedy môžete podporiť imunitný systém prírodnými prostriedkami.
V žiadno prípade neliečiť ATB. Zabijete aj prospešné baktérie a oslabíte ešte viac imunit.systém čo sa práve snaží vysporiadať s chorobu.
Ak by sa pseudomor potvrdil, moc na výber aj tak nemáte.
1.nechať to na prírodu (podporiť kvalitnou stravou)
2.rýchlo naočkovať klinicky zdravé jedince
Riziko úhynu pri oboch alternatívach +- rovnaký (10-80%)
Držím palce

Prosim vas cim naockovat? Prave nad tym ockovanim som premyslala ale veterinar nepozna ziadny pripravok :/ atb som vysadila...este mi iny veterinar poradil ze by sa mohlo jednat o infekcnu bronchitidu ci laringotracheitidu a ze je to iste virusove...teda podavat vitaminy a podporit travenie.

františka

13.9.2016 13:35
františka

XXX.XXX.147.218

Ten pseudomor som čítala..ale tam mi nesedí, že píšu nachylnost moriek a tie su v poriadku.

františka

13.9.2016 13:41
františka

XXX.XXX.147.218

Este ma prekapuje ze uhyn som zzaznamenala u vlasiek a rovnako aj nakazene su opat vlasky.

františka

13.9.2016 14:20
františka

XXX.XXX.234.231

františka napsal(a):
Prosim vas cim naockovat? Prave nad tym ockovanim som premyslala ale veterinar nepozna ziadny pripravok :/ atb som vysadila...este mi iny veterinar poradil ze by sa mohlo jednat o infekcnu bronchitidu ci laringotracheitidu a ze je to iste virusove...teda podavat vitaminy a podporit travenie.

Prave idem od veterinara a ten pseudomor vylucil, ze sa tu nenachadza uz roky, tak neviem.

františka

13.9.2016 14:22
františka

XXX.XXX.234.231

františka napsal(a):
Prave idem od veterinara a ten pseudomor vylucil, ze sa tu nenachadza uz roky, tak neviem.

Prave idem od veterinara a ten pseudomor vylucil, ze sa tu nenachadza uz roky, tak neviem. A vravel ze na to by mi ako prve uhynuli morky a mali by to vsetky kusy a nie len tieto oddelene, kupila som propul a nefrovet ako prevenciu a uvidim, a podavam sliepkam b komplex.

13.9.2016 14:37
agathon

XXX.XXX.30.33

františka napsal(a):

Na pseudomor napr.Avipharm ND.
Musíte ale 100% vedieť čo máte v chove.

http://www.pharmagalbio.sk/produkty/hydina/
http://mevak.sk/index.php?id=53

Skúste zavolať do Vetservisu v Nitre pani Pospíšilovej 0908705186. Ochotná, rada poradí.
Robia tam aj virológiu. Na podporu pečene asi doporučí Nefrovet.

františka

13.9.2016 17:14
františka

XXX.XXX.137.12

Tak radila som sa s vetom aj o očkovaní, povedal, že teraz nie je vhodná doba, a že to sa očkujú len mladé kuriatka, že teraz by som viac uškodila, no a že očkovanie sa nevyplaťí lebo nemajú malé vakcíny, to len podávam informácie, ktoré mi dal, atb som vysadila, dala sliepočkam B-komplex priamo do zobáka, podávam vitamíny a probiotiká, mám objednaný propul a nefrovet a nejaké iné probiotikum, tak to keď dojde začnem podávať nefrovet. Jedine toto mi odporúčil aj veterinár, volala som ďalšiemu a tiež mi odporúčil izoláciu a podavanie vitamínov, vraj sa s tým musí organizmus vysporiadať. Chrčiacim sliepočkám, ktoré pri dýchaní otvárajú zobák podávam vitamíny priamo do zobáka, plus podávam liek pre ľudí ACC long v malej kombinácii priamo do zobáka, mal by byť práve na bronchitídu, naozaj tým sliepočkam ešte včera nič nebolo a neskor večer už chrčali,.

13.9.2016 18:44
percheron

XXX.XXX.228.132

františka napsal(a):
Tak radila som sa s vetom aj o očkovaní, povedal, že teraz nie je vhodná doba, a že to sa očkujú len mladé kuriatka, že teraz by som viac uškodila, no a že očkovanie sa nevyplaťí lebo nemajú malé vakcíny, to len podávam informácie, ktoré mi dal, atb som vysadila, dala sliepočkam B-komplex priamo do zobáka, podávam vitamíny a probiotiká, mám objednaný propul a nefrovet a nejaké iné probiotikum, tak to keď dojde začnem podávať nefrovet. Jedine toto mi odporúčil aj veterinár, volala som ďalšiemu a tiež mi odporúčil izoláciu a podavanie vitamínov, vraj sa s tým musí organizmus vysporiadať. Chrčiacim sliepočkám, ktoré pri dýchaní otvárajú zobák podávam vitamíny priamo do zobáka, plus podávam liek pre ľudí ACC long v malej kombinácii priamo do zobáka, mal by byť práve na bronchitídu, naozaj tým sliepočkam ešte včera nič nebolo a neskor večer už chrčali,.

Tak presne odpoved veterinara ktory sa nevyzna v sliepkach ale vie len o mackach a psoch lebo to sa mu financne lepsie oplati. na slovensku je malo odbornikov ktory by vedeli poradit a jednoduchsia je odpoved ktoru ste dostali

vakcinoval som tento rok kuriatka proti kokcidioze, pseudomoru, markovej chorobe aby som predisiel pohrome. vsetky vakciny su urcene na 1000ks ale tie prachy aj tak za to stoja pre priklad uvadzam ako som platil za vakciny tento rok

pseudomor avifarm ND balenie pre 1000ks cena 3,95 eura-po nariedeni spotrebovat
Livacox Q kokcidioza balenie 1000ks cena cca 40 eur.- odobrat dane mnoztvo a nariedit, zostatok vydrzi v chladnicke na cele obdobie odchovu

moj nazor je ze tieto ceny su zanedbatelne a clovek si hlavne usestri trapenie a smutok ked mu zacne hydina hynut a nebude vam mat kto pomoct. spravne urcenie diagnozy po umrti VAs dalsi rok uchrani od trapenia.Tym ze vacsina ludi chova cistokrvnu hydinu ktora je svojim sposobom preslachtena a tym padom ma horsiu a teda slabsiu imunitu nez krizence a divo zijuce jedince odporucam ockovat aspon na to zakladne a nebudete neskor sklamany.

13.9.2016 18:46
agathon

XXX.XXX.30.33

Tak Vám držím palce...

Aj tak by som postup odkonzultoval na vyššie uvedenom tel.č.

Keby mi veterinár zahlásil takéto perly:
"nad tym ockovanim som premyslala ale veterinar nepozna ziadny pripravok"
"o očkovaní, povedal, že teraz nie je vhodná doba, a že to sa očkujú len mladé kuriatka"
"očkovanie sa nevyplaťí lebo nemajú malé vakcíny"
...by som si nedovolil ho ďaľej s mojimi kurami obťažovať. By som si ho nechal len za kamaráta

Lepší jeden odborník na hydinu s dlhoročnými skúsenosťami ako desať veterinárov ktorí niečo o sliepkach počuli naposledy na VŠ. Ich odbornosť v žiadnom prípade nespochybňujem. Na iné zvieratá napr.psy môžu byť najlepší na svete. Z boľavým zubom tiež asi nepôjdete k očnému.

(vakcíny sa naozaj vyrábajú väčšinou pre min.1000ks, napr. uvedený Avipharm ND stojí cca.5eur, takže ak aj 995 dávok nevyužijem, trápiť ma to nebude a rozhodnutie či sa niečo oplatí alebo nie rád prevezmem na seba).

františka

13.9.2016 20:02
františka

XXX.XXX.137.12

Ďakujem, teraz ste mi dali malú nádej, isto budem odteraz všetko očkovať, ale ako sa dostať k vakcínam, ako som spomínala, neobjedná mi ich, lebo okrem spomínaných dôvodov uviedol aj dôvod, že mi to musí naočkovať odborník. Dá sa to objednať niekde na nete alebo len po známosti ? Prípadne objednať to môže len veterinár?

14.9.2016 07:14
percheron

XXX.XXX.70.94

františka napsal(a):
Ďakujem, teraz ste mi dali malú nádej, isto budem odteraz všetko očkovať, ale ako sa dostať k vakcínam, ako som spomínala, neobjedná mi ich, lebo okrem spomínaných dôvodov uviedol aj dôvod, že mi to musí naočkovať odborník. Dá sa to objednať niekde na nete alebo len po známosti ? Prípadne objednať to môže len veterinár?

Prosim vas..bezte od tohto veterinara prec. ak sa on poklada za odbornika tak je to smutne..aspon co sa hydiny tyka. Samozrejme ze vsade pisu ze su na veterinarny predpis ale obycajne aj lekarne ktore predavaju vet. pripravky su schopne objednat.

pseudomor vakcina je rozpustna vo vode a teda ockovanie sa robi tak ze to jednoducho sliepky vypiju. to iste aj kokcidioza vakcinacia v pitnej vode.

vynimku tvora vakciny tzv. zive kedy je nutna aplikacia injekcne do svalu ako napr. v priprade Markovej choroby samozrejme aj v pripade pseudomoru je moznost pouzit zivu ale lyofilizat j jednoduchsi na aplikaciu...

v pripade tohto veterinara ide skor o nevedomost ze nieco take na trhu je a po druhe jeho odbornost spociva v tom ze Vam pride domov a rozpusti vam to vo vode a nauctuje si cestu a robotu

odkial ste? poslite mi SS mozno budem vediet poradit.

14.9.2016 08:21
hanach

XXX.XXX.22.235

františka napsal(a):

Čítam váš príspevok a nedá mi nezapojit sa. Tiež si myslím... žiadne lieky... veterinár od vás ťahá peniaze a pritom príroda vam sama ponúka lepšie, účinnejšie a zadarmo... Poznáte zázvor, nastrúhajte najemno a podajte sliepočke priamo do zobáka množstvo aké bude schopná zjesť, potom žihľava cesnak, cibuľa... najlepšie prírodné antibiotikum, nasekajte žihľavu takú mladú zmiešajte s uvareným vajcom, nastruhajte jednu cibuľu a strúčik cesnaku, moje zbožňujú aj jablká, či cuketu, zasypte srotom...sliepočky sú po viróze a antibiotikách oslabené...zihlava detoxikuje a v ovoci majú množstvo ľahko využiteľných vitamínov. Vyskúšajte ublížiť im to určite neublíži, stojí to za to hlavne kvôli dcérke, rozumiem vám úplne mám takú 13-rocnu dcéru doma, sliepočky sú pre ňu hlavne kamarátky a všetko na svete by pre ne urobila len aby sa z toho dostali. Držím palce aby to dobre dopadlo a dostali sa z toho

14.9.2016 09:28
agathon

XXX.XXX.30.33

františka napsal(a):

Môj príspevok nebol ani tak o tom očkovať všetko a proti všetkému, chcel som Vás skôr "dokopať" k tomu zistiť príčinu, ako ju zistiť a na základe výsledkov ukázať že vždy existuje viacero alternatív "liečby" s možnosťou VÁŠHO výberu.
Aj na svk existujú ľudia a laboratóriá ktoré to dokážu.

Tu na ifaune sa ľudia delia na dva tábory 1.žiadne lieky, nikdy nič neliečiť, sekeromycín 2.pomaly pri každom zakopnutí kurky do nej niečo pchajú(vačšinou ATB)
Pravda je samozrejme ako vždy niekde okolo stredu. Môj postoj vysvetlím napr.na Markovej chorobe.Jej výskyt mám potrvdený vo svojom okolí (stred), na východnom aj západnom slovensku. Niektoré plemená sliepok sú na ňu vnímavejšie, iné menej. Dokonca aj v rámci plemena existujú geneticky odolnejšie kmene.Rozhodol som sa neočkovať aj napriek tomu že som mal v liahni pár vajec od chovateľa s potvrdeným výskytom v minulom roku(zatiaľ sa nič neudialo).
Ak by som ale choval napr. Barnaveldky u kt.je všeobecne známa vysoká vnímavosť na túto chorobu neváham ani sekundu a mám všetky naočkované. Môže existovať chovateľ čo ich neočkuje ale iba dovtedy kým sa u neho choroba neobjaví.Potom príde o všetko, nové jedince stejne nakúpi od chovateľa kt.podstivo očkuje a v podstade nedosiahne nič prínosné ani pre plemeno ani pre seba.(detto. mor králikov)

Treba monitorovať výskyt ochorení vo vašom okolí a byť pripravená.

14.9.2016 09:41
agathon

XXX.XXX.30.33

františka napsal(a):
Prave idem od veterinara a ten pseudomor vylucil, ze sa tu nenachadza uz roky, tak neviem. A vravel ze na to by mi ako prve uhynuli morky a mali by to vsetky kusy a nie len tieto oddelene, kupila som propul a nefrovet ako prevenciu a uvidim, a podavam sliepkam b komplex.

...tu som ešte zabudol poznámku. Pseudomor sa vyskytol minimálne na južnom svk, pravdepodobne sa šíri z Maďarska. A tie morky si p. vet. asi splietol s histomonózou(černohlavosť). Ale môžem sa mýliť...

14.9.2016 11:39
agathon

XXX.XXX.30.33

Ak vám niekto bude tvrdiť že chová 10,15,20 rokov a nič mu neuhynulo, neverte mu.
Pre ilustráciu uvediem môj prípad:
kuriatka očkujem vo veku 3-5dní proti kocidióze(Livacox Q) a v priebehu roka jeden až dvakrát odčervím. Antibiotiká ani iné lieky som doteraz nebol nútený nepoužiť.
Vo veku 2týždne presun do väčšej odchovne.Vo veku 6-8 týždňov podľa počasia presun do vonk.výbehu.

Databáza za posledné tri roky:
r.2014: vyliahnuté 138ks, úhyn 1ks-našiel som ho ráno v kuríne, mohlo sa udiať hoci čo, neriešil som
r.2015: vyliahnuté 129ks, úhyn 0ks
r.2016: vyliahnuté rovných 100ks, úhyn 19ks! (19%) vo veku cca.2-3mesiace, potvrdená infekčná burzitída(gumboro)

možnosti zavlečenia:
1.nákup 4 nových kusov v decembri 2015 na výstave (Dortmund DE)
2.cudzie násadové vajcia v liahni
3.kontakt z chovateľom u kt. sa choroba vyskytla v r.2015(žije v cca.20km blízkosti)
4.voľne žijuci vtáci
5.vzduch

možnosti "liečby" ak sa to tak dá nazvať v priebehu choroby boli:
1.čakať kým to prehrmí, podporiť imunitu (probiotikum Propoul, podpora pečene bylinný extrakt Nefrovet)
2.rýchlo naočkovať zdravé jedince

(vybral som možnosť 1.)

kedže zvieratá z prekonanou chorobou sa javia ako zaočkované živou vakcínou(majú protilátky),
kuratá by mali byť chránené materskými protilátkami z vajca zhruba do troch týždňov.
možnosti ochrany v mojom prípade v nasledujúcom roku sú:
1.naočkovať v druhom týždni života(a mať pokoj)
2.uľahčiť im prekonanie kritickej fázy (cca.v druhom mesiaci života najaktívnejšia bursa Fabricii) minimalizáciou stresu, podpora imunity.

Riziko úhynu pri IB sa väčšinou uvádza v rozsahu 10-70%.

Ako sa poznám asi si vyberiem možnosť č.2 , ale vakcína bude pripravená v chladničke Do jari mám ešte čas.

...to už som ale odbočil od vašej témy až príliš...ale vyvstáva z toho otázka aký veľký úhyn by som mal pri nasadení antibiotík bez 100% diagnózy. Pri symtómoch ako našuchorené perie, ospalosť väčšinou ľudia siahnu po ATB.
Niekedy sa dá aj pri dobre myslenej snahe nikoľkonásobne viac ublížiť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík